Sport
Kuppi mustaa kahvia on Lotalle muisto isästä Aki Hintsasta, joka kuoli marraskuussa 2016.
Kuppi mustaa kahvia on Lotalle muisto isästä Aki Hintsasta, joka kuoli marraskuussa 2016.

Lotta siirtyi viime vuonna vegaaniseen ruokavalioon, mutta himon iskiessä menee kulho kermapohjaista toffeejäätelöä.

Etiopiassa asutut nuoruusvuodet näkyvät edelleen Lotta Näkyvän tavoissa. Ruuan tulee olla tulista ja kahvia kuluu monta kuppia päivässä.

– Ilman kahvia tulen kärttyisäksi. Se on myös muisto rakkaasta isästäni, joka opetti meille sisaruksille, että kahvi juodaan mustana ja että se joka keittää kahvit, saa viisi markkaa.

Aikanaan perheen vei Afrikkaan edesmenneen lääkäri-isän Aki Hintsan työt. Tämä huolsi töidensä ohella huippu-urheilijoita. 11-vuotiaana Lotta matki isosiskoaan Annastiinaa ja lopetti punaisen lihan syömisen. Etiopiassa se ei sujunut ihan mutkattomasti. Juoksija Haile Gebreselassien kotona jouluateria koostui yli kymmenestä liha-annoksesta, joten sisarukset joutuivat tekemään poikkeuksen.

"Ymmärsin, että olin oikonut liikaa."

– Äitimme Marketta katsoi minua ja siskoani sillä silmällä, ettemme kehdanneet olla syömättä palastakaan. Muistan, miten vielä viisikin päivää illallisen jälkeen tuntui kuin mahassa olisi ollut kiviä, Lotta kertoo.

Muutamia vuosia sitten Lotta kärsi toistuvasti flunssasta. Isä tuputti maistamaan grillimakkaraa. Lopulta isän yrityksessä työskennellyt valmennuspäällikkö Heikki Huovinen sai ylipuhuttua syömään kalaa, kanaa ja kananmunia.

– Ymmärsin, että olin oikonut liikaa, koska en ollut varmistanut kaikkien tarvittavien ravintoaineiden saantia.

Ruokavaliosta löytyy nyt superfoodeja, kuten MSM-jauhetta ja monivitamiineja. Viime vuoden lopulla Lotta jätti maitotuotteet ja siirtyi täysin vegaaniseen ruokavalioon.

"Jokainen vegaaniannos on plussaa."

– Mietin, että jokainen vegaaniannos on plussaa, vaikka en ole edelleenkään täysin ehdoton. Himon iskiessä syön kermapohjaista toffeejäätelöä. Tottumuksillani toivon kuitenkin pelastavani edes muutaman eläimen.

Ruoanlaitosta Lotta ei välitä. Niinä iltoina, kun hän ei tilaa valmisruokaa, hän valmistaa jääkaappiin suuren määrän salaattia tai uunikasviksia.
Uusi lempiruoka on soijaproteiinista tehty revitty oumph. Tuote tarttui pakastealtaasta Ruotsissa, jossa jääkiekkoilija-aviomies pelaa. Kristianin käännyttäminen vegeksi ei ole kuitenkaan onnistunut.

– Kun Kristianilla on veriset pihvit esillä, olemme sopineet, etten ala silloin kertoa nippelitietoa lihateollisuudesta, Lotta virnistää.

Pariskunnan yhteinen intohimo on silti kasvispohjainen: vegaanivohvelit kookoskermavaahdolla.

– Makeanhimo menee yleensä aalloissa ja määrittyy pitkälti kuukautisten mukaan. Putkea ei lopeta mikään muu kuin kyllästyminen, ei edes mallikuvaukset, joten en edes yritä taistella vastaan.

"Pitkät automatkat eivät suju ilman karkkia."

Lotta uskoo, että osa syömisestä on itsensä viihdyttämistä.

– Myönnän syöväni herkkuja välillä erilaisiin tunnetiloihin, kuten tylsyyteen. Erityisesti pitkät automatkat eivät suju ilman karkkia.
Nykyään Lotta haluaa syödä rennosti, koska se ei aina ole ollut hänelle itsestään selvää. Nuoruudessa sairastettu anoreksia on jättänyt jälkensä ajatteluun.

