Kansanedustaja Anni Sinnemäen viikkoon mahtuu juoksulenkkien lisäksi Kourallinen dollareita ja häätunnelmaa.

Antiloopin askelin puolikkaalle

Maanantai

Saunassa mökillä tuoksuvat kuivuvat tatit.

Tulin maalta Turkuun vähän ennen aikojani ja juon kahvia Turun uuden pääkirjaston kahvilassa. Turun pää­kirjasto on kaunis, valoisa ja jo aamusta täynnä ihmisiä.

Turun rautatieasemalle ovat saapuneet Eduskun­nan ympäristövaliokunnan jäsenet. Valiokunta tapaa turkulaisia päättäjiä ja jatkaa sitten matkaansa Rau­malle, missä vietetään Selkämeren kansallispuiston avajaisia.

Bussissa nojaan päätäni ikkunaan, ja Pyhäranta lipuu ohi. Kuuntelen, kun ihmiset vaihtavat kuulumi­siaan. Minulle tulee huono olo, jos luen bussissa, joten rakastan bussilla matkustamista, koska silloin en voi tehdä mitään.

Olen ensimmäistä kertaa elämässäni Raumalla. Raumalaiset ovat illallisella riemukkaita. Kansallispuis­ton perustaminen kesti kauan, ja se kohtasi raivoisaa vastustusta. Edellinen eduskunta hyväksyi lain kansal­lispuistosta lopulta aivan viime töikseen. Raumalaiset ehdottavat maljaa edistykselle, koska nyt Selkämeren kansallispuisto on totta.

Tiistai

Kävelemme vanhassa Raumassa, joka on Unescon maailmanperintökohde. Talot ovat paikoin vinoja, mutta selvästi asukkaidensa vaalimia. Torilla kahvia  juovat miehet seisovat vähän kuin italia­laisissa pystybaareissa.

Kansallispuiston avajaisia juhlistetaan Kylmäpihlajan majakalla.

Vesibussi Linnea kuljettaa joukon saarelle, ja vaikka tuulee, on ulko­nakin lämmin. Majakka, jossa nykyään toimii hotelli, on 1950-luvulta. Rannat kasvavat katajaa ja tyrniä, jonka kirpeät marjat eksyvät suuhun.

Kiipeämme majakkaa kiertävälle terassil­le. Aurinko on loppukesän kuuma, se käy poskille ja lämmittää ne kokonaan. Meri on kirkkaansininen, ja olen iloinen, että olen ollut mukana kehittämässä kansallispuistoa, jonka tekeminen ei ollut helppoa.

Illalla Helsingissä luen Raimo Sundelinin valoku­vateosta Rauman saaristosta. Sundelin on kuvannut saaristoa vuosikymmeniä, osallistunut suojeluponnis­tuksiin ja haastatellut saariston vanhoja asukkaita, joi­den elämänmuoto on nyt jo kadonnut. Pidän vehreästä sadunomaisesta Nurmesluodosta, hyvänimisestä Omenapuumaasta ja karusta Kylmä-Santakarista. Valokuvistaan, joissa on lumen lukemattomia ilmene­mismuotoja, hän kirjoittaa kirjan lopussa surumieli­sesti: ”Marrasmustan muutos valkeaan ensilumeen on tallennettuna muistoiksi, kun talvia ei enää tule.”

Keskiviikko

Herään uneliaana enkä ehdi syödä aamiaista ennen töihin lähtöä. Töissä juon lukemattomia kupillisia mustaa tavallista kahvia, mutta mikään ei enää auta väsymykseeni.

Juoksen illalla töiden jälkeen alle viiden kilometrin lenkin. Se on nopein lyhyt lenkki, jonka olen juossut koko tällä kaudella. Hiekkatiellä rannassa sorsia ohit­taessani tuntuu siltä, että olen antilooppi.

Torstai

Menen aamulla bodyflow-tunnille. Tämä on syksyn toinen tunti, ja kello on puoli kahdeksan. Olen unelias ja höpisen kesken tunnin tyttärelleni Siirille. Hän käskee minun olla hiljaa. Rullaan selkääni alas vähän miten sattuu.

Tunnin jälkeen istun Siirin kanssa kahvilassa aamiaisella, jaamme croissantin ja panemme palasille appelsiinihilloa. Siiri on menossa kirjastoon lukemaan tenttiin, minä jatkan töihin pyörällä.

Töissä on lounaana spagettia ja soijabolognesea, jälkiruuaksi lettuja, hilloa ja kermavaahtoa. Hillo ja kermavaahto vetävät puoleensa. Olen nälkäinen, ruoka on hyvää. Matkalla takaisin työhuoneelle tapaan joukon afganistanilaisia naistoimittajia, jotka ovat tutustumassa suomalaiseen elämään ja suomalaisten naisten asemaan.

Työpäiväni kestää iltaan. Viimeinen tapaaminen on Vihreiden Helsingin valtuustoryhmän kokous. Käsitte­lemme peruskysymyksiä: kouluja ja joukkoliikennettä. Eniten mietimme sitä, mitä usein aiemminkin: anne­taanko lippujen hintojen nousta, kun rahaa on vähän ja uusia vuoroja on lisättävä.

Kunnallispolitiikassa ihmiset ajattelevat usein konkreettisia omia kokemuksia, kun miettivät päätök­siä. Ne, joiden tuttavapiirissä yli 43 euron kuukausilip­pu tuntuu kalliilta, painottavat hintojen edullisuutta. Minusta Helsingin joukkoliikenne toimii hyvin, koska tarvitsen yleensä raitiovaunuja, ja kävelen ja pyöräi­len paljon. Pidän uusia vuoroja melkein tärkeämpänä asiana kuin hintaa, kun ajattelen niitä ihmisiä, jotka ahtautuvat todella täysiin busseihin Pasilan asemalta joka aamu mennessään töihin.

Perjantai

Aamun ensimmäinen kokous käsittelee Euroopan taloustilannetta ja Kreikkaa. En pidä siitä, että Suomi vaatii itselleen vakuuksia mutta ei ole kunnolla mu­kana miettimässä sitä, miten rakentaisimme entistä vakaamman ja oikeudenmukaisemman talousjärjes­telmän. Jos talous romahtaa, vakuuksista ei ole meille hyötyä. Taloutemme ja työpaikkamme ovat sidoksissa Eurooppaan, joten viisainta olisi tehdä töitä sen eteen, että kaikki pärjäävät paremmin kuin viime vuosina.

Illalla menen elokuviin katsomaan Sergio Leonen dollaritrilogian ensimmäistä osaa, Kourallinen dollarei­ta. Elokuvateatteri on täynnä eri-ikäisiä miehiä. Eloku­vassa Clint Eastwood on nuori ja ampuu paremmin kuin muut. Ilta Bio Rexissä jatkuu trilogian kahdella seuraavalla osalla, mutta minä luovutan ja menen kauppaan ostamaan kalaa.

Lauantai

Aamulla juoksen yhdeksän kilometrin lenkin. Olen juossut heinäkuun alusta lähtien kaksi tai kolme kertaa viikossa: mökillä hiekkateitä, kaupungissa asfaltilla. Juoksen nyt kovempaa kuin pari kuukautta sitten, ja jyrkissä mäissä huomaan hyvin, kuinka paljon kevyemmin ne taittuvat.

Olen menossa häihin, ja ystävättäreni Terja on lu­vannut lainata minulle mekon. Omat vaatteet tuntuvat tylsiltä. Koetan ylleni erilaisia mekkoja. Paras löytyy, ja pohdimme yhdessä sopivat kengät ja laukun.

Häät ovat Suomenlinnassa, ja hääpari on onnellinen. Vanhempien puheet, kuten aina, tuntuvat kertovan tutuistakin henkilöistä uusia asioita. Ihmiset puhu­vat sekaisin avioliitoista ja politiikasta. Morsian on tanssiessaan kaunis. Vieraat kirjoittavat lapuille ohjeita ja tervehdyksiä avioparin ensimmäiseen hääpäivään. Minä kirjoitan vakavan lauseen kunnioituksesta ja anteeksiannosta. Painava suklaakakku tulee pöytään.

Sunnuntai

Pyöräilen kummipoikani syntymäpäiville. Vien lahjak­si tummansinisen pallopaidan. Olen ostanut paidan ollessani vieraana Marimekon Kiteen-tehtaalla, jossa olen nähnyt, kuinka naiset valmistavat pallopaidat leikkaamisesta neppareiden iskemiseen asti.

Päivänsankari on täyttänyt vuoden, ja hän simahtaa juhlien loppupuolella. Aikuiset istuvat pöydän äärellä, syövät marenkikakkua ja pohtivat kaikenlaista: lapsi on kiintynyt uudessa päiväkodissa hoitajaansa, Pussikaljaelokuva on menossa teattereissa, syksyn työt ovat alkaneet, mutta ovatko ne vakavasti ottaen käynnisty­neet?

Syntymäpäivien jälkeen käyn vielä veljeni luona. Veljeni isommat pojat syövät kikherneitä. Vanhempi heistä uppoaa sarjakuvaan, nuorempi viisastelee ja uhoaa. Kalevi-vauvan päähän sovitamme hassun uimalakin ja nauramme sille, kuinka vakavalta vauva voikaan näyttää outo uimahattu päässään.

Täytän Espoon Rantamaratonin ilmoittautumislomakkeen. Olen vakuuttunut siitä, että juoksen puolima­ratonin jotakuin­kin hyvin.

Teksti Anni Sinnemäki Kuvitus Anu Nieminen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.