Anu Harkki vaihtoi oman auton pyörään ja julkisiin ja yllättyi kilometrisaldosta.

Anu Harkki vaihtoi oman auton pyörään ja julkisiin ja yllättyi kilometrisaldosta.

Ympäri arkea

Maanantai

Herään seitsemältä silmät ristissä ja tuskailen hetken arkiaamun aikaisuutta. Olen luvannut paistaa lettuja aamiaiseksi ennen lasten kouluunlähtöä. Makeutan lettutaikinan hu­najalla ja livautan vehnäjau­hojen kaveriksi ohrajauhoja. Lettujen kanssa tarjoan tuoreita mansikoita ja mustikoita.

Kouluun lähtijät ovat valmiina reilusti etuajassa, ja pienemmät kärttävät jo mat­kaan. Yläasteen aloittava istuu sohvalla ja miettii, miten saisi vielä tunnin kulumaan ennen koulun alkua.

Ala-asteelle on kilometrin matka, ja käve­lemme sen yhdessä. Talutan Jopoani, jonka tarakalla ekaluokkalaisen reppu keikkuu. Ekaluokkalainen Nooa pitää minua tiukasti kädestä mutta irrottaa otteensa juuri ennen koulun pihaa. Kertoo olevansa koululainen, aika iso poika jo. Iines menee kolmannelle ja siirtyy isojen pihalle. Sen verran syksyn ensimmäisenä koulupäivänä jännittää, että tyttö päättää saattaa minut ja pikkuveljen ensin ja kipaisee vasta sitten etsimään kavereitaan.

Poljen kotiin ja vien koirat aamulenkille. Keitän mutteripannulla kahvia ja ihmette­len uutta arkea. Hyvästi työmatka-autoilu ruuhkassa, tervetuloa fillari, metro, bussit ja ratikat! Olen kaivannut teitä.

Ehdin raivata työpöytäni ja purkaa tv-ohjelmani Ratulan kuvauksista kotiin kanne­tut laatikot, ennen kuin on taas aika hypätä pyörän satulaan. Saattelen innokkaan eka­luokkalaisen tutustumaan iltapäiväkerhoon ja aloitan sitten oman vuoroni suojatievahti­na. Koko ensimmäisen kouluviikon aamuisin ja iltapäivisin me vanhemmat ohjaamme liikennettä koulun vieressä. Keltainen liivini naurattaa Iinestä, joka koikkelehtii vierelleni kertomaan omasta päivästään.

Kävelemme kolmisin kotiin. Välipalaksi on aamuisia lettuja. Ohjelmassa kirjojen päällystystä ja kouluelämän ihmettelyä.

Iines lähtee syksyn ensimmäiselle tanssi­tunnille puolisoni kyydissä, ja minä hurau­tan fillarilla ekaluokkalaisten vanhempainiltaan. Kotimatkalla tajuan ajelleeni kuusi kilometriä päivän aikana.

Päivälliseksi tonnikala-makaronilaatik­koa. Nooa, minä ja koirat teemme pitkän iltalenkin meren rannassa. Nooa pyörällä ja minä jalan.

Iltateen aikaan kaikkia väsyttää.

Tiistai

On edelleen vaikea herätä. Koko perhe saa­daan kuitenkin lopulta aamiaiselle, ja kelloa vilkuillen hoputan uneksivia pikkukoululaisia syömään. Iines juo teetä ja syö ruisleipää, jonka päällä saa olla vain voita. Nooan lautasella on muroja ja mehukeittoa, minulla maustamatonta jogurttia, mysliä ja punaherukoita. Kävelemme taas yhdessä kouluun, ja otan koirat mukaan aamulenkille.

Hoidan firmani asioita puhelimitse ja vas­taan sähköposteihin. Lounas jää maitokahvin ja ruisleivän varaan. Tällä viikolla aikatau­lutan omat menoni koululaisten mukaan. Iltapäivällä käymme Nooan kanssa hammas­lääkärissä. Päivälliseksi on eilistä makaroni­laatikkoa. Käymme koko jengillä iltauinnilla. Uni tulee aikaisin.

Keskiviikko

Aamulla keitän puuroa. Yllättäen sitä haluavat kaikki, ja lupaan tehdä seuraavaksi aamuksi isomman kattilallisen. Aamulenkki koululle ja takaisin. Kotimatkalla juttelen toisen pienen koululaisen äidin kanssa.

Päivällä käyn hankkimassa kaappeja ja hyllyjä lasten huoneisiin. Iltapäivä kuluukin sitten kätevästi kalusteita kasatessa… Läksy­jen ihmettelyä ja lisää kirjoja päällystettäväk­si. Teen kasviskeittoa, joka näyttää epäilyttä­västi kesäkeitolta: perunaa, porkkanaa, sipu­lia, maissia ja parsakaalia. Nimeämme keiton elokuukeitoksi, ja Iines harmittelee, ettei ole herneitä. Valtava kattilallinen keittoa katoaa illan aikana parempiin suihin. Pitkä iltalenkki koirien kanssa reipasta tahtia.

Torstai

Aamulla Nooa on sitä mieltä, että välillä voisi olla koulusta vapaata. Aamu on takkuinen. Olen itse menossa palaveriin ja ehdotan lapsille autokyytiä kouluun. He tyrmäävät ehdotukseni kovaäänisesti. Kiiruhdamme matkaan viime tipassa pyörällä ja potku­laudalla. Salaa olen iloinen siitä, että lapset kulkevat mieluummin jalan kuin autolla. Pyöräilen koululta metroasemalle ja jätän pyörän sinne parkkiin. Metrossa ehdin neu­loa villasukkaa ja lukea lehden. Iltapäivällä jatkan lastenhuoneiden raivausta ja maalaan hyllylevyjä valkoisiksi. Suunnittelen Iineksen huoneen seinälle suuria, värikkäitä puita vanhoista tapeteista.

Päätä ja lihaksia kolottaa, ja olo on fluns­sainen. Päätän olla sairastumatta ja keitän ystäväni reseptillä flunssankarkotusjuomaa: Kattilaan vettä, sitruunaa ja tuoretta inkivää­riä. Keitetään ja siivilöidään mukiin. Lisään runsaasti hunajaa.

Illalla uunikasviksia ja lasten toivomuk­sesta perunamuusia. Iltapalaksi leivon mustikkapiirakan.

Perjantai

Aamulla on täysi tohina päällä. Uusioper­heen vaihtopäivänä lapset lähtevät isänsä luo suoraan koulusta. Toiseen kotiin on kiva mennä, ja samalla kuitenkin on jo vähän ikä­vä äitiä. Erityisesti ekaluokkalaisella. Yhdessä pakataan koulukirjat mukaan ja muistetaan laittaa keskeneräinen Harry Potter laukkuun. Kotien välillä on matkaa vain puolitoista kilometriä, joten unohtuneita asioita haetaan ja viedään viikon mittaan vielä.

Keitän lisää flunssajuomaa ja siivoilen ko­tia. Mies lähtee keikalle, ja jään illaksi hiljai­seen taloon. Teoriassa voisin tehdä mitä vain, käytännössä kuitenkin kaipaan perhettäni. Kaivaudun kissojen kanssa sohvan nurk­kaan, neulon ja kuuntelen täysillä musiikkia. Tutkailen netistä joogatuntien aikataulua ja venyttelen rannettani, jonka rasitusvamma on estänyt joogaamisen kesällä. Nyt tuntuu jo siltä, että voisi ainakin käydä kokeilemas­sa. Ulkoilutan koirat lähempänä puolta yötä. Ruusu-kissa kipittää mukana koko lenkin.

Lauantai

Hidas aamiainen Hesarin ja yöllä kotiutu­neen miehen kanssa. Maitokahvia, tuoretta leipää ja kasviksia. Viikonlopun aikana on kahden tytön syntymäpäiväjuhlat: toinen täyttää 80 vuotta ja toinen yhden. Elämän ääripäitä. Hyppään (jälleen) pyöräni selkään ja lähden hankkimaan kukkia Terttu-tädille. Iltapäivän juhlissa makea täytekakku saa pää­ni surisemaan. Verensokerini heittelee, joten olen karsinut turhaa sokeria ravinnostani pitääkseni oloni tasaisena. Kakku on pahinta myrkkyä verensokerille, mutta ah, niin hyvää.

Illalla menemme ystävien kanssa nepali­laiseen ravintolaan syömään. Kotimatkalla heitän miehen keikalleen ja jatkan kotiin. Sateinen ilta on hiljainen, kun kävelen koirien kanssa iltalenkin.

Sunnuntai

Ystäväni Prisca soittaa aamulla ja anoo mah­dollisuutta pieneen lapsivapaaseen. Suostun nauraen ja panen lisää kahvia mutteripan­nuun porisemaan. Prisca neuloo sohvalla ja hörppii kahvia. Juttelemme ja samalla ompe­len siskontyttöni Gretan syntymäpäivälahja­neuleeseen nappeja, paketoin lahjan ja laitan sämpylätaikinan nousemaan. Leivon juhliin suuren korillisen sämpylöitä, käyn pikasuih­kussa ja kipitän lopulta lahjat ja sämpylät kainalossa autolle – vain huomatakseni, että olen jättänyt illalla valot päälle, joten akku on tyhjentynyt, eikä auto inahdakaan. Saan Priscalta kyydin siskoni luo. Lapseni tulevat juhliin suoraan elokuvista isänsä kanssa ja mies keikalta hieman myöhässä. Varsinainen sirkusperhe.

Näissä juhlissa muistan tankata ensin sämpylöitä ja vasta sitten kakkua, joka on tuoreilla marjoilla täytettyä ja erinomaisen hyvää. Juhlien jälkeen palautamme lapset isälleen ja suuntaamme iltauinnille. Ensim­mäistä kertaa vesi tuntuu viileältä, ja maltan tuskin odottaa talviuintikauden alkamista. Kotimatkalla haemme elokuvan vuokralle. Kokkaan tulista kasvisvokkia ja kaadan mo­lemmille lasillisen punaviiniä. Uppoudumme elokuvaan.

Syksyn ensimmäinen arkiviikko on ollut täynnä uusia asioita, pieniä takkuja ja uuteen totuttelemista. Ja ennen kaikkea pyöräilyä.

Teksti Anu Harkki Kuvitus Anu Nieminen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.