– Proteiinista nipottaminen tulee ulos korvista. En missään nimessä laske ruokamääriä tai halua osallistua laihdutuskeskusteluihin.

 

 

Ravitsemusasiantuntija Laura Toivola kommentoi Lotan ruokavaliota: 

”Lotan ruokavalio on täysin kasvipohjainen, mutta nykyään suosittua on myös fleksitarismi: syödään pääosin kasvispohjaisesti, mutta lihaa ja muita eläinperäisiä ruokia voi syödä joustavasti. Lihan vähentäminenkin on ympäristöteko. Fleksitarismi tuo kasvisruoan terveyshyödyt, mutta helpottaa ruokavalintoja esimerkiksi kyläillessä tai ravintolassa.”

 

Hyvin menee

 • Lotan ruokavalio on hyvä esimerkki monipuolisesta ja toimivasta kasvisruokavaliosta.
 • Mukavan vaihtelevasti kasviksia ja myös terveyttä edistävää täysjyvää.
 • Hyviä rasvan lähteitä, kuten kasviöljyjä, avokadoa sekä pähkinöitä ja siemeniä.
 • Sopivan rentoa syömistä, jossa myös herkuille on paikkansa.

Paranna vielä

 • Lotta syö useita ravintolisiä. Kannattaa pitää huolta siitä, ettei samaa ravintoainetta tule montaa kertaa. Silloin jonkin aineen saanti voinousta tarpeettoman runsaaksi ja turvarajat ylittyä.
 • Monivitamiinilisästä on hyvä myös tarkistaa, sisältääkö se riittävästi vegaaniruokavaliosta puuttuvaa B12-vitamiinia.
 • Proteiinin saantiin esimerkiksi aamiaisella voi kokeilla satsata vielä enemmän.

Kirsi Alm-Siirakin rakastaa irtokarkkeja! Lue Kirsin ruokapäiväkirja Sportin numerosta 7/17! Tilaajana voit lukea lehden maksutta osoitteessa digilehdet.fi/sport

 

 

Lotta Näkyvä
28, Miss Suomi 2013, malli ja kauppatieteiden opiskelija.
Asuu Helsingissä miehensä Kristian Näkyvän kanssa.
Harrastaa kehonpainotreenejä, juoksua ja cheerleadingiä.

Sport

Onko kroppasi kaverisi, vihollinen vai "ihan kiva"? Kerro, mitä ajattelet painostasi ja ulkonäöstäsi, ja voita inspiroiva kehopositiivisuuskirja.

Kukapa ei joskus tahtoisi muuttaa jotain kropassaan, edes vähän. Mutta miten normaalisti puhut peilikuvallesi? Kivasti vai sättien - vai eikö ulkonäkö jaksa kiinnostaa? Entä mitä teet, kun epävarma olo iskee ja haluat kohentaa itsetuntoasi? 

Kerro, mitä sinä ajattelet peiliin katsoessasi ja miten suhtaudut vartaloosi ja ulkonäköösi. Vastaa 28.8. mennessä! Arvomme kaikkien vastaajien kesken yhden kappaleen Hanna Kinnusen ja Aino Kuutamo-Uusitorpan teoksia Valtavan ihana - havaintoja naisen kehosta ja kiloista (Otava 2017). Vastauksia käytämme anonyymeina Sportin tulevassa jutussa.

Yhteystiedot

Olen täysi-ikäinen ja haluan saada ensimmäisten joukossa kilpailukutsuja, ainutlaatuisia etuja ja edullisia tarjouksia Sanoma Media Finland Oy:ltä ja sen kanssa kulloinkin samaan Sanoma-konserniin kuuluvilta yhtiöiltä.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sport

Ryhmäliikuntatunnille makoilemaan? Mikä jottei!

Puhdas nukkuminen oli alkuvuoden isoimpia hyvinvointitrendejä, kiitos sen lanseeraaja Gwyneth Paltrow'n. Termi tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että nukutaan 7–9 tunnin keskeytyksettömät, laadukkaat unet – joka ikinen yö. 

Tätähän meidän kaikkien pitäisi tehdä: valtaosa suomalaisista kärvistelee jatkuvassa univajeessa. Mutta entä jos uni ei tule tai ei yksinkertaisesti ole aikaa? 

