Kuva Shutterstock

Sokerista tehdään nyt ruokien ykköspahista. Tässä vinkkejä sokeripommien välttelyyn.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio sisältää vain vähän sokeria – enintään kymmenen prosenttia päivittäisestä energiasta saisi tulla sokerista. Maailman terveysjärjestö WHO kuitenkin suositti hiljattain, että raja voisi olla vieläkin alhaisempi - vain viisi prosenttia. Se tarkoittaa noin 25 grammaa sokeria naisella, jonka energiankulutus on noin 2000 kilokaloria vuorokaudessa.

Määrä on pieni, kun ottaa huomioon, että makeisten ja muiden herkkujen lisäksi päivän sokerisaldo voi hyvinkin kertyä täyteen jo pääaterioilla. Piilosokerit vaanivat etenkin valmisruuissa ja puolivalmisteissa, esimerkiksi pastakastikkeessa.

Mitä valintoja pitäisi tehdä, jotta tavoitteeseen pääsee? Viisi prosenttia kertyy jo 2,5 desilitrasta eli lasillisesta appelsiinitäysmehua – eli naurettavan helposti. Tärkeintä on vältellä lisättyä sokeria sisältäviä ruokia, mutta on myös hyvä tiedostaa, missä muualla sokeripommit piileksivät. Tässä esimerkkejä päivän mittaan eteen tulevista ansoista.

Aamiainen

Viisi prosenttia täyttyy helposti jo aamupalalla, jos ei ole tarkkana. Erityisesti myslit, mehut, sokeroidut mehukeitot ja maustetut jogurtit kasvattavat sokeritaakkaa. Myslien ja jogurttien ravintosisällöt voi syynätä jo kaupassa – niissä on eroja!

50 g hedelmämysliä, 200 g luonnonjogurttia = 17 g sokeria

2 dl appelsiinitäysmehua = 20 g sokeria

200 grammaa maustettua jogurttia = 28 g sokeria

2 ruisleipäpalaa, levitettä, juustoa, kurkkua = 1 g sokeria

neljän viljan puuro, maidolla = 5 g sokeria

neljän viljan puuro ja 1 dl mehukeittoa = 15 g sokeria

Lounas

Valmisruuat ja salaatinkastikkeet saattavat sisältää yllättävän paljon sokeria. Aina lounasta ei ole mahdollista valmistaa itse, joten valmisruokien ravintosisältöjä kannattaa pitää silmällä. Elintarvikkeiden ainesosat luetellaan paino-osuuksien mukaan alenevassa järjestyksessä. Siis mitä edempänä sokeri on listalla, sitä enemmän sitä on. Myös lounasruokalat ilmoittavat usein tarkkaan, mitä kaikkea ruuat pitävät sisällään.

200 g lasagnea, 150 g salaattia ranskalaisella kastikkeella = 10 g sokeria

300 g tomaattikeittoa, 2 siivua leipää, levite = 9 g sokeria

300 g lohi-avokadosalaattia öljykastikkeella, 2 siivua leipää, levite = 4 g sokeria

Välipala

Kahvitauko on mitä oivallisin hetki sortua iltapäivää piristävään makeaan hetkeen. Lounaasta on jo aikaa, ja verensokeri pitäisi saada ylös. Terveellisiksi naamioidut välipalatkin saattavat olla todellisuudessa melkoisia sokeripakkauksia. Jos työpaikan kahviossa on tarjolla vain pullia ja patukoita, omien eväiden tuominen töihin saattaa olla paikallaan.

dallaspulla = 17 g sokeria

pikkupulla ilman täytettä = 5 g sokeria

banaani ja kourallinen pähkinöitä = 18 g sokeria

25 gramman jogurttinen myslipatukka = 8,5 g sokeria

40 gramman täytesuklaapatukka = 23 g sokeria

20 grammaa tummaa suklaata = 10 g sokeria

Päivällinen

Jos päivällisen valmistaa itse, sokerin välttely on helpointa. Näissä esimerkeissä lisättyä sokeria on vain ketsupissa, muut sokerit ovat maitotuotteiden sisältämää laktoosia. Ketsuppiakin saa nykyään vähäsokerisempana ja -suolaisempana versiona.

