Löysitkö itsesi suklaapatukka kädessä sohvalta, kun piti olla lenkkipolulla tikkaamassa? Valitse myötätunto, älä rääkkiä, niin palaat oikealle polulle.

Tarttuiko kesästä matkaan pari kiloa ylimääräistä tai jäikö lenkkeilyharrastus vaivihkaa vuosilomalle? Monille repsahdus voi olla syy heittää lekkeriksi koko elämänhallinta. Oikeasti repsahdukset pitäisi voida kuitata olankohautuksella, sillä ne ovat osa elämää.

– Repsahdusten sijaan puhuisin joustoista ja itsemyötätunnosta. Elämä on paljon muutakin kuin orjallisia sääntöjä, toteaa olympiajuoksija, psykoterapeutti Kirsi Valasti.

"Elämä on paljon muutakin kuin orjallisia sääntöjä."

Kaikki tietävät voittajafiiliksen hyvän treenin jälkeen. Se on osoitus siitä, että keholla voi vaikuttaa tunteisiin ja ajatuksiin.

– Homma toimii myös toisin päin: tunteilla ja ajatuksilla voi vaikuttaa kehoon.

Valasti neuvoo 10 ajattelun rukkaamiseen keskittyvää askelta, joiden avulla pääset repsahduksesta takaisin kiinni hyviin elintapoihin – rennosti!

 

1. Löydä kurin ja hölläilyn tasapaino.

Ajoittain voi tehdä isosti eli kokeilla omia äärirajojaan syömisessä ja liikkumisessa, mutta kohtuus on kaikkein kehittävin ja kestävin tie onnistumisiin. Kun homma toimii suurimmaksi osaksi, pienet lipsumiset ja joustot eivät haittaa.

2. Kysy miksi.

Jos suunnitelmasta poikkeaminen, kuten tiramisun tilaaminen, aiheuttaa tuskaa, kysy itseltäsi, miksi jousto romahduttaa minäkuvasi, vaikka satunnainen hölläily ei näy vyötäröllä.

3. Tarkista suunnitelma.

Suunnitelmasi on liian tiukka, jos ruokavaliosta poikkeaminen aiheuttaa syyllisyyttä tai liikuntamäärien suorittaminen vie kaiken vapaa-ajan.

4. Tsekkaa tavoitteet.

Hyvä tavoite on joustava, sillä kukaan ei ole robotti, joka toimii samalla teholla joka päivä.

5. Lopeta syyttely.

Elämä on liian lyhyt orjalliselle suorittamiselle uhrattavaksi. Vain sinä tiedät oman hyvän elämäsi reseptin, mihin kuuluu varmasti muitakin kivoja asioita kuin jatkuva rääkkihikoilu ja ruokanirsoilu. Suhtaudu väliin jääneisiin treeneihin lempeästi. Myönteisyys siivittää askeleitasi paljon paremmin kuin sättiminen.

Lue lisää: Jäikö salitreeni koko kesäksi tauolle? 3 syytä, miksi paussi tekee hyvää

6. Tunnista kaava.

Jos sorrut aina kassalla suklaapatukkaan tai lenkkeily loppuu viikon rutistuksen jälkeen, on pysähdyksen paikka. Mieti, mitä voisit tehdä kaavan rikkomiseksi. Ehkä haukata banaanin ennen ruuhkaan lähtöä tai rytmittää juoksulenkkejä fiksummin.

7. Tiedosta veto vanhaan.

Hyvinvointiin ei ole keksitty rokotetta, vaan jokainen joutuu tekemään duunin itse. Varsinkin elämäntapamuutosten alussa entiset tavat vetävät puoleensa ja sohvachillailu houkuttelee liikuntaa enemmän. Tunnista tuttujen rutiinien vetovoima ja päätä aina uudestaan, ettet halua kangistua vanhoihin kaavoihin.

8. Ole rehellinen.

Koetatko hikirääkeillä puskea pahaa oloasi pois? Tai onko hälläväliä-asenne vain suojakuori pyrkiessäsi tukahduttamaan tunteitasi? Mitä rehellisemmin pystyt tarkastelemaan suhtautumistasi liikuntaan ja syömiseen, sitä järkevämpiä valintoja voit tehdä.

9. Hyväksy tunteesi. 

Uskalla antaa myös synkempien tunteiden, kuten vihan, pettymysten, surun ja häpeän tulla esiin. Kun käsittelet tunteita rauhassa yksin tai yhdessä, sinun ei tarvitse rangaista itseäsi vetämällä paino- tai pitsaövereitä.

10. Kasvata rohkeutta. 

Jotta voi olla rohkea, pitää kohdata omat pelot, myös ne kaikkein kummallisimmat. Joku pelkää onnellisuutta, toinen epäonnistumista. Ehkä täydellisen kropan tavoittelu ja rautainen itsekuri kumpuavat pelosta näyttää omaa sisintään.

Lue Sport-lehden numerosta 6/2017, miten vahvistat mieltä laiskottelun ja tylsyyden avulla. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi.

