Sport
Valmentaja Jenni Levävaara, 40, asuu Helsingissä. Liikunnanohjaaja, henkinen valmentaja, NLP-kouluttaja ja luennoitsija. Juontanut Rakas, sinusta on tullut pullukka -ohjelmaa.
Valmentaja Jenni Levävaara, 40, asuu Helsingissä. Liikunnanohjaaja, henkinen valmentaja, NLP-kouluttaja ja luennoitsija. Juontanut Rakas, sinusta on tullut pullukka -ohjelmaa.

Valmentaja Jenni Levävaara miettii feng shuit tarkkaan – sekä sisustuksessa että parisuhteessa.

”Hyvä parisuhde on tärkein hyvän olon lähteeni. Heti herättyäni pussaan puolisoani. Juon puoli litraa vettä ja sen jälkeen pyrähdys liikuntaa ulkoilusta parisuhdepainiin.”

 

”Olen hypellyt minitrampoliinilla jo monta vuotta. Se on hauskaa ja tehokasta myös toimistotöiden ohessa. Hyppely aktivoi erityisesti lymfakiertoa.”

 

”Punajuuri on ollut suosikkini pitkään. Hyvän maun lisäksi se parantaa verenkiertoa, puhdistaa ja vahvistaa. Paahdan kuutioina uunissa, höyrytän pannulla tai mehustan.”

 

”Minulla on 70 treenitoppia kaikissa mahdollisissa väreissä. Valitsen värin päivän fiiliksen mukaan.”

 

”Vakiaamiaiseni on kookosöljyssä paistettu banaanilettu marjojen kera. Söisin banaanilettuja aamuin illoin. Yritän kuitenkin hillitä lettuhimoani, ettei kananmunia tulisi syötyä joka päivä.”

 

”Teen paljon mielikuvaharjoittelua. Visualisoin urheilusuoritukseni monesta eri näkökulmasta ja eri nopeuksilla.”

 

”Suosin luonnonkosmetiikkaa. Pyrin toteuttamaan periaatetta, etten laita iholleni mitään, mitä en voisi laittaa suuhuni.”

 

”Kun haluan rentoutua, makaan infrapunamakuupussissa ja usein luen samalla. Infrapuna palauttaa ja virkistää.”

 

”Feng Shui -kirjan luin yhdeltä istumalta. Tarkkailen rakennusten ja sisustusten energioita ja niiden vaikutuksia hyvinvointiin. Kotonani on vain rakastamiani asioita, joiden sijainti on tarkkaan mietitty.”

 

Lue Sport-lehden numerosta 6/2017 mikä on beach volley -ammattilainen Taru Lahti-Liukkosen mielestä pelin paras hetki. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi

Sport
Hengittele hyvä ihminen! Kuva: Shutterstock

Jo hymy tekee ihmeitä.

Tunnereaktiot ovat lyhyitä, niitä tulee ja menee. Silti on ikävä menettää maltti kassajonossa hidastelevalle. Ajatukset ylläpitävät tai katkaisevat tunnereaktioita, sanoo psykologi Anna Andersén.

Keho valmistautuu toimintaan kiihdyttämällä sisäeritysrauhasten toimintaa, esimerkiksi hormonitoimintaa ja välittäjäaineiden kulkua. Hengitysrytmi nopeutuu, lihaksisto jännittyy, verenkierto vilkastuu ja yhteydet aivoissa aktivoituvat. Klassinen esimerkki on taistele tai pakene -reaktio. Viha tai pelko virittää kehon alkukantaisesti toimimaan mahdollisimman nopeasti tunnevasteen mukaisesti, jotain kohti tai pois jostain.

Tärkein työkalu tunnesäätelyssä on hengitys.

Tunnesäätely on tärkeää jo siksi, että tunnereaktioiden paisuessa liian suuriksi ne voivat haitata arkea tai suorituksia. Pelko voi estää kertomasta jymyidean työpalaverissa tai liika jännitys torpedoida osallistumisen kivaan juoksutapahtumaan.

– Salliva suhtautuminen omiin tunnereaktioihin hillitsee niiden paisumista. Tärkein työkalu tunnesäätelyssä on hengitys.
Kun pidentää uloshengitystä, autonomisen hermoston rauhoittava osa on aktiivisempi. Se vaikuttaa suoraan keholliseen vasteeseen, sydämen pamppailuun tai kainaloiden hikoiluun madaltavasti.

Andersén listaa keinot, joilla pääset tunnereaktion herraksi.

