Muusikko Maija Vilkkumaa pyöräilee haastattelusta toiseen voileipien voimalla.

Voileipää vauhdissa

Maanantai

Tänään alkaa jännittävä levynjulkaisuviikko! Olen menossa Radio NRJ:lle ”juontamaan” iltapäivälähetyksiä vakijuontaja Miran kans­sa. Sitä ennen menen Nyt-liitteen haastat­teluun. Syön aamiaisen ja päätän pyöräillä, sillä ilma on kiva.

Matkalla Radio Suomipopista soitetaan, sillä olen luvannut kertoa joka päivä jonkun ruokareseptin. Olen tietysti unohtanut koko homman. Improvisoin ja kehotan kuulijoi­ta tekemään aglio olio peperoncino -pastaa, johon tulee nimensä mukaisesti valkosipulia, oliiviöljyä ja chiliä. Ja maun mukaan (eli paljon) parmesaania.

Lounaaksi syön kanasalaatin. Olen vähän hermostunut ennen radiolähetystä enkä oikein saa syötyä kunnolla. Levynjulkaisun aikaan pyörin yleensä ylikierroksilla mikä on hyvä, sillä se auttaa haastatteluissa. Oudos­sa ylivirittyneen hermostuneessa tilassa jaksaa puhua itsestään loputtomiin. Promon jatkuessa sitä tylsistyy ja kyllästyy omiin juttuihinsa ja haastatteluissa juokseminen alkaa tuntua raskaalta.

NRJ:llä on mukavaa jutustella, ja kolme tuntia lentää ohi huomaamatta. Luojan kiitos, minun ei oikeasti tarvitse juontaa tai keksiä mitään uskomattomia temppuja. Mira johtaa lähetystä, ja minä höpisen mitä höpisen. Lähetyksen jälkeen pyöräilen ko­tiin. Olen nääntyä nälkään! Onneksi kotona on ruokaa: lihapataa ja perunoita. Illalla joo­gaan ja sen jälkeen television ääressä syön vielä salaattia ja pieniä itsetehtyjä lihapullia.

Tiistai

Levy-yhtiö Warnerin Riikka hakee minut Voicen aamushow’hun Kaapelitehtaalle. Sen jälkeen menen STT:n haastatteluun.  Juon koko ajan kahvia ja olen nälkäi­nen. Söin aamiaiseksi pelkän jogurtin, ja se oli liian vähän.

Käymme Riikan kanssa kaupassa ostamassa karkkia ja sipsejä levynjulkkaribileisiin.

Iltapäiväksi taas NRJ:lle. Syön juustoleivän jossain välissä. Studiol­ta menen keskustaan katsomaan Lottovoitto-videoni viimeisintä versio­ta, jonka on ohjannut Pete Veijalainen. Sieltä menen äkkiä taksilla kotiin ja vietän tunnin tyttäreni kanssa puutarhassa palloa potkien ja puutarhatöitä tehden. Illalla syön pastaa tomaatti-mustamakkarakastikkeessa ja joogaan.

Keskiviikko

Levynjulkaisupäivä! Juon kotona vain kahvia, sillä joudun lähtemään aikaisin Huomenta Suomen lähetykseen Pasilaan ja tiedän, että sieltä saa aamiaista. Pyöräilen Käpylästä Pasilaan, matka on lyhyt ja vir­kistävä. Studiolla syön leivän, ja lähetyk­sen jälkeen saan maistaa Sami Garamin tekemää ohrarisottoa ja lohta, nam!

Lähetyksen jälkeen kotona joogaan, avaan ääntä ja syön vähän edellispäivän pastaa.

Illalla on levynjulkaisu ravin­tola Semifinaalissa. Jännittää! Kuudelta ihmisiä alkaa tulla. Paikalla on toimittajia, ystäviä, sukulaisia ja netissä kilpailuun osallistuneita faneja. Ihanaa nähdä kaikkia! Juuri kenen­kään kanssa en ehdi kauhean pitkään jutella.