Sport

Onko kroppasi kaverisi, vihollinen vai "ihan kiva"? Kerro, mitä ajattelet painostasi ja ulkonäöstäsi, ja voita inspiroiva kehopositiivisuuskirja.

Kukapa ei joskus tahtoisi muuttaa jotain kropassaan, edes vähän. Mutta miten normaalisti puhut peilikuvallesi? Kivasti vai sättien - vai eikö ulkonäkö jaksa kiinnostaa? Entä mitä teet, kun epävarma olo iskee ja haluat kohentaa itsetuntoasi? 

Kerro, mitä sinä ajattelet peiliin katsoessasi ja miten suhtaudut vartaloosi ja ulkonäköösi. Vastaa 28.8. mennessä! Arvomme kaikkien vastaajien kesken yhden kappaleen Hanna Kinnusen ja Aino Kuutamo-Uusitorpan teoksia Valtavan ihana - havaintoja naisen kehosta ja kiloista (Otava 2017). Vastauksia käytämme anonyymeina Sportin tulevassa jutussa.

Yhteystiedot

Olen täysi-ikäinen ja haluan saada ensimmäisten joukossa kilpailukutsuja, ainutlaatuisia etuja ja edullisia tarjouksia Sanoma Media Finland Oy:ltä ja sen kanssa kulloinkin samaan Sanoma-konserniin kuuluvilta yhtiöiltä.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sport

Ryhmäliikuntatunnille makoilemaan? Mikä jottei!

Puhdas nukkuminen oli alkuvuoden isoimpia hyvinvointitrendejä, kiitos sen lanseeraaja Gwyneth Paltrow'n. Termi tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että nukutaan 7–9 tunnin keskeytyksettömät, laadukkaat unet – joka ikinen yö. 

Tätähän meidän kaikkien pitäisi tehdä: valtaosa suomalaisista kärvistelee jatkuvassa univajeessa. Mutta entä jos uni ei tule tai ei yksinkertaisesti ole aikaa? 

Silloin voi ottaa mallia Napercise-tunneilta, jotka kasvattavat suosiotaan Briteissä: spinningpyörät pois sänkyjen tieltä, silmille peittävät laput ja taustalle unihermoja hellivää musiikkia. Sitten vain silmät umpeen 45 minuutiksi.

Jos on tapana venyttää pehkuihin painumista pikkutunneille, nokostelu kannattaa. Siihen on ainakin neljä syytä: päiväunilla voi paikata hiukan univajetta, parantaa suorituskykyä, jopa suojella sydäntä ja lisätä onnellisuutta, jos tuoreita tutkimuksia on uskominen.

Ja jos aikaa on enemmän, voit tehdä kuten Yhdysvalloissa suosituilla Deep rest -tunneilla ja loihtia oman unistudion: huone pimeäksi paksuilla verhoilla, pehmeitä tuoksuja ilmaan ja tummia, tyynnyttäviä värejä ympärille. 

Om – ei kun zzz!

Sport-lehden numerossa 7/2017 lisää syksyn hyvinvointitrendejä. Lue, miten pääset kuntoon omassa olohuoneessa netin parhailla etätreeneillä. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi.

Sport
Kuvaaja Jan Ahlstedt

Kokki ja yrittäjä Teresa Välimäki, 42, suoritti uraa ja äitiyttä kuin urheilua, kunnes selkä napsahti.

“En tiedä, oliko yhtä tiettyä hetkeä, kun selkä vaurioitui. Kipu alkoi kai pikku hiljaa, kun rasitus kävi liialliseksi. Kahden pienen lapsen kanssa elämä oli urheilua silloinkin, kun en ollut juoksemassa. Saatoin kantaa heidät portaita ylös kerrostalomme neljänteen kerrokseen niin, että toinen roikkui kaulasta edessä ja toinen reppuselässä. Käsissä kannoin kauppakasseja.

Välilevyn pullistuma on kymmenen vuoden takainen vamma, joka kiusaa välillä edelleen. Minulla pullistuma ei edes ollut tullut ulos selkänikamien välistä, mutta kivulias se oli. Kipu säteili alaselästä nivusiin ja lonkkiin sekä reisiä pitkin alas jalkoihin.

Autoon noustessa jouduin auttamaan käsin toisen jalan kyytiin.

Lopulta en meinannut päästä sängystä ylös. Autoon noustessa jouduin auttamaan käsin toisen jalan kyytiin. En voinut muuta, koska keskivartaloon sattui niin paljon. Silti en ollut koskaan pois töistä. En, vaikka olisi ehkä kannattanut.

Jotain täytyi tehdä

Olin tottunut juoksemaan ainakin viidesti viikossa. Rakastan sitä, että tulee kunnolla hiki, tuuli tuntuu kasvoissa ja askel rullaa. Varmasti tein pitkillä lenkeillä hallaa selälleni.

Kun kipu oli pahimmillaan, pyysin jopa lääkäreitä kieltämään minulta juoksemisen. He sanoivat vain, että tee kaikkea, mikä ei satu. Ongelma onkin siinä, että siedän kipua erittäin hyvin. Eikä juokseminen ole koskaan sattunut, vaan kipu tulee vasta seuraavana päivänä.

