Mirja Juntura, 28, treenasi kuukauden nettiohjeilla ja sai kuntoilukipinänsä takaisin.

Colourbox

Tammikuun alussa kajaanilainen Mirja Juntura, 28, teki niin kuin tuhannet muutkin suomalaiset: lopetti herkuttelun ja alkoi käydä kuntosalilla.

Mirja ei kuitenkaan tyytynyt luottamaan pelkkään tahdonvoimaan, vaan valitsi kirittäjäkseen kuukauden kestävän maksullisen nettiohjelman. Sen aluksi oli kohdattava tosiasiat ja napattava kolme valokuvaa itsestä: edestä, takaa ja sivulta.

Mirjan tsemppaaja oli World of shape, kuukauden kestävä ohjelma, jonka aikana kuntoillaan joka päivä tunti ja noudatetaan annettua ruokavaliota. Mirja söi ohjeiden mukaan kuudesti päivässä. Hän katsoi treeniohjeita videoina ja kuvina, teki muistiinpanoja ja paineli paperin kanssa salille.

– Olihan se aluksi aikamoista sokkihoitoa. Olen käynyt jumpissa, mutta en ole aiemmin tykännyt käydä salilla.

Mirja innostui etenkin siitä, että liikkeisiin ei tarvittu monimutkaisia laitteita, vaan ainoastaan käsipainot. Ohjeet vaihtuivat kolmen päivän välein, ja pian Mirja pystyi lisäämään kuntopyörään vastusta ja vaihtamaan parin kilon painot tuplasti isompiin.

Kuukauden jälkeen Mirja kävi vaa'alla. Kiloja oli lähtenyt 3,5 kg. Tärkeintä oli kuitenkin löytää kuntoilukipinä ja päästä väsymyksestä.

– Ennen istuin illat sohvalla ja katsoin tv:tä. Tästä eteenpäin aion käydä pari kertaa viikossa salilla ja pari kertaa jumpassa.

Elämäntaparemontti netissä

Treenari.net
Etävalmentaja neuvoo puhelimessa ja sähköpostilla. Valmennuspaketti, 115 € kuussa.

Liikutin.fi
Kuntoilija vastaa netissä kysymyksiin, minkä jälkeen ohjelma koostaa liikuntasuunnitelman automaattisesti. Yksi suunnitelma, 8,90 €.

Worldofshape.se
Omat ennen ja jälkeen -kuvat voi lähettää kuukausittain kilpailuun, jossa äänestetään voittaja. Yksi kuukausi, 59 €.

Suru ja masennus sekoitetaan usein, mutta samaa ne eivät tarkoita. Surututkijaa harmittaa, ettei sureva saa lääketieteellistä diagnoosia samaan tapaan kuin masentunut.

Epävarmuutta. Raivoa. Tuskaa. Moni suomalainen järkyttyi Imatran kolmoissurmasta.  Ensireaktiot uutiseen vaihtelivat laidasta laitaan.

Menetykset aiheuttavat myös surua. Mutta vähättelemättä kenenkään tunteita, surututkija Anna Liisa Aho sanoo surun liittyvän kuolemaan vain silloin, kun kyseessä on jonkun sellaisen läheisen menetys, johon on ollut olemassa läheinen tunneside.

– Imatran tapauksen tavoin joku voi järkyttyä kuullessaan naapurinsa kuolemasta, mutta kyseessä ei ole surureaktio, jos ei ole tuntenut naapuriaan. Suru on luonnollinen reaktio, johon yhdistyy emotionaalinen side.

Terveystieteiden tohtorina työskentelevä Aho tekee töitä päivittäin surevien ihmisten kanssa. Surua hän on tutkinut jo 17 vuotta.  Häntä harmittaa, että sureva ei saa lääketieteellistä diagnoosia, koska surulle ei ole sellaista olemassa. Monesti lääkärit kirjoittavat surevalle diagnoosiksi akuutin stressitilanteen tai masennuksen.

– Sureva kokee muun muassa voimakkaita keskittymishäiriöitä, ja olen aina puhunut surevan sairausloman puolesta. En menisi leikkaukseen, jossa kirurgi on menettänyt juuri läheisensä.

”Masentunut ihminen etsii harvoin mitään hyvää elämässään.”

Suru sekoitetaan helposti masennukseen, ja niissä onkin paljon samaa, Aho sanoo.  Masennus on kuitenkin sairaus, jolla on diagnoosinumero.  Pitkittynyt suru voi olla yksi masennuksen oireista, mutta se ei automaattisesti tarkoita masennusta.

– Kumpaankin liittyy muun muassa tarmottomuutta, itsesyytöksiä sekä mielihyvän ja ilon puutetta, mutta surussa tunteet ovat väliaikaisia ja ne voivat olla välillä myönteisiäkin. Masentunut ihminen näkee harvoin mitään hyvää elämässään.

Suruun liittyvät niin rakkaus, onnellisuus kuin kaipaus, mutta siihenkin yhdistyy negatiivisia tuntemuksia. Aho kertoo tanskalaistutkimuksesta, jonka mukaan surevilla on lisääntynyt itsemurhan ja monien sairauksien, kuten syövän, riski. Myös surevan työkyky ja -motivaatio heikkenevät.

– Surun tuomista muutoksista on paljon tutkimuksia. Se muuttaa jopa identiteettiämme. Omissa tutkimuksissamme olemme havainneet, että läheisen kuoleman jälkeen jotkut vaihtavat jopa sukupuoltaan. Sosiaaliset suhteet muuttuvat ja perheen dynamiikka vaihtelee. Kriisi, kuten läheisen kuolema, voi yhdistää tai erottaa ja aiheuttaa masennustakin.

Lue myös! Nämä asiat sureva haluaisi sinun tietävän

Nykyisin pidetään normaalina ajatusta, että surun kestoa voi määrittää, Aho kertoo. Suru lievenee yleensä ensimmäisen vuoden aikana, mutta se voi kestää koko elämänkin läpi. Joskus se näyttäytyy voimakkaana vuosiakin myöhemmin.  Silloin tutut fyysiset oireet voivat palata hetkeksi uudestaan.

– Sekä masentuneet että surevat kärsivät uni- ja ruokailuvaikeuksista. Jotkut saattavat nukkua ja syödä paljonkin. Toiset taas lopettavat syömisensä surureaktiossa, eivätkä saa unta. 

4 seikkaa, jotka erottavat surun ja masennuksen toisistaan

1. Koetko monia erilaisia tunteita?

”Sureva ihminen kokee tunteita isolla skaalalla. Suru voi aiheuttaa muun muassa epäuskoa, pelkoa ja tuskaa. Sureva ihminen voi olla myös kiitollinen ja onnellinen sekä kokea muita positiivisia tunteita. Tunteet voivat vaihtua nopeastikin. Masentuneen tunneskaala on yleensä tasapaksu, ja lääkitys vie usein viimeisetkin tunteiden vaihtelut.”

2. Pystytkö olemaan aidosti iloinen?

”Sureva ihminen etsii ja löytää elämästään sekä tapahtuneesta positiivisiakin asioita. Masentunut näkee harvoin iloisia asioita, sillä hän elää kuin mustassa pallossa. Tosin oireet ovat aina yksilöllisiä. Myönteisesti ajattelevat ihmiset selviävät usein paremmin surusta, ja silloin on epätodennäköisempää, että suru pitkittyisi tai muuttuisi masennukseksi. ”

3. Liittyvätkö tunteesi tiettyyn tapahtumaan tai asiaan?

”Suruun liittyy useimmissa tapauksissa selkeä kohde. Masennuksen saattaa puolestaan laukaista epämääräisempi tilanne, esimerkiksi pitkään kestänyt vaikea elämäntilanne tai muu asia, joka ei ole niin selkeästi rajattavissa. Masennus voi alkaa sekä ilman syytä että kriisin seurauksena, ja se voi olla geeneissä.”

”Suru saattaa mennä pois pakenemalla.”

4. Pakenetko pahaa oloa?

”Suruun on monia selviytymiskeinoja ja se saattaa mennä pois pakenemallakin, jota moni tekee. Surusta voi päästä siis eroon omin keinoin, mutta masentunut ihminen usein kärsii oireistaan pidempään ja jopa eristäytyy, vaikka hän tarvitsee yleensä aina hoitoa ja lääkkeitä.”

Lue myös! ”Olit lapsuuteni tärkein ihminen” – ja 8 muuta lausetta, jotka jäivät sanomatta

Kerro tarinasi

Miten sinä olet selvinnyt surusta tai masennuksesta – tai molemmista?
Kerro kokemuksiasi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommenttikentässä.

Onko sinulla diagnosoitu masennus, vaikka suru olisi ollut parempi diagnoosi?

