Filosofi Maija-Riitta Ollila tsemppaa itseään liikkeelle punaviinillä ja aamuisella kynttilän tuijottelulla.

Luentoja ja lapatukea

Filosofi Maija-Riitta Ollila tsemppaa itseään liikkeelle punaviinillä ja aamuisella kynttilän tuijottelulla.

Maanantai

”Hyvin levätty on puoliksi treenattu.” Tuntematon ajattelija Espoon Soukasta

Kello 6.30 säntään keittiöön, jotta aamiainen olisi valmis 6.40, kun 15-vuotias päivänsankari herää. Aamuvirkkuus ei kuulu temperamenttiini, joten yletön reippaus kostautuu: väsähdän loppupäiväksi. Tänään on lepopäivä treenistä, mutta tauko töistäkin olisi paikallaan. Takana on nimittäin parin viikon sairastelu.

Aamupäivällä valmistelen kauppakorkeakoulun lähestyvää kurssia ja lähettelen meilejä. Toimeni on puolipäiväinen, mutta opiskelijoiden murheet ovat kokopäiväisiä.

Iltapäivällä istun 600 muun kanssa Helsingin Katajanokalla Marina Congress Centerissä. Kuuntelemme esityksiä, ensin muiden ja sitten minun. Sanon esitelmässä, että nykyään asiakkaat haluavat ostaa terveyttä ja hyvinvointia, kuolemattomuutta. Shoppaan niitä itsekin, mutta sitä en mainitse.

Kotimatkalla ratikassa istuessani ihmettelen itseäni: miksi aina huilipäivinä kumoan treenipäivien tulokset jumiuttamalla hartiat?

Olen kotona kello 19 ja saan esivalmistellun synttäri-illallisen valmiiksi tunnissa. Juhlimme perheen kesken.

Tiistai

”Sammutettava tietyksi ajaksi, mutta oltava varma, että syttyy jälleen.” Elias Canetti

Herään 4.55. Tiedän, etten saa enää unta. Suunnittelen kirjaa uupumuksen lajeista; osaisin luetella kymmeniä. Harmi vain, että se kiinnostaisi ainoastaan muita uupuneita, mutta hehän eivät jaksaisi lukea sitä. Hahmottelen myös treenikirjaa: ”Mustaa huumoria, valkoisia valheita ja harmaata raatamista. Kunto-ohjelma niille, joiden elämässä mistään ei koskaan tullut mitään. Surkea ohjelma vaatimattomin tuloksin.”

Kun olo on iloton, aamuinen kynttilähartaus auttaa. Saan istua sohvalla teemuki kädessä kynttilää katsellen ennen kuin muut heräävät.

Aamupäivällä teen etänä kauppiksen töitä. Lounaaksi paistan pannullisen viiriäisenmunia kookosöljyssä. Iltapäivällä kiiruhdan studiolle, jossa minua kuvataan erääseen lehteen. Meikkaaja, stailaaja ja kuvaaja tekevät työtään tinkimättömästi. Voin vain mykkänä ihailla. Olen ymmärtänyt alasta ainoastaan perusperiaatteet: tukkaa on suoristettava, jos se on taipuisa. Jos se on suora, sitä pitää kihartaa. Jos hartiat ovat leveät, vaatteen on kavennettava niitä. Ja toisinpäin. Minkä evoluutio loi, sen ihminen muuttakoon. Naisesta sellaisenaan ei taida olla eläjäksi.

Kuuden jälkeen tapaan Herra Puolison Kampin linja-autoasemalla. Matkaamme samalla bussilla kohti kotia, kunnes jään pois kesken matkan mennäkseni kuntosalille. Tänään on vuorossa selkä- ja rintalihastreeni. Laatimassani ohjelmassa olisi myös vatsatreeniä, mutta hyväkään teoria ei aina muutu käytännöksi.

Treenin jälkeen jaksan hädin tuskin raahautua bussille. Lupaan itselleni punaviinin ja saan tallustetuksi viimeiset askeleet kohti australialaista Syrahia.

Keskiviikko

”Minulla on ollut aivan loistava päivä. Se ei ollut tämä päivä.” Groucho Marx

Koko päivä kuluu kauppakorkealla: referaattien arvostelua ja tenttikysymysten tekoa. Juon vihreää teetä litrakaupalla. Päivä hajoaa silpuksi, koska puheluita ja meilejä tulee yllättävän paljon. Minulla on varaus kuuden jumppatunnille, mutta salille päästyäni perun sen. Olen yhtäkkiä varma, että heittäisin henkeni liian rankalla tunnilla. Toipilaan täytyy malttaa. Musiikin ja ohjaajan pauhatessa on vaarana, että mummeli äityy kuvittelemaan itsestään liikoja. Hetken hurmosta voisi seurata äkkipysäys.

Tyydyn siis salitreeniin. Jutustelen itseäni virkeämmän treenaajan kanssa, mikä sekin stimuloi liikaa: rehkin koipeni jumiin. Lupaan itselleni venytellä illalla perusteellisesti. Illallisen jälkeen on valmisteltava loppuviikon luentoja. Kun viimein vedän täkkiä päälleni, muistan, että venyttely taisi unohtua...