Jouduin ymmärtämään itse, että jotain täytyy tehdä. Kävin fysioterapiassa, osteopaatilla ja kalevalaisella jäsenkorjaajalla. Hänen käsittelynsä sattui. Kun sanoin auts, hän totesi, että olet kestänyt selkäkipua kymmenen vuotta, kestät kyllä tämänkin.

Juoksusta luopuminen harmitti

Lopetin juoksemisen, mutta en osannut harrastaa kuukauteen tai kahteen mitään muutakaan. Juoksusta luopuminen harmitti, mutta tunne hälveni, kun löysin muita lajeja. Aloitin joogan, vaikka aikaisemmin se oli minusta kauhean tylsää: Huhuu, koska aloitetaan? Milloin tulee hiki?

Kun mieheni muutti autotallin nyrkkeilypaikaksi, minäkin aloin hakata säkkiä. Uusin lajini on tanssillinen voimistelu, jonka aloitin kaksi vuotta sitten. Kerran kävin kisoissakin. Pidän voimistelussa siitä, että saan treenata porukassa esimerkiksi balettia ja akrobatiaa.

Huhuu, koska aloitetaan? Milloin tulee hiki?

Juoksen edelleen kolmesti viikossa 5–12 kilometriä kerrallaan, mutta olen oppinut kuuntelemaan kroppaani. Olen jättänyt sykemittarin pois, koska mieluummin kuulostelen, tuntuuko juoksu hyvältä vai ei. Nykyään maltan hiljentää vauhtia.

Käsivarret saivat uutta muotoa

Koska juoksulta on jäänyt aikaa muille lajeille, treenaan nyt monipuolisemmin kuin aikaisemmin, eikä juoksulenkkien vähentäminen enää harmita.

Olen oikeastaan aika tyytyväinen harrastuksiini, koska ylävartalonikin saa treeniä. Pidän siitä, että käsivarret ovat saaneet uutta muotoa. Olen myös huomannut, miten tärkeää juoksijan on pitää pakarat ja takareidet kunnossa lihaskuntoharjoittelulla.

Aivan äskettäin harjoittelin joogatunnilla soturiliikettä. Oikein kuului, miten ranka paukkui, mutta sen jälkeen selkä ei ole ollut kipeä. Sanotaan, että liike on lääke. Uskon sen, kunhan pysyy kohtuuden rajoissa.”

Lue Sport-lehden numerosta 7/2017, miten treenaaja ehkäisee vatsalihasten erkauman. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi

  • Kuuntele kroppaa
    Keho tietää rajansa. Älä koskaan treenaa, jos sattuu.
  • Muista monipuolisuus
    Yksitoikkoisuus on pahasta. Harrasta useita lajeja, niin saatat välttyä rasitusvammoilta.
  • Syö tarpeeksi
    Älä treenaa nälkäisenä. Mitä enemmän kuntoilet, sen tärkeämpää tämä on. Väsyneenä ja heikkona tekniikka kärsii.
Sport

Satunnainen pizza ei jämähdä vararenkaiksi vyötärölle, kun liikut oikein. Aloittelija voi huomata muutosta jo parissa viikossa.

Jos karsit hiilareita etkä silti laihdu, mitä jos ajattelisitkin tällä kertaa päinvastoin ja opettaisit kroppasi polttamaan hiilareita kuin pro? 

– Yleensä laihduttajat vähentävät hiilihydraatteja ensimmäisenä, ihan turhaan. Kun lisäät ruokavalioon energiaa, keho oppii käyttämään sitä paremmin, komppaa laillistettu ravitsemusterapeutti Petra Rautakallio. 

Puhutaan hiilihydraatin sietokyvystä. Se on yksilöllinen, mutta jokainen voi virittää kehonsa paremmaksi pastanpolttokoneeksi. Silloin satunnainen pizza ei jämähdä vararenkaiksi vyötärölle.

Rautakallion mukaan tärkeintä on, että ylipäätään treenaa. Kuningaslaji on kuitenkin punttien nostelu, sillä se herkistää kehon insuliinille, eli sokeriaineenvaihduntaa säätelevälle hormonille. Lihas käyttää hiilihydraatteja sekä treeniin, palautumiseen että kasvamiseen. Toisin sanoen suurempi lihasmassa tarkoittaa parempaa hiilihydraattien sietokykyä. 

Lue lisää: Selvitä 5 kysymyksellä, onko hiilihydraatin sietokykysi heikentynyt

Sekaan kannattaa ujuttaa välillä kovatehoista HIIT-treeniä, sillä siinä keho käyttää erityisen paljon hiilihydraatteja. Aloittelija voi huomata muutosta jo parin viikon säännöllisen harjoittelun jälkeen. 

– Kun insuliiniherkkyys paranee, hiilihydraatit siirtyvät verenkierrosta nopeammin lihaksiin käyttöön. Siitä syntyy hyvä kierre, Rautakallio toteaa.

Nappaa Sport-lehden numerosta 7/2017 Stefanie Hagelstamin neljän viikon crossfit-bootcamp, jolla poltat rasvaa, saat lihasta, voimaa ja kestävyyttä. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi