Klara Kivilahti ei pidä itseään hurjapäänä, vaikka keikkuukin telineillä ja kiipeilee tankoon.

Klara Kivilahti ei pidä itseään hurjapäänä, vaikka keikkuukin telineillä ja kiipeilee tankoon. 

Maanantai

06 kuppi vihreää teetä ja Actimel-juoma
07 kolme siivua saaristolaislimppua, Oltermanni-juustoa, lasi tuoremehua ja omena
12 mukaan haettu kanapatonki, latte ja mangosmoothie
18 kaksi lautasellista parsaravioleja, tuoretta parsaa ja kurkkua
20 mustikkarahkaa
22 kuppi teetä, putkilollinen Pringles-sipsejä ja pari Geisha-patukkaa

Tiistai

08 hedelmäsalaattia ja maustamatonta jogurttia, kuppi vihreää teetä
12 kymmenen Stockmannilta haettua sushipalleroa ja iso latte
18 perunamuusia, prinssinakkeja ja tomaattia sekä pari palaa ruisleipää ja juustoa
20 mansikkarahkaa

Keskiviikko

08 hedelmäsalaattia ja maustamatonta jogurttia, kuppi vihreää teetä
12 tanskalaisessa voileipäravintolassa iso paahtopaistivoileipä, kuppi teetä ja vettä, jälkiruoaksi pala rahkapiirakkaa ja kuppi maitokahvia
18 tomaatti-basilikapastaa, pari palaa ruisleipää ja voita
20 250 g mansikka-juustokakkujäätelöä

Torstai

08 mysliä ja maustamatonta jogurttia
16 kahvilassa graavilohiruisleipä, latte ja kinuskileivos
20 McFeast-ateria, majoneesia ja suklaapirtelö

Perjantai

09 hedelmäsalaattia ja kuppi vihreää teetä
12 lautasellinen tagliatellea ja voita
19 naudan sisäfileepihvi (300 g), röstiperunoita ja pieni vihreä salaatti
20 500 g metsämarjajäätelöä
22 kolme Geisha-patukkaa ja kuppi teetä

Lauantai

09 mysliä, maustamatonta jogurttia ja kuppi vihreää teetä
16 lentokoneessa pestopastaa, vettä, teetä ja pikkupullo kuohuviiniä
21 Pariisissa ystävän illallisilla lasi sampanjaa, alkupalaksi hanhenmaksaa, pääruoaksi kampasimpukoita ja pari lasia valkoviiniä, jälkiruoaksi crème brûlée ja latte
24 baarissa lasi valkoviiniä

Sunnuntai

10 Champs-Elysées-kadun kahvilassa tuore croissant, latte ja lasi vettä
14 kuppi teetä ja ankanmaksalla täytetty patonki
19 kiinalais-vietnamilaisessa ravintolassa kevätkääryleitä, dim-sumeja ja thaimaalaista vihreää currya, katkarapusalaattia, pari lasia valkoviiniä ja kuppi jasmiiniteetä

Asiantuntijan arvio

+ Klara syö joka päivä aamiai­sen ja ainakin yhden lämpimän aterian. Vaikka päivät ovat hekti­siä, säännöllisestä ateriarytmistä on hyvä pitää kiinni, jotta verensokeri pysyy tasaisena. Plussaa poikien kanssa nautitusta kotiruoasta ja tuoreista hedelmistä värkätystä salaatista.

+/- Energiaa tulee riittävästi, mutta sen laatuun voisi kiin­nittää enemmän huomiota. Nyt turhan iso osa energiasta kertyy herkuista. Sipseissä, suklaassa ja jäätelössä on valtavasti kaloreita mutta ei juurikaan suojaravintoai­neita ja kuitua. Klara on hoikka, jo­ten ylipainon vuoksi hänen ei tar­vitse karsia kaloreita. Pidemmän päälle olo pysyisi kuitenkin energi­sempänä ja nainen terveempänä, jos vaihtaisi herkut kunnon ruo­kaan. Herkut voisi säästää viikon­loppuihin ja juhlahetkiin.

+ Kuitua tulee mukavasti reilusta aamuannoksesta he­delmäsalaattia. Välipaloiksi tai iltapalalle voisi ujuttaa vielä ruis­leipää ja mysliä. Nykyistä tuhdimpi iltapala pitäisi telkkarin ääressä iskevän naposteluhimonkin ai­soissa.

-/+ Klara sallii itselleen nau­tiskelun. Kaikesta hyvästä ei toki tarvitsekaan kieltäytyä, mutta myös kunnon ruoasta voi saada makuelämyksiä. Jos iltapalaksi nappaisi hedelmiä ja marjoja suk­laan sijaan, ei makeaa ehkä enää edes tekisi mieli – tai yksi patukka riittäisi kolmen sijaan.

- Kalsiumin saanti jää niukaksi. Klara voisi lisätä iltapalalle jogurt­tia. Kalsiumia kannattaa ottaa myös purkista. Lisäksi pimeään vuodenaikaan on hyvä ottaa D-vitamiinia, joka parantaa kal­siumin imeytymistä.

- Klara korvaa lounaan usein voileivällä, leivoksella ja kahvilla. Samalla kalorimäärällä saisi jo kunnollisen lounaan, johon sisältyy sekä runsas salaatti että hyvä proteiininlähde.

Asiantuntijana Arja Vanhanen
Laillistettu ravitsemusterapeutti, FAF personal Trainer

Teksti Miia Vatka Kuva Nina Kaverinen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.