Sport
"Elämässä pitää hikoilla ja rakastaa." Kukan motto on peräisin äidiltä.
"Elämässä pitää hikoilla ja rakastaa." Kukan motto on peräisin äidiltä.

Kahvakuulavalmentaja Kukka Laakso kertoo elämänsä kahdeksan tärkeintä hyvän olon avainta. 

1. Tajunnanvirtaa

”Kirjoitan joka aamu käsin kolme A4-sivullista tajunnanvirtaa. Se on rakkain ja tärkein hyvinvointirutiinini, jolla olen ratkaissut monia arjen ongelmia ja keksinyt parhaat ideat.”

2. Pikakuulailua

”Jos on huono fiilis, 10–20 minuutin pikasarja kahvakuulalla virkistää mielen. Monotoninen ja rankka treeni vie nopeasti flow-tilaan.”

Lue lisää: Hurahda kahvakuulailuun! 2 helpolla liikkeellä saat timmit käsivarret

3. Omahierontaa 

”Käsivarteni jumiutuvat helposti tietokoneella. Availen jumeja kipukoukulla, jolla voi tehdä myös syvähierontaa kätevästi kotona.”

4. Viisaat sanat

”Elämässä pitää hikoilla ja rakastaa, kuten äitini sanoi. Äitini halvaantui 24-vuotiaana, ja näihin sanoihin tiivistyy paljon: ihminen on onnellinen silloin, kun voi liikkua, tehdä töitä, rakastaa ja olla rakastettu.”

"Olen aina valmiina kyykkäämään tai uimaan."

5. Arkikasviksia

”Rakastan kaaliraastetta! Se on hyvää, edullista ja kivan rouskuvaa. Tykkään raastaa ja höylätä vihanneksia ja syödä niitä omenaviinietikan kera.”

6. Tehonokoset

"Kiireisenä päivänä otan 20–30 minuutin power napit piikkimatolla. Juon ensin kahvia ja sitten nukahdan hetkeksi.”

7. Valmiina vesille

”Treenilaukussani on aina vetoremmit. Samoin painonnostokengät, pyyhe ja bikinit ovat aina auton takaluukussa. Olen siis aina valmiina kyykkäämään tai uimaan.”

8. Ilta määrää huomisen

”Yritän muistaa aamu alkaa illalla -teesin, eli se mitä tekee viimeisenä illalla, on herätessä edessä. Tykkään lukea iltaisin, viimeksi luin Maaret Kallion Lujasti lempeä -kirjan.”

Sport-lehden numerosta 6/2017 löydät Kukka Laakson tehokkaan 10 minuutin flow-kahvakuulatreenin ja parhaat vinkit tekniikkaan. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi.

Sport
Pimeässä juoksemisessa on toki oma viehätyksensä, eikö? Kuva: Shutterstock

Sieltä se hiipii ikään kuin varkain, kaamosaika, jolloin aurinkoa näkee vain hipaisulta. Miten pimeä aika vaikuttaa jaksamiseesi?

Veto veke ja jatkuva väsymys? Kuulostaako tutulta? Pimeä vuodenaika vaikuttaa meihin monin tavoin, useimmilla juuri väsyttävästi, kun aivot luulevat, että elämme jatkuvasti yöajassa. Kroppa huutaa sokeria ja sohvaa.

Vastaa kyselyymme ja kerro, miten kaamos vaikuttaa juuri sinun hyvinvointiisi ja mitkä ovat keinosi jaksamiseen.

Vastaajien kesken arvomme Joogaruoka-kirjan (Bazar). Vastaathan 1.10. mennessä!

Yhteystiedot

Osallistuminen edellyttää markkinointiluvan antamista.
Haluan saada tarjouksia tuotteista ja palveluista, uutuuksista ja kilpailuista Sanoma Aikakauslehdiltä ja Sanoma-konserniin kuuluvilta yhtiöiltä.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sport
Hengittele hyvä ihminen! Kuva: Shutterstock

Jo hymy tekee ihmeitä.

