Näyttelijä Anu Sinisalo yrittää päästä liikkeelle, vaikka jalassa on rivi niittejä ja maailman suosituin nähtävyys.

Näyttelijä Anu Sinisalo yrittää päästä liikkeelle, vaikka jalassa on rivi niittejä ja maailman suosituin nähtävyys. Eiffel-torni väärinpäin

Maanantai

Nukun kahdeksan tyynyn kanssa, vähän kuin prin­sessa sadussa Prinsessa ja herne. Herään tunnin välein tuskaisaan oloon ja pöyhin tyynyjä erilaisiin ja eri kor­kuisiin kasoihin ja odotan, että seuraava päivä nousisi mahdollisimman pian! Unen ja valveen rajamailla ajatukset kieppuvat kah­den viime päivän tapahtumissa. Miten kaikki muuttuu odottamatta, silmänräpäyksessä. Mönkijän oli tarkoitus pysähtyä, mutta se jatkaa vaan matkaa ja tajuan roikkuvani sen perässä. Tömsähdys. Makaan mättäällä, kulkupeli rotkottaa vieres­sä. Käyn mielessäni itseni läpi. Kaikki paikat kunnossa paitsi polvi, joka tuntuu olevan irti reidestä ja säärestä. Ai, se on mennyt varmaan sijoiltaan. Kahden vuoro­kauden kuluttua se on leikattu, sääriluun murtuma levytetty ja raudoitettu. Röntgenkuvassa murtuma­kohta näyttää Eiffel-tornilta väärinpäin.

Tiistai

Opettelen kävelemään keppien varassa ja yhdellä ja­lalla. Olen hidas kuin etana, ja koipi syttyy tuleen heti, kun se sojottaa maata kohti. Huojun kuin vasikka, joka nousee seisomaan ensimmäistä kertaa. Äkkiä takaisin sohvalle turvaan. Olen vanhempieni hoteissa heidän kesämökillään. Höpötän kaikkea kaunista uudelle jalalleni, jotta se sopeutuisi nopeasti uuteen rautaiseen ystäväänsä. Polven kummallakin puolella kulkee kaunis niittirivi. Katu-uskottava, sanoisin.

Keskiviikko

Haemme minulle kulkupeliksi pyörätuolin. Nyt kun pääsen rullailemaan, olo ja mieli tuntuvat omilta. Pääsen ihmisten pariin, ja olen innoissani kuin lapsi, joka on Linnanmäellä ensimmäistä kertaa. Menemme äidin kanssa torikahville. Aurinko paistaa, ja puheenso­rina saa hymyn nousemaan kasvoilleni. Äidin kasvoilla sen sijaan häivähtää huoliryppy, kun hän näkee ihmis­paljouden. Minua ei huoleta, sekaan vain! Berliinin­munkki ja hyvä kahvi maistuvat jo kielen päällä. Toriherkkujen jälkeen päätämme lähteä vaatekau­poille. Ihanaa päästä pitkästä aikaa hiplaamaan vaattei­ta. Se on terapeuttisempaa kuin ostaminen. Tutkimme äidin kanssa, kuinka pääsemme sisään pyörätuolin kanssa. Tarjolla on viidet rappuset, ei luiskaa: ei siis tänne. Hyvästelen kaihoten ikkunassa roikkuvan mekon. Seuraavassa kaupassa on luiska näkyvissä, ja in­nostun jo. Luiskan edessä on valtava kukka-asetelma, jonka äitini toiminnan ihmisenä raahaa syrjään. Luiska on kuitenkin liian kapea sporttiselle pyörätuolilleni. Emme olisi sinne halunneetkaan. Kukka-asetelma saa jäädä paikoilleen. Kolmanteen kauppaan pääsemme sisään. Äiti irrot­taa otteensa tuolista, ja rullaan itseni täyteen ahdet­tujen vaaterekkien väliin innosta puhkuen. Tuolista törröttävä jalkani jää kiinni roikkuvaan helmaan, ja löydän itseni vaatekasan alta. Yritän nostaa vaatteita takaisin huonolla menestyksellä. Ympärilläni ei näy ketään, kuka voisi auttaa. Jätän vaatteet lattialle myt­tyyn, ja rullaan nolona pois. Äiti huutaa minua, ja huhuilen hänelle takaisin. Tajuan, että äiti ei voi nähdä minua, koska olen niin matalalla. Päätän hankkia pyörätuoliini lastenpyörään tarkoitetun huomioviirin.

Torstai

Makaan terassin sohvalla kinttu taivasta kohti ja katse­len järvelle. Vaikka olen tuijotellut samaa maisemaa iät ja ajat, se aina vain kiehtoo minua. Koirani Pinja nukkuu viereisellä tuolilla vällyjen välissä. Minuun iskee kaipuu päästä koiralenkille metsäntuoksuun. Nappaan kepit ja houkuttelen koiran mukaani. Teputtelen pihamaalla hissukseen ja nautin voitonriemuisena pienestä itsenäisyyden askeleesta. Koira taitaa vähän ihmetellä verkkaista rytmiäni. Yhtäkkiä joku öttiäinen pörähtää koiran kuonon eteen, ja koira ampaisee tunkeilijan perään. Koiran remmi sotkeutuu keppieni ympärille. Heilun kuin heinämies yhdellä jalalla ja yritän saada remmin pois keppien seasta. Tasapainonäytökseni saisi vanhan akrobatianopettajani ylpeäksi! Liikuntayrityksistä huolimatta murtuneen koiven reisi kuihtuu kuihtumistaan. En ole koskaan ollut kovin ilahtunut kohtuumuhkeista reisistäni. Nyt huomaan rakastavani ja arvostavani tervettä jalkaani ja sen muotoja. On hassua huomata, että vaikka elämä on nyt staat­tista, koko ajan tapahtuu jotain. Muutos on ihanan väistämätön.

