Kananmunaleikkuri on nimestään huolimatta todellinen monitoimikone! Kuva:  Shutterstock
Kananmunaleikkuri on nimestään huolimatta todellinen monitoimikone! Kuva: Shutterstock

Unohda veitsi! Nämäkin ruuat voit laittaa siivuiksi – ja vieläpä paljon näppärämmin – munaleikkurilla.

Pölyttyykö sinullakin kananmunaleikkuri kaapissa? Tai käytätkö sitä pelkästään viikonloppuisin tai juhlahetkinä, jolloin tarvitaan säntillisen tasaisia munaviipaleita?

Otahan vimpain esille, sillä siitä on iloa monen ruuan ja jopa herkkujen viipaloimiseen. Äskettäin Me Naiset selvitti, miten leikkurista menee läpi Mignon-muna. Ja kuten videoltamme näkyy, pääsiäisen herkkumunasta tuli leikkurissa niin nättejä viipaleita, että niitä kelpaa tarjota juhlapöydässäkin.

Mignon-testimme innoittamana kokeilimme kananmunaleikkuria myös muihin ruokiin. Kymmenen niistä viipaloitu enemmän tai vähemmän kauniisti, mutta yksi ruoka meni pahasti muusiksi. Käytössämme oli tavallinen markettileikkuri.

  1. Avokado

    Pehmeästä koostumuksesta huolimatta kuorittu avokado menee leikkurin läpi näppärästi, kun sen on halkaissut keskeltä mullistavan vinkin mukaisesti.
    Lue lisää: Nyt tulee uusi mullistava avokadokikka, jonka avulla kivi irtoaa ilman veistä

     

  2. Banaani

    Siistejä banaaniviipaleita voi vaikkapa tarjota hedelmälautasella tai käyttää täytekakun koristeena.

     

  3. Herkkusieni

    Lehtikaalipizzaa vai herkullista keittoa? Herkkusienen saa toki näppärästi veitselläkin viipaloitua, mutta identtiset siivut näyttävät paremmalta.
     

  4. Kiivi

    Kiivin viipaloiminen aiheuttaa hieman sotkua, sillä viipaleista valuu helposti nestettä pois. Mutta lopputuloksena saa näppäriä siivuja, joita voi käyttää vaikkapa puuron tuunaamiseen.

     

  5. Mozzarella

    Pizzaan, lämpimään voileipään, laatikkoruuan päälle! Helposti viipaloitavasta mozzarellajuustosta saa makua moneen ruokaan.
    Vinkki! Kannattaa jättää päällimmäiseksi se osa, jonka täytyy näyttää parhaimmalta. Mozzarellakin tarttuu helposti leikkurin pohjaan.
     

  6. Makkara

    Kuka nyt makkarasiivuja tarvitsee? Sehän syödään kokonaisena! Väärin, pienet makkarasiivut maukastavat vaikka munakasta.

     

  7. Omena

    Omenaviipaleista on moneksi! Kokeile niitä piirakassa tai vaikkapa vihreässä boolissa.

     

  8. Persikka

    Persikkaviipaleet ovat niin nättejä, että niillä koristelee kakun tai piirakan helposti.

     

  9. Tofu

    Ihanasti sujahtaa tofukimpale leikkurin läpi, ja siinäpä onkin aineksia kiinalaiseen herkkuruokaan.

     

  10. Kurkku

    Kurkku kannattaa kuoria ja pätkiä kolmeen–neljään osaan ennen viipaloimista. Näitä siivuja voi käyttää vaikka raikkaassa boolissa tai salaatin koristeena.

     

  11. Tomaatti

    Emme suosittele tomaatin viipaloimista!
     

Tarkkana kalahyllyllä: vain osassa kalapaketeissa vastuullisesta kalastamisesta kertova MSC-sertifikaatti. Tee broileripullia samalla vaivalla tuplasatsi. Ne kestävät hyvin pakastusta! Kuvat: Lasse Lecklin, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki. Vaaleanpunainen kulho ja pikkukupit Lokal. Kangas Nougat.

Arki alkaa, mutta nyt lihapullissa on uutta makua. Härkis-sienipöyrykät, broileri-omenapyörykät, kermaiset kalapullat ja lihapulla-pastavuoka tuovat maistuvaa vaihtelua arkeen.

Broileri-omenapyörykät

4 annosta

valmistusaika 40 min

2 täysjyväpaahtoleipäsiivua

1 dl turkkilaista jugurttia

1 (n. 120 g) hapokas omena, esimerkiksi granny smith

1 valkosipulinkynsi

1 cm:n pätkä inkivääriä

2 rkl öljyä

2 tl curryjauhetta

½ tl suolaa

400 g broilerinjauhelihaa

1. Murustele leivät kulhoon. Lisää turkkilainen jugurtti. Pese ja raasta omena. Sekoita raaste, leipäpalat ja jugurtti. Jätä leivät pehmenemään seokseen.

2. Raasta inkivääri ja kuori sekä hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää curry, valkosipulit ja inkivääri kuumaan öljyyn. Kuullota muutama minuutti.

3. Sekoita jugurtti-leipäseokseen kuullotetut mausteet ja öljy, suola ja broilerinjauheliha. Sekoita hyvin.

4. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Vuoraa pelti leivinpaperilla. Kostuta kädet ja pyöritä massa lihapulliksi. Massasta tulee noin ½ pellillistä pieniä lihapullia.

