Tanssikoulun vetäjä Anitra Ahtola livahti kiireen keskeltä Lontooseen treenaamaan.

Tanssii kalenterin kanssa

Tanssikoulun vetäjä Anitra Ahtola livahti kiireen keskeltä Lontooseen treenaamaan.

Maanantai

Herään varttia vaille seitsemän hieman huonosti nukutun yön jälkeen ja tassuttelen keittiöön aamiaispuuhiin. Pöydän ympä­rille meitä kokoontuu iso joukko. Minun ja mieheni Jouni Janatuisen uusperheeseen kuuluvat Vanessa, 19, Oskar, 12, Alex, 11, Yasmin, 10, sekä Anina, kohta 4. Isommat lapset popsivat mandariineja ja pari ruislei­pää niin kuin minäkin, mutta Anina lusikoi puuroa. Lapset lähtevät kouluihinsa ja Jouni töihin. Minä vien Aninan tarhaan, jonka jälkeen käyn tekemässä pienen kävelylenkin Nuottaniemessä.

Olen toimistolla kymmeneltä, ja käym­me tanssinopettaja Jessica Öllerin kanssa läpi tulossa olevien SM-kisojen aikatauluja. Tanssikoulumme DCA järjestää disco- ja street-tanssien SM-kisat huhtikuussa ja performing arts -lajien eli show-, jazz- ja nykytanssin SM-kisat toukokuussa. Olemme laittaneet kisat pystyyn jo kolmena vuonna, ja ne ovat saaneet paljon kiitosta.

Haen Aninan päivähoidosta ennen viittä, ja vietämme iltaa kotona lasten kanssa. Laitan ruoaksi perunoita, lihapullakastiketta ja salaattia. Katson, että isojen lasten läksyt tulevat tehtyä. Käymme saunassa, minkä jäl­keen luen Aninalle sadun niin kuin teen joka ilta. Anina todella tykkää satujen kuuntele­misesta, ja minäkin nautin satuhetkistä. On ihanaa kölliä sängyssä ja lukea yhdessä. Ani­na valitsee kirjaksi usein Pekka Töpöhäntää, Puppe-kirjoja tai muumeja. Välillä vuorossa on myös perinteisiä kansansatuja.

Kun lapset ovat nukkumassa, alkaa mi­nun oma aikani. Olen illalla aivan poikki, ja haluan rentoutua ajattelematta mitään arkis­ta: siis Täydelliset naiset – katson sen joka ikinen maanantai. Jos minun pitäisi vastata, kuka naisista olisin, niin Teri Hatcherin näyttelemä Susan.

Tiistai

Kello soi taas vähän vaille seitsemän. Aamiaisrutiinimme ovat samanlaiset joka päivä. Itse söin lapsena puuroa aamiaiseksi 16-vuotiaaksi saakka, ja pidin silloin van­hempiani aivan kohtuuttomina. Nyt olen vain kiitollinen. Omille isoille lapsille en ole puuroa enää tuputtanut, mutta he syövät muuten terveellisesti: hedelmiä ja ruisleipää.

Töissä on palaveri opettajien kans­sa. Kokoonnumme 2 – 3 kertaa kaudessa, puhumme tulevista projekteista ja mietim­me koulutuksen kehittämistä. Sen jälkeen pääsen pitämään omia tuntejani. Vedän kaksi showtanssituntia. Alkeistunnilla on tekemisen riemua. Jatkotunnilla tehdään jo monimutkaisia juttuja, sillä osa oppilaista on tanssinut vuosia ja treenaa monta tuntia viikossa. Olen opettajana aika tiukka, ja luulen, että se tulee Kansallisoopperan balettikou­lussa viettämistäni vuosista. Aloitin baletin kuusivuotiaana Margareta von Bahrin balettikoulussa, ja 10-vuotiaasta 17-vuotiaak­si opiskelin Kansallisoopperassa. Elämä oli todella kurinalaista. Tanssitunteja oli joka päivä paitsi sunnuntaisin. Arki-iltoina tulin kotiin koulun ja tanssituntien jälkeen vasta kahdeksan, yhdeksän aikaan il­lalla. Olisin voinut jatkaa opiskelua ammatiksi asti, mutta tanssijan elämään mahtuu vain tanssi, ja minä halusin enemmän.

