Kuva Ville Juurikkala

Heviäijä Jone Nikula rakastui huipputanssija Hanna Karttuseen ja hurahti bikramjoogaan. Kyyhkyläiset hikoilevat treeneissä vierekkäin ja kokkailevat kotona terveysruokaa.

Rokkikukko Jone Nikula joogina!

Kaikkea rakkaus saakin ai­kaan. Musiikkitoimittaja, juontaja Jone Nikulan, 43, imago hevibaarien kantapeikkona uhkaa kokea kovan kolauksen.

Nykyään Nikula hikoilee vähintään kolmesti viikossa bikramjoogahuoneen 40 asteen kuumuudessa. Puolitoistatuntinen treeni on liimannut t-paidan kiinni hänen rintaansa, kun mies makaa rätti­väsyneensä joogasalin lattialla. Kaiken takana on keijukaisen kepeä mutta lihaksikas nainen, exhibition-tanssija Hanna Karttunen, 39.

– Ihmettelin aikani, kun Hanna katosi joogaamaan. Kelasin, että joogasaleissa on buddhan kuvia, suitsukkeita ja om-bullshitia. Mutta bikramissa ei ole mitään sielu hakee nirvanaa -pelleilyä, vaan treenissä saa vedettyä itsensä piippuun. Päivän turhat pulinat lähtevät pois päästä, kun hikoilee omassa lammikossaan, Jone fiilistelee.

– Saatamme joogata vierekkäin tai käydä salilla yhtä aikaa, mutta molemmat tekevät omat treeninsä. Molemmat tykkäämme liikkua, Hanna sanoo.

– Joo, kotona ei tule kitinää, kun jompi kumpi lähtee treenaamaan, Jone hymähtää.

Mustasukkaisuutta?

Jone saapuu helsinkiläiseen ravintolaan tuulen tuivertamat hiukset silmillään ja muiskauttaa suukon avovaimonsa suulle. Hannan nähdessään yrmyn rokkiäijän kasvoille leviää hymy. Parin tunteet eivät jää ulkopuoliselle epäselviksi: Jonella on vaikeuksia olla rutistamatta kultaansa. Tuon tuosta hän silittää Hannan jalkaa. Silmät tuikkivat.

Hanna puhua pulputtaa aamun Skype-yhteydestä Moskovaan, jossa hänellä on valmennettavanaan tanssipareja. Into purkautuu Oulun murteella, joka ei ole unohtunut vuosia Lontoossa asuneelta ja 32 maassa esiintyneeltä maailmannaiselta. Viime syksynä Hanna tanssi ympäri maailmaa niin, että kotona hän ehti olla vain kolme viikkoa. Puolet vuodesta kaunotar reissaa eteläafrikkalaisen parinsa Victor da Silvan kanssa.

Exhibition-tanssi on häikäisevää katsottavaa. Näyttävät nostot sekä äärimmäistä notkeutta ja akrobatiaa vaativat liikkeet kuuluvat lajiin. Välillä Victor kieputtaa Hannaa ylös ojennetuilla käsivarsillaan huimaavaa vauhtia.

– G-voimista johtuen tuntuu kuin sormenpääni irtoaisivat! Hanna kertoo.

Tanssiessaan Hanna ja Victor näyttävät sulautuvan yhteen, Hanna on kuin not­keaa hunajaa Victorin käsissä. Lataus on niin eroottinen, että monet katsojat ovat luulleet ammattitanssijoita rakastavaisiksi. Heikkoitsetuntoinen mies tulisi kai hulluksi naisensa kiertäessä maailmalla tumman ja tulisen miehen matkassa.

Asiasta kysyttäessä Jone ehkä liikahtaa kiusaantuneena tuolissaan, mutta ei hätkähdä. Hän on ylpeä upeasta naisestaan.

– Tämä ei ole ollut meillä edes mikään kysymys. Olen nähnyt, kun Hanna ja Victor treenaavat. Se on armotonta suoristusta, heti perään analyysi ja sama uudestaan. En ajattele niin, että Hanna huitelee maailmalla jonkun miehen kanssa, vaan Hanna on töissä.

– Ja onhan Jonellakin täällä sillä välin omat juttunsa ja ystävänsä. Molemminpuolisen luottamuksen aistii kaikesta. En usko, että olemme löytäneet luottamuksen, vaan se on aina ollut, Hanna lisää.

Kun Hanna on reissussa, Jone yrittää hoitaa mahdollisimman paljon työasioitaan. Näin hän järjestää enemmän yhteistä aikaa rakkaansa kanssa.

– Meillä molemmilla on vapaus nauttia työnteosta. Minusta on hemmetin kivaa, että Hanna voi tehdä työkseen juuri sitä mitä haluaa. Se on etuoikeus, eikä tarvitse olla huono omatunto siitä, että tykkää työstään.

– Työ on voimakkaasti sitä, mitä olemme. On ihanaa, että saa hoitaa työnsä rauhassa eikä kummallekaan tule tunne, että pitäisi olla jossain muualla. Minulle on silti tärkeää, että tunnen Jonen tuen myös siellä maailmalla, Hanna pohtii.

– Hannan maailma on ihan omanlaisensa, Jone hymyilee.

Rakkautta tähtitansseissa

Tällaista ei ole nähty koskaan aikaisemmin! On vuosi 2004, ja Strictly come dancing eli Tanssii tähtien kanssa on brittitelevisiossa kuuminta viihdettä. Hanna ja Victor pääsevät esittämään jotain aivan uutta: akrobatiaa, balettia ja show'ta yhdistelevää exhibition-tanssia.

