Tanssija Ansku Bergströmin haaste on muistaa syödä riittävästi. Iltapala on tärkeä ateria, vaikka sitten yömyöhällä. Tanssija ei malta pysähtyä edes kirjan äärelle.

Tanssija Ansku Bergströmin haaste on muistaa syödä riittävästi. Iltapala on tärkeä ateria, vaikka sitten yömyöhällä.
– Olen aina mieluummin liikkeessä kuin paikoillani; kirjan ääressä en oikein viihdy. Kavereiden kanssa vietän aikaa usein liikku­malla, ja lomallakin minun täytyy päästä ai­nakin kuntosalille. Nautin kyllä myös hyvästä ruoasta, hoidoista ja hieronnoista.

Maanantai

10 lasillinen vettä, Alpro soya light -kaakaojuoma
12 kaksi ruisleipää, lasillinen MaitoPlussaa, pikapuuroa, jonka joukossa gojimarjoja, kaakaonibsejä, rasvatonta jogurttia, sokeritonta mustikkakeittoa ja raejuustoa, kahvi rasvattoman maidon kera, pari lasillista vettä
14 proteiinipatukka
16 perunamuusi, lihapullat, pari ruokalusikallista raejuustoa, kaksi lasillista vettä, neljä Marianne-karkkia, kahvi rasvattoman maidon kera
19 Alpro soya light -kaakaojuoma, kourallinen cashewpähkinöitä
20 uunissa tehty kasviswokki, juusto-raastetta, ruispala, viisi siivua juustoa,neljä siivua kevytmetvurstia, litra vettä
21 mukillinen sokeritonta glögiä
23 pari lasillista vettä, muutama cashewpähkinä
00 pari desiä rasvatonta jogurttia

Tiistai

10 lasillinen vettä
11 kaksi ruisleipää, joiden päällä margariinia, neljä siivua metvurstia ja kaksi siivua juustoa, pikapuuro, jonka joukossa gojimarjoja, kaakaonibsejä ja raejuustoa, desi appelsiinimehua
13 Alpro soya light -kaakaojuoma
14 kolme lasillista vettä
15 kanan rintafile, salaattia, kurkkua, punasipulia ja fetaa, kaksi lasillista vettä
17 proteiinipatukka
18 pari palaa tummaa suklaata
19 proteiinimaitojuoma
20 kaksi palaa ruisleipää, kaksi siivua juustoa ja kurkkusiivuja
22 kolmen valkuaisen munakas, juustoa, rasvatonta jogurttia, ruisleipä, jonka päällä margariinia, juustoa ja kevytmetvurstia, kaksi lasillista vettä

Keskiviikko

07 lasillinen vettä, Alpro soya light -kaakaojuoma, ruispala, margariinia, viipale kalkkunaleikettä, siivu juustoa
09 palautusjuoma heraproteiinijauheesta, litra vettä, moniviljapuuro, pari desiä sokeritonta mehukeittoa, kahvi, rasvaton maito
11 Marianne-karkki, puoli litraa vettä
12 proteiinipatukka, lihapulla-, öljy- ja etikkatäytteinen Subwayn sämpylä, kahvi, Marianne-karkki
14 puoli litraa vettä
15 kolme desiä maitopohjaista proteiinijuomaa
17 kasvisosekeitto, pari ruokalusi-kallista raejuustoa, ruisleipäviipale, margariinia, kalkkunaleikettä ja juustoa
19 iso kupillinen teetä, kaksi konvehtia
23 kerrosjogurtti, kolmen valkuaisen munakas, jossa juustoa, lisäksi kaurapala ja ruispala, joiden päällä margariinia, kalkkunaleikettä ja juustoa

Torstai

07 kaksi lasillista vettä
08 kaksi ruispalaa, margariinia, kalkkunaleikettä, juustoviipaleita, smoothie, jossa kaksi desiä rasvatonta jogurttia, kauralesettä, mustikkamehukeittoa
10 puoli litraa vettä
11 proteiinipatukka
13 jauhelihapasta, pari ruokalusi-kallista raejuustoa, ketsuppia
15 litra vettä
17 Allevo-ateriankorvike, mandariini
18 jauhelihapastaa, pari ruokalusikallista raejuustoa, ketsuppia, kolme palaa pähkinäsuklaata, puoli litraa vettä
21 savuporokeittoa, pari ruokalusikallista raejuustoa, kaksi ruispalaa, margariinia, juustoviipaleita, puoli litraa vettä
23 lasillinen vettä

Perjantai

07 kaksi ruispalaa, margariinia, juustoviipaleita, banaani
09 banaani
10 jauhelihapastaa, kaksi lasillista vettä, Dumle-karkki
16 jauhelihapastaa, raejuustoa, ruispala, margariinia
20 noin 150 grammaa juustoja, muutama viinirypäle, pari mansikkaa, Tuc-keksejä, kolme lasillista valkoviiniä, pieni kourallinen manteleita

Lauantai

11 pikapuuro, mustikoita, kaakaonibsejä, gojimarjoja, banaani, kolme viipaletta vaaleaa leipää, pähkinävoita, kolme juustosiivua, pari desiä spriteä, pari desiä hedelmämehua
12 kourallinen irtokarkkeja
16 litra vettä
18 intialainen kanaruoka, riisiä, naan-leipää, litra vettä

Sunnuntai

10 kaksi lasillista vettä
11 kaksi ruispalaa, margariinia, juustoviipaleita, proteiiniherajuoma
12 puoli litraa vettä
13 moniviljaleipä, margariinia, kahvia, rasvatonta maitoa
17 paahtopaistia, peruna, pari lasillista vettä
18 banaani, kourallinen pähkinä-hedelmäsekoitusta, pari lasillista vettä
22 pieni hampurilainen, ranskalaiset ja kevytcokis, omenapiirakka

Ansku ottaa päivittäin Mivitotal-vitamiinijuomaa, pitkävaikutteista C-vitamiinia, D-vitamiinia, magnesiumia ja sinkkiä.

Asiantuntijan arvio

Monipuolisuus ilahduttaa

+ Ansku syö monipuolista perusruo­kaa. Kanasta, naudanlihasta ja kalkkuna­leikkeistä hän saa hyvin proteiinia.

+ Kuidun saanti on turvattu puurolla ja ruisleivillä.

+ Ateriarytmi on säännöllinen, ja energiaa Ansku saa riittävästi. Ansku pitää mukanaan eväitä: ruisleipää, soijajuomaa tai proteiinipatukoita. Näin aterioiden välit eivät veny koskaan liian pitkiksi.

+ Ansku syö kunnon iltapalaa vielä iltayölläkin, jos työt menevät myöhään.

- Kalaa saisi olla ruokalistalla joka viikko. Siitä saa hyviä rasvahappoja ja reilusti D-vitamiinia.

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.