Silloin voi ottaa mallia Napercise-tunneilta, jotka kasvattavat suosiotaan Briteissä: spinningpyörät pois sänkyjen tieltä, silmille peittävät laput ja taustalle unihermoja hellivää musiikkia. Sitten vain silmät umpeen 45 minuutiksi.

Jos on tapana venyttää pehkuihin painumista pikkutunneille, nokostelu kannattaa. Siihen on ainakin neljä syytä: päiväunilla voi paikata hiukan univajetta, parantaa suorituskykyä, jopa suojella sydäntä ja lisätä onnellisuutta, jos tuoreita tutkimuksia on uskominen.

Ja jos aikaa on enemmän, voit tehdä kuten Yhdysvalloissa suosituilla Deep rest -tunneilla ja loihtia oman unistudion: huone pimeäksi paksuilla verhoilla, pehmeitä tuoksuja ilmaan ja tummia, tyynnyttäviä värejä ympärille. 

Om – ei kun zzz!

Sport-lehden numerossa 7/2017 lisää syksyn hyvinvointitrendejä. Lue, miten pääset kuntoon omassa olohuoneessa netin parhailla etätreeneillä. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi.

Sport
Kuvaaja Jan Ahlstedt

Kokki ja yrittäjä Teresa Välimäki, 42, suoritti uraa ja äitiyttä kuin urheilua, kunnes selkä napsahti.

“En tiedä, oliko yhtä tiettyä hetkeä, kun selkä vaurioitui. Kipu alkoi kai pikku hiljaa, kun rasitus kävi liialliseksi. Kahden pienen lapsen kanssa elämä oli urheilua silloinkin, kun en ollut juoksemassa. Saatoin kantaa heidät portaita ylös kerrostalomme neljänteen kerrokseen niin, että toinen roikkui kaulasta edessä ja toinen reppuselässä. Käsissä kannoin kauppakasseja.

Välilevyn pullistuma on kymmenen vuoden takainen vamma, joka kiusaa välillä edelleen. Minulla pullistuma ei edes ollut tullut ulos selkänikamien välistä, mutta kivulias se oli. Kipu säteili alaselästä nivusiin ja lonkkiin sekä reisiä pitkin alas jalkoihin.

Autoon noustessa jouduin auttamaan käsin toisen jalan kyytiin.

Lopulta en meinannut päästä sängystä ylös. Autoon noustessa jouduin auttamaan käsin toisen jalan kyytiin. En voinut muuta, koska keskivartaloon sattui niin paljon. Silti en ollut koskaan pois töistä. En, vaikka olisi ehkä kannattanut.

Jotain täytyi tehdä

Olin tottunut juoksemaan ainakin viidesti viikossa. Rakastan sitä, että tulee kunnolla hiki, tuuli tuntuu kasvoissa ja askel rullaa. Varmasti tein pitkillä lenkeillä hallaa selälleni.

Kun kipu oli pahimmillaan, pyysin jopa lääkäreitä kieltämään minulta juoksemisen. He sanoivat vain, että tee kaikkea, mikä ei satu. Ongelma onkin siinä, että siedän kipua erittäin hyvin. Eikä juokseminen ole koskaan sattunut, vaan kipu tulee vasta seuraavana päivänä.

Jouduin ymmärtämään itse, että jotain täytyy tehdä. Kävin fysioterapiassa, osteopaatilla ja kalevalaisella jäsenkorjaajalla. Hänen käsittelynsä sattui. Kun sanoin auts, hän totesi, että olet kestänyt selkäkipua kymmenen vuotta, kestät kyllä tämänkin.

Juoksusta luopuminen harmitti

Lopetin juoksemisen, mutta en osannut harrastaa kuukauteen tai kahteen mitään muutakaan. Juoksusta luopuminen harmitti, mutta tunne hälveni, kun löysin muita lajeja. Aloitin joogan, vaikka aikaisemmin se oli minusta kauhean tylsää: Huhuu, koska aloitetaan? Milloin tulee hiki?

