Toimittaja herkuttelee suolaisella kalalla ja tykkää möyriä kasvimaalla.

Toimittaja herkuttelee suolaisella kalalla ja tykkää möyriä kasvimaalla.

Maanantai

11 kaurapuuroa ja hilloa, puolikas tomaatti, iso lasi maitoa, lasi vitaminoitua puolukkamehua, kuppi teetä, pala ruskeaa sokeria ja loraus maitoa

14 kuppi teetä, lasi vitaminoitua tuoremehua

15 suklaakonvehti

16 pieni purkki silliä, paistettuja perunoita, tomaatti, valkoisia papuja tomaattikastikkeessa, iso lasi vitaminoitua mehua

19 litra vettä zumba-tunnin jälkeen

22 kaurapuuroa ja omenasosetta, lasi maitoa, kuppi teetä

Tiistai

11 kaurapuuroa ja omenasosetta, iso lasi maitoa, lasi vitaminoitua hedelmämehua, kuppi teetä

15 perunaa ja tomaattikastiketta, lasi vitaminoitua mehua

16 kuppi teetä, minidonitsi

19 kuppi teetä, omena

21 iso lasi vettä zumba-tunnin jälkeen

23 fajitaksia kasvistäytteellä, salsaa ja thousand island -kastiketta, pari lasia vitaminoitua karpalomehua

24 fajitaksista jääneet kasvikset

Keskiviikko

07 kaksi kuppia teetä

09 graavilohileipä, kuppi teetä

13 caesar-salaattia, espanjalaista perunamunakasta, perunamuusia, salsakastiketta, pari palaa vaaleaa näkkileipää, joiden päällä voita, lasi asidofilus-piimää, kuppi kahvia

18 banaani, kuppi teetä

21 pieni Subwayn täysjyväpatonki juustotäytteellä, kuppi vaniljateetä

23 banaani

Torstai

08 kuppi vihreää teetä

09 smoothie, jossa mansikoita, banaania ja omenamehua, kaurapuuroa hillolla ja maidolla, lasi appelsiinimehua, kuppi kahvia

14 banaani

19 kaksi täysjyväleipää, joilla levitettä, juustoa ja tomaattia, kuppi kahvia

20 lasi appelsiinimehua

21 perunoita, graavilohta, puna-viinisilliä, iso annos vihersalaattia, 3 lasia sekamehua

23 kaksi lasia vitaminoitua hedelmämehua

Perjantai

08 kaksi kuppia teetä

10 kourallinen viinirypäleitä

12 kermaista lohikeittoa, kaksi viipaletta Reissumies-leipää joiden päällä Oivariinia, kuppi teetä, kuppi kahvia

14 iso kasa viinirypäleitä

18 kuppi kaakaota

19 kuppi teetä

21 caesar-salaattia, porkkanoita, selleriä, nachoja, guacamole- ja salsa-kastiketta, lasi valkoviiniä, omenasiideri

Lauantai

09 mansikkajogurttia, iso pala vesimelonia, kurkkua, lasi appelsiinimehua, kuppi teetä

10 tomaatti-pesto-mozzarellarieska, kuppi kahvia

13 kuppi teetä

15 perunoita, graavilohta ja silliä, kuppi teetä

23 juustoista vihanneskeittoa, pari palaa täysjyväleipää, omena

Sunnuntai

09 kaurapuuroa, omenasosetta ja maitoa, banaani, lasi vitaminoitua hedelmämehua, kuppi teetä

12 kaksi siivua täysjyväleipää, joilla juustoa, thousand island -kastiketta ja suolakurkkua, lisäksi yksi suolakurkku, banaani

15 kuppi teetä

16 kuppi teetä

18 juustoista vihanneskeittoa, pari palaa vaaleaa leipää dipattuna etanoiden voikastikkeeseen, lasi vitaminoitua marjamehua

20 vaaleaa leipää, etanoita ja valkosipulivoita, pari lasia vitaminoitua mehua

23 omena, kuppi teetä Teehen ja kahviin Bettina sekoittaa aina palan tai pari ruskeaa sokeria sekä lorauksen luomumaitoa.

Asiantuntijan arvio

+ Bettinalla on rento suhde syömiseen. Hän syö, mitä mieli tekee. Rentous onkin painonhal­linnan avain: Bettina on samoissa mitoissa kuin ennen lasten saan­tia. ”Suosikkikesämekkoni menee minulle vuodesta toiseen.”

+ Kalsiumia tulee riittävästi. Ruokajuomaksi Bettina valitsee usein luomumaitoa tai -piimää, lisäksi hän syö jogurtteja ja juus­toja. Erityisesti hentorakenteisen naisen on tärkeä huolehtia kal­siumin saannista luuston takia, koska kehon massa ei aiheuta tärähtelyä, joka vahvistaisi luita.

+ /- Proteiinin, rasvan ja hiili­hydraattien suhteet ovat mallil­laan. Tosin koska Bettina toivoisi lisää lihasmassaa, hän voisi syödä proteiinia vähän enemmänkin. Kalaa hän syö jo paljon, mutta ruokavalioon mahtuisi vielä lisää kasvisruokailijan proteiinilähteitä kuten linssejä, papuja ja tofua.

+ /- Bettina juo paljon mehu­ja. Painon kanssa kamppailevalle mehut ovat energiapitoinen an­sa, mutta koska Bettinalla ei ole paino-ongelmaa ja hänen ener­giansaantinsa on niukkaa, mehut sopivat ruokavalioon hyvin. Toi­saalta vielä parempi vaihtoehto olisi korvata mehut hedelmillä. Niistä saisi myös kuituja.

- Energiamäärä jää aika kauas suosituksesta. Jos Bettinalla on kiinnostavaa tekemistä, ruokailu unohtuu helposti. Nykyistä tuh­dimpi syöminen estäisi jättinälät, vetämättömän olon ja kiukutuk­sen sekä saisi treenin kulkemaan kevyemmin. Jos haluaa lisää li­haksia, on erityisen tärkeää saada kunnolla energiaa, muustakin kuin proteiinista.

- Rasvan laatua voisi skarpata. Ruoanlaitossa Bettina käyttää voita, ja maitohyllystä hän va­litsee aina luomukevytmaidon. Toisaalta Bettina syö paljon ka­laa, jossa on hyviä rasvahappoja. Pähkinät sopisivat Bettinan ruo­kavalioon: niistä saa hyviä rasvoja ja kunnolla energiaa. Perheellä onkin pähkinöitä veneessä evää­nä, mutta ne toimisivat hätävara­muonana myös pitkillä lenkeillä.

Asiantuntijana Arja Vanhanen Laillistettu ravitsemusterapeutti, FAF personal Trainer

Teksti Miia Vatka Kuva Nina Kaverinen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.