Sport

Sulkavan suursoudut järjestetään tänä vuonna 6.–9.7. Porvoon flikkojen tiimii hioo ryhmähenkeä sisäsoututreeneissä koko talvikauden.

Riittää, että on hyvä tyyppi ja kestää hyvin pieruhuumoria! nauraa 13 vuotta soutuseuran jäsenenä ollut Sanna Andersson, 39.

– Vastikään meille tuli uusi jäsen, jolla ei ole minkäänlaista liikuntataustaa, mutta sitäkin kovempi motivaatio. Kolmen pienen lapsen äitinä hänelle oli tärkeää löytää jokin oma juttu.

Sulkavan suursoutuja varten treenaava naisten soutuseura, Porvoon flikat, perustettiin vuonna 2000. Alkuperäisjäsenet halusivat pistää pystyyn matalan kynnyksen seuran, jossa ei tarvitsisi soutaa veren maku suussa ja johon olisi helppo tulla mukaan. Tällä hetkellä flikoissa on 25 aktiivista jäsentä sairaanhoitajasta hevoslääkäriin.

Soutu on siitä hieno laji, että se sopii lähes kaikille ja lajina se on yhtä kokonaisvaltainen kuin vaikkapa hiihto.

– Selkäkipuni ovat helpottaneet soutuharrastuksen myötä, sanoo 11 vuotta mukana ollut Maria Lindman, 33.

Soutu muokkaa koko kroppaa, kiittelevät Anni, Terhi, Päivi ja Maria.
Soutu muokkaa koko kroppaa, kiittelevät Anni, Terhi, Päivi ja Maria.

Sisulla läpi talvitreenit

Sulkavan souduissa flikkojen tavoitteena on soutaa 60 kilometriä alle viiden tunnin. Se on rankka koettelemus niin henkisesti kuin fyysisesti, ja siksi peruskunnon ylläpitäminen myös soutukauden ulkopuolella on välttämätöntä. Toiset tekevät pitkiä kävely- ja juoksulenkkejä, toiset himohiihtävät.

Pari tuntia sisäsoutua kolkossa kellarissa vaatii jo sisua.

Soudussa ryhmähenki ja yhteinen tahti ovat kaiken a ja o. Niiden voimin venettä viedään eteenpäin. Talvikaudella yhteistyötä hiotaan sisäsoututreeneissä.

– Jokainen jaksaa vetää nurisematta sen kymmenen minuuttia alkulämmittelyyn, mutta pari tuntia sisäsoutua kolkossa kellarissa vaatii jo sisua, Maria naurahtaa.

Flikat tekevät yhdessä myös kahvakuulatreenejä ulkona – säässä kuin säässä. Vaikka treeneihin lähteminen välillä tökkii, pitää hyvä porukka huolen siitä, ettei niitä hevillä jätetä väliin.

– Meillä on treeneissä aina hauskaa, kehaisee Anni Niiranen, 33.

Liian leveät hartiat

Kirkkoveneeseen mahtuu kerrallaan 14 soutajaa ja perämies, jonka paikka on veneen perässä selin menosuuntaan. Perämies ohjaa venettä, ylläpitää tahtia ja katsoo, että soutajien tekniikka pysyy kasassa. Soutajat tekevät, mitä perämies sanoo.

Flikkojen vuokravene rantautuu Porvooseen toukokuun alussa, kun maisema on vielä karu: puissa ei ole lehtiä ja lumikuurokin saattaa yllättää.

– Merelle meneminen on se paras juttu. Kaikki on siinä, samassa veneessä, Maria huokaa.

– Jos vielä sattuu hieno ilma ja auringonlasku, niin onhan se mieletöntä, Sanna komppaa.

Juhannukseen asti flikoilla on soututreenejä kahdesti viikossa. Treenit kestävät kerrallaan puolestatoista tunnista kahteen. Sulkavan suoritukseen valmistaudutaan myös muutamilla kolmen tunnin treeneillä. Venekauden aikana kunto nousee kohisten.

Koitoksesta selviää, kun sen jakaa osiin. Maaliin asti ei kannata ajatella.

– Loppukesästä on vaikeuksia mahtua veneeseen, kun kaikilla on niin leveät hartiat! Sanna nauraa.