Hanna ja Victor olivat tavanneet jo vuosia aikaisemmin tanssipiireissä, mutta pari heistä tuli vasta, kun hittiohjelman tuottaja kysyi, haluaisiko Hanna esiintyä Victorin kanssa. He ehtivät harjoitella What a feeling -koreografiaansa vain kaksi päivää. 

Victor oli jo maailmanmestari exhibition-tanssissa, mutta Hannalle – latinalaistanssien maail­manmestarille – esiintyminen BBC:n ohjelmassa oli ensimmäinen uudessa lajissa. Debyytin näki kymmenen miljoonaa tv-katsojaa.

– Esiintymisen jälkeen fiilis oli niin huikea, että tiesin haluavani juuri tätä. Nostoista sain tanssiin taas haastetta, sillä latinalaistansseissa olin jo saavuttanut haluamani.

Vuosikymmeniä kilpatansseja ja balettia tanssinut Hanna on Victorin kanssa kehittänyt omanlaisensa tyylin. Tanssia hän treenaa niin rajusti, että sattuu. Hänen on venytettävä lihaksiaan samaan aikaan kahteen suuntaan ja pakotettava kehonsa aina vain enemmän auki, on oltava taipuisa ja taitava kuin primaballerina. Harjoituksissa Hanna on unohtanut kivun ja piiskannut vartaloaan armotta.

Viimein raja tuli vastaan. Lonkka ei enää kestänyt, ja Hanna toipuu nyt leikkauksesta. Ilman tanssijan uraa hän olisi joutunut leikkaukseen ehkä vasta vanhana muorina. Terveys mietityttää, mutta hän luottaa toipuvansa.

– Tämä on vain väliaikaista. Kipuun olen oppinut suhtautumaan asiana, joka kulkee mukana joka päivä, sillä olen valmis rikkomaan omia rajojani. Nautin kivusta, vaikka esiintymisen jälkeen tuntuu kuin olisin ottanut matsin huippunyrkkeilijää vastaan.

Silloin Hannan tekee mieli ranskanperunoita, ja niitä hän myös syö.

Ennen leikkausta Hanna ehti kerätä vuosia miljoonayleisöjä esiintymällä useiden maiden Tanssii tähtien kanssa -versioissa. Suomessa sarjan kuvauksista löytyi Jone.

– Tulin ohjelmaan esiintymään, ja Jone oli paikalla tuomarina. Olin asunut pitkään ulkomailla enkä tiennyt yhtään, kuka hän on, Hanna muistelee.

Reissujensa välillä hän piipahteli Helsingissä katsomossa kannustamassa ohjelmassa tanssivia kavereitaan ja ottamassa selvää pitkätukkatuomarista.

– Kyllä treffien sopiminen aikansa otti. Sitten huomasimme, ettemme saa kovin isoja riitoja aikaiseksi eli voimme muuttaa saman katon alle, Jone kuvailee.

Kalja vaihtui keittoon

Hannan kahdeksantuntiset työpäivät täyttyvät tanssista, joogasta, salitreenistä ja kehonhuollosta kuutena päivänä viikossa. Usein seitsemäskään päivä ei ole  vapaa, sillä sen huipputanssija käyttää maasta tai mantereelta toiseen matkustamiseen.

Jonen lähetys Radio Rockissa alkaa vasta aamupäivällä. Illalla freelancerille jää aikaa tehdä muita toimittajan töitä. Jos homma ei maistu, hän lähtee motivaatiomarssille.

– Pakkaan reppuun 20 kilon kahvakuulan ja lähden kävelylle. Se on niin tylsää puuhaa, että sen jälkeen mikä tahansa motivoi. Kerran huomasin, että työkeikalta kotiin on 15 kilo­metrin matka. Kävin ostamassa lähimmästä kaupasta 15 purkkia mehua, tungin ne reppuun ja kävlin kotiin. Sen marssin jälkeen mehua sai juoda aika hartaasti.

Rokkipoliisi paljastuu myös ravitsemuspoliisiksi. Arkisin Jone ja Hanna syövät mielellään kotona ja kokeilevat uusia reseptejä.

– Olen aina syönyt järkevästi. Pizzaa voi tehdä mieli, mutta loppupäivä menisi nuokkuessa. Parempi syödä hyvän olon kuin mieliteon vuoksi, Jone pohtii.

Hanna ei usko kuureihin tai dieetteihin.

– En muokkaa vartaloani tietynlaiseksi, vaan se muokkautuu sen mukaan mitä teen. Hän sanoo syövänsä sitä, mitä keho vaatii. Irtokarkkeja tai leivoksia se ei vaadi koskaan. Se haluaa keittoja, höyrytettyä kanaa ja kalaa sekä iltaisin lasillisen viiniä.

– Ruokin vartaloani niin, että olo pysyy kevyenä. Sen pitää olla joka päivä niin huippukunnossa, että se tuo esiin sen tunteen, jonka haluan ilmaista.

Haastattelun aikana italialaisessa ravintolassa Hanna ja Jone ovat tyytyneet ihanien pastojen ja erikoiskahvien sijasta pelkkään veteen. Päivän bikramharjoitus on vielä tekemättä, eikä sitä ennen kannata herkutella. On aika lähteä taas hikoilemaan.

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.