Ranskassa asuva kirjailija Kira Poutanen hotjoogasi tomaatinpunaisena ja kantoi kauppakasseja korkkareissa viidenteen kerrokseen.

Asanat á la Pariisi

Ranskassa asuva kirjailija Kira Poutanen hotjoogasi tomaatinpunaisena ja kantoi kauppakasseja korkkareissa viidenteen kerrokseen.

Maanantai

Aamuaurinko paistaa pariisilaisten ikkuna­luukkujen läpi sänkyyni. Freelancerina saan (tai joudun) järjestää päivärytmini miten haluan. Yleensä aloitan päivän, ja varsinkin viikon, liikunnalla, jotta pääsen sängystä ylös ja vauhtiin.

Kevät on ollut tänä vuonna Pariisissa aurinkoinen mutta kylmä, ja se on innos­tanut minut hot jooga -tunneille, joita olen kokeillut aiemmin Helsingissä. Viimeiset kymmenen vuotta olen hikoillut kunto­keskusten jumppatunneilla, mutta nyt on alkanut tuntua siltä, että iänikuiset pump- ja body combat -tunnit on nähty. Ranska ei ole mikään liikkujan unelmamaa. Kuntosaleja on vähän, ne ovat kalliita ja tarjoavat vuodesta toiseen samoja perustunteja. Uusimpia lajeja olen päässyt kokeilemaan Suomessa.

Marais-kaupunginosassa on pieni, tyylikäs joogasali, joka tarjoaa hikisiä bikram-joogatunteja ranskaksi ja englanniksi. Olen salilla ensimmäistä kertaa ja katselen vähän ihmeissäni ympärilleni. Tunnelma on selvästi erilainen kuin Helsingin joogasalilla. Täällä ihmiset ovat jotenkin itsetietoisempia, eikä fiilis ole yhtä kotoisan rento kuin Suomessa.

Vaihdan vaatteet ja otan vastaan muu­tamia kummeksuvia katseita naisilta, jotka vaihtavat vaatteet kopissa piilossa. Kun astun 40-asteiseen joogasaliin, lämpö kietoutuu ihanasti ympärilleni. Olo on vähän kuin saunassa. Rytmi hidastuu, ajatukset rauhoit­tuvat, ja tekee mieli olla hyvä ja lempeä itselle ja omalle kropalle.

Harjoitus kestää 75 minuuttia, enkä eläes­säni ole hikoillut niin paljon. Sydän hakkaa, ja välillä tuntuu, etten millään enää jaksa. Silloin hengitys yhtäkkiä vetääkin mielen takaisin tähän hetkeen ja tuntuu sanovan: ”Rauhoitu, rauhoitu, tee yksi liike kerrallaan. Älä riuhdo, me ollaan tässä yhdessä.” Juuri ajatus siitä, että olen yhtä vartaloni kanssa, ettemme ole toistemme vihollisia, on ollut yksi elämäni suurimmista oivalluksista, ja se Pariisi korostuu mielestäni joogassa täydellisesti.

Tunnin jälkeen olen kirkuvan punainen. Ja siis ainoa kirkuvan punainen tyyppi täällä. Suomessa tunnin jälkeen oli hauska yhdes­sä muiden joogaajien kanssa naureskella naaman värille, täällä sen sijaan saan jälleen osakseni kummeksuvia ja huolestuneitakin katseita. Harvalla pariisilaisella on yhtä herkkä iho kuin minulla. Olo on kuitenkin ihanan rento ja samalla voimakas. Tuntuu kuin olisin tehnyt hyvän jumppatreenin ja käynyt sen päälle saunassa, uimassa ja parissa hieronnassa.

Olen juonut ennen tuntia ja tunnin aikana melkein kaksi litraa vettä, mutta kun pääsen kotiin, kova päänsärky iskee otsaan. Juon lisää vettä, ja pikkuhiljaa särky hellittää. Hyvä, rento ja lempeä olo itseä ja muita kohtaan jatkuu pitkälle iltaan.

Tiistai

Herään hyvin levänneenä, ja kroppa tuntuu ihmeen vetreältä eilisen hikoilun ja heilumi­sen jälkeen. Suunnistan jälleen aamulla (siis yhdeltätoista, kirjailijan päivän ei onneksi tar­vitse alkaa ihan aamukahdeksalta) Marais’n joogasalille. Valitsen tällä kertaa englannin­kielisen tunnin. Tunnelma on ulkomaalaisten kesken rennompi kuin ranskankielisellä tunnilla. Amerikkalaiset kotirouvat nauravat kovaan ääneen, ja englantilaisella opettajalla on jatkuvasti ystävällinen hymy huulillaan.

Harjoitus sujuu helpommin kuin eilen, ja nautin täysillä meditatiivisesta hetkestä kes­kellä suurkaupunkia ja työntäyteistä päivää. Muistan juoda kunnolla vettä ja onnistun välttämään päänsäryn. Olen ottanut mukaani myös punakkuuden peittävää voidetta, ja heitän sitä kasvoihin kunnon kerroksen en­nen, kun uskaltaudun ulos tomaatinsävyisen nassuni kanssa.

Työstän tällä hetkellä Lauren St Johnin Viimeinen leopardi -nuortenkirjan suomen­nosta, ja työ on aika yksitoikkoista. Päivät muistuttavat toisiaan, ja motivaatio pitää löytää itse: kukaan ei tule olan taakse tsekkai­lemaan, miten etenen. Toisaalta käännöksen tekeminen on oman kirjan kirjoittamisen jälkeen mukavan rentoa. Kääntäminenkin vaatii tietysti luovuutta mutta ei ole mitään verrattuna oman tekstin tuottamiseen. Tyh­jän paperin kammoa ei tule, kun joku toinen on jo miettinyt tarinan valmiiksi.

Keskiviikko

Tänään en työtapaamisten vuoksi pääse joo­gaamaan. Ensin tapaan ystäviä, joiden kanssa minulla on käsikirjoitusprojekti. Käymme läpi tarinaa ja henkilöitä, syömme kevyen lou­naan ja parannamme maailmaa.

Olen myös työstämässä haastattelua muo­tialalla työskentelevästä ystävästäni eräälle suomalaiselle aikakauslehdelle. Tapaan ystäväni, haastattelen häntä, juomme kahvit ja vaihdamme kuulumiset. Työhuoneella na­puttelen palaverien muistiinpanot koneelle ja alan kirjoittaa artikkelia.

Työpäivän päätteeksi en jaksa raahau­tua salille vaan menen suoraan kotiin. En yleensäkään tykkää käydä salilla illalla, koska pukukopit ja tunnit ovat niin täynnä, että tarvitsisin tuplasatsin joogaa ja hengityshar­joituksia tungoksen – ja kotimatkan ruuhka­metrossa – kestämiseen.

Olen kuitenkin juossut päivän korkokengissä ympäri kaupunkia ja ylös alas metro­portaita. Illalla päkiöitä ja pohkeita pakottaa niin, että vannon pitäväni korkkarit kaapissa ainakin seuraavat pari päivää. Etenkin kotiin viidenteen kerrokseen kiipeäminen (kerrostalossamme ei pariisilaiseen tapaan ole hissiä) kymmenen sentin koroissa tuntuu päivän päätteeksi aidolta urheilusuori­tukselta.

Torstai

Aamulla tekee mieli vetää peitto korviin ja jäädä nukkumaan. En millään jaksaisi vään­täytyä työhuoneelle yliminäpomoni valvovan silmän alle. Kirkas auringonpaiste kuitenkin saa minut jälleen pakkaamaan pyyhkeen ja puolentoista litran vesipullon reppuun ja suuntaamaan joogasalille. Tänään menen ranskankieliselle tunnille, ja harjoitus sujuu entistäkin kivuttomammin.

Tunnin ja vartin hikoilun jälkeen olen nukahtaa joogamatolleni. Kruisaan todella hitaalla vaihteella suihkuun ja sieltä takaisin vaatteisiini. Huomaan jääväni tuijottelemaan kenkien pukemisen välissä lasittunein silmin vastakkaista seinää. Viikonloppu saisi tulla jo!

Iltapäivällä pääsen kuitenkin käännös­työssä hyvin eteenpäin, ja keksin muotiartik­keliinkin muutaman uuden idean.

Illalla kannamme poikaystäväni kanssa kahden viikon ruokaostokset kotiin, mukana on myös neljä pakkia niitä puolentoista litran vesipullojani. Portaat viidenteen kerrokseen tulee juostua edestakaisin kolme kertaa.

Perjantai

Olen suunnitellut meneväni tänäänkin hikijoogaamaan, mutta matkalla metrossa muutan mieleni. Väsyttää, ja kroppa tuntuu sanovan, että tämän viikon joogat on nyt taidettu joogailla. Teen työt – kääntämis­tä, nettisivun päivittämistä ja lukijoiden kysymyksiin vastaamista – rennosti mutta yllättävän tehokkaasti.

Työrupeaman jälkeen valitsen jalkaan korkokengät elokuvailtaa varten, siellähän kuitenkin lähinnä istutaan. Käyn elokuvissa yleensä noin neljä kertaa viikossa, ja illat ve­nähtävät usein pitkiksi. Ilman joogatuntia en todennäköisesti koskaan pääsisi ylös sängystä ennen yhtätoista.

Lauantai

En käy liikuntatunneilla vii­konloppuisin, joten aloitan aamun iisisti. Syön muroja ja katselen suomalaisia uutisia netti-tv:stä.

Löhöilyksi lauantai ei kuitenkuiten­kaan mene, sillä teen ym­päri vuoden kuusipäiväistä työviikkoa. Käännän taas leoparditarinan tarkkaan laskemani sivukiintiön ja suunnittelen vähän seuraavaa romaaniani. Selaan aikakauslehtiä, leikkelen inspiroivia kuvia ja testai­len sopivaa taustamusiikkia tulevaa kirjoitusvaihetta varten. Tarinan suunnittelu on aina hauskaa, silloin tuntuu kuin kaikki olisi mahdollista.

Itse kirjoitustyö kestää muutaman kuu­kauden ja on sekoitus luomisen suurta tuskaa ja kirjoittamisen huumaavaa iloa. En vaihtaisi ammattiani mihinkään muuhun. Vapaus ja itsenäinen työskentely sopivat minulle, vaikka tasapainotankin erakkoelämää näyt­telijäntyöllä ja tekemällä yhteistyötä muiden kirjoittajien kanssa. Luovuus ja oma tekemi­nen ovat minulle kaikki kaikessa.

Sunnuntai

Päivä on viileä mutta aurinkoinen. Kaivamme polkupyörät esiin kellarista ja menemme pienelle pyrähdykselle läheiseen Vincenne­sin puistoon. Puisto on sunnuntaisin täynnä perheitä, mutta pyörillä on helppo liikkua ihmisjoukossakin. Uskomatonta, miten hyvää raitis ilma tekee pölyisen viikon jälkeen! Kau­pungissa unohtaa nopeasti, miten mahtavaa luonnossa ja raikkaassa ilmassa liikkuminen onkaan.

Viikkoni on ollut rentouttava ja mukava. Huomaan, etten vanhemmiten enää pysty olemaan itseäni kohtaan niin vaativa kuin nuorempana, ja se tuntuu mahtavalta. Jooga on tuonut elämääni ihan uudenlaista rauhaa, repivä tappoharjoittelu tuntuu nyt lähinnä vastenmieliseltä. Haluan ennen kaikkea olla kiltti ja lempeä itselleni. Maailma on tarpeek­si vaativa muutenkin.

Teksti Kira Poutanen Kuvitus Anu Nieminen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.