Mirja Juntura, 28, treenasi kuukauden nettiohjeilla ja sai kuntoilukipinänsä takaisin.

Colourbox

Tammikuun alussa kajaanilainen Mirja Juntura, 28, teki niin kuin tuhannet muutkin suomalaiset: lopetti herkuttelun ja alkoi käydä kuntosalilla.

Mirja ei kuitenkaan tyytynyt luottamaan pelkkään tahdonvoimaan, vaan valitsi kirittäjäkseen kuukauden kestävän maksullisen nettiohjelman. Sen aluksi oli kohdattava tosiasiat ja napattava kolme valokuvaa itsestä: edestä, takaa ja sivulta.

Mirjan tsemppaaja oli World of shape, kuukauden kestävä ohjelma, jonka aikana kuntoillaan joka päivä tunti ja noudatetaan annettua ruokavaliota. Mirja söi ohjeiden mukaan kuudesti päivässä. Hän katsoi treeniohjeita videoina ja kuvina, teki muistiinpanoja ja paineli paperin kanssa salille.

– Olihan se aluksi aikamoista sokkihoitoa. Olen käynyt jumpissa, mutta en ole aiemmin tykännyt käydä salilla.

Mirja innostui etenkin siitä, että liikkeisiin ei tarvittu monimutkaisia laitteita, vaan ainoastaan käsipainot. Ohjeet vaihtuivat kolmen päivän välein, ja pian Mirja pystyi lisäämään kuntopyörään vastusta ja vaihtamaan parin kilon painot tuplasti isompiin.

Kuukauden jälkeen Mirja kävi vaa'alla. Kiloja oli lähtenyt 3,5 kg. Tärkeintä oli kuitenkin löytää kuntoilukipinä ja päästä väsymyksestä.

– Ennen istuin illat sohvalla ja katsoin tv:tä. Tästä eteenpäin aion käydä pari kertaa viikossa salilla ja pari kertaa jumpassa.

Elämäntaparemontti netissä

Treenari.net
Etävalmentaja neuvoo puhelimessa ja sähköpostilla. Valmennuspaketti, 115 € kuussa.

Liikutin.fi
Kuntoilija vastaa netissä kysymyksiin, minkä jälkeen ohjelma koostaa liikuntasuunnitelman automaattisesti. Yksi suunnitelma, 8,90 €.

Worldofshape.se
Omat ennen ja jälkeen -kuvat voi lähettää kuukausittain kilpailuun, jossa äänestetään voittaja. Yksi kuukausi, 59 €.

Unilääkäri Henri Tuomilehdon mukaan melatoniinin kysyntä on kasvanut, ja siksi siitä tehdään myös bisnestä.

Unilääkäri Henri Tuomilehto arvioi suomalaisten melatoniinin kulutuksen lisääntyneen entisestään. Tuomilehdon mukaan unen häiriöiden määrä on lisääntynyt, ja siksi yhä useampi turvautuu omatoimisesti melatoniiniin. 

Melatoniini on aivojen käpyrauhasesta erittyvä hormoni, joka edistää unta ja parantaa unen laatua. Lääkemelatoniinin myynti vapautui apteekkeihin vuoden 2013 alussa 1 mg pakkauksissa, mutta nykyään kuluttajille on tarjolla entistä suurempaa annosta. Ilman reseptiä melatoniinia saa jo 1,9 mg pakkauksessa.

– Melatoniinilla tehdään bisnestä. Käyttö on lisääntynyt ja kysyntää riittää, joten valmistajat haluavat tehdä kauppaa tuotteilla. Se on perimmäinen syy sille, miksi myyntiin on vapautunut isompaa annoskokoa, Tuomilehto sanoo.

Ei lopullinen ratkaisu

Melatoniini lupaa apua nukahtamiseen ja katkonaisiin yöuniin. Auttaako melatoniini todella uniongelmiin?

Tuomilehdon mukaan jotkut hyötyvät hormonista enemmän, toiset vähemmän. Hän silti korostaa, että myös muilla keinoilla pitää yrittää saada unta.

– Melatoniini ei ole ihmepilleri, eikä lopullinen ratkaisu uniongelmiin.

”Monet luottavat pillerin voimaan niin paljon, että he luulevat saavansa unta vain sen avulla.”

Entä millaiset vaikutukset isommalla annosmäärällä on käyttöön? Voiko tuote koukuttaa?

– En usko suuremmalla reseptivapaalla annosmäärälläkään olevan merkitystä, sillä lääkärin määräyksestä melatoniinia saa ja käytetään vielä isompana annoksena, Tuomilehto sanoo.

Koska tuotteen käyttö ja suosio tuore ilmiö, pitkäaikaisia vaikutuksia ei vielä tunneta.

– Tämän hetkisen tiedon mukaan melatoniinista ei ole haittoja. Koukuttava tuote se ei myöskään ole, koska kyse on kehon itsensä tuottamasta hormonista eikä unilääkkeestä.

Tuotteen lumevaikutukseen voi silti jäädä koukkuun. Tabletteja syödään, vaikka sille ei olisi edes tarvetta.

– Monet luottavat pillerin voimaan niin paljon, että luulevat saavansa unta vain sen avulla, Tuomilehto sanoo.

Vain raskausaikana Sanni Trishin on ollut reilusti normaalipainon puolella. ”Koin silloin olevani kauniimpi, terveempi ja vahvempi kuin koskaan.”

”Kesän aikana kuulin useammin kuin kymmenen kertaa, että olen laihtunut. Tai että näytän vähän huonovointiselta. Olenko varmasti ihan kunnossa. Kuulin myös, kuinka pieni pyöreys tekisi minullekin vain hyvää. Kerran yksi uusi tuttava, joka oli tiennyt minut aiemmin somen kautta, sanoi, ettei olisi uskonut minun olevan tyyppi, joka tavoittelee laihuutta.”

Sanni Trishin, 29, on painanut koko aikuisikänsä 50–52 kiloa. Hänen pituudellaan se tarkoittaa lievää alipainoa. Tuoreessa blogikirjoituksessaan hän kertoo olevansa laihempi kuin tahtoisi. Moni saattaa muistaa Sannin muutama vuoden takaisesta Iholla-ohjelmasta.

Sanni kirjoittaa blogissaan, että moni hänen laihuudestaan huomautteleva varmaan yllättyisi, jos tietäisi, kuinka paljon hän tekee sen eteen, ettei ainakaan laihtuisi enempää. Hän kertoo muun muassa syövänsä paljon ja välttelevänsä liikuntaa, joka kuluttaa suuria määriä energiaa.

Toisaalta hän kirjoittaa, että kulunut vuosi elämänmuutoksineen on ollut stressaava. Maaliskuussa Sanni kertoi blogissaan eronneensa miehestään Romanista.

Sanni myös kirjoittaa, että haluaisi painaa kymmenen kiloa enemmän kuin nyt painaa. Miksi?

– Lastani Albaa odottaessani painoin noin 20 kiloa enemmän kuin nyt ja pienen hetken syntymän jälkeen noin 10 kiloa enemmän. Koin silloin olevani kauniimpi, terveempi ja vahvempi kuin koskaan, Sanni kertoo.

– Tunsin oloni niin kotoisaksi omassa kehossani, että juuri tältä minun kuuluukin näyttää ja juuri tältä minusta kuuluukin kehossani tuntua. Tuota lystiä ei valitettavasti kestänyt kuin reilun kuukauden, ja olin taas takaisin siellä tutun viidenkympin painossa.

 

Golden hour 💫

Henkilön SANNI TRISHIN (@sannitrishin) jakama julkaisu

Stressi laihduttaa

Vaikka Sanni kertoo näkevänsä vaivaa sen eteen, ettei laihtuisi, hän myös reagoi voimakkaasti kehollaan. Toisia stressi lihottaa, toiset laihtuvat. Sanni kuuluu jälkimmäiseen ryhmään.

– Kun voin huonommin, saatan unohtaa syödä. Keho ei viesti normaaliin tapaan nälästä ja ruokahalu kärsii. Toisinaan laihdun myös, vaikka saisin syötyä, koska huonot yöunet kuluttavat.

Sannin mukaan laihuus on edelleen asia, jonka kommentoimista moni pitää ihan hyväksyttävänä. Ehkä siksi, että sitä pidetään yhä tavoiteltavana.

– Itse ihailen terveitä kehoja, kasvoja ja hyvää ryhtiä. Niitä löytyy kaikenkokoisilta. Minusta tuntuu hassulta, että pelkästään laihuus olisi jotenkin tavoiteltavaa. Ehkä oudoksun sitä juuri siksi, että itse toivoisin olevani jotain muuta.

”Tuntuu hassulta, että pelkästään laihuus olisi jotenkin tavoiteltavaa.”

Laihuuskommentitkin saattavat loukata. Sannin mielestä on tarpeetonta sanoa toisten ulkomuodosta yhtään mitään negatiivista, vaikka haluaisikin vain kertoa olevansa huolissaan.

– Aika harvoin kukaan varmaan tarkoittaa sillä mitään pahaa, niin ainakin toivon. Toisinaan tuntuu, että osa ihmisistä saattaa huomautella asiasta ihan vähän kateuttaan, mutta suurimmaksi osaksi ajattelen ihmisten kommentit vain hyväntahtoisina tai ajattelemattomina.

Kysely

Oletko joskus kommentoinut muiden painoa?

häpeäisivät muut

Sanni, 29, on ollut koko ikänsä alipainoinen: ”Haluaisin painaa 10 kiloa enemmän”

On tämä maailma mennyt törkeeksi. Minulle ei kukaan uskalla tulla sanomaan että pitäis lihottaa tai pyöreys sopisi minulle. Olen ollut koko ikäni hoikka, BMI 18,6 ja olen tyytyväinen itseeni. Edes kaksosia odottaessa ei paino noussut kuin kymmenen kiloa, jäi nekin laitokselle. Aion olla ylpeä jatkossakin siitä että olen hoikka, syön normaalisti ja lenkkeilen koiran kanssa. En todellakaan aio alkaa häpeämään sitä etten ole muodikkaasti läski.
Lue kommentti