Syyrialainen Khaldoun pyöräytti uutuuskirjaan damaskoslaiset lihapiirakat.

Maistuisiko hummus, fattoush tai kubba? Uusi keittokirja tarjoilee syyrialaisten ja irakilaisten turvapaikanhakijoiden omat suosikkireseptit.

Naudan sisäpaistia, riisiä, mausteita, suolaa – ja täytteet voitaikinan sisään. Tuttuja ainesosia, vähän kuin supisuomalaisessa lihapiirakassa, mutta lopputuloksena ovatkin damaskoslaiset lihapiirakat, nimeltään qozi sham

Syyrialaiset lihikset löytyvät uuden Hummus-keittokirjan (Cozy Publishing) sivuilta. Kyseessä ei ole perinteinen ruokakirja, sillä reseptit ovat peräisin Suomeen saapuneilta turvapaikanhakijoilta. 

Qozi sham on syyrialaisen Khaldounin luottoresepti. Hän saapui Suomeen syksyllä 2015 ja on työskennellyt sen jälkeen Kirkkonummella vastaanottokeskuksen keittiössä.

Lihapiirakat ovat omanlaistaan lohturuokaa, Khaldoun kertoo kirjassa.

– Kun Syyriassa halutaan lähettää joku turvallisesti matkaan, hänen kunniakseen järjestetään läksiäiset. Silloin tarjolla on usein täyttäviä ja ravitsevia liharuokia. Aivan kuin lähtijä haluttaisiin ruokkia kunnolla vielä kerran, ennen kuin koti jää taakse.

Yhteiseen pöytään 

Idea keittokirjasta sai alkunsa, kun valokuvaaja Sanna Peurakoski alkoi syksyllä 2015 miettiä, miten voisi oman ammatillisen osaamisensa kautta olla hyödyksi Suomeen saapuville turvapaikanhakijoille. Yhdessä toimittaja Elisa Rimailan kanssa kaksikko haastatteli ja kuvasi yhteensä 11 turvapaikanhakijaa. 

– Vieraasta kulttuurista saapuvia ihmisiä oli yhtäkkiä paljon, ja se tuntui herättävän suomalaisissa monenlaisia kysymyksiä. Silloin syntyi ajatus, että ruokahan meitä kaikkia yhdistää, Rimaila kertoo.

Jokainen kotikokki sai itse valita, millaisia ruokia valmisti yhdessä Rimailan ja Peurakosken kanssa. Mosulilainen Saad valitsi kirjaan perinteisen irakilaisen kala-annoksen, ja syyrialaissiskokset Gracia ja Hiba kokkasivat kuuluisia aleppolaisia kibbeh-pyöryköitä. Parit kuvaukset osuivat ramadanin ajalle, jolloin kokit itse eivät voineet syödä valmistamiaan herkkuja.

– Ihan kaikkien kanssa meillä ei ollut yhteistä kieltä, mutta yleensä niistä tuli meille kaikille hauskimpia hetkiä, kun yritimme yhdessä arpoa kaupassa, mitä raaka-ainetta he haluavat ostaa ja mistä sitä löydetään, Rimaila kertoo.

Ruoka kuin mindfulness

Kuvauksissa Khaldounin damaskoslaiset lihapiirakat osoittautuivat varsinaiseksi mindfulness-harjoitukseksi: Rimaila sai irakilaiskotikokilta tehtävän liottaa ja kuoria annokseen tarvittavat mantelit. 

– Siinä ehkä viidettäkymmenettä mantelinkuorta rapsutellessa tuli mieleeni, että olisi varmaan ollut hyvä kertoa Khaldounille aikaisemmin, että meillä myydään kaupoissa valmiiksi kuorittuja manteleita, Rimaila nauraa.

Qozi sham – damaskoslaiset lihapiirakat

6 annosta

300 g naudan sisä- tai ulkopaistia (kasvisversioon käy esim. Härkis)

6 dl riisiä

1 rkl arabialaista mausteseosta (kts. ohje alta)

1 tl suolaa

3 rkl voita tai kasviöljyä

1 ras filotaikinaa tai ohueksi kaulittua voitaikinaa (n. 250–350g)

1 dl cashew-pähkinöitä tai mantelilastuja

Leikkaa liha pieniksi kuutioiksi ja keitä paloja vedessä kattilassa noin 30 minuuttia. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.

Sekoita riisiin mausteet ja rasva. Lisää joukkoon mureaksi keitetty liha.