Kun mieheni muutti autotallin nyrkkeilypaikaksi, minäkin aloin hakata säkkiä. Uusin lajini on tanssillinen voimistelu, jonka aloitin kaksi vuotta sitten. Kerran kävin kisoissakin. Pidän voimistelussa siitä, että saan treenata porukassa esimerkiksi balettia ja akrobatiaa.

Huhuu, koska aloitetaan? Milloin tulee hiki?

Juoksen edelleen kolmesti viikossa 5–12 kilometriä kerrallaan, mutta olen oppinut kuuntelemaan kroppaani. Olen jättänyt sykemittarin pois, koska mieluummin kuulostelen, tuntuuko juoksu hyvältä vai ei. Nykyään maltan hiljentää vauhtia.

Käsivarret saivat uutta muotoa

Koska juoksulta on jäänyt aikaa muille lajeille, treenaan nyt monipuolisemmin kuin aikaisemmin, eikä juoksulenkkien vähentäminen enää harmita.

Olen oikeastaan aika tyytyväinen harrastuksiini, koska ylävartalonikin saa treeniä. Pidän siitä, että käsivarret ovat saaneet uutta muotoa. Olen myös huomannut, miten tärkeää juoksijan on pitää pakarat ja takareidet kunnossa lihaskuntoharjoittelulla.

Aivan äskettäin harjoittelin joogatunnilla soturiliikettä. Oikein kuului, miten ranka paukkui, mutta sen jälkeen selkä ei ole ollut kipeä. Sanotaan, että liike on lääke. Uskon sen, kunhan pysyy kohtuuden rajoissa.”

Lue Sport-lehden numerosta 7/2017, miten treenaaja ehkäisee vatsalihasten erkauman. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi

 • Kuuntele kroppaa
  Keho tietää rajansa. Älä koskaan treenaa, jos sattuu.
 • Muista monipuolisuus
  Yksitoikkoisuus on pahasta. Harrasta useita lajeja, niin saatat välttyä rasitusvammoilta.
 • Syö tarpeeksi
  Älä treenaa nälkäisenä. Mitä enemmän kuntoilet, sen tärkeämpää tämä on. Väsyneenä ja heikkona tekniikka kärsii.
Sport

Satunnainen pizza ei jämähdä vararenkaiksi vyötärölle, kun liikut oikein. Aloittelija voi huomata muutosta jo parissa viikossa.

Jos karsit hiilareita etkä silti laihdu, mitä jos ajattelisitkin tällä kertaa päinvastoin ja opettaisit kroppasi polttamaan hiilareita kuin pro? 

– Yleensä laihduttajat vähentävät hiilihydraatteja ensimmäisenä, ihan turhaan. Kun lisäät ruokavalioon energiaa, keho oppii käyttämään sitä paremmin, komppaa laillistettu ravitsemusterapeutti Petra Rautakallio. 

Puhutaan hiilihydraatin sietokyvystä. Se on yksilöllinen, mutta jokainen voi virittää kehonsa paremmaksi pastanpolttokoneeksi. Silloin satunnainen pizza ei jämähdä vararenkaiksi vyötärölle.

Rautakallion mukaan tärkeintä on, että ylipäätään treenaa. Kuningaslaji on kuitenkin punttien nostelu, sillä se herkistää kehon insuliinille, eli sokeriaineenvaihduntaa säätelevälle hormonille. Lihas käyttää hiilihydraatteja sekä treeniin, palautumiseen että kasvamiseen. Toisin sanoen suurempi lihasmassa tarkoittaa parempaa hiilihydraattien sietokykyä. 

Lue lisää: Selvitä 5 kysymyksellä, onko hiilihydraatin sietokykysi heikentynyt

Sekaan kannattaa ujuttaa välillä kovatehoista HIIT-treeniä, sillä siinä keho käyttää erityisen paljon hiilihydraatteja. Aloittelija voi huomata muutosta jo parin viikon säännöllisen harjoittelun jälkeen. 

– Kun insuliiniherkkyys paranee, hiilihydraatit siirtyvät verenkierrosta nopeammin lihaksiin käyttöön. Siitä syntyy hyvä kierre, Rautakallio toteaa.

Nappaa Sport-lehden numerosta 7/2017 Stefanie Hagelstamin neljän viikon crossfit-bootcamp, jolla poltat rasvaa, saat lihasta, voimaa ja kestävyyttä. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi