Miss Suomi Essi Pöysti katsoi peiliin ja huomasi kiinteytyneensä. Treeni Miss Universum -kisoja varten on siis purrut.

Operaatio maailman kaunein

Miss Suomi Essi Pöysti katsoi peiliin ja huomasi kiinteytyneensä. Treeni Miss Universum -kisoja varten on siis purrut.

Maanantai

Inhoan aikaisia herätyksiä, mutta tänään on pakko nousta jo kuuden jälkeen. Olen nimittäin ollut viettämässä viikonloppua Jyväskylässä, ja pitäisi ehtiä yhdeksitoista Helsinkiin kuvauskeikalle. Ajomatka sujuu joutuisasti, joten ehdin koukata Herttonie­messä sijaitsevan kotini kautta haukkaamaan lisää aamiaista. Päiväni ei lähde käyntiin ilman kunnollista aamupalaa, yleensä syön puuroa tai Weetabixiä.

Kuvauksissa on sporttinen tunnelma, teemana on jalkapallo. Yllätyn itsekin, kuinka innostun jalkapallon pomputtelusta. En ole koskaan varsinaisesti harrastanut lajia, mutta nuorempana tuli pelailtua sisarusten ja kavereiden kanssa. Kuvausten jälkeen kurniva vatsa ilmoittaa, että olisi lounasaika. Syön lounasta toimittajan kanssa ravintolassa.

Koska Jyväskylästä tullessani satoi hieman, pieni, valkoinen Toyota Yaris -missiautoni on likainen, ja päätän ajaa sen pesuun. Erityisesti aurinkoisella säällä häiritsee, jos auto on kuin kuralammessa uitettu. Tykkään muutenkin puhtaudesta, olen aika siivous­hullu.

Iltapäivällä menen Töölön Imperial Health Club -kuntosalille. Teen kunnon alku­lämmittelyt ja puurran yläkroppaohjelmani täysillä läpi. Viikonloppu meni levätessä ja töitä tehdessä ( ja terassilla siiderillä), joten hikoilu tuntuu nyt hyvältä. Treenin jälkeen hörppään proteiinijuoman ja suuntaan päivälliselle vanhempieni luokse Jollakseen. Äidin ruoka, paras ruoka!

Loppuilta kuluu tietokoneen ääressä, käyn läpi sähköposteja ja luen päivän uutisia. Pää­tän jäädä vanhempieni luo yöksi. Ennen kuin painan pään tyynyyn, suunnittelen seuraavan päivän ohjelmaa. Minulla on tapana järjestel­lä päivän työt, treenit ja syömiset mielessäni etukäteen. Näin ruokailu ei unohdu kiirees­säkään ja päivä pysyy paremmin hallinnassa. Tsemppaan vielä itseäni treenaamaan huo­mennakin todella hyvin!

Tiistai

Kännykän kello herättää puoli kymmeneltä. Pakotan itseni ylös ja lenkille. Treeniohjel­maani kuuluu aamulenkki vatsa tyhjänä. Koska minulla on kiire päästä lenkin jälkeen syömään, jätän tällä kertaa vanhempieni kaksi mustaa villakoiraa katsomaan ikkunasta ihmeissään perääni. Ne haluaisivat kuiten­kin merkkailla ja haistella, joten kulku olisi hidasta. Juoksen kolme varttia aamupalan kiilto silmissä.

Vaikka lenkille lähteminen oli vaikeaa ja nälkä valtava, juoksun jälkeen olo on hyvä. Syön tukevan aamiaisen ja vilkaisen nopeasti sähköpostit.

Puolenpäivän aikoihin suuntaan Impe­rialille, jossa personal trainerini jo odottaa. Tänään on vuorossa jalkaohjelma. Koska olen syönyt kunnon aamupalan ja lenkki jätti hy­vän treenifiiliksen, päätän tehdä harjoituksen 120-prosenttisella teholla.

Salilta suhaan nopeasti kotiin. Minulla on ennen työkeikkaa kaksi tuntia aikaa kihartaa hiukset, meikata, valita cocktail-vaatteet, syödä ja vastata sähköposteihin. Ihmettelen, kuinka ehdin tehdä kaiken tuossa ajassa. Keikka on leppoisaa juontamista ja edusta­mista.

Keskiviikko

Heti kun aamulla yhdeksältä aukaisen silmät, muistan että minulla on vapaapäivä, pitkästä aikaa. Olen niin virkeä, että tekisi mieli sän­nätä lenkille. Treeniohjelmaani on kuitenkin merkitty lepopäivä, joten päätän jättää lenkin väliin. Elimistön täytyy antaa välillä levätä ja palautua. Lisäksi minulla on niin nälkä, etten voi kuvitellakaan juoksevani ilman aamiaista.

Aamupäivän vain istuskelen ja mietin elä­määni, mitä kaikkea viimeisten kuukausien aikana onkaan tapahtunut. Ajattelen men­nyttä ja tulevaa hyvillä mielin, ja erityisesti elokuun Miss Universum -kisat Bahamalla jännittävät. Maaliskuisen missiksi kruunaa­misen jälkeen sain personal trainerin, joka teki minulle harjoitusohjelman. Tarkoitukse­na on kiinteyttää kroppaa kisoja varten. Olen panostanut treeniin täysillä, joten toivotta­vasti tuon kisoista mukanani muutakin kuin mahtavan kokemuksen itselleni.