Flikat soutavat Sulkavalla perinteisesti perjantain yösoudussa. Autojen nokat käännetään kohti määränpäätä kahdeksalta aamulla, soutustartti on neljältä iltapäivällä ja maalissa pitäisi olla ennen iltayhdeksää.

Pitkän suorituksen aikana tulee väistämättä vaihe, kun ei enää jaksaisi. Muiden takia on kuitenkin jaksettava.

– Veneessä ei koskaan valiteta, vaikka joka paikkaan sattuisi. Sitä vain puskee eteenpäin, kun näkee, että muutkin puskevat, Maria toteaa.

Koitoksesta selviää, kun sen jakaa osiin. Maaliin asti ei kannata ajatella.

– Puolen välin jälkeen voi miettiä, että nyt alkaa kotimatka, Anni lisää.

– Ja aina sitä vannoo matkalla, että kerta on viimeinen, kunnes maalissa on jo taas ilmoittautunut seuraavan vuoden soudulle, Sanna nauraa.

 

Sport-lehden numerossa 6/17 kerromme, millaista on hurahtaa suppaukseen. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi

Miksi soutaa?

 1. Helppo aloittaa
  Soutu on tehokasta koko kropan treeniä ja sopii lähes kaikille. Et tarvitse erityistaitoja.
 2. Olet lähellä luontoa
  Saat raitista ilmaa ja voit seurata vuodenaikojen vaihtumista aitiopaikalta.
 3. Edullinen
  Seuroissa on yleensä edullista liikkua. Flikkojen 100 euron jäsenmaksu kattaa Sulkavan kisamaksun.
Sport

Jos normipunnerruksessa ei ole riittävästi tekemistä, katso videolta ohjeet ja opettele painijoiden versio. 

Kehonpainotreenaajat saavat kiittää Intiaa muustakin kuin joogasta. Erityisesti intialaisten ja pakistanilaisten painijoiden suosima hindupunnerrus on nyt pinnalla, eikä mikään ihme. Sen lisäksi, että liike vahvistaa coren, ojentajat, hartiat ja rintalihakset, se venyttää koko takaketjua. Ai niin, ja se myös valmistaa loistavasti käsilläseisontaan.

Kehonhallintaa vaativa liike on yhdistelmä kolmesta joogasta tutusta asennosta: alaspäin katsovasta koirasta, chaturanga-punnerruksesta ja kobrasta. Luonnollisesti saat sillä kaikkien näiden liikkeiden hyötyjä, ja kehitys näkyy nopeasti, jo parissa viikossa. Joko aloitetaan?

Näin se käy:

1. Laita kädet ja jalat maahan niin, että takapuoli osoittaa kohti kattoa. Tuo pää käsien yläpuolelle kolmion kärjeksi, kyynärpäät osoittavat taakse viistoon. Voit olla varpaillasi liikkeen ajan. 

2. Sukella sitten päätä hitaasti lähelle lattiaa koukistamalla kyynärpäitä.

3. Jatka matkaa kaaressa niin, että sukellat yläkropan kaaressa notkolle ja pää osoittaa lopussa kohti kattoa. Palaa takaisin.

4. Hallitse keskivartalo koko liikkeen ajan. Tarkista, ettei selkä pääse notkolle. 

Jos Instagram-video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kun liike sujuu eteenpäin, kokeilepa tehdä sama peruuttaen. Ei ihan helppoa, eihän?

 

Sport-lehden numerossa 6/2017 treeniohjelmat käsilläseisonnalle, leuanvedolle ja syväkyykylle. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi

Sport

Totaaliuupumus opetti Satu Tuomistolle, 31, ettei keho kestä mitä tahansa. Hurjaa vauhtia kesti vuoden ja sen jälkeen tultiinkin rytinällä alas.

”Olen on-off-ihminen. Joudun himmailemaan itseäni, jotta pysyn tasapainossa. Kun huomaan meneväni liian kovaa, valitsen sohvan salin sijaan. Se on aaltoliike, joka välillä riistäytyy käsistä.

Missivuoteni 2008 kärsin syömishäiriöstä, en tosin tajunnut sitä silloin. Nyt tiedän, ettei kaikki ollut todellakaan hyvin.

