TV-toimittaja Maria Veitola syö aina kalamaksaöljyä- ja saattaa juoda kuusi lasia kuohuviiniä viikossa.

Marian ruokapäiväkirja

Maanantai

8 lasi vettä, vihersmoothie, 1/2 rkl hampunsiemenöljyä

9 soijalatte

12 tummaa riisiä, ratatouillea, fetaa, vihreää salaattia ja loraus oliiviöljyä

13 pari palaa tummaa suklaata

16 cashew-goji-raakakaakao-sekoitusta, yrttiteetä ja hunajaa

20 soijacappuccino, hampunsiemen-hedelmäpatukka

21 masamancurrya, kasviksia, kookosmaitoa, pähkinöitä, riisivermiselliä, tofua, Som Tam -papaijasalaattia ja riisiä

23 luomuomena, 1/2 rkl kalanmaksaöljyä, Beko Strong-tabletti, 1/2 Neurovitan-tabletti ja Q10-kapseli

 

Tiistai

8 vihersmoothie

9 soijalatte ja magnesiumtabletti

11 kuppi yrttiteetä, pari palaa tummaa suklaata, cashew-goji-raakakaakao-sekoitusta

12 fetasalaatti, loraus oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa

15 kuppi rooibos-teetä, pari palaa tummaa suklaata

16 soijacappuccino

17 kuusi sushipalaa, misokeittoa, pari lasia vettä ja pieni lasi luumuviiniä

19 tummaa, minttutäytteistä suklaata

20 puoli pulloa kivennäisvettä

22 vihersmoothie, 1/2 rkl kalanmaksaöljyä, Beko Strong -tabletti ja 1/2 Neurovitan -tabletti

23 pari palaa luomuhamppu-ruisleipää, vuohenjuustoa ja luomukurkkua

Keskiviikko

11 vihersmoothie, 1/2 rkl hampunsiemenöljyä,

12 soijalatte, pari palaa tummaa suklaata

13 pala luomuhamppu-ruisleipää, salaattia ja viipale Oltermannia

14 nektariini

15 thai-ravintolasta noudettu annos paistettua tofua, kasviksia ja riisinuudeleita

19 suklaamousse, jossa goji-marjoja

23 viinirypäleitä, puolikas banaani, seesaminsiemen-manteli-hunajapatukka, lasi kuohuviiniä

00.30– 02.00 lonkero, salmiakkikossu ja fernet branca

02.30 pala luomuhamppu-ruisleipää, paistettu kananmuna, luomuhapanporkkanaa ja -kaalia, luomutomaatti

Torstai

11 vihersmoothie, 1/2 rkl hampunsiemenöljyä, soijalatte

14 pari palaa luomuhamppu-ruisleipää, pari viipaletta Oltermannia ja luomutomaatti

15 luomuomena

16 goji-cashew-raakakaakaosekoitusta

17 soijacappuccino

18 mustikka-boysenmarjasmoothie

19 pieni lasi italialaista jälkiruokaviiniä

20 nepalilaisesta ravintolasta noudettu annos kasvispyöryköitä, riisiä ja tomaatti-tuorejuustokastiketta, lisäksi poppadam-leipä ja mangolassia

24 pari palaa tummaa suklaata, luomuomena, 1/2 rkl kalanmaksaöljyä, 1/2 Neurovitan-tabletti, Beko Strong -tabletti, magnesiumtabletti ja Q10-kapseli

Perjantai

11 vihersmoothie, 1/2 rkl hampunsiemenöljyä

14 pari palaa luomuhamppu-ruisleipää, luomuavocado, luomutomaatti ja kolme taatelia

18 raakasuklaata

21 pala luomuhamppu-ruisleipää, aurajuustoa, paistettu kananmuna, luomu hapanporkkanaa ja kaalia, luomutomaatti, keitettyä parsakaalia, 1/2 rkl kalanmaksaöljyä, Beko Strong -tabletti, 1/2 Neurovitan-tabletti, Q10 -kapseli ja magnesiumtabletti

22 suklaa-nougatkermajäätelöä

Lauantai

11 vihersmoothie, 1/2 rkl hampunsiemenöljyä

14 kaksi karjalanpiirakkaa ja munavoita, sieni-purjopiirakkaa, mansikkajuustokakkua, kaksi marenkia, kaksi lasia kivennäisvettä, lasi kuohuviiniä ja pari kuppia kahvia

