Taidehistorioitsija, tietokirjailija Anna Kortelainen kiipeili vieraan talon takapihalla ja suoritti Tour de cafén.

Harvinaisten lajien harrastaja

Taidehistorioitsija, tietokirjailija Anna Kortelainen kiipeili vieraan talon takapihalla ja suoritti Tour de cafén.

Maanantai

Aamu alkaa nihkeästi, joten päätän työntää resiinani liikkeelle lähettämällä viikonlop­puna valmistuneen pienen käsikirjoituk­sen eteenpäin. Sitten juoksen metroon ja tapaan työneuvottelun merkeissä ystäväni, joka toimi eräänlaisena museomentorinani 1990-luvun alussa. Samalla pääsen juttusille vanhan kämppäkaverinikin kanssa. Hänestä on tullut äiti sitten edellisen tapaamisemme, joten melkein pillahdan liikutuksen itkuun, kun hän kuvailee pienen poikansa hassuja ilmauksia. Yhtäkkiä päivä on niin kirkas, että liekö se apea koskaan ollutkaan?

Palatessani tiirailen tulevia koiranulkoilu­tusreittejä raitiovaunun ikkunasta. Puolen­toista vuoden kuluttua Ainu-tytär saa koiran, ja valmistaudun jo elämänmuutokseen. Ehkä­pä koiran varjolla voisi joskus ottaa epähuo­miossa muutaman juoksuaskeleenkin. Tähän mennessä tekosyyksi on tarvittu tyttären kanssa pelleileminen, jahtaamisleikkiin kipai­seminen tai ”vika perillä on mätämuna”- tai ”etpäs saa mua kiinni” -tyyppinen huippuurheilu. Tai raitiovaunun perään juoksemi­nen tai metron liukuportaiden ohituskaista.

 Kotiin pyrin kävelemään silloin, kun ei ole korkokengät jalassa. Tai jollei mukana ole painava, hartiaa repivä, niin sanotusti ”kannettava” tietokone. Tai ruokakassi, joka leikkaa sormia poikki. Tai jos katua ei peitä iljanteinen jääkansi…

Iltapäivällä kirjoitan kirjoittamasta pääs­tyäni, työn alla on syksyn 2011 kirja. Välissä ehdin antaa puhelinhaastattelun L. Onerva -kirjastani ja sitten jatkan taas.

Tiistai

Ainu täyttää tänään 11 vuotta, joten heti aamulla on hyvä syy laulaa. Laitan tavallista paremman aamiaisen, tyttären toivomukses­ta mannapuuroa, kanelia, sokeria ja voisilmä.

Kahdeksasta eteenpäin hoidan juoksevia asioita, puoli tusinaa sähköpostia ja pari pu­helua, valmistelen huomista kokousta ja yri­tän ennakoida kiireellisimpiä asioita. Mitään ei voi nyt jättää huolettomasti roikkumaan, sillä mahdollinen influenssa saattaa tänä syk­synä kaataa epärealistisen kireät aikataulut.

Joskus tietokone tuntuu enemmän betonimyllyltä kuin posetiivilta. Tänään ”flyygeli” tuntuu kuitenkin olevan vireessä ja kirjoitan vimmalla syksyn 2011 kirjaa.

Tuntitolkulla kirjoitettuani muistan taukojumpan, ja teen muutamia vastaliikkeitä työasennolleni. Selkä on hapeton. Syöminen­kin unohtuu yleensä. Yllättävän pitkälle on kiireisimpinä päivinä pakko pärjätä kahvilla ja juotavalla myslijogurtilla. Illalla saatan löytää ikkunalaudalta kahvikupin, jossa on jääkylmäksi jäähtynyttä maitokahvia.

Kahdelta menen tytärtä vastaan kouluun, ja lähdemme ratikkaretkelle Viiskulmaan, jossa tapaamme äitini. Jäl­jitämme äitini vuoden 1935 kotiosoitetta Rööperissä, kun hän oli juuri täyttänyt 5 vuotta ja asui Merimiehenkadulla isänsä kanssa. Talo löytyy, ja kiipeilemme sen taka­pihalla ja kurkimme aitojen yli. Retki on rie­mukas kolmen sukupolven naisen syntymä­päiväekskursio, josta hiljaisessa mielessäni kirjoitan tekstiä. Menemme yhdessä syömään nepalilaista ruokaa, ja syntymäpäiväsankari säteilee.

Äiti hakee isäni tämän työhuoneelta Merimiehenkadulta, sillä 78-vuotias isäni on edelleen työelämässä. He lähtevät kotiinsa Töölöön, ja me tytöt lähdemme vain hieman shoppailemaan. Yhden antikvariaatin, yhden kirjakaupan ja parin tavaratalon jälkeen raa­haudumme kikatellen kotiin.

Keskiviikko

Aamupäivä on tiivistä suunnittelukokousta museoväen kanssa, sitten yksi sopimusneu­vottelu ja lounas hyvän ystävän kanssa yhtei­sen kirjan merkeissä. Kolmen aikaan onkin jo kiire kotiin, kun Ainu pääsee koulusta. Hän tuo luokkatoverinsa mukanaan meille, ja laitan kaikille kolmelle safkaa. Sitten menen lepäämään sängylle. Jostain syystä makoilu on parasta siten, että löhöää sängyllä poikit­tain niin, että jalkaterät törröttävät laidan yli.

Illalla alkaa tyttären liikuntasyksy, kun Kallion Naisvoimistelijoiden kausi starttaa. Ainun ollessa pienempi jäin aina pukuhuo­neeseen odottelemaan. Silloin suunnittelin mielessäni pukkarivenyttelyä, johon äidit voisivat halutessaan osallistua lapsia vartoes­saan. Hieman myöhemmin tapanani oli men­nä jumppatunnin ajaksi läheiseen kahvilaan; tätä levollista tunnin istuskelua kirja kädessä kutsuin joogatunnikseni.

Nykyään tytär haluaa kävellä itsekseen jumppaan, ja minä menen sitten häntä vas­taan. Kotimatkalla voi jo nuuskia syksyn en­simmäisiä merkkejä, käveleskellä ja haaveilla.

Torstai

Kirjoitan koko aamupäivän tauotta syksyä 2011, sillä lähden yhden junalla Turkuun. Uuteen kirjaan liittyvä libristikiertue sisältää sekä lehdistötilaisuuden, kirjallisuusillan että illallisen, joten päivästä tulee pitkä. Junassa valmistelen lauantain keikkaani Ateneumin taidemuseossa. Ennen junan saapumista Turkuun täytyy kuitenkin hetkeksi suunnata ajatuksensa johonkin muuhun kuin työhön, muuten on vaikea hypätä illan keikan esitys­vaihteelle. Tätä tarkoitusta varten minulla on mukanani KGB-historiikki, jolla jakkupuku­humanisti saa varmasti ajatuksensa hetkeksi jonnekin ihan toisaalle.

Turku on kouluvuosieni kotikaupunki, joten olo on kuin kalalla vedessä, ja Turun murteen nuotti pyrkii väkisin puheeseen, varsinkin viinilasillisen jälkeen. Jään hotelliin yöksi. Huoneeni on kerroksessa, jonka seinät on tapiseerattu Englannin jalkapallonaisten kannustuslipuilla. Jos samassa kerroksessa yöpyisi miespuolista jalkapalloväkeä, olisi yö varmaan lievästi sanottuna levoton. Mutta nyt mistään ei kuulu rasaustakaan, käytävällä vain leijuu ihana shampoon tuoksu. Kanava­pujottelen aikani ja viimein nukahdan.

Perjantai

Juna lähtee Turusta kello 6.35, ja puoli yhdeksältä olen jo Helsingissä. Juon steissin pystykahvilassa aamusumpit ja ihmettelen vieressä käytävää keskustelua: miekkonen yrittää väkisin iskeä työmatkalla olevaa, taukokahviaan juovaa naista ja päätyy muun muassa parjaamaan Suomen naisjalkapalloi­lijoita. Päätäni puistellen raahustan Ateneu­miin kenraaliharjoituksiin kello yhdeksäksi. Siskoni Lotta tulee paikalle pirteänä kuin peipponen, ja minäkin virkistyn.

Harjoitus menee näpsäkästi, ja sen jälkeen kipitän Pitkänsillan yli Hakaniemeen lou­naalle parhaan ystävättäreni kanssa. Voi kun voisikin istua jouten ja kelloon katsomatta vielä kauan, mutta tunnin päästä lähden ko­tiin urakoimaan vielä kunnon siivun duunia ennen lähtöä maalle.

Koneen ääressä kiire tuntuu kiristävältä. Lähestyvän perjantai-illan tunnelmassa tekee mieli noudattaa kutsua cocktail-tilaisuuteen, mutta tiedän tyttären kaipailevan maalla.

Keskenjäävien töiden takia teen lähtöä vähän hermoherkissä tunnelmissa. Bussissa iskee apeus, vaikka on sentään ihanainen perjantain alkuilta. Mutta sitten käy onnellinen sattuma: rankka sadekuuro piiskaa näkyviin kokonaista kaksi isoa sateenkaarta, jotka kiemuraisesta maantiestä johtuen tuntuvat leiskuvan vuoroin oikealla, vuoroin vasemmalla, kuin vinkeästi räpyttävät siivet.

Lauantai

Jännitän Ateneum-esitystä koko lailla, koska olen sekä vetäjä, puhuja että siskoni esitykses­sä vastuussa kuvapartituurista ja sen oikeasta ajoituksesta. Sinänsä naurettavaa hermoilua puoleltani: Lottahan se flyygelin ääreen istuu enkä minä. Kun hieman ennen tilaisuuden alkua keksin kursia nolosti repsottavan kaula-aukon ryhdikkääksi museon kulkuluvan nipistimellä, rauhoitunkin äkkiä. Kaula-aukko ei repsota, kaikki kunnossa.

Ja esitys menee loistavasti. Jälkieuforia nostaa Helsingin kattojen ylle liitelemään. Kuljen siskon, siskonlasten ja äitini kanssa pitkin katua takki auki, ja elämä hymyilee. Hääparin juhlaratikka kolistaa ohitsemme, vilkutan sille täydestä sydämestä. Bussini takaisin maalle lähtee keinuen kuin purjelaiva. Tuntuu mukavalta palata mökille, parahiksi saunomaan. Saunan jälkeen nukahdan sillä sekunnilla, kun saksalainen poliisisarja alkaa.

Sunnuntai

Nukun kymmeneen ja nautin heräämisestä, kun mikään painostava huoli ei jysähdä tajun­taani. Intiaanikesäinen päivä ei ole tarpeeksi lämmin riippumatossa torkuskeluun, joten lähden tyttären kanssa Tour de cafélle. Se tarkoittaa kävelylenkkiä kotikonnun ympäri metsän läpi tai pitkin pellonvierustoja tai retkeä postilaatikolle ja takaisin: olennaista on kanniskella mukana termoskahvimukia, jutel­la niitä näitä ja katsella vuodenajan merkkejä.

Myöhään iltapäivällä lähden tyttären kanssa bussilla kaupunkiin. Vien hänet isänsä luokse ja palailen itse kotiin Kallioon. Laitan levyn soimaan. Iltayöstä uni ei oikein tahdo tulla seuraavaa viikkoa ajatellessa, mutta ei se mitään. Pääasia että on nyt paikallaan ja lepää.

Kuvitus Anu Nieminen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.