4 kalapuikkoa, perunamuusia ja salaattia = 2 g sokeria

makaronilaatikkoa turauksella ketsuppia = 9 g sokeria

3 dl lohikeittoa, pala ruisleipää = 5 g sokeria

pasta carbonaraa, itse tehty = 7 g sokeria

Iltapala

Pieni makea saattaa siivittää helpommin yöunille, mutta illallakin pitäisi vielä pysytellä kohtuudessa, mikäli meinaa päästä suosituksiin.

2 palaa ruisleipäpalaa, levitettä, juustoa, kurkkua = 1 g sokeria

2 dl hedelmäsalaattia sokerittomassa liemessä = 16 g sokeria

150 g kotitekoista marjarahkaa = 25 g sokeria

150 g pannukakkua = 8 g (hillolla 16 g) sokeria


Ravintosisällöt: fineli.fi. Huom! Sokerimäärissä on huomioitu kaikki sokerit, myös maitosokeri eli laktoosi sekä hedelmäsokeri. Maitotuotteilla ja hedelmillä on runsaasti terveysvaikutuksia, joten sokeripitoisuuksiensa takia niitä ei kannata jättää pois ruokavaliosta. Hedelmien luontaisesti sisältämän fruktoosin glykeeminen indeksi on myös alhaisempi kuin valkoisen sokerin, eli hedelmät eivät sokerimäärästään huolimatta nosta verensokeria yhtä paljon kuin esimerkiksi makeiset. Lisätty sokeri on se todellinen pahis.

Vapputarjoilujen pohtimisen voi päättää tähän.

Pallotteletko vielä vapun menua? Et mieti kauan, sillä listasimme herkullisimpien vappuruokien ja -juomien reseptit niin, että joka tason kokkailijalle löytyy jotakin.

Maailman huonoimmalle kokille

Tästä ei ruuanlaitto helpommaksi muutu: kokeile kolmea herkkudippiä, jotka valmistuvat sekoittamalla kahta eri ainesosaa toisiinsa. Dippailun jälkeen kelpaa nauttia jälkiruuaksi kahden ainesosan suklaakakkua.

Varman päälle pelaajalle

Aina ei jaksa kikkailla. Silloin kannattaa tehdä Teresa Välimäen luottotarjottava, pekoni-sipulipiiras. Sitä syntyy helposti kokonainen pellillinen.

Simasuulle

Jos ryhtyy salamannopeasti tuumasta toimeen, saattaa vielä juuri ja juuri saada kotitekoista simaa vappupäiväksi. Vaaralliseksi arvioidun simakikan käyttö tosin kysyy tarkkaavaisuutta ja uskallusta. Viime hetken simanjanoon soveltuu pikasima, joka on heti ainesten sekoittamisen jälkeen valmista juotavaksi.

Kun mikään ei riitä -herkuttelijalle

Oletko se tyyppi, joka alkaa kaivata suklaapalaa syötyään pari munkkia? Ei hätää. Ihanan överit suklaaherkut ovat sinua varten.

Uppopaistonallelle

Perinteisten vappumunkkien haastajia ovat suloiset vappudonitsit ja kookoshiutaleissa kieritellyt huff puff -munkit. Jälkimmäisiä myydään Nigeriassa katukojuista aamiaiseksi ja matkaevääksi, eli ne sopivat vappubrunssille ja piknikeväiksi paremmin kuin hyvin. Ennen kuin laitat rasvan kiehumaan, tarkista munkkien uppopaistamisen ohjeet.

Yökukkujalle

Roskaruokaklassikot ovat kaikkea muuta kuin roskaa, kun ne tekee itse. Rapea kanakori, söpöt mac & cheese -kupit ja bataattiranskalaiset tekevät lähtemättömän vaikutuksen nälkäisiin juhlijoihin. 

Brunssitaikurille

Amerikkalaiset pannukakut ovat brunssiklassikko, joka tarjotaan vaahterasiirapin ja marjojen kera. Kirpeän ja makean ystävän kannattaa testata karamellisoituja greippejä, joiden valmistaminen on yllättävän yksinkertaista.

Juomahifistelijälle

Oman elämänsä baarimikoille sopivat pirteän viileät vappudrinkit, joiden ohjeet ovat drinkkien tekemisen ammattilaisilta. Makuhermoja kutkuttavia drinkkejä voi tehdä myös alkoholittomina.