Tänään pääsen mielipuuhani pariin, shoppailemaan. Viikonloppuna on tiedossa kaverin syntymäpäiväbileet, ja niihin pitäisi saada jotain uutta vaatetta. Tykkään pukeu­tua joka tilaisuuteen eri asuun, minkä takia ostan melko usein uuden mekon tai ainakin asusteen, jolla saan muunneltua vanhaa vaatetta. Tyylini on melko klassinen. Merkillä ei ole niin väliä, kunhan vaate istuu hyvin. Rakastan erityisesti korkokenkiä, ja minulla onkin iso valikoima erivärisiä korkkareita.

Päivä kuluu shoppaillessa (bileisiin löytyi ihana kukkakuvioinen kesämekko) ja kaverei­den kanssa kahvitellessa. Kotimatkalla käyn ruokakaupassa. Päätän laittaa meksikolaista ruokaa: broileritortilloja ja salaattia. Ruokai­lun jälkeen innostun pelaamaan Wii-pelikon­solilla Active-ohjelmaa ja saan itseni hikeen. Sporttipelithän ovat kuin kotikuntosali!

Torstai

Aamu käynnistyy lenkillä. Raikas ilma virkistää ja tekee olon energiseksi, joten painelen lenkin melko vauhdikkaasti. Kotiin päästyäni tankkaan kunnon aamupalan, jotta jaksan jo tunnin kuluttua rehkiä kuntosalilla. Tänään on tarkoitus treenata ylävartaloa ja käsiä. Treeni sujuu hyvin, ja lastaan painoihin aiempaa enemmän kiloja. Peiliin katsoessani huomaan, että treenit ovat jättäneet jälkensä kroppaani: olen kiinteytynyt ja saanut lisää lihasmassaa. Tai ainakin luulen niin.

Kuntosalin jälkeen käyn nopeasti suih­kussa ja valmistaudun lehtikuvaukseen ja haastatteluun. Missiurani alussa kuvaukset ja haastattelut tuntuivat jännittäviltä ja vähän vaikeiltakin, mutta nyt ne sujuvat jo rutiinilla.

Kun vihdoin töiden jälkeen selviän kotiin, kello on jo paljon. Vilkaisen sähköpostit, syön pikaisen iltapalan ja sujahdan nukkumaan.

Perjantai

Yritän herätä aikaisin, mutta sänky vie voiton, ja jatkan unia. Vasta kymmeneltä saan itseni ylös ja lenkille. Aamulenkki raittiissa ilmassa karistaa viimeisetkin unet silmistä. Jomot­tavat käsilihakset kertovat, että eilinen har­joitus oli tehokas. On hieno fiilis, kun todella tuntee treenanneensa.

Tänäänkin lenkin jälkeen ohjelmassa olisi salitreeni, mutta työkeikan takia joudun lykkäämään sen illaksi. Töiden jälkeen ehdin hoitaa kasan pikkuasioita. Täytyy todeta, että kun pitää juosta asioilla siellä ja täällä, auto on hyödyllinen – vaikka ei niin ekologinen olekaan.

Illalla selviän kuntosalille treenaamaan jalkoja, tällä kertaa teen harjoituksen ilman personal traineriäni. Käytän isoja painoja ja puristan ohjelman läpi kolmessa vartissa.

Perjantai-illan kunniaksi olen kutsunut kavereita kylään. Syömme pikkusuolaista, juomme siideriä ja pelaamme Wii Sportin keilauspeliä. Tunnelma on melkein kuin keilahallissa. Liikuntapelit ovat oiva keksintö, niiden avulla voi sekä treenata että viettää aikaa yksin tai kavereiden kanssa.

Lauantai

Vaikka voisin nukkua pitkään, herään automaattisesti yhdeksältä. Minulla on usein vii­konloppuisin töitä, ja niin nytkin kaunistau­tuminen alkaa heti aamusta. Tämänpäiväinen keikka on muotinäytös Mäntsälässä. Muoti­näytökset ovat mukavia, erityisesti silloin kun mukana on tuttuja malleja. Kuten tänään.

Muotinäytöksiä voi pitää eräänlaisena ur­heiluna. Hien ainakin saa päälle, kun kiireessä vaihtaa vaatteita pienessä kopissa ja säntäilee lavalle ja takaisin. Lavalla kiire ei kuitenkaan saa näkyä, vaan pitää kävellä ja hymyillä tyy­nesti, vaikka jalassa olisi kuinka epämukavat kengät.

Kun pääsen kotiin, olen sen verran väsynyt, että nukun päiväunet. Illalla lähden uudessa mekossani juhlimaan kaverin synttäreitä.

Sunnuntai

Jaksoin olla lauantaina melko myöhään kavereiden kanssa viihteellä. Onneksi minulla ei ole suunnitelmia tälle päivälle. Sunnuntait pyhitän lepäilylle.

Vaikka välillä on mukava vain olla, tylsistyn lopulta möllöttämään yksin kotona ja päätän lähteä moikkaamaan vanhempiani. Ennen ruokailua käymme äitini kanssa ulkoilutta­massa koiria, ja minulle iskee jälleen kerran hirveä hinku saada oma koira. Koira pitäisi huolen, että tulee ulkoiltua säällä kuin säällä. Edesmenneen Aida-bordercollieni kanssa harrastin agilityä, näyttelyitä ja tottelevai­suutta, ja minulla on ikävä koiran kanssa puuhaamista. Ehkä vuoden päästä on oman koiran aika.

Illalla kotiin tultuani suunnittelen ja järjes­telen seuraavan viikon tapahtumia. Iltajump­pa hoituu Wiillä pelaten.

Kuvitus Anu Nieminen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.