Ota esiin filotaikina tai sulata ja kauli voitaikina ohueksi. Parhaan muodon lihapiirakoille saat, kun otat avuksi esimerkiksi pienen kulhon (halkaisija noin 10 cm). Laita reilu pala taikinaa astian pohjalle: leikkaa taikina sen kokoisiksi paloiksi, että saat taiteltua kulhon reunojen yli menevät osat riisi-lihaseoksen peitoksi.

Lusikoi taikinan päälle kulhoon täyteseosta niin, että kulho täyttyy. Taittele taikina tiiviisti.

Kumoa piirakka kulhosta leivinpaperin päälle uunipellille. Toista, kunnes kaikki taikina on käytetty. Koristele piirakat pähkinöillä tai mantelilastuilla.

Paista lihapiirakoita uunissa 5 minuuttia 225 asteessa, kunnes taikina saa kauniin värin.

Arabialainen maustesekoitus

1 ½ dl maustepippureita

3/4 dl mustapippureita

1/4 dl kokonaista neilikkaa

2 tl jauhettua muskottipähkinää

2 tl jauhettua kardemummaa

2 tl jauhettua kanelia

2 tl jauhettua inkivääriä

Jauha pippurit ja neilikat morttelissa hienoksi. Lisää muut mausteet ja sekoita. Mausteseoksesta riittää useampaan reseptiin.

Resepti

Annoksia:
6
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Qozi sham – damaskoslaiset lihapullat

Leikka liha pieniksi kuutioiksi ja keitä paloja vedessä kattilassa noin 30 minuuttia. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.

Sekoita riisiin mausteet ja rasva. Lisää joukkoon mureaksi keitetty liha.

Ota esiin filotaikina tai sulata ja kauli voitaikina ohueksi. Parhaan muodon lihapiirakoille saat, kun otat avuksi esimerkiksi pienen kulhon (halkaisija noin 10 cm). Laita reilu pala taikinaa astian pohjalle: leikkaa taikina sen kokoisiksi paloiksi, että saat taiteltua kulhon reunojen yli menevät osat riisi-lihaseoksen peitoksi.

Lusikoi taikinan päälle kulhoon täyteseosta niin, että kulho täyttyy. Taittele taikina tiiviisti.

Kumoa piirakka kulhosta leivinpaperin päälle uunipellille. Toista, kunnes kaikki taikina on käytetty. Koristele piirakat pähkinöillä tai mantelilastuilla.

Paista lihapiirakoita uunissa 5 minuuttia 225 asteessa, kunnes taikina saa kauniin värin.

300
g
naudan sisä- tai ulkopaistia (kasvisversioon käy esim. Härkis)
6
dl
riisiä
1
rkl
arabialaista mausteseosta (kts. ohje alta)
1
tl
suolaa
3
rkl
voita tai kasviöljyä
1
ras
filotaikinaa tai ohueksi kaulittua voitaikinaa (n. 250–350g)
1
dl
cashew-pähkinöitä tai mantelilastuja

Arabialainen maustesekoitus

Jauha pippurit ja neilikat morttelissa hienoksi. Lisää muut mausteet ja sekoita. Mausteseoksesta riittää useampaan reseptiin.

1 ½ dl maustepippureita
3/4 dl mustapippureita
1/4 dl kokonaista neilikkaa
2 tl jauhettua muskottipähkinää
2 tl jauhettua kardemummaa
2 tl jauhettua kanelia
2 tl jauhettua inkivääriä

Maistuisiko viileä mustikkajäätelö tai kinuskinen mustikka-mantelipiirakka?

Mustikat kruunaavat niin kakut kuin aamiaisherkut. Koostimme Me Naisten kaikkien aikojen kymmenen parasta mustikkareseptiä. Mikä on sinun suosikkisi?

  1. Mustikkainen kaurapaistos
    Kaurapaistos on koukuttava herkku! Kuva: Sanoma-arkisto
    Kaurapaistos on koukuttava herkku! Kuva: Sanoma-arkisto

  2. Mustikka-sitruunapehmis
    Mustikka-sitruunapehmis tarjoaa kesän viileimmän nautinnon. Kuva: Sanoma-arkisto
    Mustikka-sitruunapehmis tarjoaa kesän viileimmän nautinnon. Kuva: Sanoma-arkisto

  3. Sitruunainen mustikkapiiras
    Sitruunainen mustikkapiiras on kuin taideteos. Kuva: Sanoma-arkisto
    Sitruunainen mustikkapiiras on kuin taideteos. Kuva: Sanoma-arkisto

  4. Mustikkasmoothie kardemummalla
    Mustikkasmoothie maustetaan kardemummalla. Kuva: Shutterstock
    Mustikkasmoothie maustetaan kardemummalla. Kuva: Shutterstock

