Kuva Minna Kurjenluoma

Tanssinopettaja Helena Ahti-Hallberg saattaa opet­taa päivässä kuusikin tuntia. Ravitsemusterapeutti kehottaa Helenaa ujuttamaan tanssisessioiden lomaan välipaloja, että energiataso pysyy ylhäällä.

Maanantai

10 pala ruisleipää, kolme ruokalusikallista raejuustoa, maustekurkkua, lasi tuoremehua

12 puoli litraa Fantaa

14 pala ruisleipää, sulatejuustosiivu ja savulohta

16 näkkileipä ja pari meetvurstisiivua, lasi kivennäisvettä

17 kauraleipäviipale, maksamakkaraa ja maustekurkkua, lasi kivennäisvettä

18 savulohta, kermaviilikastiketta ja pari perunaa, iso lasi valkoviiniä

20 kuusi ruokalusikallista raejuustoa, iso lasi valkoviiniä

Tiistai

10 ruisleipäpala, pari meetvurstiviipaletta, juustosiivu, salaattia, kurkkua ja paprikaa, puoli litraa kivennäisvettä

13 kolme ruokalusikallista raejuustoa, lasi tuoremehua

14 riisi-jauheliha-herne-maissi-paprikasekoitusta, näkkileipä ja pari siivua Gouda-juustoa, lasi kivennäisvettä

16–22 puoli litraa kivennäisvettä opetuksen lomassa

22 pari palaa ruisleipää

Keskiviikko

08 lasi vettä

09 lihapasteija, lasi tuoremehua

12 puoli litraa kivennäisvettä

14 paistettu kanan rintafilee, lankkuperunoita, tiraus ketsuppia, kaalisalaattia, lasi vettä

17–22 litra sokeritonta Fantaa opetuksen lomassa

23 ruisleipäpala, pari meetvurstisiivua ja viisi ruokalusikallista raejuustoa, iso lasi sokeritonta kokista

Torstai

09 ruisleipäpala, maksapasteijaa ja maustekurkkua, lasi tuoremehua

11 iso lasi kivennäisvettä

14 Big Mac -hampurilainen, isot ranskalaiset ja puoli litraa sokeritonta limua

15–21 litra vettä opetuksen lomassa

21 banaani

22 puoli litraa kevytsiideriä

Perjantai

09 ruisleipäpala, maksapasteijaa ja maustekurkkua, iso lasi tuoremehua 11 naposteluporkkanoita ja puolet McDonald’sin omenapiirakasta

14 kiinalainen lounasannos: friteerattua kanaa, riisiä, katkarapuja, chilinautaa, hapanimeläkastiketta, sipulia ja kaalisalaattia

15 neljä mansikkaa

19 näkkileipä

16–22 puoli litraa kivennäisvettä ja lasi vettä opetuksen lomassa

24 näkkileipä ja kolme meetvurstisiivua, iso lasi vettä

Lauantai

10 paistettu kananmuna, pari pekonisiivua, ruisleipäpala, pari juustoviipaletta, lasi tuoremehua, kuppi teetä ja makeutuspilleri

11–14 puoli litraa kivennäisvettä opetuksen lomassa

16 pari näkkileipää ja neljä meetvurstiviipaletta 18 parisataa grammaa naudan sisäfileetä, pippurikermakastiketta, kermaisia valkosipuliperunoita, keitettyjä porkkanoita ja parsakaalia, puoli pulloa punaviiniä

20 saunaolut ja vettä

Sunnuntai

10 ruisleipäpala, pari Gouda-viipaletta ja neljä meetvurstisiivua, lasi tuoremehua

11–13 litra kivennäisvettä opetuksen lomassa

13 jauhelihalla ja riisillä täytetty ohukainen ja lasi vettä

14–17 puoli litraa kivennäisvettä opetuksen lomassa

20 naudan sisäfileepihvi, kastiketta, kermaperunoita, salaattia ja iso lasi punaviiniä

23 pieni pussi sipsejä ja iso lasi valkoviiniä

Helena ottaa päivittäin neljä elimistöä puhdistavaa ja tulehduksia vähentävää 30 days -pilleriä sekä neljä magnesium­tablettia. Silloin tällöin hän nappaa myös Multitabsia, sinkkiä sekä b-ja c-vitamiinia. Leivälleen hän sipaisee Beceliä tai Flooraa.

Asiantuntijan arvio

+ Helena syö yhden lämpimän aterian joka päivä, joko ennen tanssisessiota tai sen jälkeen.

+ Helena ei puputa juuri lain­kaan makeaa, karkkia, pullaa tai valkoista leipää.

+ Plussaa ruisleivästä. Välillä tosin päivän lähes kaikki syömiset tuppaavat jäämään leivän varaan. Ruisleipäkään ei korvaa kunnon ateriaa.

+ Helena juo runsaasti vettä. Se voitelee elimistöä ja pitää opetustyössä tarvittavan äänen notkeana. Kahvia Helena ei juo juuri koskaan.

- Helenan ruokarytmi on pielessä. Puolet päivästä hän elää pienillä välipaloilla ja ennen iltapäivän tai illan tanssitunteja tankkaa mahansa täyteen. Opet­taessaan Helena kärvistelee kivennäisvedellä ja palaa töistä supernälkäisenä. Painonhallinnan kannalta moinen meno on pa­hasta, sillä maha muristen tulee syötyä herkkuja ja liian suuria annoksia.

- /+ Kenenkään ei pitäisi suos­tua niin tiukkaan työrytmiin, ettei ehdi syödä missään rako­sessa. Helenan kannattaisi ottaa töihin mukaan eväät. Esimerkiksi hedelmät, raejuusto ja rasvat­tomat jogurtit ovat helppoja ja nopeita. Tällöin vatsaa ei tarvitsisi ahtaa täyteen ennen töihin menoa ja energiaa riittäisi tasaisesti.

- Viikkoon mahtuu vähän liikaa suolaisia herkkuja siihen nähden, että Helena haluaisi pudottaa painostaan kolmisen kiloa. Hampurilaisaterioissa ja sipseissä on huimasti energiaa mutta ei juuri lainkaan suojaravintoaineita. Hyvä viini kruunaa illallisen, mutta laihduttajan kannattaa muistaa, että myös alkoholista kertyy kaloreita.

- Kalsiumia Helena voisi ottaa purkista, koska hän ei juo maitoa. Tai maistuisiko piimä? Se olisi myös hyvä välipalajuoma.

Asiantuntijana Arja Vanhanen Laillistettu ravitsemusterapeutti, FAF personal Trainer

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.