Suomalainen Sara Puhto haluaa Instagram-kuvillaan osoittaa, ettei kukaan näytä täydelliseltä koko ajan.

Kehopositiivisuus, eli body positivity, on kansainvälisesti valtava someilmiö, mutta se ei vieläkään näytä lyöneen läpi Suomessa. On vaikea löytää kotimaista Instagram-tiliä, blogia tai muuta somekanavaa, joka keskittyisi kehopositiiviseen sisältöön. 

Poikkeus sääntöön on 20-vuotias Sara Puhto, jonka Instagram-tili on saanut viime kuukausina runsaasti kansainvälistä huomiota. "Fitness-bloggaaja Sara Puhto paljastaa totuuden täydellisestä takapuolesta", kirjoittaa Allure. Esimerkiksi brittiläinen Daily Mail, ruotsalainen Aftonbladet ja suomalainen Ilta-Sanomat ovat tarttuneet samaan aiheeseen. 

 

Not a progress photo 🙅🏼 Since its #humpday I thought it would be appropriate to post a booty pic 🍑 I thought I'd show my booty from its normal straight leg standing position vs a posed booty pop position 😬 cause in a world where the Kardashian's bootys are so glorified, we need to remember that the photos we see of them and others aren't always reality. Their butts can't ALWAYS look that big from every angle 🤔 Same goes with photos on Instagram, we see them as goals and think we'll never be able to gain that much muscle or lose that much fat, but what you need to remember is that those photos you see are achievable, you can get to your goals, you can achieve anything with the right amount of determination, patience and effort! Don't think you can't because you're comparing a posed photo of a body to your everyday body. Use them as motivation but don't get too caught up on them. YOU are beautiful and can do anything you put your mind to. I hope you have an amazing day 🌴☀️

Kuva, jonka Sara Puhto (@saggysara) julkaisi

Tämä marraskuussa julkaistu kuva, jossa Sara näyttää, miten kuvakulman valinta on iso osa Instagram-kuvissa näkyviä Kardashian-takamuksia, on levinnyt netissä laajasti.

Toistaiseksi Puhdon kuvista laajimpaan levitykseen ovat päätyneet kuvakulman merkitystä havainnollistava peppukuva ja pari kuukautta sitten julkaistu muodonmuutoskuva. Jälkimmäisessä Puhto näyttää, miten hänen kehonsa on muuttunut vuodessa BBG-treeniohjelman ja ruokavalion muutoksen myötä.

 

60 weeks of BBG 🌿🙌🏼 Little booty progress photo cause I haven't done one of these in forever 🍑 If you wanna grow muscles you have to eat lots (not less) and eat clean (yes with "cheat meals" in between cause we need them 😁) cause muscles need that food fuel to grow! I've talked about it before, this isn't the lowest weight I've been on my fitness journey and that's fine cause I like the way my muscles look now, I'm stronger, happier and healthier! low weight does not equal happiness. As for the workouts I've been doing for growing leg/butt muscles, I did @kayla_itsines BBG 1.0 twice and BBG 2.0 thrice, with maximum 10kg weights. And every few weeks I try to squeeze in an extra booty workout of either @fitnessblender "squats and deadlifts" workout or their "Brazilian butt lift round 2"! As for food I've had ups and downs (I have a whole post about it on my previous transformation photo if you're curious about it) but now eat clean 70-80% of the time and eat 2000-3000 calories! I hope this gives some ideas for some of you on your booty gains journey 😂😁 you are amazing and I hope you have a great day! 🌴☀️

Kuva, jonka Sara Puhto (@saggysara) julkaisi

”Jos haluat kasvattaa lihasta, sinun täytyy syödä paljon (eikä vähemmän)”, Sara Puhto muistuttaa tunnetussa Instagram-kuvassaan.

Puhto kertoo Instagram-profiilissaan olevansa suomalainen, mutta hän asuu tällä hetkellä Etelä-Afrikassa. Haastattelu tehdään hänen pyynnöstään englanniksi ja käännetään suomeksi.

– Muutin Suomesta Singaporeen kolmevuotiaana. Asuin siellä kuusi vuotta, sitten Thaimaassa viisi vuotta, ja sitten muutin takaisin Singaporeen vielä viideksi vuodeksi. Tällä hetkellä en suunnittele paluuta Suomeen, koska muutin juuri Etelä-Afrikkaan yliopiston takia, Puhto kertoo.