  5. Mustikkakakku
    Mustikkakakku – täydellinen koriste kesäpöytään! Kuva: Sanoma-arkisto
    Mustikkakakku – täydellinen koriste kesäpöytään! Kuva: Sanoma-arkisto

  6. Banaani-mustikka-granolamaljat
    Banaani-mustikka-granolamalja herättää aamiaiselle. Kuva: Sanoma-arkisto
    Banaani-mustikka-granolamalja herättää aamiaiselle. Kuva: Sanoma-arkisto

  7. Aamiaisletut mustikoilla
    Mustikkalettuja ei kukaan pysty vastustamaan. Kuva: Sanoma-arkisto
    Mustikkalettuja ei kukaan pysty vastustamaan. Kuva: Sanoma-arkisto

  8. Mustikka-viinirypälehilloke
    Mustikka-viinirypälehilloke maistuu esimerkiksi aamiaisbageleiden kanssa. Kuva: Sanoma-arkisto
    Mustikka-viinirypälehilloke maistuu esimerkiksi aamiaisbageleiden kanssa. Kuva: Sanoma-arkisto

  9. Vaniljainen mustikkakeitto
    Niin paljon parempaa kuin kaupan mustikkakeitto. Kuva: Sanoma-arkisto
    Niin paljon parempaa kuin kaupan mustikkakeitto. Kuva: Sanoma-arkisto

  10. Mustikka-mantelipiirakka
    Makea kinuski ja hapan ranskankerma ovat vastustamaton yhdistelmä. Kuva: Sanoma-arkisto
    Makea kinuski ja hapan ranskankerma ovat vastustamaton yhdistelmä. Kuva: Sanoma-arkisto

Suupielet saavat sinertyä, kun mustikka-aika koittaa. Leivo kesän paras piirakka tai kokeile ruis-rahkataskuja – ne ovat kuin jälkiruokatacoja!

Ruis-rahkataskut

4 annosta

valmistusaika 30 min

Ruiskuoret

50 g voita

1 dl maitoa

1½ dl ruisjauhoja

1 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 rkl sokeria

paistamiseen voita

Täyte

1 prk (200 g) rahkaa

1 lime

2 rkl vaaleaa siirappia

2 dl mustikoita

1 Valmista ensin täyte. Huuhdo lime hyvin ja raasta siitä kuori. Sekoita limenkuoriraaste, rahka, hunaja ja mustikat. Laita jääkaappiin odottamaan.

2 Sulata voi muovisessa leivontakulhossa. Mittaa kulhoon maito. Lisää jauhot, leivinjauhe ja sokeri. Sekoita hyvin.

3 Ota neljäsosa taikinasta kulhosta ja pyöritä palloksi. Muotoile pallo litteäksi käsien välissä. Tee taikinasta yhteensä neljä lituskaa.

4 Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä. Sulata pannulla nokare voita. Paista lettuset yksi kerrallaan molemmin puolin. Tarjoile heti!

Makea kinuski ja hapan ranskankerma ovat koukuttava yhdistelmä.
Makea kinuski ja hapan ranskankerma ovat koukuttava yhdistelmä.

Mustikka-mantelipiirakka

8 annosta

valmistusaika 30 min + 30 min paisto

Pohja

150 g mantelimassaa

100 g voita

1 dl tummaa muscovadosokeria

3 dl vehnäjauhoja

½ dl mantelilastuja

1 tl leivinjauhetta

2 rkl vettä

Täyte

150 g ranskankermaa

1 muna

1 dl karamellisoitua

kondensoitua maitoa (saa valmiina kaupasta)

4 dl mustikoita

1 Nosta mantelimassa ja voi huoneenlämpöön. Pilko muutamaan osaan leivontakulhon pohjalle ja anna pehmetä noin 10 minuuttia.

2 Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Mittaa joukkoon sokeri ja nypi sekaisin.

3 Lisää jauhot, mantelilastut ja leivinjauhe. Jatka taikinan sekoittamista käsin kunnes se on murumaista. Lisää vesi ja sekoita taikina.

4 Painele taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Peitä pohja leivinpaperilla ja kaada sen päälle kuivia herneitä painoksi. Paista pohjaa keskitasolla 15 minuuttia.

5 Valmista sillä välin täyte. Sekoita vispilällä sekaisin ranskankerma ja muna. Lisää joukkoon karamellisoitu kondensoitu maito ja sekoita.

6 Ota pohja pois uunista. Nosta herneet ja leivinpaperi pois. Herneet voi säästää uudelleen käytettäväksi. Kaada täyte pohjan päälle. Ripottele mustikat täytteen päälle ja sekoittele kevyesti täytteen joukkoon pienellä lusikalla. Paista 30 minuuttia eli kunnes täyte on hyytynyt ja pinta on ruskistunut vähän.