Se, joka pelkää, ei saa enää kotitekoista simaa vapuksi. 

Unohtuiko simanteko? Ei hätää. Vielä ei ole liian myöhäistä laittaa simaa tulemaan. Perimätieto kertoo, että siman valmistusta voi nopeuttaa yksinkertaisella kikalla niin, että ainakin maanantaiksi vappupäivän brunssille saa kotitekoista herkkujuomaa. 

Kas näin se käy: Tavallisesti sima siirretään heti pullottamisen jälkeen jääkaappiin, jossa se jatkaa käymistä hitaasti. Käyminen tapahtuu huoneenlämmössä nopeammin, joten valmistusta voi nopeuttaa jättämällä pullotetut simat yön ajaksi pöydälle ja siirtämällä ne vasta seuraavana päivänä jääkaappiin.

Tällä konstilla siman pitäisi ehtiä kilistelykuntoon vielä vähintäänkin vappupäiväksi. Perinteisen simareseptin voit tarkistaa Me Naisten jutusta.

Varo vaaraa

Mikään ei ole ilmaista, joten tähänkin perinteikkääseen kikkaan sisältyy pieni riski. Simassa olevan hiivan innokas käyminen saattaa johtaa siihen, että paine käy liian kovaksi ja pöydälle jätetyt pullot posahtavat.

Esimerkiksi elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia arvio simakikan vaaralliseksi ja muistuttaa MTV:n jutussa, että huoneenlämpöön jätettyjä simapulloja tulee seurata tarkasti. 

Vaaratilanteiden ja irtaimiston tuhoutumisen välttämiseksi lienee parasta varmistaa, ettei huoneenlämmössä kihisevän simapullon yllä ole kattokruunua tai ainakaan kenenkään kasvoja. Muovipullot ovat nopeutetun siman tekijälle varmempi valinta kuin lasipullot. 

Vieläkin liian hidasta?

Mikäli simakikka on makuusi liian hurja tai liian hidas, vappu ei siltikään ole pilalla. Simaa – tai ainakin simanmakuista juomaa – voi valmistaa minuuteissa, ja kaupoista löytyy suuret valikoimat markettisimoja. Testasimme niitä kaksi vuotta sitten, ja osa kokeilluista tuotemerkeistä on yhä myynnissä.

Survival bread eli ”selviytymisleipä” koostuu vehnäjauhoista, suolasta ja vedestä.

Jauhoja, suolaa ja vettä sekaisin, kevyt vaivaus ja taikina uuniin pariin sataan asteeseen 20–25 minuutiksi.

Pinterest kertoo, että osavaltiokohtaisten hakutulosten perusteella palvelun alaskalaiskäyttäjät ovat todella kiinnostuneita survival bread -nimisestä leivästä – ainakin siitä päätellen, kuinka paljon he etsivät ”selviytymisleivän” kuvia ja reseptejä. Voi olla, että alaskalaiset eivät ole kauan yksin mielenkiintonsa kanssa, sillä ilmiöstä ovat kirjoittaneet myös muutamat isot verkkosivustot, esimerkiksi Country Living.

Mikä sitten tekee yksinkertaisesta leivästä niin erityisen?

Sen lisäksi, että leipään tarvitaan vain kolmea ainetta ja se on helppo valmistaa, leipä säilyy kuivassa ja ilmatiiviisti pakattuna jopa vuoden, kertoo reseptiä esitellyt Leaf.tv-sivusto. Käntty ei tietenkään maistu juuri miltään ja on kuivaa, mutta käy erityisen hyvin esimerkiksi eräolosuhteisiin.

Suomeksi laivakorppunakin tunnettu leipä on ollut historiassa esimerkiksi merimiesten ja sotilaiden murkinaa.

Sitä tarina ei kerro, tietävätkö alaskalaiset meitä muita enemmän esimerkiksi lähestyvästä maailmanlopusta vai miksi heidän leipämieltymyksensä ovat survivalistisen kuivakat. Hyvän, pehmeän ja maukkaan leivän tekeminen kotona ei nimittäin ole vaikeaa – katso vaikkapa nämä reseptit.

Tai ehkä amerikkalaistrendi enteilee sitä, että pettuleipä ja korvikekahvi tulevat Suomessakin muotiin hetkenä minä hyvänsä?

Suklaa on nyt supertrendikäs. Herkuttelun voi aloittaa jo aamiaisella.

