Johanna Rusanen-Kartano kohottaa kuntoa kotona lapsen vedellessä päiväunia.

Maanantai

9 jogurtti ja mysliä, maitokahvi ja puoli litraa vettä

11 puna- ja mustaherukoita pensaasta

12 ruisleipäpala, margariinia, keittokinkkua, kurkkua ja puoli litraa vettä

14 puoli litraa vettä

15 täysjyväriisiä, kanaa kookosmaitokastikkeessa, pala ruisleipää, margariinia, keittokinkkuviipale ja puoli litraa vettä

17 omena

20 pari palaa kinkku-juustopannukakkua, salaattia, tomaattia, kurkkua ja puoli litraa kivennäisvettä

Tiistai

9 pikakaurapuuro, margariinia, maitokahvi ja puoli litraa vettä

11 ruisleipäpala, margariinia, keittokinkkuviipale, kurkkua ja puoli litraa vettä

13 kaksi pientä palaa kinkku-juustopannukakkua, salaattia, tonnikalaa, tomaattia, kurkkua, oliiviöljyä ja balsamicoa, puoli litraa vettä

16 marjoja pensaasta, omena ja puoli litraa vettä

18 täysjyväriisiä, kanaa kookosmaidossa ja puoli litraa vettä

21 kolme lämmintä voileipää, päällä keittokinkkua, kevytsalamia, tomaattia ja juustoa, kuppi hunajalla maustettua teetä ja lasi kivennäisvettä

Keskiviikko

8 pikakaurapuuro, margariinia, maitokahvi ja puoli litraa vettä

13 keitettyjä perunoita ja margariinia, salaattia, paahtopaistia, kaksi luumua, maitokahvi ja puoli litraa vettä

17 pari pientä omenaa ja puoli litraa vettä

18 juotava jogurtti

Torstai

8 kaksi palaa ruisleipää, sipaisu margariinia, salaattia, paahtopaistia, kaksi luumua, maitokahvi ja puoli litraa vettä

9 maitokahvi ja lasi vettä

13 salaattia, kirsikkatomaatteja, kaksi palaa vaaleaa maalaisleipää, brie-juustoa, paistettua porsaanfileetä ja balsamicoa, pari lasia kivennäisvettä

16 alkupalalajitelma, jossa pieni tuorejuustorieskarulla, pari viipaletta paistettua poron sydäntä, sorsamakkaraa, hirvisylttyä ja tattikeittoa, pääruokana hirven entrecôte, juurespyreetä ja mallasviskikastiketta, jälkiruokana kuusenkerkkäpannacotta, kinuskijäätelöä ja lakkamelbaa, lasi punaviiniä, kahvi ja viski, pari lasia vettä 18 maitokahvi ja lasi vettä

20 kuiva siideri

22 karpalovodka ja mojito

00 puolikas pizza, jossa salamia, sipulia ja juustoa, lasi valkoviiniä ja iso lasi vettä

01 kuiva siideri ja puoli litraa vettä

Perjantai

8 smoothie, jossa rahkaa, rasvatonta maitoa, banaania, mustikkaa, leseitä ja pellavansiemenrouhetta, iso maitokahvi

11 pari pientä palaa yrttivoipatonkia, juustoa, kirsikkatomaatteja, maitokahvi ja iso lasi vettä

15 ruisleipäpala, sipaisu margariinia, salaattia, kurkkua ja paahtopaistia, puoli litraa vettä

21 nuudeleita, kanaa, katkarapuja ja vihanneksia, iso lasi valkoviiniä, vettä

Lauantai

8 puoli litraa vettä

9 pari paahdettua maalaisleipäpalaa, margariinia, keittokinkkua, juustoa ja kurkkua, maitokahvi

11 puoli litraa vettä

15 salaattia, tomaattia, kurkkua, grillattua munakoisoa, paahtopaistia, tilkka oliiviöljyä ja balsamicoa, ruisleipäpala

17 kaksi luumua, puolikas omena ja puoli litraa vettä

20 lautasellinen pastaa ja basilikakanaa kookosmaidossa, lasi vettä

21 olut

Sunnuntai

8 puoli litraa vettä

9 ruisleipäpala, sipaisu margariinia, kevytsalamia, juustoa ja kurkkua, maitokahvi ja lasi vettä

13 lautasellinen jauhelihakeittoa, hapankorppu, margariinia ja juustoa, pari lasia kivennäisvettä

15 pari palaa omenapiirakkaa, maitokahvi ja lasi kivennäisvettä

17 omena ja lasi vettä

20 jauhelihakeittoa, kaksi hapankorppua, margariinia ja juustoa, puoli litraa vettä

21 suklaapatukka

Asiantuntijan arvio

+ Johanna on oppinut oikean­laisen ruokarytmin. Laihduttajat panttaavat usein syömistään mah­dollisimman pitkään, jolloin suolet solmussa tulee vedettyä herkkuja ja ylisuuria annoksia. Varsinkin pienten lasten äidit saattavat antaa itselleen luvan herkutella illalla, kun jälkikasvu on vihdoin nukahta­nut. Syöminen on silloin palkinto, ja herkuttelu riistäytyy helposti käsistä.

+ Terveellinen ruokailu on Johannan ja Antin yhteinen projekti. Aviomieskin yrittää pudottaa painoa, ja yhdessä on sovittu, että ruokaa ei santsata. Ensimmäinen lautanen syödään nälkään, mutta toinen yleensä vain siksi, että tekee mieli.

+ Lapsen syntymän jälkeen Johanna on löytänyt aamupuu­ron. Puuro on ravinteikas, helppo ja halpa aamupala.

- /+ Nautiskelija ei suostu luopumaan kermasta. Johanna rakastaa ruoanlaittoa ja täyteläisiä makuja, eikä hän halua käyttää ke­vytkermoja. Johanna onneksi tasapainottaa rasvan laatua käyttä­mällä ruoanvalmistuksessa myös kasvirasvoja. Hän voisi kokeilla kermalakkoa, sillä aikuinen tottuu uusiin makuihin parissa viikossa. Lakon jälkeen liian rasvaiset keitot ja kastikkeet eivät edes maistu.

- Johanna ei käytä juurikaan maitotuotteita, joten kalsiumin saanti jää niukaksi. Toisaalta hän pitää hapanmaitotuotteista, joten ruoan kyytipojaksi voisi ottaa lasin rasvatonta piimää. Jogurteissa kannattaa suosia maustamattomia versioita, sillä niihin ei ole lisätty sokeria.

- Lounaat jäävät turhan niu­koiksi, ja Johanna kuittaa aamu­päiväaterian usein voileivällä. Koska Johanna treenaa usein aamupäivisin, hänestä tuntuu hullulta syödä lenkillä lähteneet kalorit heti takaisin. Lapsiperheen kiireessä ei lounaaseen ehdi tuhra­ta aikaa. Edellisen päivän illallista laittaessa Johanna voisi jo suun­nitella seuraavan päivän lounasta. Jämistä voi jalostaa proteiinipitoi­sen munakkaan.

Asiantuntijana Arja Vanhanen Laillistettu ravitsemusterapeutti, FAF personal Trainer

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.