Runsaasti tuoreita mansikoita ja kermavaahtoa – siinä on kesän rakastetuimman jälkiruuan juju.

Yksi on saletti: mansikkakauden voittamaton jälkiruokaon perinteinen mansikkakakku.

Täydellinen mansikkakakku syntyy yksinkertaisista raaka-aineista ja simppelistä ohjeesta. Niputimme yhteen tärkeimmät ohjeet: lopputulos herkullinen, raikas ja helppo valmistaa.

  1. Leivo Soppa365 superhelppo kakkupohja. ”Tällikakku” syntyy kolmesta ainesosasta, eli sokerista, munista ja vehnäjauhoista.
  2. Pohjan kypsyessä uunissa, valmista kakun täytteeksi rahka-kermavaahto. Vaahdota kuohukerma ja sekoita joukkoon maustettu rahka tai maitorahka ja sokerit. Käytä osa täytteeksi ja loput kuorrutukseen. Jos haluat tehdä trendikkään ”nakukakun”, käytä kaikki vaahto silloin täytteenä.
  3. Ota valmis kakkupohja uunista, anna jäähtyä, halkaise kahteen kerrokseen ja kostuta maidolla.
  4. Levitä kerrosten väliin rahka-kermavaahtoa ja viipaloituja tuoreita mansikoita. Jos kuorrutat, levitä loput seoksesta kakun päälle ja reunoille.
  5. Mansikoita, mansikoita ja lisää mansikoita. Älä säästele herkkumarjan käytössä, kun koristelet kakkua.

Tässä inspiraatiota ihaniin mansikkakakkuihin ja koristeluun. Tyyli on vapaa!

 

A post shared by Laura (@lauraemiliaii) on

 

A post shared by j e n n y k e l l e r (@jennycookies) on

 

A post shared by Villa Helmiina (@villahelmiina) on

 

Kumpaan ryhmään sinä kuulut: juusto vai kinkku ensin -leiriin?

Sosiaalinen media käy taas kuumana ikuisuuskysymyksestä. Kumpi tulee ensin leivälle: juusto vai kinkku? Kinkkiseen kysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta; jokaisella on silti siihen vahva mielipide. Niin kuin löytyy vessapaperirullan asennosta ja näkkileivän voitelupuolesta. Joillakin saattaa olla asioihin myös vahva ”ihan sama” -asenne, mutta se on asia erikseen.

Twitterissä tällä viikolla käynnistynyt vilkas keskustelu osoittaa, että ainakin siellä leivänpäällysaihe jakaa käyttäjät selvästi kahteen leiriin. Voileivän rakennus onkin tarkkaa puuhaa: toiset haluavat kinkkunsa ensimmäiseksi ja toiset juustonsa. Tämä on synnyttänyt Twitteriin kaksi eri ryhmää eli Kinkku ensin ja Juusto ensin -ryhmät.

Nyt Twitter-käyttäjä Miikkulainen on esitellyt ”kompromissinsa kinasteluun”.

Maistuisiko symmetrisesti rakennettu voileipä, jossa sekä kinkku että juusto saavat kosketuksen leipään?

Miikkulainen käyttää tviitissään myös hashtagia ”rauhanehdotus”.

Juusto vai kinkku ensin -läpänheitto alkoi kiivaana tiistaina julkaistusta tviitistä. Siinä Jumppa Hällfors ilmoitti, että juusto kuuluu alle.

Sen jälkeen KHL-kiekkoilija Teemu Ramstedt perusti Kinkku ensin -ryhmän, kertoo Ilta-Sanomat. Leikkimielinen kinastelu on saanut sen jälkeen koko ajan uusia ehdotuksia, kuten Miikkulaisen rakennelman.

Viimeksi kun voileipäkeskustelu kävi kuumana vuonna 2016, Me Naiset analysoi viipaleiden järjestystä ja selvitti, mikä vaikuttaa niiden sijoitteluun eniten. ”Niin vain on aina tullut tehtyä” oli yksi yleisimmistä vastauksista. Moni ei siis edes ajattele asiaa sen kummemmin, vaan lätkii päälliset totutussa järjestyksessä voileivälle.

Jotkut ovat kuitenkin sitä mieltä, että leipä maistuu erilaiselta riippuen sen päällisten järjestyksestä:

– Jos juusto on tosi herkullista, laitan sen päälle. Muuten kinkku tulee päälle, vastasi yksi haastattelemamme ihminen.

Lue lisää: Laitatko leivälle ensin kinkun vai juuston? Analysoimme, mitä se kertoo

Kysely

Miten voileipä rakennetaan oikeaoppisesti?