Tunnereaktiot ovat lyhyitä, niitä tulee ja menee. Silti on ikävä menettää maltti kassajonossa hidastelevalle. Ajatukset ylläpitävät tai katkaisevat tunnereaktioita, sanoo psykologi Anna Andersén.

Keho valmistautuu toimintaan kiihdyttämällä sisäeritysrauhasten toimintaa, esimerkiksi hormonitoimintaa ja välittäjäaineiden kulkua. Hengitysrytmi nopeutuu, lihaksisto jännittyy, verenkierto vilkastuu ja yhteydet aivoissa aktivoituvat. Klassinen esimerkki on taistele tai pakene -reaktio. Viha tai pelko virittää kehon alkukantaisesti toimimaan mahdollisimman nopeasti tunnevasteen mukaisesti, jotain kohti tai pois jostain.

Tärkein työkalu tunnesäätelyssä on hengitys.

Tunnesäätely on tärkeää jo siksi, että tunnereaktioiden paisuessa liian suuriksi ne voivat haitata arkea tai suorituksia. Pelko voi estää kertomasta jymyidean työpalaverissa tai liika jännitys torpedoida osallistumisen kivaan juoksutapahtumaan.

– Salliva suhtautuminen omiin tunnereaktioihin hillitsee niiden paisumista. Tärkein työkalu tunnesäätelyssä on hengitys.
Kun pidentää uloshengitystä, autonomisen hermoston rauhoittava osa on aktiivisempi. Se vaikuttaa suoraan keholliseen vasteeseen, sydämen pamppailuun tai kainaloiden hikoiluun madaltavasti.

Andersén listaa keinot, joilla pääset tunnereaktion herraksi.

  1. Tiedosta tilanne. Huomio tunteesi, pyri nimeämään se tarkasti. Onko tunne negatiivinen vai positiivinen? Onhan kyse pikaisesta tunnereaktiosta, ei pidemmästä mielialasta?
  2. Hengitä rauhallisesti. Laske kolmeen hengittäessäsi nenän kautta sisään, pidätä hetki ja laske viiteen hengittäessäsi suun kautta ulos. Toista viisi kertaa. Hengitykseen keskittyminen ja uloshengityksen pidentäminen rauhoittavat hermostoa ja rentouttaa oloa.
  3. Kosketa itseäsi. Laita käsi rinnallesi 10 sekunniksi. Pieni, lempeä lohdutuksen osoitus vaikuttaa aivoihin vieden viestiä turvallisuudesta.
  4. Aisti ympäristö. Kiinnitä huomio siihen, mitä näet. Kun luettelet mielessäsi ympärillä näkyviä asioita tai ihmisiä, tarkkaavaisuutesi keskittyy tunteen sijaan konkreettisiin asioihin ja reaktio laimenee.
  5. Sanoita hyväksyvästi. Kerro itsellesi, että tunnereaktio on ihan okei. Häpeäminen tai kieltäminen saattavat vain voimistaa reaktiota, itsemyötätunto puolestaan laskee kierroksia kehossa ja pystyt rauhoittumaan nopeammin.
  6. Mieti isommin. Tunnereaktiolla on aina merkitys, mutta se voi tuoda myös viestiä isommasta asiasta. Esimerkiksi itkuherkkyyden taustalla voi olla huonosti nukuttuja öitä tai huolia. Olisi tärkeää hoitaa tunnetta esiin puskevia asioita kuntoon, jolloin tunnereaktioita ei enää tarvita.
  7. Hymyile. Ärtynyt seisoo totisena eteenpäin kumartuen. Aivot ja mieli lukevat kehoa, jolloin ajatuksissaan ylläpitää ärtymyksentunnetta. Kun pakottaa hymyn kasvoilleen ja kohentaa ryhdin, tunnereaktion kehollinen vaste hiipuu ja ärtymys laimenee.

Haluatko oppia rentoutumaan? Löydät Sport 8 -numerosta kymmenen oivaltavaa vinkkiä siitä, miten kehoa ja mieltä voi rentouttaa. Muistathan, että tilaajana voit lukea lehden maksutta osoitteesta digilehdet.fi/sport