Tanssinopettaja Marco Bjurström on tarkka aamurutiineistaan. Viikko alkaa tanssituntien valmistelulla.

Tanssinopettaja Marco Bjurström on tarkka aamurutiineistaan.

Litra vettä ja suihkuun

Maanantai

Viikko alkaa tanssituntien valmis­telulla. Käytännössä se tarkoit­taa, että ope panee ”tanssimekon” eli treenivaatteet päälle ja painuu saliin suunnit­telemaan. Vaihdan tuntisarjoja noin kolmen viikon välein, ja koska ryhmiä on aika monta, uutta pitää luoda koko ajan. Jos odottaisin inspiraation mystistä muusaa saapuvaksi, ei tanssikoreografioita kovin usein syntyisi. Siksi tanssisaliin pitää vain mennä ja aloittaa jostain. Välillä lähtökohta on pedagoginen, eli valitsen tietyn tahtilajin tai tyylisuunnan, jonka avulla opetan tiettyjä asioita. Välillä taas opetussarjat saavat alkunsa jostain tie­tystä biisistä, liikkeestä tai jopa unesta.

Vedän neljä tuntia putkeen. Viimeinen on edistyneiden tunti, jossa treenaamme teknisesti ja ilmaisullisesti vaativia juttuja, joten kun tunnit ovat ohi, on opettajakin suht kypsää kauraa...

Sekaan mahtuu myös kaksi Happy Hour -tuntia, joka on kuntorääkin ja tanssitun­nin yhdistelmä. Siitä on tullut meikäläisen tavaramerkki. Happy Hour sai alkunsa, kun aerobic-oppilaani halusivat jorata enemmän. On ihanaa helliä sekä kehoa että mieltä ja kokea urheilullisia ja taiteellisia elämyksiä samalla tunnilla.

Tiistai

Tiistaiaamuna kroppa yleensä kommentoi edellistä iltaa. Se on kiinnostavaa. Ei mi­nulla yleensä pahempia särkyjä ole, mutta riippuen siitä, mitä edellisiltana on tehty, jossain tuntuu; olen siis elossa!

Aamulla juon aina ensimmäiseksi litran vettä, ja sen jälkeen suihkuun. Noin puolen tunnin kuluttua on aamiaisen vuoro: omena, luomukapselit, gefilusmehua, kaksi viipa­letta täysjyväruisleipää ja pari juustosiivua. Tämä ei muutu. Aamiaisen yhteydessä luen Hesarin ja Kauppalehden. En koskaan katso televisiota aamuisin.

Tiistai hurahtaa ilman treeniä. Yleen­sä opetan maanantaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja lauantaisin. Tänään on vuorossa parin tunnin luento Loh­jalla nuorille opiskelijoille. Olen jo 20 vuoden ajan valmentanut ja innostanut yhdessä Ritva Enäkosken kanssa. Puhumme kohtaamisviestinnästä eli ihmisten välisestä kommunikaatiosta. Lohjalla vastassa on huikean hieno ryhmä ihmisiä, jotka elävät vahvasti ja sydämellään koko luennon ajan. Vaikka tässä työni osassa en heilukaan treenivaatteissa, pulssi nousee silti, ja luennon jälkeen on vähän saman­tyyppinen olo kuin tanssituntien jälkeen.

Iltapäivään mahtuu vielä Nelosen markki­nointivideon tekoa ja illalla Balanssi-studioi­den synttärijuhla, jossa saan ihailla muiden tanssia. Erityisesti Jukka Haapalaisen ja Sirpa Suutari-Jääskön rumba koskettaa syvältä, varsinkin kun koreografia on tehty ihailemani Lisa Nilssonin Försiktigt-kappa­leeseen.

Keskiviikko

Aamiaisen jälkeen lähden asiakaspalaveriin. Valmennus-ja juontokeikoille ei voi men­nä, ennen kuin on selvittänyt, mitä asiakas haluaa. Näitä palavereita on kalenterissa siellä täällä.

Tapaamisen jälkeen pääsen tanssikou­lulleni Step Upiin vetämään ihanaa Happy Hour 60+ -tuntia eli mummituntia. Kaikkien ryhmieni kanssa on hauskaa, mutta luulenpa, että tässä ryhmässä nauretaan eniten. Kun elämässään on saanut porskuttaa jo 60 vuotta, itselleen nauramisen taito on jo enemmän sääntö kuin poikkeus. Tälläkin tunnilla paiskimme ihan kunnolla töitä ja hiki tulee, mutta olen minä vähän hellempi kuin muille ryhmille.

Tunnin jälkeen vaihdan päälle kuivat treenivaatteet ja nautin lounaan kasvisbaa­rissa. Syön lähes mitä tahansa, mutta ennen illan tunteja on kasvisbaarin monipuolinen lounas ihannevaihtoehto. Ravitsevaa ja mau­kasta, muttei liian raskasta. Opetuskausina täytyy pitää huolta siitä, että syön tarpeek­si, kun taas lomakausina pärjäisin vähän vähemmälläkin.

Ennen illan tanssimaratonia ehdin vielä Step Upin sisäiseen palaveriin. Suunnitte­lemme tulevaa ja pohdimme arjen rutiineja. Tänään päätämme ensi kesän oppilasmusi­kaalimme Greasen äänitekniikkaratkaisuista.

Illalla pidän kolme tanssituntia, ja illan kruunaa Power Stretch. Ilman Power Stretchiä en olisi opetuskunnossa. Se on tunneistani kehonhuollollisesti tärkein sekä minulle että monille oppilaistani. Ihanaa ”sweet pain” -hikeä alusta loppuun.

Torstai

Aamulla lähden liikkeelle kohti Kirkkonum­men Långvikia. Siellä kuvataan Voin hyvin -dvd-sarjaa, jonka pitäisi valmistua kevää­seen mennessä. Tapaan sarjassa ihmisiä, joil­ta olen saanut paljon oppia ja oivalluksia, ja yritän parhaani mukaan panna opit kiertoon. Mukana tietysti Ritva, ja muun muassa lää­käri Veli-Pekka Valkonen ja fysioterapeutti-kehoguru Jarmo Ahonen.

Jottei aika kävisi pitkäksi, jatkan kuvausten jälkeen Step Upin Espoon-koululle opet­tamaan: 17–18 Happy Hour 40+, 18–19 Happy Hour 20+, 19–20.30 Broadway-alkeet ja illan lopuksi 20.30–21.30 Power Stretch. Kaiken tämän jälkeen ihanasti uupunut ruho kotiin, ruokaa masuun ja unten maille.

Työni vuoksi syömisrytmini on monen mielestä hyvin kummallinen, sillä syön illallista vasta yhdeltätoista. Päivän aher­rusten jälkeen on ihanaa istua hyvän ruoan kanssa tv:n ääressä ja katsella kovalevyltä lempiohjelmiani. Seuraan enimmäkseen draamasarjoja, kuten 24:ää, Mentalistia, Greyn anatomiaa ja Täydellisiä naisia. Aivoni ja kehoni rentoutuvat näiden parissa loista­vasti.

Perjantai

Perjantai on verkkareista vapaa päivä. Päi­vällä osallistun palaveriin, jossa valmistel­laan kevään uutta ohjelmaa Stagea. Palaveri on pitkä mutta antoisa. Stage on upouusi formaatti, ja on helppo arvata, että olen innoissani!

Olemme aloittaneet aivan alusta tuo­tantoyhtiön ja kanavan kanssa ja kehitelleet jotain, mitä maailmassa ei vielä ole. Pähki­nänkuoressa kyse on myönteisestä tosi-TV-sarjasta, jossa eri koulujen näytelmäkerhot kisaavat keskenään huippuvalmentajien johdolla. Päämääränä on nuorten oma musikaali, jonka minä sitten tuotan Peacock-teatteriin ensi elokuussa.

Illalla vietämme hauskaa ja tunteikas­ta karonkkaa minun ja Marko Keräsen aikuiskisaryhmien kanssa. Ilta ei veny kovin myöhään, sillä seuraavana päivänähän on treenit.

Lauantai

Treenaan kahta kisaryhmää. Molemmat kestävät kaksi tuntia, ja tanssilajina on performing arts, eli voimme tehdä lähes mitä vain maan ja taivaan välillä. Ja teemme­kin. Jokaisen ryhmän kisateokset ovat suuria salaisuuksia kilpailuihin saakka, joten suuni on sinetöi­ty... Meidän tähtäimessämme ovat ensi kevään SM-kisat ja elokuinen Vuokatti Dance Festival. Kisaryhmien treenaaminen on hauskaa vaihtelua perus­opetukseen, mutta kyllä siinäkin hiki tulee.

Illalla pidän vielä parin tunnin valmen­nuksen, ja loppuilta sujuukin reporankana kotisohvalla.

Sunnuntai

Dance-päivä! Päiväkävelemme tuomarikolle­ga Merja Satulehdon kanssa Ursulaan Kai­vopuistoon ja sitten studiolle. Merja ja minä olemme tunteneet toisemme jo parinkym­menen vuoden ajan. Olemme olleet tois­temme tukena ja keskustelukumppaneina niin ammatillisissa kuin privaattielämänkin kiekuroissa monen monituista kertaa.

Vaikkei meillä verkkareita lähetyksessä olekaan, niin tuomarinkin syke nousee ja tunteet vellovat nuoria taitureita ihaillessa. Olen Dancesta erityisen ylpeä siksi, että olemme ohjelmassa voineet näyttää koko Suomelle, miten korkeatasoisia tanssijoita ja koreografeja tämä maa on kasvattanut. Suomalaisten ei tarvitse pyydellä olemassa­oloaan anteeksi edes isojen maiden rinnalla, ja väitänpä, että jos taidot suhteutetaan väkilukuun, olemme tämän planeetan kovin tanssikansa!

Onneksi kaikki viikkoni eivät ole näin täynnä tohinaa, vaan sekaan mahtuu lomaviikkoja, vapaapäiviä ja joutoaikaakin. Minulle sopii se, että elämänrytmi vaihtelee, kunhan muistan puhaltaa pelin poikki aika ajoin. Hetket ystävien ja sukulaisten kanssa ovat välillä harvassa, mutta sitäkin tärkeämpiä.

Elän etuoikeutettua elämää, kun saan viettää verkkaviikkoa lähes joka viikko. On huippua, että fyysisen kunnon hoito ja unelma­työn tekeminen onnis­tuvat samaan aikaan.

Teksti Marco Bjuströn Kuvitus Anu Nieminen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.