Punteilla edustuskuntoon. Tuore kansanedustaja ja laulaja Kike Elomaa hikoili eduskunnan kuntosalilla ja hevikeikalla.

Punteilla edustuskuntoon 

Tuore kansanedustaja ja laulaja Kike Elomaa hikoili eduskunnan kuntosalilla ja hevikeikalla.

Maanantai

Nukun yöni kotona Maskussa, sillä päivällä on tiedossa Turun kauppakamarin yritysvierailu maakunnan kan­sanedustajille. Aamupalaksi otan tummaa leipää ja sen päälle kirnuvoita sekä rasvaista juustoa – kevyttuottei­ta en harrasta. Lisäksi juon kahvia ja aloevera-juomaa, joka pitää aineenvaihdunnan kunnossa.

Iltapäivällä treeniporukkani tulee luokseni Mas­kuun. Tuttavuuteni Miian, Piian ja Villen kanssa alkoi pari vuotta sitten siitä, kun he pyysivät minulta ja mieheltäni Kimmolta treenineuvoja. Tuolloin he tuskin saivat edes pelkkää tankoa nousemaan ylös. Nyt treenamme tasaveroisesti ja tuemme toisiamme. Minulla on autotallissani maailman paras kuntosali. Se on pieni mutta varustukseltaan täydellinen.

Teemme normiharjoituksen. Tällä kertaa vuorossa ovat jalat, reidenojentajat, reidenkou­kistajat, penkille nousu ja kahvakuulasarja. Teemme kaikki liikkeet peräkkäin ilman taukoja. Urakoimme neljä sarjaa, joiden välillä pidämme vain lyhyet tauot. Lisäksi vatsaliikkeitä 10 minuutin ajan. Lopuksi kuntonyrkkeilyä ja hyppynarua, josta saamme aerobisen osuuden treeniin. Harjoitukseen menee aikaa noin tunti.

Tiistai

Lähden aikaisin aamulla Helsinkiin eduskuntaan. Vastaan lukuisiin sähköposteihin ja viesteihin. En syö päivällä lämmintä ruokaa lainkaan, vaan närpin jotain pientä. Tänään valitsen pari omenaa ja viiliä. Olen huomannut, että tällä tavalla pysyn skarppina ja jaksan tehdä töitä tiiviisti. Kunnollisen aterian syön aina vasta illalla. Työpäivän jälkeen jään vielä lukemaan musikaali­rooliani työhuoneeseen. Olen mukana Samppalinnan kesäteatteriesityksessä Blondi, ja teen ensimmäistä kertaa elämässäni musikaaliroolia. Kirjoitin sopimuk­sen Blondista jo puolitoista vuotta sitten, enkä voinut silloin tietää eduskuntaan pääsystäni mitään. Olen tunnollinen, ja siksi teen nyt pitkää päivää. Ajan usein eduskunnasta illaksi Turkuun harjoituksiin ja sen jälkeen vielä aamuksi takaisin Helsinkiin.

Kun olen lukenut osaani muutamaan kertaan, suunnistan Herttoniemeen sisareni luokse patjalle nukkumaan. En tarvitse nuijanukutusta, sillä uni tulee välittömästi.

Keskiviikko

Teen koko päivän töitä avustajani kanssa. Kun saamme työt päätökseen, kello on jo seitsemän illalla, mut­ta menen vielä hetkeksi eduskunnan punttisalille. Edustajatoverit yli puoluerajojen ovat jo kyselleet treenineuvoja. Monet heistä ovat olleet pitkään yhteis­kunnallisissa tehtävissä, ja oma kunto ja terveys ovat jääneet retuperälle. On tullut ylipainoa. Siihen ei pelk­kä treeni auta, vaan myös ruokavaliota on rukattava.

Teen vain kevyen treenin, mutta sekin riittää tekemään olostani freesin. Sitten taas siskon luokse, ja syömme yhdessä kunnollisen ilta-aterian. Pääate­rialla syön aina kasviksia, mutta en ole ruoan suhteen mikään nihilisti, ja siksi kasvisten lisäksi lautasella voi olla vaikka kolme kappaletta grillimakkaroita.

Pienen makean jälkiruoankin syön usein. Pidän jäätelöstä, mutta se ei saa olla ylimakeaa eikä siinä saa olla liikaa erilaisia makuja. Ykkösherkkuni on kuitenkin vanhan ajan omenamunkkipossu, joita saa vain harvoista paikoista. Munkkipossussa pitää olla kulmissa sakarat, ja munkin pitää ilmava. Onneksi kotipaikkakunnallani Maskussa on leipomo, josta saan lempileivonnaisiani.

Torstai

Ystäväni Jaana tulee käymään eduskunnassa, ja esit­telen hänelle taloa, minkä jälkeen käymme pikaisesti kahvilla. Viime aikoina en ole ehtinyt tavata ystäviäni kovinkaan paljon.

Muutama kansanedustaja on illalla treenaamassa samaan aikaan kuin minä. Opastan heitä, ja hiki virtaa! Tänä kesänä tulee kuluneeksi tasan 30 vuotta siitä, kun voitin Miss Olympia -tittelin kehonrakennukses­sa. Samana vuonna voitin lisäksi kehonrakennuksen Euroopan mestaruuden ja World Games -kilpailun. Arvostan noita titteleitä enemmänkin kuin tuolloin 30 vuotta sitten, sillä vastaavaan voittosarjaan ei ku­kaan ole sen jälkeen yltänyt. Kilpailuaika oli kovaa har­joittelua, eikä minkäänlaisiin helpotuksiin ollut varaa. Sen jälkeenkin olen halunnut pitää itseni kunnossa, ja jatkan edelleen kohtuullista treenaamista. Nautin punttisalista eri tavalla kuin ammattilaisvuosina. Nyt ei tarvitse tehdä enää mitään verenmaku suussa.

Hyvä kunto ei tule tietenkään ilmaiseksi. On vain treenattava, hyvin säännöllisesti. Ei minua aina huvita lähteä salille, mutta tiedän, että vain jatkuvalla harjoit­telulla kroppa pysyy kunnossa.

Perjantai

Tänään tapaan Turussa äänestäjiäni, ja A-studion tiimi seuraa minua. Minulta kysytään usein, miten aion sovittaa polii­tikon työni esiintymisiin, mutta otan nyt kaiken irti tästä elämänvaiheesta. Totuin kurinalaiseen elämään kehonrakennusvuosinani, ja pidän itseäni kunnossa, jotta jaksan tehdä sitä mitä haluan.

Lomaa en ole viime vuosina pitänyt; en oikein osaa. Rentoudun kiireen keskellä. Nytkin rötkähdän sohvalle, syön vähän jäätelöä ja katson samalla televisiota.

Lauantai

Saan nukkua aamulla pitkään, sillä ensimmäinen meno on vasta iltapäivällä. Treenaamme Blondia kapellimestari Jussi Vahvaselän luona. Illalla pääsen keikalle Naantaliin legendaariseen Merisaliin, joka onkin vakiokeikkapaikkani. Olen saanut pääasiallisen elan­toni viime vuosina keikkalaulajan työstä, ja levyjä olen julkaissut kuusi kappaletta.

Esiinnymme Merisalin terassilla ja vedämme bändin kanssa rockhenkisen setin. Laulan esimerkiksi Teräsbetonin Metallisydän-biisin ja Tina Turnerin Proud Maryn. Esiintymiset ovat minulle haasteita: haluan saada porukan puolelleni ja ihmiset viihtymään. Tälläkin kertaa se onnistuu, ja tunnen mielihyvää.

Olen kiertänyt ravintoloita ja lavoja 26 vuotta tut­tujen soittajien kanssa. Laivoilla vedämme enemmän humppa- ja valssiosastoa, mutta mieluiten esitän vähän rajumpaa ohjelmistoa. Aion jatkaa esiintymistä edel­leen, sillä kansanedustajan työn varaan ei voi rakentaa. Enhän tiedä, valitaanko minut neljän vuoden kuluttua uudelleen.

Kun tulen Naantalin keikalta kotiin aamuyöstä, keitän itselleni perunoita ja syön niiden kanssa silliä. Lisäksi nautin lasillisen valkoviiniä. Tunnen oloni ren­noksi, kun tiedän, että saan nukkua aamulla pitkään.

Sunnuntai

Heräilen rauhassa ja aamiaisen jälkeen lähden talkoi­siin Lokalahdelle veljeni luo. Autan vanhan kotita­lomme pihapiirin haravoinnissa, sillä alueella järjes­tetään heinäkuussa musiikkitapahtuma Karjurock. Tapahtuman järjestää veljeni poika jo viidettä kertaa, ja esiintymään ovat tulossa tänä vuonna muun muassa Suurlähettiläät, Irina, Kotiteollisuus ja Negative. Itsekin olen ollut laulamassa tapahtumassa monena vuonna, mutta tämä kesä jää väliin.

Iltapäivällä treeniporukkani Miia, Piia ja Ville tulevat harjoituksiin saliini autotalliin. Teemme jälleen kunto­piiriharjoitteen eli neljä eri liikettä putkeen, pitkät sar­jat, joiden jälkeen nyrkkeilyä ja naruhyppelyä. Sunnun­tain ruoaksi valmistan jauhelihakastiketta ja perunoita. Kruunaan aterian viikonlopun kunniaksi oluella.

Teksti Kike Elomaa Kuvitus Anu Nieminen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.