Tänä keväänä suklaa on niin trendikästä, että se pyrkii jopa aamiaispöytiimme. Suklaakakun nauttimisen aamupalaksi voi julistaa jopa terveysteoksi – sen kun sanotaan hillitsevän tehokkaasti herkuttelun himoa myöhemmin päivällä. Aamun kakku saa kuitenkin olla terveellisestä päästä: käytä leivonnaiseen tummaa suklaata ja kaakaojauhetta sekä kookosjauhoa ja avokadoa.

Raksuvat överiherkkupalat

noin 20 palaa

Valmistusaika 10 min + jäähdytysaika 1 h

200 g tummaa suklaata

100 g valkosuklaata (tai valkosuklaahippuja)

1 dl kuorittuja hasselpähkinöitä

1 dl kuivattuja karpaloita

3 dl riisimuroja

2 dl minivaahtokarkkeja

1 keksisuklaapatukka (esimerkiksi Twix, KitKat)

½ tl rypsiöljyä

1. Vuoraa neliskanttinen noin 24 cm x 24 cm:n kakku- tai uunivuoka leivinpaperilla. Saat paperin asettumaan paremmin, kun rypistelet sen palloksi, kastelet kevyesti, rypistelet vielä hetken ja sitten avaat. Sipaise paperin pinta kevyesti rypsiöljyllä.

2. Sulata tumma suklaa.

3. Leikkaa valkosuklaa pieniksi paloiksi terävällä veitsellä.

4. Rouhi hasselpähkinöitä hieman veitsellä.

5. Kun sekoitat aineksia suklaaseen, säästä kaikista aineksista (paitsi riisimuroista) vähän koristeluun. Sekoita sulatetun suklaan joukkoon suurin osa hasselpähkinöistä, kuivatuista karpaloista ja minivaahtokarkeista sekä kaikki riisimurot. Kääntele lopuksi joukkoon suurin osa paloitellusta valkosuklaasta.

6. Tasoita massa uunivuokaan. Pilko keksisuklaapatukka pieniksi paloiksi ja ripottele palat kakun pinnalle. Koristele pinta lopuilla hasselpähkinöillä, kuivatuilla karpaloilla, minivaahtokarkeilla ja valkosuklaapaloilla.

7. Anna jähmettyä jääkaapissa noin tunnin ajan. Nosta kakku vuoasta leivinpaperin avulla ja leikkaa neliöiksi.

 

Vinkki! Kakkutaikinaa tehdessäsi valuta desin mittaan ensin oliiviöljy, sitten hunaja. Näin hunaja solahtaa helposti mitasta kulhoon. Lautanen Sokos.

 

Aamiaissuklaakakku

8–10 palaa

Valmistusaika 15 min + paistoaika 45 min

1 dl kaakaojauhetta

1 dl kookosjauhoa

2 tl leivinjauhetta

½ tl kanelia

¼ tl vaniljajauhetta

¼ tl suolaa

5 kananmunaa

1 dl oliiviöljyä

1 dl hunajaa, vaahterasiirappia tai agavesiirappia

1 dl kaurakermaa

nokare voita vuokaan

Kuorrute

100 g tummaa suklaata

1 iso kypsä avokado

1 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

½ dl kaurakermaa

¼ tl chilihiutaleita

1. Voitele suorakaiteen muotoinen leipävuoka tai pieni pyöreä irtopohjavuoka voilla. Yhdistä kulhossa kuivat aineet: kaakaojauhe, kookosjauho, leivinjauhe, kaneli, vaniljajauhe ja suola.

2. Yhdistä toisessa kulhossa kananmunat, oliiviöljy, hunaja ja kaurakerma. Kaada seos kuivien aineiden joukkoon ja vatkaa nopeasti tasaiseksi vispilällä.

3. Kaada taikina vuokaan. Paista 175-asteisen uunin alaosassa noin 45 minuuttia (peitä foliolla loppuvaiheessa, jos pinta tummuu liikaa). Kokeile kypsyyttä hammastikulla.

4. Anna jäähtyä hetken ajan ja kumoa. Voit antaa kakun makujen tekeytyä seuraavaan päivään asti.

5. Valmista kuorrute. Sulata suklaa mikroaaltouunissa tai vesihauteessa.

6. Halkaise avokado, poista kivi. Lusikoi hedelmäliha kulhoon. Lisää kaakaojauhe, hunaja, kaurakerma ja chilihiutaleet. Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Sekoita lopuksi joukkoon sula suklaa.