Joku toimittaja kysyy, miten uskon levyni menestyvän. Sanon hänelle, että en koskaan mieti etukäteen levyjen menestystä, sillä siihen ei voi itse vaikuttaa ja siksi miettimisestä tulisi hulluksi. ”Toki ainahan itse on sitä mieltä, että tämä on maailmankaikkeu­den paras levy ja kaikki tulevat rakastamaan sitä!” sanon mielestäni vitsikkäästi ja nauran päälle. Toimittaja katsoo kuin mielipuolta.

Kymmeneksi olemme varanneet pöy­dän Kosmoksesta. Humun jälkeen tuntuu hyvältä olla ihan vain oman porukan kesken. Juomme kuohuviinimaljat. Syön alkuruoaksi kampasimpukoita, pääruoaksi karitsanka­retta ja lasin punaviiniä, jälkiruoaksi lettuja. Lähden kotiin puolen yön aikaan, mutta en saa unta vaan vaellan pitkin kämppää.

Kolmen aikaan aamuyöllä tsekkaan ilta­päivälehdet netistä. Toimittaja on tiivistä­nyt iltaisen vitsailuyritykseni näin: ”’Olen varma, että levyni menestyy, sillä kaikki levyni ovat aina menestyneet’, sanoo Maija Vilkkumaa itsevarmana.” Kiroilen itsekseni pitkään.

Torstai

Lapsi on mummolassa, joten tavallaan ei tarvitsisi herätä. Olen kuitenkin sopinut meneväni pelaamaan sulkapalloa. Syön aamiaisen ja lähden taksilla Talin tenniskes­kukseen. Menen yllättävän usein sulkispeliin taksilla, ja aina se tuntuu yhtä hölmöltä. Silti tekstaritaksikutsu lähtee hyvin usein.

Olen pelannut monta vuotta entisen bän­dikaverini Katjan kanssa. Nyt peli ei kulje ja häviän. Olen unohtanut silmälasit kotiin, enkä siksi oikein näe mitään. Tyhmintä on, kun lyö ohi: huidon ilmaa, ja pallo putoaa nätisti maahan tai omaan päähän. Niin käy useimmiten silloin, kun on ihan varma, että osuu, ja suunnittelee jo seuraavaa taktista siirtoa. Sulkapallon edessä pitää olla nöyrä! Talin seinällä oli joskus ilmoitus ”Haluatko pelisi dvd:lle?” Se naurattaa, kun kaikkein eniten tulee hosuttua. Pelin jälkeen syömme lounasta: salaattia, kalaa, perunaa ja kahvi.

Kotona katselen televisiota ja odotan lasta kotiin mummolasta. Kun hän tulee, lähdemme heti toiseen mummolaan, joka on Levykauppa X:n vieressä. Vedämme kau­passa puolen tunnin setin. Takahuoneessa toistelen iltapäivälehden lausetta ”’Olen varma, että levyni menestyy’, sanoo Maija Vilkkumaa” siinä toivossa, että lause kovassa käytössä neutraloituisi eikä kuulostaisi enää niin pahalta.

Keikan jälkeen juoksen taas lapsen luo, silittelemme ja halailemme. Sitten kotiin, illalla karkinsyöntiä ja television katselua.

Perjantai

Menen yhdeksäksi osteopatiaan. Aloin käydä osteopaatti Matti Virkkusen luona, kun ääneni meni jatkuvasti eivätkä foniatrit tai puheterapeutit pystyneet auttamaan. Osteopaatti venyttää lihaksia ja manipuloi selkärankaa. Virkkusen ohjeesta lopetin juoksemisen, koska se oli liian rankkaa risti­selälleni. Aloin sauvakävellä, pelata sulkapal­loa ja talviuida. Pitkään inhosin talvia, niissä ei ollut mitään hyvää. Nyt on talviuinti.

Lisäksi joogaan suunnilleen kolme kertaa viikossa. En todellakaan ole mikään superjoogi eikä vartaloni näytä Madonnan tai Petri Räisäsen kropalta, mutta oloni on helpottunut huimasti.