Hän alkoi julkaista kehopositiivisia kuvia lokakuussa 2016.

– Aloin lisätä Instagramiin entistä enemmän kuvia edistymisestäni. Otin aina noin sata kuvaa ja valitsin parhaan kuvakulman. Kun katsoin valitsemaani kuvaa, mietin, että en kyllä näytä koko aikaa tuolta, Puhto muistelee.

Lopulta pelkkien tarkkaan valikoitujen fitness-kuvien jakaminen ei enää tuntunut oikealta.

– Tiedän, miltä tuntuu selata Instagramia, nähdä "täydellisiä vartaloita" ja ajatella, että muut varmaan näyttävät tuolta koko ajan. 

 

Standing up vs sitting down 😬🌿 I've used to hate having fat rolls and always thought they'd go away completely if I exercised and got less fat on my tummy. But recently I've realised they're not a thing that's gonna go away, and I'm so fine with that! Yes I could eat healthy 24/7 and workout in a way that would get rid of it. But what's the point? I love the way I eat and train now, so what's the point of changing what makes me happy to get rid of some extra fat? It's just rolls of skin with fat and I NEED that little layer! It would be unrealistic if I had 0% body fat on my body! So I just wanted to share what my body looks like when I sit down to show that I also got these rolls, muffin top (whatever you wanna call it 😁) and I'm not afraid to hide them 🙌🏼 Hope you all have a lovely day today, and happy #friyay 🌴☀️

Kuva, jonka Sara Puhto (@saggysara) julkaisi

Sara Puhto ei enää vihaa vatsamakkaroitaan. 

Leikkaus vei vyötärön

Vaikka Puhto on nykyään malliesimerkki kehopositiivisuudesta, tie oman kehon hyväksymiseen on ollut vaikea.

– Kun olin 13-vuotias, minulle tehtiin skolioosileikkaus, joka vei muodon vyötäröltäni. Pidin kehoani todella epänormaalina, erilaisena ja rumana.

Vertailu julkisuudessa esillä oleviin naisiin, joilla oli pikkuiset, kurvikkaat vyötäröt, ei auttanut asiaa. Nyt Puhto haluaa muistuttaa kuvillaan, että omaa jokapäiväistä kehoa ei voi verrata somessa julkaistuihin huippukohtiin.

– En halunnut, että ihmisillä on sellainen olo, että koko ajan pitää näyttää täydelliseltä. Halusin oikeastaan vain tehdä sarjan muistutuksia siitä, että somessa näkyvät asiat eivät aina ole todellisuutta.

Puhto uskoo, että julkaisemalla kaikista kuvakulmista otettuja kuvia voitaisiin pikkuhiljaa päästä eroon siitä ajatuksesta, että kaikkien pitää koko ajan näyttää täydellisiltä.  

Vaatekoko ei määrittele

Sara Puhdon postauksissa toistuu kirjainyhdistelmä BBG.

– BBG on lyhenne Bikini Body Guidesta, joka on Kayla Itsinesin luoma 12 viikon harjoitusohjelma, Puhto kertoo. 

Ohjelmassa tehdään kolmesta neljään 28 minuutin mittaista treeniä joka viikko. Puhto on aloittanut BBG-harjoittelun kesällä 2015. 

– Tavoitepainoni oli aiemmin 50 kiloa, ja halusin hoikan, timmin vartalon. Painoni alkoi nousta, kun aloin saada lihaksia, ja tajusin, ettei tavoitepainoni ollut realistinen, Puhto kertoo. 

 

HAPPY FRIYAY 🎉🌿 I wanted to post a photo today where I felt like I looked good just because I've been feeling like an absolute hot mess the past few days and it cheered me up to take a few good selfies 🙈 I had some sort of random food poisoning yesterday and it was not pretty 😬 But I'm feeling a lot better today, still gonna take a rest day from working out just to be safe 😊 Also I went shopping recently and got a few nice new things like this top and phone case so I had to show you guys 🙌🏼 But I just wanted to say that it's okay to show off your body when you're feeling good about it. You should never be embarrassed for feeling good about yourself. But also just keep in mind that I took about 50 photos, posing in good lighting and threw a filter over this so I don't look like this 24/7 ☺️ Anyway I hope you all have an amazing #friyay and a great start to the weekend!! 🌴☀️

Kuva, jonka Sara Puhto (@saggysara) julkaisi

Sara Puhdon mielestä on okei näyttää kehonsa somessa, jos siltä tuntuu. ”Pitäkää kuitenkin mielessä, että otin tätä varten noin 50 kuvaa hyvässä valaistuksessa ja laitoin filtterin, eli en näytä tältä 24/7”, hän kirjoittaa.