Pääsen kotiin suo­raan iltapuuhien keskelle. Luen illalla ennen nukkumaan­menoa vielä jotain hömppää tyyliin Paho­lainen pukeutuu Pradaan. Päiväni ovat tässä elämänvaiheessa niin täysiä, että rentoudun parhaiten kevyen viihteen parissa.

Keskiviikko

Aamulla väsyttää, ja olisin mielelläni jäänyt vielä nukkumaan. Vien pojat kouluun yhdek­säksi ja sen jälkeen Aninan hoitoon.

Toimistolla jatkamme SM-kisojen suun­nittelua ja palaveerasimme yhteistyökump­panin kanssa. Käymme läpi vapaaehtoisten aikatauluja ja työtehtäviä SM-kisaviikonloppuna. DCA:ssa on 36 työntekijää, ja mie­lestäni meillä mahtava henkilökunta. Töissä on välitön tunnelma, ja yhteistyömme toimii hienosti. Luen koulumme porukkaan mukaan myös yli 2 000 iloista ja energistä tanssin harrastajaa.

Iltapäivällä pidän kaksi showtanssituntia ja yhden balettitunnin. Aninalla on koululla pikkukeijujen tanssitunti. Hän käy tanssimassa kaksi kertaa viikossa ja tykkää tosi paljon. Hän yrittää koko ajan ottaa mal­lia isommista sisaruksistaan, jotka treenaa­vat jo kymmenen tuntia viikossa.

Olemme kotona vähän ennen seitse­mää. Anina leikkii, isommat tekevät omia juttujaan ja minä hoitelen iltatoimia. Olen lähdössä seuraavana aamuna Lontooseen tanssimaan, ja pakkailen reissutavarat valmiiksi.

Torstai

Herään jo neljältä enkä saa enää unta. Nousen kuitenkin vasta kuudelta, kerään tavarat nopeasti kasaan ja lähden kentälle. Lento Lontoo­seen lähtee 7.50.

Käyn Lontoossa parin päivän matkal­la kaksi tai kolme kertaa vuodessa. Silloin pääsen itse tanssimaan ja hakemaan ideoita omaan työhöni, ja samalla rentou­dun täydellisesti.

Lentomatkan ajan kuuntelen musiikkeja ja suunnittelen seuraa­valle viikolle uusia tanssisarjoja. Lontoossa käyn pikaisesti ennen tanssitunteja ostamassa Aninalle Disneyn kaupasta prinsessamekon!

Ensimmäinen koh­teeni on Pineapple Dance Studios, jossa osallistun jazztunnille kello 12. Sen jälkeen on tunnin tauko, ja tank­kaan energiaa banaa­nilla ja jogurtilla. Sitten toiselle, tutun opettajan vetämälle jazztunnille. Teemme ihanan sarjan, jonka jälkeen olen hiestä läpimärkä. Tanssi on minulle myös terapiaa. Jos minulla on stressiä, väsymystä ja surua, saan purettua niitä tanssin kautta. Yhtä lailla ilmaisen liikkumalla iloa ja onnea.

Menen hotellille vaihtamaan kuivat vaatteet, ja sen jälkeen ajan taksilla Danceworks-tanssikouluun. Creative jazz -tunnin opettaja on aivan mahtava, ja päätän saman tien, että tulen seuraavalla reissulla hänen opetukseensa uudelleen. Tanssimisen jälkeen olenkin aivan uupunut, mutta taistelen itseni suihkuun virkistymään ja sitten tuttuun italialai­seen ravintolaan. Alkuruoaksi katkarapuja, pääruoaksi penne arrabiata eli pastaa chilillä maustetussa tomaattikastikkeessa. Nam...

Kaadun sänkyyn yhdeksältä.

Perjantai

Herään seitsemältä aika hyvin nukutun yön jälkeen. Edellispäivän treeni tosin tuntuu vielä kropassa. Pakkaan tavarat valmiiksi, ja sujahdan sitten aamiaiselle. Sen jälkeen lähden taas tanssimaan Pineappleen, jossa contemporary ballet -tunti on yhtä hyvä kuin aina ennenkin. Tunnen, kuinka hyvä energia oikein väreilee salissa. Menen suoraan sieltä vielä jazztunnille, josta kuitenkin joudun läh­temään viisi minuuttia ennen loppua, jotta ehdin ajoissa kentälle. Hotelliin suihkuun, tavarat mukaan ja kentälle. Ennen koneen lähtöä syön ja soitan muutaman työpuhelun.

Olen kotona vähän yhdeksän jälkeen, ja on ihanaa nähdä lapset, jotka odottivat jo kovasti. Kuuntelen, mitä he kertovat kahdesta päivästä. Kun olen laittanut Aninan nukkumaan, juttelen vielä Oskun, Axun ja Yassun kanssa. Tunnen itseni virkistyneeksi. Ei tarvita kuin muutama tunti omaa treeniä ja yksi yö poissa kotoa, ja taas jaksaa.

Lauantai

Herään Aninan sipsutteluun vähän ennen kahdeksaa. Aamupalan jälkeen lähdemme pulkkamäkeen. Minusta tuntuu hienolta, kun lapset nauttivat ulkona olemisesta.

Lounaan jälkeen pojat ja Yassu lähtevät Mannerheimintien DCA:lle, sillä heillä on siellä show- ja hiphop-tunnit. Vähän myöhemmin käyn hakemassa lapset Aninan kanssa ja suun­tamme kauppaan. Ostamme ruokaa kuusi kassillista. Kun perheessä on paljon porukkaa, tarvitaan runsaasti ruokaa!

Osku lähtee ystävälleen yökylään, ja me muut nautimme rauhallisesta lauan­tai-illasta. Pääsen kävelylenkille ystäväni kanssa. Painelemme noin kuusi kilometriä ja puhumme samalla kuulumiset. Ystäviäni ehdin tapaamaan harvoin, ja siksi tällaiset kävelylenkkitreffit ovat ajankäytön kannalta taloudellisia.

Jounin kanssa kahdenkeskistä aikaa on satunnaisesti. Kun isot lapset ovat toisissa kodeissaan, käymme joskus syömässä ja hoi­damme sillä tavalla parisuhdettamme.

Sunnuntai

Aamupäivällä lähdemme Aninan kanssa Tapiolaan hänen keijutanssi-tunnilleen, niin kuin joka sunnuntai. Teen sillä aikaa töitä ja vastailen meileihin. Tunnin jälkeen vastaani kipittää iloinen tyttö, joka kertoo tanssineen­sa ”huugibuugi-tanssia”.

Sitten ajamme kotiin laittamaan ruokaa. Syömme isot annokset salaattia, kanaa ja riisiä. Siivoamme vähän paikkoja.

Iltapäivällä Oskulla, Axulla ja Yassulla alkaa Tapiolan DCA:lla hiphopin muodostel­man kisatreenit. Minä harjoitan sillä aikaa kollegani Jessican kanssa lasten showtanssin porukkaa toisessa salissa. Hyvä meininki!

Illalla menemme vielä pulkkamäkeen Ani­nan kanssa. Anina haluaa istua pulkassa mäet alas ja ylös, sillä hän on touhukkaan päivän jälkeen vähän väsynyt. Se tarkoittaa sitä, että minä vedän Aninaa hikipäässä mäkeä ylös ja alas...

Kuvitus Anu Nieminen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.