Lola Wallinkoski ei saa ikinä tarpeekseen liikunnasta. Mutta tarvitaanko täydelliseen viikkoon muuta kuin bodypumpia ja hot joogaa?

Lola Wallinkoski ei saa ikinä tarpeekseen liikunnasta. Mutta tarvitaanko täydelliseen viikkoon muuta kuin bodypumpia ja hot joogaa?

Maanantai

Täydellinen aamunaloitus: ainoastaan puu­roa koko ihanan seisovan pöydän herkuista. Palaamme lasten kanssa kotiin Tukholman-risteilyltä, jonne joulupukki meidät lähet­ti. Olemme herkutelleet risteilyn aikana moneen otteeseen, joten päätämme aloittaa kotiintuloaamun puurolla.

Illalla olen kuntosalilla uuden bodyjam-tunnin esittelyssä. Pääsen itsekin tulevaisuu­dessa ohjaajakoulutukseen. Tanssia ja aero­bista liikuntaa sisältävän tunnin ohjaaminen on aina haasteellista, mutta niin ihanaa. Odotan siis innolla! Hauskaa uutta tuntia odotellessa unohdan syödä – niin tyypillistä minulle – joten menen tanssiryhmäni tree­neihin energiajuoman ja soijajogurtin voimin.

Ruokapuoli jää valitettavan heikoksi. Muistan loistavasti lasten ruokailut ja väli­palat, mutta kiireessä unohdan usein itseni. Veikkaanpa, ettei tämä jää viikon viimeiseksi kerraksi.

Tiistai

Olen järjestänyt aamupäivän vapaaksi. Keik­katyön etu on, että kuvausajat ja muut työt voi valita itselleen sopiviksi päiviksi.

Suuntaan perheyritykseemme hoitamaan paperiasioita. Firmassa poiketessa saa myös vietettyä aikaa miehen, anopin ja appiukon kanssa.

Tiistai-ilta on miellyttävän aktiivinen, sillä ohjaan vakiotuntini bodypumpin. Jäin bodypumpiin koukkuun jo vuosia sitten, ja kun pari vuotta sitten sain mahdollisuu­den kouluttautua ohjaajaksi, en epäröinyt hetkeäkään. Urheilun ja työn yhdistäminen on parasta, eikä ammatillisuus vähennä nautintoa. Käyn paljon myös toisten ohjaajien tunneilla, koska treeni tuntuu erilaiselta asiakkaana kuin ohjaajana. Ennen tuntia juoksen pienen lenkin juoksumatolla. Vaihtelen vauh­tia musiikin mukaan.

Juoksu ei ole lem­pilajejani, mutta tykkään kohottaa kuntoa ja lämmitel­stä.

 Aikaisemmin olin ulkolenkkeilijä, mutta nykyään olen antanut periksi lämpöriippuvai­selle itselleni ja keskittynyt tekemään kaikki mahdolliset asiat sisällä, ainakin talviaikaan. Kävelylenkit lasten kanssa ovat tietysti asia erikseen.

Keskiviikko

Pudotettuani lapset päiväkotiin suunnistan taas kohti salia. Kevyen juoksun jälkeen vuo­rossa on bodypump, tällä kertaa asiakkaan näkövinkkelistä. Joitakin ihmisiä huolettavat salille tullessa esimerkiksi ulkoinen olemus ja varusteet. Minulle suoritus ja hyvä olo ovat tärkeimmät seikat, mutta toisia psyykkaavat uusimmat varusteet ja huoliteltu ulkonäkö. Tietyis­tä asioista, kuten Puman jalkineista ja hyvistä urheiluliiveistä, minäkään en suostu tinkimään.

Ulkonäköni vaihtelee todella paljon. Tulen salille sellaisena kuin olen, joko suo­raan sängystä tai kuvauksesta. Urheillessa hien kuuluu virrata, joten lopputulos on läh­tötilanteesta riippumatta usein täysin sama.

Päivällä on edessä vielä yksi palaveri, jonka jälkeen pakkaan auton valmiiksi ja suuntaan keräämään tanssijoita kyytiin illan keikalle Lahteen. Ajomatka on minulle suht normaali työmatka, eikä paluuaikakaan ei ole kovin poikkeava. Pyrin aina ajamaan yökei­koilta kotiin saman tien, ja kotiin ajamme hy­vien keikkojen jälkeen nytkin. Kevyillä eväillä matka menee kivuttomasti, ja päivä päättyy kotiovella kello 5.30.

