Mallikisan juontaja Anne Kukkohovin päivät alkavat rauhallisilla asanoilla, mutta loppu onkin yleensä yhtä pyöritystä.

Maanantai

Lento New Yorkista kestää noin 8 tuntia. Torkun koneessa, ja Helsinkiin saapuessani olen kaikkea muuta kuin virkeä. Paikat ovat jäykkinä ja päässä surisee. Kotiinpäin tultaessa aikaero tuntuu aina kurjemmalta.

Heitän matkalaukun kotiin, vaihdan taksin omaan autooni ja lähden samalta istumalta studiolle, jossa odottaakin jo tuttu kuvaustiimi. Vaatesuunnittelija Tiia Vanhatapio on suunnitellut Vero Modalle syöpäjärjestöjen nimissä tupakanvastaisen Skunk Girl -vaatemalliston. Tiia esiintyy myös kampanjamateriaalissa, jota tänään kuvataan. Työpaikkani, mainostoimisto Hasan&partners on suunnitellut koko sopan. Olen innostunut ja hyvällä mielellä väsymyksestäni huolimatta. Fiilis on leppoisa ja näen heti, että päivän saldosta on tulossa upea.

Kuvauksen jälkeen vien Tiian kotiin ja menen kiireellä hakemaan poikaani Miskaa, 7, iltapäiväkerhosta. On ollut kova ikävä! Halaamme apinaotteella pitkään kerhon aulassa. Sama toistuu kotona eteisessä, kun näen mieheni viikon tauon jälkeen.

Tiistai

Sain nukuttua hyvin ja palaan arkirutiineihini: aloitan aamun joogan aurinkotervehdyksellä. Joogaan poikkeuksetta joka arkiaamu, joskus myös viikonloppuisin. Yleensä laitan jo illalla vähän sitruunalla höystettyä vettä valmiiksi ja juon sen aamulla ennen harjoitusta. Joogaan rauhallisesti, kehoani kuunnellen. Hengitän syvään ja nautin liikkeistä. Herään näin aivan eri tavoin kuin ryntäämällä suoraan aamurutiineihin.

Laitan Miskalle aamupalan, ja pääsemme yllättävän nopeasti ovesta ulos, Miska kouluun, ja minä ja mieheni työpaikoillemme. Aivan ensiksi tapaan muotilehden toimittajan ja rupattelemme tunteroisen. Sen jälkeen organisoin kalenteriani, sovin erilaisia palavereita ja valmistaudun keskiviikon Skunk Girl -lehdistötilaisuuteen.

Tekisi mieli lähteä bodyjam-tanssitunnille. Bodyjam on fuusio eri tanssilajeista hiphopista salsaan. Pidän valtavasti tanssista urheilumuotona, varsinkin jamista. Hyvä musiikki ja tanssilattiafiilis tekevät tunnista niin nautittavan, että se menee yleensä siivillä. Tänään olen kuitenkin niin solmussa jetlagista, että jätän tunnin väliin ja lähden hakemaan Miskaa. Loppuillan olen silmät ristissä ja nukahdan ennen lastani.

Keskiviikko

Aurinkotervehdykset aloittavat taas päiväni. Kello on 7, ja linnut laulavat kilpaa toistensa kanssa. Mieheni vie Miskan opintielle, ja itse kiirehdin töihin. Teemme viimeisiä silauksia Skunk Girl -pressitilaisuuteen. Minä, Tiia ja Vero Modan edustaja pukeudumme kaikki kampanjan asuihin. Tuntuu kuin olisin tyttökavereiden kanssa menossa päiväbileisiin, enkä töissä ollenkaan. Paikalle on kutsuttu lähinnä muotibloggareita ja muotitoimittajia. Koko kampanja tulee paljastumaan Huippiksen kolmannessa jaksossa, jossa teemana on terveys. Olen innoissani.

Puheenvuorot ovat nopeasti ohi, fiilis on positiivinen, väki napostelee pikkusuolaista ja siemailee kuohuvaa. Kuittaan lounaan armottomalla kasalla tapaksia. Pressitilaisuuden jälkeen on vähän vaikea keskittyä taas muihin töihin, mutta töitä riittää, joten on vain keskityttävä. Olen töissä pitkään, kotiin ajan zombiemaisessa tilassa hartiat tiukkoina. Pakko olisi päästä urheilemaan, edes lenkille.

Torstai

Päivä on täynnä palavereita, suunnittelua, meilitykitystä, puheluita, muuttuneita suunnitelmia. Mainosalalla tahti on tiukka ja joudumme sopeutumaan nopeasti yllättäviinkin käänteisiin. Niitä ei jäädä märehtimään, vaan hommat tehdään alta pois. Siksi olen välillä kärsimätön byrokratiaa vaativissa asioissa. Tuntuu, että yksinkertaisia asioita vatuloidaan loputtomiin ja turhaan. Pidän vauhdista, mutta vaadin ja tarvitsen luovaa laiskottelua vastapainoksi.

Tänään näytän työpaikan vessanpeilissä kiukkuiselta pistiäiseltä. En ehdi urheilemaan, vaikka haluaisin.

Vuorottelemme kuuliaisesti mieheni kanssa Miskan hakukerroista. Arjen sujumisen kannalta se on välttämätöntä,  jotta voimme sopia muita suunnitelmia. Tietenkin sovellamme listoja arkeemme, välillä tulee yllättäviä menoja, joita ei voi suunnitella etukäteen. Pian Miska tulee varmasti jo itsekseen kotiin.

Illalla nappaan kainaloon ekaluokkalaiseni, jolla oli myös ollut raskas päivä. Liikuntatunnilla tuli hernepussista päähän, ja tuolilla keikkuessa leuat olivat lonksahtaneet pöydän kulmaan ja kieli tullut verille. Voi meitä!

Puristan itseni sohvalta ylös ja teen reippaan kävelylenkin Jollaksen kauniissa maisemassa ennen nukkumaanmenoa. Happi tekee hyvää. Äitini sanoin: "Harvoin sitä katuu, kun lenkille lähtee".

Perjantai

Päivä ei ala kovin lupaavasti. Aamuisten asanoiden zen on tipotiessään, kun unohdan aikani hammaspuhdistukseen ja kurvaan viime hetkellä takaisin keskustaan työpaikkani liepeiltä.

Ehdin juuri ja juuri nappaaman Ekbergin kahvilasta mukaani croissantin ja laten, jotka hotkin ja litkin suuhuni ennätysvauhtia. Kotona jäi aamupala väliin, ja seuraavan kerran saan ruokaa vasta lounaalla. Syön yleensä 2–3 tunnin välein, ja ihmettelen, miten jotkut pystyvät jättämään esimerkiksi lounaan väliin ja syövät aamupalan jälkeen seuraavan ruoan vasta illalla? Minulla moinen ei tulisi kuuloonkaan, en pysty keskittymään mihinkään nälkäisenä.

Suuhygienistin tuolissa kärvisteltyäni ajelen takaisin töihin, jossa osallistun palavereihin ja suunnittelusessioihin toisensa jälkeen. Missä on se mainosalan lama? Täällä ainakin paiskitaan töitä joka hetki. Paineet onnistumiseen ovat kovat. Ei ole aikaa odottaa inspiraatiota, vaan luovuutemme on kukoistettava aikataulun puitteissa.

Livistän viideksi hot joogaan. Tapaan siellä läheisen ystäväni, ja hikoilemme vierekkäin äänettöminä asanoissamme kuin hirvet. On mukava jakaa harrastus rakkaan ystävän kanssa, jota aina tulee nähtyä liian harvoin. Vihdoin kunnon liikuntaa, olin todella tämän tarpeessa! Oikein tunnen, kuinka pinna löystyy.

Lauantai

Menin perjantaina ajoissa unille ja herään mukavasti pikku poikani kömpiessä sänkyymme kello 7.30. Teen rauhallisen tahtiin asanat ja aamupalan. Ihanaa kun ei ole kiire.

Miskalla on aikidoharkat. Vien hänet harkkoihin, ja käytän tilaisuuden hyväkseni treenaamalla viereisellä kuntosalilla. Sali on aika karu, kaukana omasta siististä salistani, mutta ei se haittaa. Ipod korville, niin ei ole väliä missä sitä hikoilee. Keskityn vain ja ainoastaan treeniini enkä pidä taukoja, jotta syke ei laske.

Käytän mielelläni kaikki tilaisuudet liikuntaan ja olen joustava lajeissani. Kun Miska kävi uimakoulua, aloin itsekin uimaan – ja nyt näin. Muu päivä menee perheen kanssa. Käymme kaupungilla Kämp Cafessa syömässä, nautin lasin valkkaria tonnikalasalaatin kera. Myöhemmin vietämme rauhallisen koti-illan kolmeen pekkaan. Nautin laiskottelusta ja sohvalla makailusta. Lasi viiniä ja kasa lehtiä, niin pää nollautuu. Illalliseksi syömme lempiruokaamme, japanilaisia gyozanyyttejä. Ihanaa.

Sunnuntai

Sunnuntai alkaa keväisessä suihkupullosateessa. Miska haluaa lähteä uimahalliin, mutta äitiä laiskottaa niin perusteellisesti. Vaikka pidän uimisesta, uimahallivisiitit lapsen kanssa ovat lähinnä epämääräistä vedessä hillumista, ja itse uiminen jää pienempään rooliin. Teen Miskan kanssa diilin, että saan vetää muutaman rundin sillä aikaa, kun hän polskii altaan matalassa päässä.

Viihdymme hallilla yllättävän pitkään. Yleensä äiti on se, jolle riittää ensimmäisenä. Tällä kertaa karmiva nälkä ajaa molemmat pois altaasta. Kotimatkalla sorrumme hamppariateriaan. Olisi mahtavaa, jos Suomessakin olisi tarjolla terveellistä pikaruokaa, maailmalla sitä jo piisaa.

Illalla Miskalla on aikidotunnin lisäksi graduiointi, eli aikidon tasokoe. Harvinaista kyllä, en käytä tilaisuutta kuntoiluun, vaan työskentelen odotusajan tietokoneella. Huomenna on tärkeä presentaatio, jota pitää vielä viimeistellä ennen iltasaunaa ja aikaista nukkumaanmenoa. Graduoinnista jää käteen pienen miehen ilo ja ompelutehtävä uusavuttomalle äidille: lisää natsoja Miskan vyöhön.

Kuvitus Anu Nieminen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.