Kukaan lähimmäisistäni ei tiennyt ylisuorittamisestani. Tajusin itsekin ongelman vasta sitten, kun seinä tuli vastaan. Kun olin vuoden suorittanut superenergisenä, tuli aamu, kun en jaksanut nousta ylös. En tiedä, oliko kyse ylikunnosta mutta väsähdin totaalisesti. Uupumus tuntui pelottavalta – mitä kehossani tapahtuu?

Päätin ensiksi tyhjentää kalenterini ja keskittyä lepäämiseen. Onneksi se riitti, eikä minun tarvinnut mennä lääkäriin. Jälkikäteen tajusin, että olin ylirasittunut.

Olen viimein oppinut tuntemaan kehoni. En enää pakota itseäni tekemään sellaista, mikä ei huvita. Jos aamulla ei ole fiilistä lähteä salille tai paikat ovat jumissa, lähden koiran kanssa metsään."

Ei päivää ilman riistaa

”Ruokailu on usein haaste tien päällä. Harvoilta huoltoasemilta löytää mitään terveellistä. Joskus syön päivän työreissulla pelkän patongin ja kotona vedän jääkaapin tyhjäksi.

Välillä noudatan kuukauden ajan pt:n laatimaa ruokavaliota ja punnitsen ruokani, jotta söisin tarpeeksi´ja säännöllisesti. Näin palautan itseni takaisin raiteille.

Olen viimein oppinut tuntemaan kehoni.

Vilja-allergian takia en syö viljoja ja maidotonta ruokavaliota olen noudattanut pari vuotta, koska kehoni voi paremmin ilman maitotuotteita. Riistaa syön joka päivä. Pakastin on aina täynnä kaurista, hirveä, peuraa ja riistalintuja. Linnut saamme riistanhoitajaveljeltäni, mieheni käy usein hirvi- ja peurametsällä. Nyljen ja suolestan aina saaliini, mutta kokkaus on mieheni vastuulla.”

Riekkojahdissa suolla

”Olin jo pienenä mukana isäni metsästysreissuilla. Kahdeksan vuotta sitten hankin oman metsästyskortin. Metsästys on kuin golf, se vaatii paljon aikaa. Joskus lähdemme jahtiin kolmelta yöllä ja palaamme takaisin vasta illansuussa.

Eläimen ampuminen ei ole se juttu vaan luonnossa liikkuminen. Metsästyspäivä on myös käsittämättömän rankka kestävyyssuoritus. Viime syksynä olin riekkometsällä mieheni kanssa Lätäsenon joella Käsivarren Lapissa. Tarvoimme suolla kahdeksan tuntia reppu selässä neljä päivää. Päivän aikana kului helposti 4 000 kaloria.

Yksi lajin hienoimpia puolia on se, että metsällä puhelimen pitää olla pois päältä. Hyvä kun edes hengitetään, kun odotetaan eläimiä.”

Hiet pintaan autotallissa

”Urheilu on minulle terapiaa. Sen avulla voin selvittää päässä pyöriviä asioita tai unohtaa ne. Spinningiä rakastan yli kaiken. Kuusi vuotta sitten ostin kotiin oman spinningpyörän. Poljen autotallimme kuntosalilla ja samalla katson spinningvideoita YouTubesta. Se on todella koukuttavaa ja tehokasta. Missään muussa lajissa en hikoile yhtä paljon. Koko keho puhdistuu, ja tunnin jälkeen pääsee suoraan saunaan.”

Liikunta hoitaa sairautta

”15-vuotiaana minulla epäiltiin lapsuusiän reumaa, mutta löytyikin Scheuermannin tauti eli selkänikamien synnynnäinen kasvuhäiriö. Sairaus on elinikäinen ja etenee jatkuvasti. Olen kuitenkin pystynyt pitämään taudin aisoissa kuntoilemalla. Urheilu pitää selkäni kunnossa, mutta voi myös tuhota sen, jos teen jotain väärin.

En ole käynyt kuvauttamassa selkääni, koska pelkään, että se pitäisi leikata.