Instagram-kuvissaan hän on kertonut painavansa nyt noin 57 kiloa, enemmän kuin ennen säännöllisen harjoittelun aloittamista.

– Päätin, etten halua tavoitella tiettyä lopputulosta vaan treenata, koska saan siitä loistavan fiiliksen. 

Instagramissa Puhto on kannustanut ihmisiä lopettamaan vaa'an ja vaatekokojen tuijottamisen. 

– Nykyään ajattelen, että go with the flow, ja se tekee minut niin paljon onnellisemmaksi kuin se, että tavoittelisin tiettyä vartalotyyppiä, jota en välttämättä edes voi saavuttaa. 

 

Pants size transformation 👖🌿 I've been asked many times in the past few days if my legs have grown bigger rather than slimmed down while working out. For me my legs and butt grow muscle the fastest, I hated this first when I started working out and my pants size got bigger. I've always had this odd idea that the smaller my clothing size the more attractive I am. (That's why in the picture on the left I'm wearing a jean size way too small for me) I think it's mostly come from magazines/Internet putting up ads along the lines of "drop 2 jean sizes in a month with these workouts" "this diet will make you drop a dress size in a week". Just absurd stuff that honestly won't work and isn't true. So when my jean size went up from gaining thigh/butt muscles, I just felt like I was doing something wrong and wasn't attractive. It took me a long time to realise that it's just the muscle and I shouldn't let some number on my clothes define how I felt about myself. I want my clothes to fit properly and not suffocate me when I sit down. It should be about feeling comfortable and confident because there is nothing wrong with having to go up a pants size. Why should a size 34 be more attractive than a size 38? As long as you are happy and healthy that's all that matters. I'm so glad I've learnt this, it took a long time but I'm finally there and it feels good not to constantly judge my own body. I felt the need to share this to show that it's normal for your booty/thighs to grow while working out, so go out and buy some amazing jeans that you look gorgeous in and wear them like the beautiful human you are!!! The sizes refer to European sizes so: European size 34 (AUS 6, US 2) European size 38 (AUS 10, US 6) Just wanted to put this here so you know what sizes I was referring to in the photo 🙈 I hope you all have an absolutely amazing day and a great start to the week!! 🌴☀️

Kuva, jonka Sara Puhto (@saggysara) julkaisi

”Minulla on aina ollut sellainen outo ajatus, että mitä pienempi vaatekokoni on, sitä viehättävämpi olen”, Sara Puhto kirjoittaa hiljattain julkaisemansa kuvan kuvatekstissä. ”Miksi koon 34 pitäisi olla viehättävämpi kuin koko 38?” hän pohtii.
Sara Puhto

20-vuotias Sara Puhto pitää Instagram-tiliä nimellä @saggysara.

Julkaisee tilillään kehopositiivisia kuvia, jotka ovat herättäneet kansainvälisen median huomion. 

Sara Puhdon kerrotaan usein olevan fitness-bloggaaja, mutta todellisuudessa hänellä ei ole blogia, vain Instagram-tili, jolla tosin on lähes 50 000 seuraajaa. 

Syntynyt Suomessa, mutta asunut lähes koko elämänsä Singaporessa ja Thaimaassa. Asuu ja opiskelee nyt Etelä-Afrikassa. On kertonut Instagramissa viettävänsä joulun Suomessa.

Sara Puhdon suosikkitileihin Instagramissa kuuluvat @strongly_heidi, @fierce.century ja @freefannifitness.

Työuupumuksen voi tunnistaa kolmesta asiasta, psykologi Heli Heiskanen kertoo.

Ihmiset uskovat välillä, että stressin ja työuupumuksen välinen raja on veteen piirretty. Monista kova stressi on jo yksi merkki uupumuksesta. Mutta todellisuudessa asia on hieman monimutkaisempi.

Pitkäkestoinen stressi voi kyllä johtaa burnoutiin, mutta onneksi sitä pystyy ehkäisemään, sanoo psykologi Heli Heiskanen.

Heiskasen mukaan stressistä palautuminen on aina yksilöllistä, mutta se on yksi tärkeimmistä keinoista pitää työuupumus poissa.