7. Lusikoi kuorrute paksuksi kerrokseksi kakun päälle.

 

Jälkiruokamuodissa yksi koristelu on ylitse muiden: marmorointi. Valkosuklaakuorrute tai -dippi saa keväiset kuviot muutamasta tipasta elintarvikeväriä.

 

Marmoroidut kolmen suklaan keksit

noin 30 kpl

Valmistusaika 30 min + jäähdytysaika 2–8 h + paistoaika 15 min

200 g voita

1 dl sokeria

1 dl tummaa kaakaojauhetta

2½ dl vehnäjauhoja

¼ tl vaniljajauhetta

¼ tl suolaa

1 dl suklaahippuja

Kuorrute

200 g valkosuklaata

1 dl kuohukermaa

punaista ja sinistä nestemäistä elintarvikeväriä

1. Vaahdota pehmeä voi, sokeri ja kaakaojauhe sähkövatkaimella. Yhdistä keskenään vehnäjauhot, suola ja vaniljajauhe. Kääntele joukkoon, älä vatkaa.

2. Sekoita lopuksi taikinaan suklaahiput.

3. Jaa taikina kahtia.

4. Ota iso pala tuorekelmua ja muotoile puolet taikinasta kelmun päälle noin 20 cm pitkäksi, halkaisijaltaan noin 4 cm:n paksuiseksi pötköksi. Kierrä rullaksi ja käännä molemmista päistä tiukasti kiinni. Tee samoin toiselle taikinapalalle. Anna taikinapatukoiden levätä jääkaapissa vähintään 2 tuntia tai yön yli.

5. Leikkaa taikinapötkö noin sentin paksuisiksi paloiksi. Siirrä palat leivinpaperilla vuoratulle pellille. Anna pehmentyä hetken ja painele sitten palat hieman litteämmiksi.

6. Paista 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Keksit saavat olla vielä hieman pehmeitä, kun otat ne uunista. Anna niiden jäähtyä pellillä.

7. Valmista kuorrute. Paloittele valkosuklaa kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa (älä keitä), ja kaada suklaan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

8. Ota suklaaseoksesta puolet pieneen kulhoon. Pudota pari tippaa punaista ja sinistä väriä suklaaseen. Sekoita vähän, jotta saat marmorikuvion.

9. Kasta jäähtyneiden keksien reuna yksi kerrallaan marmoriseokseen. Siirrä leivinpaperille ja anna kuorrutteen kiinteytyä.

10. Kun värit ovat sekoittuneet täysin, kaavi kuorrutekulho tyhjäksi ja siirrä siihen loput kuorrutteesta. Dippaa loputkin keksit.

 

 

Suolaiset jäätelöt tekevät taas tuloaan. Astiat ja kauha Kretuliini.

 

Helppo suolakinuski-suklaajäätelö

Noin 1 l

Valmistusaika 10 min + jäädytysaika 6 h

4 dl kuohukermaa

1 tlk kondensoitua maitoa (397 g)

1 dl kaakaojauhetta

1 dl suklaahippuja

2 dl kinuskikastiketta

1 tl hiutalesuolaa

1. Mittaa kulhoon kuohukerma. Vatkaa sähkövatkaimella tai yleiskoneella pehmeäksi vaahdoksi.

2. Lisää kondensoitu maito ja kaakaojauhe. Vatkaa tasaiseksi.

3. Kääntele joukkoon suklaahiput.

4. Sekoita hiutalesuola kinuskikastikkeeseen ja valuta jäätelömassan joukkoon. Sekoita vain hieman – kastike saa jakautua jäätelöön epätasaisesti.

5. Laita seos pitkänmalliseen pakastusrasiaan. Aseta seoksen pinnalle tuorekelmu ja peitä astia toisella tuorekelmukerroksella tai kannella.

6. Jäädytä pakastimessa vähintään 6 tuntia. Anna jäätelön pehmentyä hetken ajan huoneenlämmössä ja ota vasta sitten kelmu pois pinnalta. Pyörittele jäätelö palloiksi tötteröön tai lusikoi annosmaljoihin.