18 hampunsiemen-hedelmäpatukka, kuppi teetä

21 fetasalaattia ja loraus oliiviöljyä, pari palaa tummaa suklaata, Q10 -kapseli, 1/2 rkl kalanmaksaöljyä, Beko Strong  -tabletti, 1/2 Neurovitan-tabletti ja magnesiumtabletti

Sunnuntai

11 vihersmoothie ja Minttupuffet-jäätelö, 1/2 rkl hampunsiemenöljyä

16 soijalatte, vuohenjuustosalaatti ja loraus oliiviöljyä, pari palaa jyväistä ruisleipää

17 amerikanpastilleja

19 lasi kuohuviiniä

21 goji-cashew-raakakaakao-sekoitusta

22 pala luomuhamppu-ruisleipää, puolikas avocado, luomukurkkua, luomutomaatti, 1/2 rkl kalanmaksaöljyä, Beko Strong -tabletti, 1/2 Neurovitan -tabletti, Q10-tabletti ja magnesiumtabletti

• Maria hörppii pitkin päivää 1 1/2 litraa vettä, johon on sekoitettu 2 teelusikallis­ta imeytymistä tehostavaa ja pH-arvoja tasapainottavaa msm?jauhetta sekä sitruunamehua. Hän ottaa ensimmäiset huikat juomasta heti aamulla.

• Aamiaisen yhteydessä Maria juo myös kulauksen vatsan hyvinvointia edistävää Molkosania ja syö Q10 -kapselin.

Asiantuntijan arvio: Luomua ja lisäravinteita

+ Maria syö suht säännöllisesti. Hänen päiväänsä kuuluu aina aamiainen, lounas, välipaloja ja päivällinen tai iltapala. Ruokamää­rä vaikuttaa vähältä, mutta laskelmien mukaan Maria saa pituu­teensa ja painoonsa nähden juuri sopivasti energiaa.

+ Kerrankin nainen, joka syö tarpeeksi kuitua! Marian tär­keimmät kuidun lähteet ovat hedelmät, marjat, kasvikset, täys­jyväriisi ja leipä. Myös hänen käyt­tämänsä luontaistuotteet sekä siemenet ja pähkinät sisältävät kuitua.

+ /- Maria on varmistanut D-vitamiinin riittävän saannin. D-vitamiinia saattaa tulla liikaakin, sillä Maria ottaa sitä sekä kapselei­na että kalanmaksaöljynä ja lisäksi syö kalaa. Pääsääntöisesti Marialle riittäisi kalaruoka ja öljy, vitamiini­kapseleita voisi ottaa ainoastaan pimeinä vuodenaikoina.

+ /- Luomuruoka ja lisäravin­teet pitävät Marian energisenä. Hänen ruokavaliossaan lisäravin­teet ja tavallinen ruoka ovat tasa­painossa. Maria on tarkka käyttä­miensä tuotteiden alkuperästä, mutta aina esimerkiksi ulkomailta tilattujen ravintolisien valvonnasta ei ole takuita. Ravintolisien te­hosta ei myöskään ole kiistatonta tieteellistä näyttöä. Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä käy kaikille. Lisäravinteita ei pidä käyttää kun­non ruoan korvikkeena.

- Maria syö napostellen. Jatkuva syöminen tekee hallaa hampaille, sillä ne kestävät vain 4–5 happo­hyökkäystä päivässä. Pystyisikö pikkusyömisiä yhdistämään kun­non välipalaksi?

- Kotimaisia marjoja voisi ol­la menyyssä enemmän, vaikka Himalajan rinteiltä rahdattu goji-marja onkin erittäin ravinteikas. Itse poimitut marjat ovat takuulla luomua, kaupan pakastealtaan pussimarjat usein ulkomaisia. Pääkaupungissa marjastusta voi harrastaa syksyisillä toreilla.

Asiantuntijana Arja Vanhanen Laillistettu ravitsemusterapeutti sekä FAF Personal trainer.

Teksti: Miia Vatka Kuva: Nina Kaverinen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.