Näyttelijä Heli Sutela treenaa lihaskuntoaan bodypumpissa. Entisen pihvifriikin kantapaikka on nyt kasvisravintola.

Näyttelijä Heli Sutela treenaa lihaskuntoaan bodypumpissa.

Entisen pihvifriikin kantapaikka on nyt kasvisravintola.

Maanantai

10 luomujogurtista, mustikoista ja banaanista tehty smoothie, kahvi ja tilkka maitoa

14 toast skagen täysjyväleivästä, parsakaalia, jolla mausteena chiliä, valkosipulia, seesamöljyä, sitruunamehua ja parmesaania

17 3 hapankorppua, joilla kylmäsavukinkkua, kuppi teetä

20 sisäfileetä, konjakki-siitakesienikastiketta, bataattia, punasipulia, 2 palaa appelsiinisuklaata, lasi punaviiniä

Tiistai

10 vadelmasmoothie

14 Vian kana-vuohenjuustopasta, pala ruisleipää

18 lampaan paahtopaistia, rosmariiniperunoita, juureksia, punaviinikastiketta, lasi punaviiniä, monta lasia vettä

Keskiviikko

10 3 hapankorppua, joilla kylmäsavukinkkua

14 thai-kasviksia, tofua, cashew-pähkinöitä ja riisiä

17 luomuomena

20 tonnikalatäysjyväpasta, vihreitä oliiveja, lasi rasvatonta maitoa

Torstai

10 2 hapankorppua, joilla kylmäsavukinkkua, kuppi teetä

12 kuppi kahvia ja tilkka maitoa

14 sushiannos, jossa 3 lohi-, 1 rapu- ja 1 tofunigiriä ja 2 makia

16 sämpylä ja kuppi kahvia lentokoneessa

21 sisäfileepihvi, vihanneksia, punaviinikastiketta, lasi punaviiniä hotellihuoneessa

Perjantai

7 juustosämpylä ja kuppi teetä lentokentällä

10–14 3 kuppia kahvia dubbausstudiolla

14 tofukasvisvuokaa, papusalaattia, fenkoli-omenasalaattia kauramaidolla, meloneita, täysjyväsämpylä ja tapenade-oliivitahnaa

17 iso kaakao

18–21 2 l vettä keikalla

22 tonnikalapihvi ja vihannescouscousta, vadelmarahka, lasi punaviiniä

Lauantai

11 2 hapankorppua, vadelmarahkaa, kuppi vihreää teetä

14 kanankoipi, Knorr Vie -vihannesmehushotti

16 luomuomena, seesam-mantelipatukka

17 proteiinipatukka

18 tonnikalapatonki, 2 kuppia kahvia keikalla

21–02 Kismet-patukka,2 lasia kuohuviiniä, 2 lasi punaviiniä ja olut junassa ja ravintolassa

Sunnuntai

10 4 nakkia ja perunasalaattia, Knorr Vie -vihannesmehushotti, B-vitamiinitabletti, magnesiumjauhetta

15 kantarellitäysjyväpasta

16 hapankorppu, kuppi teetä

20 hirvipaistia ja suppilovahverorisottoa, palsternakkaa ja rosmariiniperunoita

• Heli aloittaa aamunsa aina kahdella vesilasillisella ja Möller Total -monivitamiinillla. Toisinaan hän nappaa muistia parantavan Fosfoser-ravintolisän tai pari CLA-kapselia. Pitkin päivää Heli juo 1–2 litraa vettä

Asiantuntijan arvio

+ Heli syö suht säännöllisesti ja joka päivä ainakin yhden kun­non aterian, useimpina kaksi. Välipaloja mahtuisi ateriarytmiin enemmänkin.

+ Kun osaa yhdistää maukkau­den ja terveellisyyden, saa joka päivä syödä hyvillä mielin lempi­ruokiaan.

+ Herkkusektori on Helillä hal­linnassa. Kun vatsa saa sopivasti kunnon ruokaa, kuppi kaakaota tai suklaapatukka silloin tällöin riittää hiljentämään sokerihimon.

+ Heli suosii luomukasviksia ja -lihaa, koska pitää luomutuot­teita paremman makuisina kuin tavallisia. Niissä on usein tavallista enemmän suojaravintoaineita.

- Keskimäärin päivittäinen kalorimäärä jää 1 300:aan, kun suositus olisi vajaat 2 000 kilo­kaloria. Alhainen energiansaanti yllätti Helin, koska aiemmin hänen on laskettu syövän yli tarpeen. Ehkä ruokailuun ei päiväkirjan­pitoviikolla tiukan keikkaputken takia ollut kunnolla aikaa, tai sitten päiväkirjan pitäminen alitajuisesti vähensi ruokamääriä.

- Vain kolmannes energiasta on peräisin hiilihydraateista, kun suositus olisi noin puolet. Tieto oli yllätys Helille, sillä hän pyrkii syömään kunnolla hiilareita. Heli on huomannut hiilihydraattien vaikuttavan muistiin: esimerkiksi jos päivällä on syönyt heppoisesti hiilareita, illalla teatterin lavalla vuorosanat ovat hukassa.

- Päivässä pitäisi kertyä vähin­tään 25 grammaa kuitua, mutta Helillä määrä jää keskimäärin 12 grammaan. Kuidulla on lukuisia terveysvaikutuksia alkaen ham­paiden terveydestä ja painon­hallinnasta suolistosairauksien ja diabeteksen ehkäisyyn. Hyviä kuidun lähteitä ovat esimerkiksi täysjyväleivät, -pastat ja tumma riisi, niitä Heli voisi vielä lisätä ruokavalioonsa.

Asiantuntijana Arja Vanhanen Laillistettu ravitsemusterapeutti, FAF personal Trainer

Teksti Miia Vatka Kuva Nina Kaverinen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.