Aamupäivällä pyöräilen tyttäreni kanssa läheiseen leikkipuistoon. Hembölen koti­eläintarha on tullut puistoon vierailulle. Sili­tämme pupuja ja lampaita, ja tytär ratsastaa kierroksen ponin selässä. Hän pelkää ponia taluttavaa miestä, joka todellisuudessa on hyvin ystävällinen.

Tänään on kiertueen ensimmäinen vi­rallinen keikka Forssassa. Lähdemme sinne myöhään. Tytär on jo nukkumassa, ja lasten­hoitaja tulee valvomaan hänen untaan. Olen keikkapaikalle saapuessani hyvin nälkäinen, mutta onneksi takahuoneessa on ruokaa: ihania täytettyjä lettuja! Nam. Keikka on iha­na. Ihan mahtavaa olla taas lavalla omiensa keskuudessa.

Lauantai

Ajamme aamuyöllä Forssasta kotiin. Yleensä keikkailu ei ole tällaista puuratteilua vaan matkaamme keikkabussissa ja nukumme hotelleissa. Lauantaina meillä ei kuitenkaan ole keikkaa, ja Forssa on niin lähellä koti-Helsinkiä, että tuntuisi hölmöltä jäädä sinne yöksi. Yöllä ajaminen on aika rasittavaa. Tosin mitä minä siitäkään tiedän, koska en ikinä ole itse ratissa!

Päivällä kotipihallani on talkoot. Asun 1930-luvulla rakennetussa omakotitalossa Helsingin Käpylässä. Pihalla on useita koivuja ja siksi ihan hirveästi lehtiä. Emme haravoineet lehtiä syksyllä, ajoimme vain ruohonleikkurilla päältä ja jätimme maatu­maan. Maatumista ei kuitenkaan näy juuri tapahtuneen!

Onneksi monet ystäväni ovat luvanneet tulla talkoilemaan. Tarjoan heille itsetehtyä hernekeittoa, mokkapaloja ja olutta. Leivon mokkapalat aamupäivällä, ja minua jännittää yhtäkkiä aivan hirveästi. Mitä jos ne eivät onnistu? Leivinjauhekin loppuu kesken.

Onneksi olen pilannut niin monta leipo­musta, että tiedän leipomisen olevan kemiaa. Leipoessa ei voi oikoa ja ajatella että ”minäpä korvaan tuon ruokasoodalla”, vaan oikea aines pitää hankkia. Leivinjauhetta metsästäessä munat lämpenevät pöydällä vielä lisää, mikä on vain hyvä. Mokkapalat onnistuvat loppujen lopuksi oikein hyvin. Mietin, kävikö niin hermoiluni takia vai siitä huolimatta.

Koko lauantaipäivän pihamme vilisee lapsia ja aikuisia. Istun viimeisten vieraiden kanssa iltaa pitkälle yöhön.

Sunnuntai

Viikko on ollut ihana, mutta samalla olen onnellinen, että se on ohi. Levynjulkaisun aiheuttama jännitys on kutkuttavaa mutta myös jotenkin sietämätöntä. Loppuvuosi on täynnä keikkailua, ja keikkailu on rentout­tavaa – pääsee vetämään biisejä ihmisille ja aistimaan heidän tunnelmansa. Ei tarvitse hermoilla, tykkääköhän kukaan tästä tai millähän tavalla tämä nyt sanomani lause kirjoitetaan lehteen. Vaikutanko tällä kertaa ylimieliseltä idiootilta vai sekavalta neuroo­tikolta?

Tästä eteenpäin näen lavalta ihmisten välittömän reaktion, saan olla hyvien ystä­vieni kanssa reissussa ja käydä joka niemessä ja notkelmassa. Kävellä ulkona ja kitkeä puutarhasta rikkaruohoja siihen tahtiin kun tekee mieli.

Teksti Maija Vilkkumaa Kuvitus Anu Nieminen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.