– Normaali stressi on hyvä asia, jos se on lyhytaikaista ja siitä pystyy palautumaan heti työpäivän jälkeen tai viimeistään yöunien aikana. Mutta jos stressi pitkittyy, siitä seuraa usein haittoja, kuten väsymystä ja muita stressin oireita.

Mitä hyvää stressistä muka voi olla? Heiskanen vastaa, että lyhytkestoinen stressi virkistää ja lisää tarkkaavaisuutta.

”Normaali stressi on hyvä asia, jos se on lyhytaikaista ja siitä pystyy palautumaan heti.”

– Kun ihminen kohtaa uusia haasteita, stressi voi auttaa parantamaan suoritusta ja ylittämään itsensä.

Pitkäkestoinen stressi taas heikentää työtehoa ja lisää virheiden tekemistä, Heiskanen sanoo. Hänen mukaansa uupuneen keho ja mieli ovat lamaannustilassa, ikään kuin tukossa.

– Työuupumuksen voi tunnistaa kolmesta asiasta. Ensinnäkin väsyttää niin paljon, että kunnon yöunet, vapaa viikonloppu tai pitkä loma eivät riitä virkistämään. Toiseksi kyynisyys ja negatiivisuus lisääntyvät. Kolmanneksi ammatillinen itsetunto laskee.

Lyhytkestoisesta stressistä ei ole hänen mielestään haittaa ihmisen keholle vaan päinvastoin, mutta pitkään jatkuessaan stressi laittaa ruuansulatuksen ja vastustuskyvyn koville. Monet kärsivät myös univaikeuksista, himoitsevat rasvaisia ja makeita ruokia eivätkä jaksa enää käydä normaaleissa aktiviteeteissa.

”Itsetuntemustaan kannattaa vahvistaa”

Uudehko amerikkalaistutkimus nostaa tunneälyn yhdeksi pääsyyksi siihen, miksi jotkut eivät kovasta stressistä huolimatta ajaudu uupumukseen. Heiskasen mukaan hyvä itsetuntemus ylipäätään on loistava stressin estäjä ja lievittää jo oireitakin. Kyky tunnistaa tunteensa ja käsitellä niitä vähentävät myös stressiä.

– Jos ihminen tuntee itsensä ja omat rajansa, hän osaa suojata itseään haitallisilta vaikutuksilta. Itsetuntemustaan kannattaa siis vahvistaa.

Syitä siihen, miksi joku sairastuu ja toinen ei, löytyy muitakin: Heiskasen mukaan uupumuksen kehittyminen ja syyt ovat aina yksilöllisiä. Syyt voivat johtua todella varhaisista vaiheista.

– Stressinsietokykyyn vaikuttavat myös synnynnäiset syyt. Esimerkiksi jo sikiöaikana on voinut tapahtua jotain stressaavaa.

Lapsuuden rankat koettelemukset voivat myös vaikuttaa stressiherkkyyteen. Kenelle tahansa voi kehittyä heikko stressinsietokyky, mutta erityisherkkiin ihmisiin sekä hyvät että huonot kokemukset vaikuttavat muita voimakkaammin.

Heiskasen mukaan erityisherkät ovat muutenkin alttiimpia stressille ja uupumukselle, koska he aistivat ja havaitsevat paljon tavanomaista enemmän asioita. Yksistään erityisherkkyys ei selitä yksilöllistä stressinsietokykyä. Heiskanen on tutkinut paljon erityisherkkyyttä ja julkaisee joulukuussa Herkkyyden voima – opas omannäköiseen elämään -kirjan.

Lue myös! 14 merkkiä työuupumuksesta – ja 6 vinkkiä, joilla siitä pääsee eroon

Alikuormitusvaihe avuksi

Lyhytkestoisesta stressistä palautumista Heiskanen pitää kuitenkin tärkeimpänä syynä sille, miksi jotkut eivät ajaudu burnoutiin. Mitä varhaisemmassa vaiheessa stressin oireisiin pystyy puuttumaan tai pitämään ne kokonaan loitolla, sitä pienempi on burnoutin riski.

– Osaatko rentoutua? Päästätkö iltaisin irti töistäsi? Teetkö mielekkäitä vapaa-ajan asioita? Lepäätkö riittävästi? Kuormituksen vastapainoksi on hyvä tehdä mielekkäitä asioita sekä pitää stressi ja palautuminen tasapainossa.

Liikaa tekemistä. Suorituspaineita. Paljon muutoksia, tunteita ja asioita. Liian vähän lepoa ja rentoutumista. Burnoutissa tai lähellä sitä oleva ihminen ei välttämättä osaa säädellä omaa aikaansa eikä varsinkaan palautumistaan.

”Joku voi elää stressinsä rajoilla vuosikymmentenkin ajan ennen kuin romahtaa.”

Uupunut tarvitsee aina pitkän alikuormitusvaiheen, sanoo Heiskanen. Jos ylikuormitusta on kestänyt vuosia, voi vastaavasti tervehtyminen kestää vuosia. Silloin ihmisen pitää vähentää suorittamista aivan minimiinsä ja levätä erityisen paljon, Heiskanen mainitsee.

– Ihannetilassa stressistä palautuu yhdessä yössä, mutta joskus stressi pääsee kertymään ja kehittymään burnoutiksi kuukausien tai jopa vuosien aikana. Joku voi sinnitellä ja elää stressinsä kanssa rajoilla vuosikymmentenkin ajan ennen kuin romahtaa. Silloin ei enää omalla tahdonvoimalla pärjää vaan on pakko levätä.

Pitkittyneen stressin oireita x 10

  1. Väsymys
  2. Univaikeudet
  3. Kivut ja vaivat, esimerkiksi vatsassa ja lihaksissa
  4. Vastustuskyvyn alentuminen
  5. Jännittyneisyys
  6. Ärtymys
  7. Muistivaikeudet
  8. Murehtiminen
  9. Kielteisyys
  10. Alakuloisuus

 Lähde: Heli Heiskanen, Herkkyyden voima -opas omannäköiseen elämään, Origonova, 2016.

Testaa Heli Heiskasen testillä, oletko erityisherkkä ihminen.

Oletko kokenut burnoutin?

Taiteellinen puuhastelu on loistotapa saada lisää energiaa ja voida paremmin, kertovat tutkimukset.

Yksi kokkaa, toinen laulaa, kolmas neuloo. Pieniä luovia juttuja voi tehdä helposti joka päivä, ja se on kaikkea muuta kuin turhaa.

Journal of Positive Psychology -tiedelehdessä julkaistu tuore tutkimus tukee aiempia tuloksia siitä, että luova puuhastelu lisää hyvinvointia. Tutkimuksesta uutisoi muun muassa New York Magazine.

Tutkimuksessa 658 vapaaehtoista uusseelantilaista opiskelijaa kirjasi kahden viikon ajan ylös mielialansa ja kuinka luova on ollut. Luovuudella tutkijat tarkoittivat uudenlaisten tai omaperäisten ideoiden keksimistä, itsensä ilmaisua tuoreella ja hyödyllisellä tavalla tai sitä, että käytti aikaa johonkin taiteelliseen puuhaan, kuten kirjoittamiseen, maalaamiseen tai musiikkiin. Osallistujat arvioivat myös, miten vihkiytyneitä he olivat päivänsä tekemisiin ja miten palkitsevia heidän ihmissuhteensa olivat.

Tutkijat huomasivat, että luovia juttuja puuhailleet olivat selvästi muita energisempiä ja innokkaampia seuraavana päivänä. He myös olivat tyytyväisempiä omaan suoriutumiseensa kuin muut. Tästä syntyy hyvä kierre, sillä hyvä olo kannustaa tekemään lisää luovia asioita samana päivänä.

Ihmisen ei tarvitse olla taiteellisesti lahjakas, jotta hän hyötyisi luovasta tekemisestä.

Mutta pitääkö olla seuraava Picasso tai Mozart, jotta saa kaiken irti luovuudesta? Ei suinkaan! Tutkijat analysoivat myös tutkittavien persoonallisuutta, eikä sillä ollut merkitystä siihen, miten luovuus vaikutti hyvinvointiin. Tutkijoiden mukaan ihmisen ei tarvitse olla erityisen luova, avoin tai taiteellisesti lahjakas tyyppi, jotta hän hyötyisi luovasta tekemisestä.

Myös hiljattain Journal of Creative Behavior -tiedelehdessä julkaistu tutkimus puoltaa luovia harrastuksia yllättävällä tavalla. Luovuus nimittäin auttaa kuolemanpelkoon, tutkijat sanovat. Tutkimuksessa analysoitiin 108 brittiopiskelijaa. Luovuutta arvostavat tutkittavat olivat muita vähemmän ahdistuneita kuolemasta.