Kylmien nikamien takia joudun olemaan tosi tarkkana treeneissä. En tee alaselkää kuormittavia liikkeitä, kuten maastavetoja. Syvät vatsa- ja selkälihakset on taas pidettävä kunnossa rankaa tukemassa. En ole käynyt kuvauttamassa selkääni, koska pelkään, että se pitäisi leikata. Tiedän, että sairauteni etenee ja leikkaus on edessä jossain vaiheessa. Jos nyt menisin lääkäriin, minulta varmaan leikattaisiin olkapäät, selkä…”

Sadan päivän sokerilakko

”Urheilun lisäksi herkuttelu riistäytyy helposti käsistäni. Vuoden alussa pidän sadan päivän herkkulakon ystäväni Heidi Sohlbergin kanssa. Teimme jo edellisvuonna saman ’sata päivää ilman sokeria’ -projektin, ja se toimi. Ensimmäiset kaksi viikkoa päätä särki ja kiukutti. Mutta sen jälkeen sokerihimo katosi ja aloin maistaa makuja eri tavalla. Enää ei tarvitse lisätä makeutusainetta
latteen tai syödä koko suklaalevyä. Nyt riittää hyvin pari palaa raakasuklaata.”

Sport

Lihaksille ei tapahdu mitään kamalan dramaattista viikkojen tai jopa muutaman kuukauden salitauon aikana.

 1.  Lihasmuisti pitää huolen, etteivät lihakset surkastu salitauon aikana. Parin viikon, kuukausien tai jopa vuoden huili ei tee tehtyä työtä tyhjäksi. Vaikka lihakset tauon aikana hieman kutistuisivat, niiden valmius säilyy ja kasvu aktivoituu uudestaan paljon nopeammin kuin edelliskerralla. Lihaksissa on nimittäin jo valmiina proteiinia tuottavia soluja, joten omalle tasolleen pääsee nopeasti. Lihasmuistin ansiosta voima- ja lihasmassa palautuvat 2–4 kertaa nopeammin kuin jos aloittaa nollasta.
 2. Pidemmän levon aikana kudoksiin ja lihaksiin syntyneet pienet repeämät ehtivät kunnolla korjaantua ja hermosto palautua. Paussi tai kevyempi kausi poistaa kropasta tehokkaasti tukkeumia ja kireyksiä, laskee kehon kierroksia ja kortisolitasoja ja hyräyttää mahdollisesti stressistä jumahtaneen aineenvaihdunnan käyntiin. 
 3. Loma on oivaa aikaa kokeilla uusia lajeja ja siirtää liikunta ulos. Kun kroppa saa erilaisia ärsykkeitä, se kehittyy.

 

Tiesitkö, että tylsyys vahvistaa mieltä? Tee Sport-lehden numerosta 6/2017 testi, osaatko höllätä, ja treenaa sitten ammattilaisen ohjeilla mieli vahvaksi – laiskottelemalla! Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi

Sport

Kannattaako myöhään illalla syödä vielä ateria?

 1. Runsas iltasyöminen todennäköisesti on haitallista. Tuoreen tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka syövät päivän suurimman aterian lounaalla, laihtuvat enemmän kuin ne, joiden pääateria on illallinen kello 15 jälkeen – vaikka syöty kalorimäärä ja liikunta olisivat aivan samat. Näin on, koska koko keho noudattaa omaa vuorokausirytmiään. Monet hormonit erittyvät sisäisen kellon mukaisesti, ja ne vaikuttavat käytökseen, esimerkiksi syömiseen.
 2. Myöhäinen iltasyöminen häiritsee myös vuorokausirytmiä ja siten unta. Huono yöuni taas lisää makeiden ja epäterveellisten ruokien mielihalua seuraavana iltana.
 3. Lisäksi on näyttöä siitä, että jos syö paljon illalla, verensokeri jää korkeammalle, mikä on haitallista soluille. Pitkällä aikavälillä korkea verensokeritaso johtaa niin diabetekseen kuin sydän- ja verisuonisairauksiin.
 4. Jos illalla syö runsaasti, aamupala ei usein maistu. Kuvio ylläpitää iltasyömistä. Rytmiä kannattaa muuttaa vähitellen lisäämällä ruokaa aamupäivään.

Asiantuntijana työterveyshuollon erikoislääkäri, lääketieteen lisensiaatti Eira Roos.

Lue Sport-lehden numerosta 6/2017, miten saat kehosi käyttämään hiilarit fiksusti, eli treeneissä jaksamiseen. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi