SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen jättää työpaineet lenkkipolulle. Kansanedustaja käy kahvilla ja kurkkupastilleilla.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen jättää työpaineet lenkkipolulle. Kansanedustaja käy kahvilla ja kurkkupastilleilla.

Maanantai

8 lasi vettä

9 kuppi kahvia ja tilkka maitoa, lasi appelsiinituoremehua

11 kaksi kuppia kahvia

14 McDonald’sin kanasalaatti ja salaatinkastiketta, 3 dl Jaffaa

16 kuppi kahvia ja puolikas sämpylä, jonka välissä savuporoa

18 banaani

20 tonnikala-raejuusto-maissisalaattia ja tilkka kastiketta, kolme näkkileipää, joilla Polar 15 -juustoa ja maksamakkaraa, 1 l vettä

Tiistai

7 lasi appelsiinituoremehua

8 pari lasia vettä

9 pari kuppia kahvia, pari viipaletta ruisleipää, joilla salaattia, kurkkua ja tomaattia

11 kolme kurkkupastillia

14 paahtopaistisalaattia, 0,5 l vettä

16 ruisleipäsiivu, jolla Oltermanni-juustoa, kinkkua, tomaattia ja kurkkua, lisäksi viisi viinirypälettä ja kuppi kahvia

18 banaani

20 kolme kurkkupastillia

22 kanasalaatti, pieni olut ja 0,5 l vettä

Keskiviikko

8 mustikkajogurttia

12 alkuruoaksi puolikas peruna, pari palaa silliä, pala savusiikaa, vihreää salaattia, keitettyjä papuja ja pala ruisleipää, pääruoaksi turskamureketta, kaksi keitettyä perunaa ja keitettyjä porkkanasiivuja,

12 cl valkoviiniä, lasi vettä ja latte

14 kaksi kurkkupastillia

15 kuppi kahvia

17 vaalea sämpylä, jonka välissä kinkkua, tomaattia, kurkkua ja salaattia, kuppi teetä

18 lohi-kasvislaatikkoa ja vihreää salaattia

22 tonnikala-raejuusto-maissisalaattia, pari näkkileipää, joilla maksamakkaraa ja Polar 15 -juustoa, vettä

Torstai

8 lasi appelsiinituoremehua

9 pari lasia vettä

12 sushia

10 palaa, misokeittoa, lasi appelsiinituoremehua ja latte

14 kuppi kahvia

16 pari kukkupastillia

19 pari näkkileipää, joilla Polar

15 -juustoa ja maksamakkaraa, vadelmakeittoa

20–23 omena, lasi appelsiinituoremehua, kuppi kahvia, lasi kuohuviiniä ja lasi vettä

24 näkkileipä, jolla kinkkua, kolme lasia vettä

Perjantai

8 kuppi kahvia

10 kuppi kahvia, ruisleipä, jolla kinkkua, kurkkua, tomaattia ja salaattia

11 bataattisosekeittoa, pari näkkileipää ja sipaisu Benecolia, vettä

13 kuppi kahvia, lasi vettä, pari kurkkupastillia

14 kuppi kahvia, leipä, jolla juustoa ja tomaattia

17 maalaissalaatti, pari viipaletta vaaleaa leipää ja sipaisu voita, pari lasia vettä

18–20 kuppi kahvia, lasi samppanjaa

22 kasvispastaa, pari viipaletta vaaleaa leipää ja sipaisu voita, 12 cl punaviiniä

Lauantai

8 pari kuppia kahvia, kaksi ruisleipäviipaletta, joilla kinkkua, raejuustoa, paprikaa, suolakurkkua ja salaattia, keitetty kananmuna, täysjyvämuroja ja mysliä sekä maustamatonta rasvatonta jogurttia, lasi appelsiinituoremehua

10 kuppi kahvia 11 pari kurkkupastillia

12 kinkku-vihanneskeittoa, pari lasia vettä

20 lasi samppanjaa, 16 cl valkoviiniä, illallinen buffet-pöydässä: leipätikku ja parmankinkkua, vihreää salaattia, kaksi pientä karjalanpiirakkaa lakkahillolla, vuohenjuusto-perunapaistosta, paahtopaistia, papu-salamisalaattia, torvisieni-aprikoosisalaattia, herkkusienisalaattia, ruisleipää ja graavilohta, tomaatti-dijonpiirakkaa, pari lasia vettä

Sunnuntai

11 pari kuppia kahvia, paistettu kananmuna, pari ruisleipäviipaletta, joilla kinkkua, kurkkua ja Edam-juustoa

14 mysliä ja mustikkajogurttia

16 jäätelöpallo

18 thai-kanaa ja cashewpähkinöitä, riisiä ja 1 l vettä

20 latte 22 0,5 l vettä

Asiantuntijan arvio

+ Jutta pyrkii syömään terveellisesti, hän valitsee kokouksissa pullan sijasta leipää ja pitää muu­tenkin herkuttelun hyvin aisoissa.

+ Hiilihydraatit tulevat hyvästä perusruoasta: leivästä, pastasta ja perunasta. Mikäli Jutta harrastaisi pitkäkestoisia lajeja, hänen pitäisi saada enemmän hiilihydraattia. Siis lisää pastaa lautaselle, jos juoksu­lenkit pitenevät.

+ /- Jutta syö monta kertaa päivässä, mikä on kertamättöä viisaampaa. Toisaalta syömiset jäävät usein naposteluun. Jutta saa päivässä keskimäärin vain 1 200 kilokaloria, kun suositus olisi noin 2 000 kilokaloria. Energiaa pitäisi tankata lisää, jotta elimistö ei ala ottaa sitä lihaksista. Jutan kannat­taa pyrkiä ainakin 1 500 kilokaloriin päivässä siten, että puolet määrästä tulee syötyä ennen neljää iltapäi­vällä.

+ /- Jutta hörppii usein kahvia. Uusimpien tutkimusten mukaan kohtuullisella kahvinjuonnilla eli 1–5 kupillisella päivässä ei ole hait­tavaikutuksia. Kahvista ei tule kalo­reita mutta ei toisaalta ravintoainei­takaan, joten siitä ei ole ruoan kor­vikkeeksi. Koska kahvi on diureetti eli poistaa elimistöstä nestettä, sen ohessa pitäisi juoda aina myös vettä.

- Syöminen tuppaa jäämään kiireen alle. Työteho kärsii, jos aivot eivät saa energiaa. Ehkä sihteeri voi­si merkitä lounaat Jutan kalenteriin, jotta niille olisi oikeasti aikaa. Lisäksi käsilaukkuun voisi sujauttaa nopeita välipaloja: hedelmiä, välipalajuomia, pieniä mehukeittoja, juotavia jogurt­teja tai pähkinäpusseja.

- Luita vahvistavaa kalsiumia Jutta saa turhan nuukasti, vaikka lorauttaakin kahviin maitoa ja syö juustoa ja jogurttia. Maidon voisi ottaa myös ruokajuomaksi.

Asiantuntijana Arja Vanhanen Laillistettu ravitsemusterapeutti, FAF personal Trainer

Teksti Miia Vatka Kuva Liisa Takala

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.