Torstai

Tänään minulla ei ole keikkoja, joten keskityn paperitöihin, sähköposteihin, kirjanpitoon ja ehkä jopa kodinhoitoon. Vain Denise lähtee päiväkotiin, ja Sylvester jää hieman kipeänä kotiin. Sylvester osallistuu omalla tyylillään mielellään pyykinpesuun, siivoamiseen ja astianpesukoneen käyttöön, ja niinpä kaikkeen kuluukin aikaa ainakin tuplaten normaaliin verrattuna. Toimistohommat joutuvat odottamaan pojan päiväunia.

Iltapäivällä olisi mahdollisuus mennä tuu­raamaan bodypump-ohjaajaa, mutta kipeän lapsen vuoksi en tällä kertaa voi ottaa tuntia vastaan. Mieli kyllä tekee! Hamstraan yleensä niin paljon ohjattavia tunteja kuin mahdollis­ta, koska en ikinä tunnu saavan tarpeekseni liikunnasta. Liikunta on henkireikä ja latautu­miskeino. Olen aina ollut aktiivinen liikkuja, kiitos äitini, joka sinnikkäästi vei minut tanssiharjoituksiin monta kertaa viikossa. .....perjantai.....

Perjantai saa lämpimän alun hot joogasta. Aloitin lajin vuosi sitten, kun toivuin selkä­leikkauksesta. Aamuhikoilu ja venyttely on ihana tapa aloittaa päivä, ja paperihommatkin maistuvat hyvän treenin jälkeen.

Iltapäivällä yllätän lapset iloisella uuti­sella kaikkien lempiruoasta, lohesta. Minä ja Denise voisimme elää pelkällä lohella. Hyvä kala vain on niin hyvää, ja erityisherkkua se on myös siksi, ettei lasten allergiapäiväkodissa tarjoilla kalaa lainkaan. Loppupäivän pyhitän lasten kanssa puuhasteluun, eli palapeleihin, piirtämiseen ja autoleikkeihin – Muumeja unohtamatta!

Lauantai

Lauantai alkaa tanssikeikalla uuden kuntosalin avajaisissa. Poimin tanssijoita kyytiin eri puolilta kaupunkia, ja aamupala jää taas pois aikataulusta. Näin on käynyt myös yhdelle tanssijoista, joten en ole ainoa huonomuis­tinen. Lounaalla isäntä ja lapset ovat herku­telleet äidinkin osuuden, joten hätälounaaksi kelpaa kastikkeenjämät.

Kun lapset ovat nukkuneet päiväunet ja vanhemmat istuneet edes hetken aloillaan, on taas aika lentää. Iltapäivä on tarkkaan oh­jelmoitu. Ensin vien mieheni Jarkon hallille jääkiekkopeliin ja sieltä suunnistan kaverin lapsen kolmevuotissynttäreille. Lapset hoitavat herkuttelupuolen, sillä minun on tunnettuna herkuttelijana parempi kiertää juhlapöydät kaukaa. Synttäreiden jälkeen vien lapset mummilaan yökylään.

Hyvää vaimoa pitää vielä leikkiä sen verran, että ehtii katsomaan miehen pelin viimeisen erän. Kausi on jo yli puolivälissä, ja pääsen katsomoon ensimmäistä kertaa. Vielä on edessä treffit kaverin kanssa, ja sen jälkeen vihdoin videovuokraamon kautta kotiin.

Alkuun paistamme hyvät pihvit, todel­lisia lihansyöjiä kun olemme. Kasvissyöjiä meistä ei saisi tekemälläkään. Minua suutut­tavat sellaiset oletukset, etteivät tanssijat ja mallit syö lihaa. Kauhuleffaputkea ryydittää iso kattilallinen itse tehtyä popcornia. Kau­huleffoille saa nauraa tai kauhistella, mutta takuulla en ainakaan nukahda kesken leffan. Muita ohjelmia katsoessa uni usein yllättää.

Sunnuntai

Sunnuntaiaamuna saan nauttia tavallista pidemmästä hot joogasta.

Käymme poimimassa yökyläläiset takaisin kotiin ja nautiskelemme iltapäivän yhdes­säolosta. Illalla suuntaamme koko porukka kuntosalille: minä ja lapset tanssiryhmän treeneihin ja aviomies salin puolelle. Tanssi ja liikunta ovat meidän perheessämme tärkeim­piä asioita, ja lapsetkin ovat päässeet mukaan pienestä pitäen. Denise käy tanssitunneilla, ja molemmat osallistuvat ahkerasti niin tans­sitreeneihin kuin kodin iloisiin kuntoilu- ja venyttelyhetkiin.

Kuvitus Anu Nieminen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.