Kirjailija Katja Kallion teki mieli juosta, mutta hän onnistui vastustamaan kiusausta.

Kirjailija Katja Kallion teki mieli juosta, mutta hän onnistui vastustamaan kiusausta.

Maanantai

Herään niin väsyneenä, että on kuin arkkuni kansi avattaisiin ja minun käskettäisiin herätä henkiin. Muu perhe herää yksi kerrallaan. Joudun luettelemaan kuopukselle kuusi aamiaistarviketta, joita meillä ei ole, ja lupaan, että iltapäivällä mennään kauppaan. Mieheni Asko ihmettelee, miksi olen niin väsynyt, vaikka olen nuori ihminen. Hänen näkökulmastaan olen nuori, koska hän itse on kohta jo viidenkymmenen. Vastaan, etten mistään erityisestä syystä, paitsi että elämä väsyttää.

Pyöräilen kahvilaan, missä juon kahvia ja kirjoitan tv-sarjan treatmentia. Välillä ereh­dyn katsomaan ikkunasta taivaalle ja alan miettiä, miten kuvaisin juuri näitä pilviä ja tätä valoa. Teen harjoituksia ja kokeilen erilaisia tapoja, mutten ole ihan tyyty­väinen. Tosin ei ole väliäkään, koska en vielä tiedä, mihin tulevaan romaaniini kuvaukset päätyvät. Mutta eivät ne hukkaan mene, aina luonnon­kuvauksia tarvitaan.

Kotona keitän perunoita ja paistan hauenpalan. Se on ruotoista mutta hyvää. Tulen ajatelleeksi, että joidenkin ihmisten kanssa puhuminen on kuin söisi haukea – herkullista, mutta koko ajan saa varoa piikkejä. Jatkan kirjoittamista kahteen saakka ja lähden hakemaan Elsaa, 8, muodostelmaluisteluharjoituksiin. Elsan joukkuekaveri Anni tulee meille syömään, ja sen jälkeen Annin äiti Sirpa hakee meidät kaikki jäähallille. Ensin on lämmittely, sitten jääharjoitukset ja palauttelu. Ester, 4, ja Asko ovat kotona ja laittavat ruoan. Illalla lastenoh­jelmat, iltapalat ja -pesut, ja päivä onkin jo ohi.

Tiistai

Toivon, ettei Asko kysy, väsyttääkö, koska vä­syttää, ja sitten hän alkaa taas puhua siitä, että minun pitäisi urheilla. Meidän perheessämme on tapana, että kaikki kysyvät toisiltaan heti herättyään, miten muut ovat nukkuneet. ”Mä olen nukkunut hyvin!” riemuitsee Ester. Tytöt nukkuvatkin aina hyvin. Aikuisten sel­vennykset ovat yksityiskohtaisempia: milloin nukahdettiin, millaista oli unen laatu, millai­nen oli herääminen. En voi valehdellakaan, joten tunnustan olevani väsynyt. Asko sanoo, että nukkuminen ei selvästikään nyt auta ja minun pitäisi urheilla. Vastaan, että joo joo.

Uskon kuitenkin, ettei minulla ole kiirettä. Minulla on erittäin tottelevainen kroppa. Se on tottunut treenaamaan aikanaan paljonkin, lähinnä tanssia, mutta suostuu myös odotta­maan, jos minä en ihan juuri nyt jaksa.

Kaverini Mira pystyy puristamaan aika­tauluunsa aamukahvin. Istumme ulkokah­vilassa parikymmentä minuuttia. Meillä on samanlaiset takit, ja näytämme vähän lappu­liisoilta, jotka ovat tauolla uusissa syysasuis­sa. Kahvittelun jälkeen kirjoitan kaksi tuntia. Sitten on jo nälkä, ja paistan eilisen hauen lopun. Iltapäivällä kirjoitan kolmisen tuntia ja sitten keitän kahvin. Luen Franz Wrightin runokokoelmaa Walking To Martha’s Vineyard ja kirjoitan runon, joka alkaa säkeillä ”On hiukan surullista / olla paikassa jossa kerran”. En vielä tiedä, mitä sillä teen, jos mitään.

Tänään tytöillä ei ole luistelua, mutta Askolla on illalla lätkätreenit. Toissapäivän toivoilla on myöhäiset jääajat. Katson vähän aikaa televisiota ja sitten menen sänkyyn lukemaan.

Keskiviikko

Lähden heti aamulla pyöräilemään rantaan tuulettaakseni jumiutuneita ajatuksia. Pyöräretken jälkeen käyn syömässä naapurin japanilaisessa lounaspaikassa.

Kustannustoimittajani Antti soittaa, että hänellä olisi lämpimäisiä, Syntikirjan ensim­mäiset kappaleet. Lähden heti Otavalle. Saan romaanini, ja tunne on aivan epätodellinen. En ole koskaan osannut iloita julkaisemisen hetkestä, joten painelen saman tien kotiin. Pakottaudun keskittymään kirjoittamiseen, vaikka on hyvin levoton, oikeastaan hätään­tynyt olo. Kerrankin tekisi mieli juosta, mutta vastustan kiusausta.

Iltapäivällä haen Elsan, Anni tulee, luistelukamat kassiin, eväät, juomapullo, hiusharja, hyppynaru, Sirpa tulee, lähdetään jäähallille. Asko hakee Esterin ja vie toiselle jäähallille. Soitamme toisillemme kaukalon reunalta ja raportoimme, miten tytöillä menee ja miltä kahvi maistuu.

Yölläkin korvissani soi ”sirklaa ojenna, sirklaa ojenna ja kääääännnnös!”

Torstai

Tapaan kahvilassa tv-tuottajani. Juttelemme sarjan tarinasta ja hahmoista. Huomaan, että kassini haisee omituisen hiivaiselle, ja epäilen, että sinne on jäänyt vanhoja eväitä. Tuottajakin on sitä tyyppiä, jonka kassissa voisi olla vanhoja riisipiirakoita.

Kun tuottaja lähtee, jään kahvilaan katse­lemaan ihmisiä. Aivot työskentelevät: kerää vät ja analysoivat. Kuten luonnonkuvauksia, myös ulkonäköjä tarvitaan aina.

Kävelen puiston läpi kotiin ja unohdan os­taa kaupasta kalaa. Jääkaapista löytyy onneksi mozzarella! Teen siitä ja tomaateista pastan.

Illalla menemme saunaan. Tulen ajatel­leeksi, että minulla on aina puhdas yöpaita ja aina likaiset farkut. Huomaa kyllä, mitä elämäni osaa arvostan tällä hetkellä eniten. Nukkumiseen keskittyminen on varmaan peruja viime vuodelta, jolloin vielä opiskelin kaiken muun ohella, ja puolet hiuksistanikin irtosi. Tunnen silti huonoa omaatuntoa ja laitan kaikki farkut pyykkikoneeseen. Kat­somme dvd:ltä jakson Housea sillä aikaa, kun kone käy.

Perjantai

Aamut ovat pelkkää komentelua. Tuntuu siltä että kello 7.30–8.30 en sano mitään muuta kuin ”no ni! No ni”. Paitsi välillä ”ootsä nyt valmis?” ja muutaman kerran ”ja nyt hitto vie”. Lopulta huudan: ”Kohta mä sanon ruman sanan!” Inhoan omaa ääntäni, mutta minkäs teet.

Vietyäni Esterin päiväkotiin jatkan työtä tv-sarjan parissa. Yhdeltätoista teen ton­nikalapastan ja salaattia. Sen jälkeen alan valmistella elokuvakolumnia. Kokoan ideoita ja meilaan ne toimituspäällikölle. Vaih­damme ajatuksia näkökulmista. Teen muistiinpanoja ja saan pari ideaa. Ne saattavat olla hyviäkin.

Kolmelta haen Elsan, Anni tulee, Sirpa tulee, lähdetään jäähallille Pirkkolaan. Un­tuvatakki takakonttiin, hallilla sitä tarvi­taan. Farkut tuoksuvat pesuaineelta. Voisin mennä kahvillekin, mutta en raatsi. Katson mieluummin harkkoja. Tytöt näyttävät tosi hyviltä jäällä, paljon pitemmiltä kuin kesälo­man alkaessa. Liu’ut ovat korkeita ja kauniita. Kurkkua vähän kuristaa.

Lauantai

Esterin harjoitukset alkavat jo yhdeltätoista, joten saamme pitää kiirettä. Jään jälkeen oheisharjoituksena on baletti. Elsa hyppii sillä välin kaksi tuntia hyppynarulla ja tulee välillä arvioimaan Esterin menoa jäällä. Ester näköjään luulee olevansa pikaluistelukou­lussa, mutta ainakaan hän ei enää karkaile ryhmästä.

Baletin jälkeen lähdemme kotiin. Emme tee mitään suunnitelmia, olemme vain. Elsa ei tykkää oleilusta ja käy välillä pihalla. Ester painelee korvaansa ja minä huolestun heti: ei kai vaan taas korvatulehdus! Mutta ei korvaan kuulemma satu, ja minä uskon.

Asko tekee ruoan. Tytöt kärttävät, että leivottaisiin pullaa. Osaan olla lupaamatta, koska en taida kuitenkaan viitsiä. Tiedän, miten rikottuihin lupauksiin suhtaudutaan. Teemme kompromissin ja paistamme lettuja. Annan tyttöjen osallistua taikinantekoon, vaikka se on kauheaa kohellusta. Pinnistelen enkä ala rähistä, vaikka sotku on melkoinen. Illalla tytöt saavat kuunnella kuulokkeista satuja. Minä ja Asko katsomme taas Housen toista tuotantokautta.

Sunnuntai

Elsan jääharjoitukset alkavat ennen puolta­päivää. Asko ja Ester jäävät kotiin. Minä ja pari muuta Ludmilaa roikumme kaukalon reunalla ja mutisemme partaamme ”ulkokäsi eteen, ulkokäsi eteen.” Tytöt tulevat oheisharjoituk­sista punaisina ja kikattaen. Ihana harrastus!

Kotona katsomme Kikin lähettipalvelun. Minulle tulee hiihtoloma mieleen, koska silloin olemme katsoneet elokuvan viimeksi. Ester nukkuu päiväunet, ja nukahdan hetkeksi hänen viereensä.

Iltapäivällä menemme pihalle grillaamaan. Olen hiukan poissaoleva, koska ajatukset ovat jo huomisen töissä. Katson Elsaa, joka tekee huomaamattaan koko ajan luisteluliikkeitä nurmikolla. Olin itse täsmälleen samanlainen nuorena, kun treenasin tanssia Turussa Raija Lehmussaaren ja Taina Kovalaisen kou­luissa. Jalat ja kädet kävivät aamusta iltaan, kadulla ja koulun käytävillä. Aivot työstivät liikeratoja koko ajan, ja raajat tottelivat käskyjä. Jos kävisin tunneilla pari viikkoa, tapa varmaan palaisi.

No, katsotaan nyt.

Kuvitus Anu Nieminen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.