Perjantai

Äiti oli kerännyt ison kipollisen metsämansikoita aamulenkillä koira kanssa. Mikä makea kesän tuoksu! Lapsena mummi opetti keräämään metsämansikat punaiseksi helmirivistöksi heinänkorteen. Nautiske­len hitaasti luonnonjogurttia ja mansikoita. Tämäkö on sitä paljon puhuttua slow lifea? Äiti tulee terassille paljujen ja kippojen kanssa ja sanoo, että nyt on kauneuspäivä. Olen varmasti aika ränsistyneen näköinen. Istumme äidin kanssa ja huljutamme varpaitamme aromaattisessa suolakyl­vyssä. Työnnämme edellisillan teelehdet nailoniseen polvisukkaan ja panemme sukan kipeään kinttuuni. Nauramme vatsat kippurassa, että nythän se jalka varmasti jo parani. Lakkaamme kynnet, ja lopuksi nypimme vielä kulmakarvat. Tunnen oloni niin voimakkaaksi, että päätämme lähteä naisissa illalla teatteriin. Teatterissa on vapautu­nut tunnelma, vähän kuin me kaikki olisimme retkel­lä. Joku hipaisee varvastani. Nainen hymyilee minulle lämpimästi ja toivottaa onnea. Esitys on hauska, ja pääsen muihin maailmoihin ja unohdan itseni. Esityksen jälkeen on nälkä, ja päätämme mennä syömään. Odottelen pihalla koiran kanssa, kun äiti käy tarkistamassa, onko ravintolassa tilaa ja pääseekö sin­ne pyörätuolin kanssa. Rullaan tuolia hiljaista vauhtia koira vierelläni. Edessä on loiva alamäki. Koira lähtee vetämään mäkeä alas innoissaan uusista hajuista. Pyö­rätuolin vauhti kiihtyy, mutta tyssää onneksi, kun äiti ottaa kahvoista kiinni. Tunnen oloni typeräksi. Enkö voisi oppia yhdellä kertaa? Energinen päivä kostautuu yöllä tuskaisena särkynä.

LauantaiKöllöttelen terassin sohvalla, josta on muodostunut päivittäinen tukikohtani. Katselen kateellisena, kun talonväki kirmaisee löylylämpimänä peilityyneen jär­veen. Höpöttelen koivelleni, että kyllä mekin vielä joku päivä, viimeistään ensi kesänä. Pystyn jo istumaan, tai sanotaanko, että istuminen ei enää satu. Ei sitä tule ajatelleeksi, että istuminen voi olla niin ihmeellistä. Kummatkin jalat maassa, selkä suorana, niin kuin muut. Naurattaa. Olo on hiukan uhmakas, joten otan kepit ja lähden talonympäryslenkille. Ennätykseni tähän mennessä on kolme kierrosta. Päätän hiljaa mielessäni könkätä aina­kin viisi kierrosta. Lysähdän uupuneena takaisin terassin sohvalle kolmen ja puolen kierroksen jälkeen. Lupaan keholleni kuunnella sen hitautta ja toipumisen tarvetta. Kuin palkinnoksi lupauksestani pääsen veneretkel­le. Ihanaa! Aurinko porottaa taivaalta ja tuuli sekoittaa hiukset takkuun. Nostan koipeni penkin selkänojalle tuulettumaan ja antaudun veden tuoksulle. Illalla sängyssä ihmettelen oudon tuntuista kuu­mottavaa hieman punottavaa niittirivistöäni, kunnes tajuan kinttuni saaneen aurinkoa.

Sunnuntai

Aamulla oloni on rauhallinen. Luontokin on hiljaa. Silloin tällöin rannasta kuuluu kalojen loiskahduksia ja joku minulle tuntematon lintu laulaa yksitoikkoista lau­luaan. Moottoriveneen putputus kaikuu järvenselän yli. Nyt alan jo vähän tuntea jalkaani, eivätkä uudet tuntemukset enää pelota. Ymmärrän jo, että turvotus jalassa ei tarkoita sitä, että se on tulehtunut tai että se ei luudu tai että en enää ikinä kävele kunnolla. Tajuan myös, että pyörätuoli on käytössäni vain väliaikaisesti. Monta kertaa olen ajatellut kiitollisena, että olen tuolissa todellakin vain käymässä. Muita pyörätuolissa istujia olen alkanut moikkailla suurella kunnioituksella. Onnettomuuden jälkeen tunteet ovat ailahdelleet mahanpohjia kutkuttavasta naurusta lohduttomaan itkuun. Ennen kaikkea maailmankuvani on avartunut melkoisesti. En ole enää sama ihminen kuin ennen onnettomuutta.

Teksti Anu Sinisalo Kuvitus Anu Nieminen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.