Torstai

”Hyvän illallisen jälkeen sietää mitä tahansa – jopa sukulaisiaan.” Oscar Wilde

Herään kello 6, joten ehdin hyvin tehdä aamun tee- ja kynttiläseremoniani. Keskiviikolta yli jääneet työt on saatava valmiiksi parissa tunnissa, sillä yhdeltätoista minun pitää olla luennoitsijan pöntössä Presidentti-hotellissa. Puhujan on puuskuttava innostusta, jota pystynkin erittämään silkalla rutiinilla. Puolentoista tunnin luennon jälkeen en tunne itseäni hiukkaakaan rasittuneeksi. Tulikohan työ edes kunnolla tehdyksi, kun se ei näännyttänyt?

Olen lähdössä illalla Kemiin, ja sitä ennen pitää ehtiä pakata. Lentolaukun koostamiseen yhtä yötä varten tarvitaan neroutta, jotta kaikki tarpeelliset nesteet saa turvatarkastuksen läpi. Kosmetiikka on pakattava pikkuruisiin purkkeihin, ja kuivapesuaine saa korvata sampoon.

Kentän turvatarkastuksessa joudun esittelemään kuivapesuainetta. Uhkaan jo tupruttaa puuterit virkailijan hiuksiin, mutta saan sentään pitää aarteeni.

Hotelliin päästyäni suunnistan syömään. Valitsen tarjoilijan suosituksesta savuporo-annoksen.

Olen juuri tulossa juhlamieliseksi, kun onni särkyy: tarjoilija tuo leipäkorin. Vasta-alkanut hiilarirajoitteinen dieettini ei salli viljaa. Nälkä on hirmuinen enkä pysty vastustamaan tuoreen leivän syntistä tuoksua. Vien korin takaisin tarjoilijalle runsaiden selitysten kera. Katseet lähipöydistä paljastavat, että mielenterveydellinen statukseni on rankan arvioinnin kohteena. Vihollinen on nyt kuitenkin kukistettu, ja mielenrauhani palaa. Poro on erinomaista. Viini ei ole huonoa. Elämä on hyvää.

Perjantai

”Enkelit osaavat lentää, sillä ne ottavat itsensä kevyesti.” G. K. Chesterton

Riehakas nauru voi olla mukavaa kuultavaa, mutta kun siihen herää moneen otteeseen keskellä yötä, hekotus alkaa hermostuttaa. Nousen katkonaisen unen jälkeen seitsemältä.

Luentotilaisuus alkaa yhdeksältä. Väki on erinomaisessa vedossa. Mikä ilo olla tällaisen joukkueen vauhdissa!

Maittavan lounaan jälkeen on kotimatkan aika. Helsinki-Vantaan kentältä porhallan suoraan kuntosalille. Ruuhkabussissa koetan käyttäytyä kuin mihinkään-mahtumaton lentolaukkuni olisi uusin, pakollinen trendivaruste.

Treeni virkistää niin paljon, että jaksan kävelyttää laukkuani vielä osteopaatin vastaanotolle Yrjönkadulle.

Kahdeksalta olen kotona. Tapahtuu ihme: venyttelen iltauutisia katsoessani.

Lauantai

”Helvetissä ihminen saa tietää, mitä hänestä olisi voinut tulla.” Tuntematon ajattelija

Teen päätöksen jo aamulla: tänään on ohjelmassa kotipilatesta. Elämäni peruspilari on lapatuki. Se ehkäisee niska- ja hartiaongelmia paremmin kuin mikään muu konsti. En ole viikolla ehtinyt pilatestunnille, joten lapatuesta ei ole tietoakaan.

Päivällä kohtalo puuttuu suunnitelmiini, ja kirjakaupan alesta käteeni tarttuu Norman Mailerin Adolfin linna. Kun pääsen kotiin, koukkuunnun teokseen pahasti. Vilkuilen sitä myös kokkaamisen lomassa. Kun kello lähenee yhdeksää, käännän yhä sivuja. Vastentahtoisesti haen maton, painot ja kuminauhan. Pilates ei voisi vähempää kiinnostaa. Muutaman liikesarjan jälkeen lojun vetelänä matolla. Lapaluut ovat nyt oikeilla paikoillaan, joten minäkin palaan omalle paikalleni: sohvalle.

Sunnuntai

”Oikeamielisten tie on kuin aamun kajo, joka kirkastuu kirkastumistaan täyteen päivään saakka.” Sananlaskut 4:18

Ei ainuttakaan aerobista treeniä koko viikolla! Psyykkaan itseäni riuskaan sauvakävelyyn.

Jäiselle tielle on satanut lunta, joka on ehtinyt muuttua loskaksi. Minulla on liukuesteet kantapäissä, mutta luisun joka askeleella taaksepäin. Kehitän keliin sopivan tyylin: pitkä matala askel kanta edellä. Meno näyttää kummalliselta ja tuntuu vielä kummallisemmalta. Perspiraatiokapasiteettini on muutenkin mittava, mutta nyt ylitän itseni.

Treeniviikko oli heikko, mutta pääsin kuitenkin alkuun. Taudin jälkeisen elämän paradoksi toteutui: on ensin hankittava kuntoa, jotta jaksaa ruveta treenaamaan.

Kuvitus Anu Nieminen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.