Kermaiset kalapullat

4 annosta

valmistusaika 30 min

400 g pakasteseitiä

1 muna

1 dl ruiskorppujauhoa

1 rkl sitruunankuorta

1 tl suolaa

1 dl kuohukermaa

Leivitykseen

1 dl korppujauhoja

½ tl suolaa

Paistamiseen

voita

1. Ota sei sulamaan tuntia aiemmin. Leikkaa kohmeinen kala kuutioiksi.

2. Kokoa sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon kalakuutiot, korppujauho, muna, sitruunankuori ja suola. Soseuta hyvin.

3. Lisää kerma hiljalleen valuttaen ja samalla soseuttaen. Anna massan levätä jääkapissa 10 minuuttia.

4. Muotoile pulliksi kostein käsin. Kumoa lautaselle korppujauho ja suola. Pyörittele pullat seoksessa.

5. Lämmitä pannu keskilämmöllä. Sulata voi ja paista muutama pulla kerrallaan joka puolelta rapeaksi.

 


Härkispullat ja vegekastike ovat nykymummolan klassikoita. Ne sopivat kaikille! Lautanen Sokos.

 

Härkis-sienipyörykät

4 annosta

Valmistusaika 30 min

100 g herkkusieniä

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 rkl soijakastiketta

1 pkt (250 g) härkistä

Paistamiseen

öljyä ja voita

1. Puhdista herkkusienistä multa. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Hienonna sienet ja sipulit.

2. Kuumenna öljy pannussa kuumaksi ja lisää sienet. Anna ruskistua, mutta käännä vain kerran, jotta nesteet pysyvät sisällä. Kun sienet ovat ruskistuneet, vähennä lämpöä ja lisää sipulit. Kuullota. Lisää soijakastike ja anna sen keittyä pois.

3. Laita paistetut kasvikset ja härkis sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon. Soseuta tasaiseksi massaksi.

4. Pyöritä pyöryköiksi kostutetuin käsin. Paista kahdessa erässä pannulla.

Vegaaninen ruskeakastike

n. 5 dl kastiketta

valmistusaika 15 min

2 rkl (40 g) margariinia

½ dl vehnäjauhoja

3 dl vettä

2 dl kaurakermaa

½ tl sinappia

1 rkl soijakastiketta

½ tl suolaa

mustapippuria myllystä

1. Sulata margariini pannulla. Lisää jauho ja sekoita. Anna jauhojen paahtua paistinpannulla kunnolla ruskeiksi sekoitellen välillä. Ruskistumiseen menee noin 7 minuuttia.

2. Lisää vesi ja kaurakerma norona sekoittaen kierrevispilällä. Mausta sinapilla, soijalla, suolalla ja mustapippurilla. Anna kiehahtaa ja maista. Lisää tarvittaessa suolaa.

 


Muuntele ruuan makua lorauttamalla vuokaan vähän valkoviiniä tai vaihtamalla oliivit aurinkokuivattuihin tomaatteihin. Vihreä lautanen Lokal. Sininen lautanen ja haarukka Sokos.

 

Lihapulla-pastavuoka

4 annosta

valmistusaika 30 min + 30 min uunissa

Rosmariini-parmesaanilihapullat

1 dl korppujauhoja

200 g rahkaa

1 muna

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 oksaa tuoretta rosmariinia

50 g parmesaania

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria (myllystä)

600 g nauta-sikajauhelihaa

Pastavuoka

3 tlk tomaattimurskaa

2 dl vettä

1 prk arrabiatapestoa

1 dl oliiveja

½ tl suolaa

350 g pastaa

2 mozzarellaa (125 g/kpl)

1. Mittaa korppujauho ja rahka kulhoon. Riko muna joukkooon ja sekoita. Jätä turpoamaan.

2. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipuli. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulit. Nosta pois levyltä jäähtymään.

3. Irrota rosmariinin lehdet puumaisesta varresta ja hienonna. Raasta parmesaani.

4. Sekoita rahka-korppujauhoseokseen sipulit, rosmariini, parmesaani, suola, pippuri ja jauheliha.

5. Pyörittele kostutetuin käsin massa lihapulliksi. Isoja lihapullia tulee noin 16.

6. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kumoa uunivuokaan tomaattimurskat ja pesto. Lisää vesi, suola ja oliivit sekä pasta. Jos käytät spagettia, voit katkaista sen puoliksi. Sekoita. Lisää lihapullat. Kypsennä 25 minuuttia.

7. Vuoan ollessa uunissa valuta ja revi mozzarellat pieneksi. Ripottele vuoan päälle ja laita vielä 5 minuutiksi uuniin.

Vinkki! Jos teet pelkät lihapullat ilman pastaa ja kastiketta, kypsennä niitä 200-asteissa uunissa 15 minuuttia ja paista lopuksi paistinpannulla.

Unohda pekoniin käärityt sienet, tässä tulee ”pekonas”!

Swineapple eli ”pekonas” on tämän kesän hitiksi noussut grilliherkku, josta lukuisat ulkomaalaiset ruokabloggarit postaavat kuviaan, kertoo Mashable-lehti. Tässä hassunnäköisessä viritelmässä ananas on kiedottu pekoniin ja täytetty possunpaistilla.

Erikoinen herkku valmistetaan kovertamalla keskiosa pois kokonaisesta ananaksesta, joka sitten täytetään possunpaloilla, päällystetään pekonilla ja kypsytetään grillissä useita tunteja.

Idea pekoniin kiedotusta ananaksesta syntyi ilmeisesti jo kaksi vuotta sitten, kun Facebook-käyttäjä Josh Push julkaisi kuvan hänen ananaspossuviritelmästään. Kuitenkin vasta tänä kesänä sosiaalisessa mediassa on innostuttu tästä merkillisen näköisestä yhdistelmästä.

 Onpa erikoisuus päätynyt tänä kesänä tulille koto-Suomessakin.