  1. Tiedosta tilanne. Huomio tunteesi, pyri nimeämään se tarkasti. Onko tunne negatiivinen vai positiivinen? Onhan kyse pikaisesta tunnereaktiosta, ei pidemmästä mielialasta?
  2. Hengitä rauhallisesti. Laske kolmeen hengittäessäsi nenän kautta sisään, pidätä hetki ja laske viiteen hengittäessäsi suun kautta ulos. Toista viisi kertaa. Hengitykseen keskittyminen ja uloshengityksen pidentäminen rauhoittavat hermostoa ja rentouttaa oloa.
  3. Kosketa itseäsi. Laita käsi rinnallesi 10 sekunniksi. Pieni, lempeä lohdutuksen osoitus vaikuttaa aivoihin vieden viestiä turvallisuudesta.
  4. Aisti ympäristö. Kiinnitä huomio siihen, mitä näet. Kun luettelet mielessäsi ympärillä näkyviä asioita tai ihmisiä, tarkkaavaisuutesi keskittyy tunteen sijaan konkreettisiin asioihin ja reaktio laimenee.
  5. Sanoita hyväksyvästi. Kerro itsellesi, että tunnereaktio on ihan okei. Häpeäminen tai kieltäminen saattavat vain voimistaa reaktiota, itsemyötätunto puolestaan laskee kierroksia kehossa ja pystyt rauhoittumaan nopeammin.
  6. Mieti isommin. Tunnereaktiolla on aina merkitys, mutta se voi tuoda myös viestiä isommasta asiasta. Esimerkiksi itkuherkkyyden taustalla voi olla huonosti nukuttuja öitä tai huolia. Olisi tärkeää hoitaa tunnetta esiin puskevia asioita kuntoon, jolloin tunnereaktioita ei enää tarvita.
  7. Hymyile. Ärtynyt seisoo totisena eteenpäin kumartuen. Aivot ja mieli lukevat kehoa, jolloin ajatuksissaan ylläpitää ärtymyksentunnetta. Kun pakottaa hymyn kasvoilleen ja kohentaa ryhdin, tunnereaktion kehollinen vaste hiipuu ja ärtymys laimenee.

Haluatko oppia rentoutumaan? Löydät Sport 8 -numerosta kymmenen oivaltavaa vinkkiä siitä, miten kehoa ja mieltä voi rentouttaa. Muistathan, että tilaajana voit lukea lehden maksutta osoitteesta digilehdet.fi/sport


 

Sport
Muista! Kroppa saattaa lämmetä lenkille vasta 7 kilometrin kohdalla. Kuva: Shutterstock.

Kaksi pitkää, rauhallista juoksua ja yksi kovempi harjoitus on hyvä yhdistelmä.

Taas kerran junnaan samaa juoksureittiäni. Reitti on juuri sopivan mittainen ja tasainen, miksi muuttaisin sitä? Monestakin syystä, sanoo helsinkiläinen juoksuvalmentaja Joonas Laurila.

”Lenkkejä kannattaa ehdottomasti vaihdella, kahdesta syystä. Ensinnäkään saman reitin juokseminen samalla vauhdilla ei kehitä kuntoa. Lisäksi vaihtelu tekee juoksusta mielekkään harrastuksen, josta saa uusia virikkeitä viikosta toiseen. Viikossa esimerkiksi kaksi pitkää ja rauhallista juoksua ja yksi kovempi harjoitus on hyvä yhdistelmä.

Metsäjuoksu kehittää tasapainoa ja haastaa hermostoa.

Tärkeintä on vaihdella matkan pituutta, juoksuvauhtia ja reittiä. Vaikka kodin lähellä olisi vakireitti, sen voi juosta toiseen suuntaan, tehdä matkasta pidennetyn version tai tarvittaessa poiketa oikotietä kotiin. Jos yleensä juoksee kaupungissa, toisinaan kannattaa lähteä vaikka bussilla metsän laidalle: polulla askel on täysin erilainen, vauhti hitaampi ja keskivartalo paremmin töissä. Metsäjuoksu kehittää tasapainoa ja haastaa hermostoa.

Sudenkuoppa on, jos lyhentää lenkkiä, koska ei huvita.

Kokenut juoksija voi alkulenkistä tunnustella, millä vauhdilla ja mille reitille haluaa lähteä. Sudenkuoppa on, jos lyhentää lenkkiä, koska ei huvita. Silloin saattaa juosta viisi kilometriä pakolla ja jää huono maku suuhun. Kroppa saattaa kuitenkin lämmetä vasta seitsemännen kilometrin kohdalla. Sitten fiilis on hyvä ja lenkki on tehnyt tehtävänsä.”

Asiantuntija juoksuvalmentaja Joonas Laurila, @joonas_laurila. Joonaksen kirja Juoksijan järki ilmestyy lokakuussa.