Ensikertalaisen kannattaa valita kevyt ja mehevä punaviini. Kuva: Shutterstock
Ensikertalaisen kannattaa valita kevyt ja mehevä punaviini. Kuva: Shutterstock

– Viiniharrastuksesta on tehty liian hienostelevaa, sanoo ravintola Murun viinimestari Samuil Angelov. Mies vinkkaa edulliset punkut, valkkarit ja kuohuvat, joilla tyhjätaskukin pääsee helposti viinimaistelussa alkuun.

Ravintola Murun viinimestari Samuil Angelov pitää vanhanaikaisena ajatusta, että viiniharrastus olisi monimutkaista ja hienostelevaa pienen porukan hifistelyä.

– Viini on hyvää, kun se maistuu sinusta hyvältä. Suomalaisilla ei ole viiniosaamisessaan mitään hävettävää!

Samuil Angelovin mukaan suomalaiset ovat hyviä maistelijoita. "Olemme harjaantuneet tunnistamaan eron vaikkapa suomalaisen ja ruotsalaisen perunan välillä." Kuva Tuomas Kolehmainen
Samuil Angelovin mukaan suomalaiset ovat hyviä maistelijoita. "Olemme harjaantuneet tunnistamaan eron vaikkapa suomalaisen ja ruotsalaisen perunan välillä." Kuva Tuomas Kolehmainen

Angelov on voittanut Suomen sommelier-mestaruuden kolmesti ja edustanut Suomea kansainvälisissä kilpailuissa. Hän muistuttaa, että useissa maissa viinituntemus perustuu vain kotialueen viineihin. Alkon laajan valikoiman ansiosta suomalaiset ovat maistelleet viinejä monista eri maailman kolkista, ja ovat avoimia kokeilemaan lisää.

Maistelun järjestäminen

Omaan viinimakuun voi tutustua vain maistelemalla. Pienelläkin budjetilla ja näillä ohjeilla pääsee alkuun:

  • Viisi kaveria ja kolme pulloa viiniä ovat hyvä määrä alkuun.
  • Valitse samantyyppisiä viinejä eri puolilta maailmaa, näin vertailu on helpompaa.
  • Laita muistiin, millaiseen viiniin tykästyit ja pyydä seuraavalla kerralla myyjää suosittelemaan samantyyppisiä viinejä maistelupareiksi.

– Paras hinta-laatusuhde löytyy 14–25 euron pulloista. Alle kympin viinien valikoima on melko yhtenäinen ja rajoittunut. Esimerkiksi joitakin tuotantoalueita ei löydy tästä hintaluokasta lainkaan.

 

Kuohuviinit

Makeuden lisäksi kuohuvia luokitellaan muun muassa niiden kuplien, eli hiilidioksidin, määrän mukaan. Mitä pienemmät kuplat, sitä hienompi kuohuva.

  • Samppanja valmistetaan Ranskassa, cava Espanjassa ja prosecco Italiassa.
  • Jos pullo on päässyt hölskymään, anna sen tasaantua rauhassa.
  • Jääkaapissa kuohuviini viilenee sopivan lämpöiseksi noin 2–3 tunnissa.

1. Carrington Vintage Brut 2015, 9,99 €

Australia. Erittäin kuiva, keskihapokas, kypsän sitruksinen, päärynäinen, mausteinen, hennon yrttinen.

2. Mionetto Prosecco Brut, 9,99 €

Italia. Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, päärynäinen, kevyen aprikoosinen, raikas.

Perelada Reserva Cava Brut, 9,99 €

Espanja. Erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, keltaomenainen, hennon mineraalinen, kevyen paahteinen.

 

Punaviinit

Angelov kehottaa aloittelijaa välttämään todella tanniinisia ja kuivia viinejä. Punaviinien tanniinisuus syntyy rypäleiden kuorista, rangoista ja siemenistä. Karvaus tuntuu kiristävänä aistimuksena kitalaessa ja ikenissä. Punaviineihin tutustuminen kannattaa aloittaa kevyistä ja mehevistä viineistä.

Viinin kaataminen kannuun hedelmien ja limun sekaan ei ole kirosana tälle kursailemattomalle viinimestarille.

– Sangria on erinomainen kesäjuoma, kunhan et tuhlaa siihen arvokasta viiniä. Valitse kevyt punaviini, joka ei ole tamminen. Tammisuus ei sovi sangriaan.

  • Tarjoile punaviini noin 17-asteisena. Kaada viini karahviin ja aseta jääkaappiin noin 30–45 minuutiksi ennen tarjoilua. Pidä huoli, ettei jääkaappi lemahda esimerkiksi sipulille: se häiritsee viinin makua.
  • Edullinenkin punaviini paranee karahvissa: se auttaa viiniä saamaan happea, mikä taas kehittää aromeja.

1. Jacob's Creek Grenache Shiraz 2014, 9,99 €

Australia. Keskitäyteläinen, keskitanniininen, makean karpaloinen, mustikkainen, mausteinen.

2. Juno Shiraz Mourvèdre Viognier 2014, 9,99 €

Etelä-Afrikka. Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, kirsikkainen, mausteinen, hennon mokkainen.

3. Le Grand Noir Cabernet Syrah 2014, 9,99 €

Ranska, Languedoc-Roussillon. Täyteläinen, tanniininen, kirsikkahilloinen, kevyen herukkainen, mausteinen, mokkainen.

 

Valkoviinit

Valkoviineissä hapokkuus vaikuttaa paljon siihen, miten makealta viini suussa maistuu. Valkkareihin tutustuminen kannattaa aloittaa puolikuivista tai puolimakeista.

– Poreileva sprtizer on helppo tapa tutustua valkoviiniin. Valitse mahdollisimman edullinen viini, ja lisää siihen maun mukaan joko soodaa tai spriteä, Angelov vinkkaa.

Valkoviini nautitaan kylmänä. Hätäratkaisuna pullon voi nakata pakkaseen jäähtymään.

– Kunhan et tuiskeessa unohda pulloa pakkaseen. Nopeampi keino jäähdyttää juoma on laittaa pullo jääkaappiin astiaan, jossa on ruokasuolaa, vettä ja jääpaloja. Juuri eilen jouduimme ravintolassa tekemään näin, kun kylmässä olleet pullot loppuivatkin kesken.

  • Jääkaappikylmä valkoviini lämpenee lasiin kaadettaessa pari astetta, jolloin siitä tulee täydellistä tarjoiltavaksi.

1. Blitz Riesling 2015, 8,99 €

Saksa, Mosel. Puolimakea, hapokas, kypsän sitruksinen, ananaksinen, kevyen päärynäinen, hennon mausteinen.

2. Cono Sur Bicicleta Riesling 2015, 8,99 €

Chile, Bío Bío. Kuiva, hapokas, hedelmäinen, kypsän sitruksinen, kevyen viheromenainen, hennon mineraalinen.

3. Yalumba Y Series Riesling 2015, 9,99 €

Australia, Etelä-Australia. Kuiva, hapokas, kypsän sitruunainen, viheromenainen, kevyen yrttinen, hennon mineraalinen.

Viinit valitsi Samuil Angelov, luonnehdinnat ja viinikuvat Alko.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Lehtikaalikääryleet höyrytetään viidessä minuutissa kattilan höyryosassa. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki

Nyt ei kituuteta kaalikeitolla, vaan kevennetään kekseliäämmin. Nämä kevyet kaaliherkut maistuvat kaikille.

Lehtikaalikääryleet

4 annosta

valmistusaika 40 min

1 pss (n. 10 lehteä)

lehtikaalia

Täyte

1 dl kvinoaa

1 dl punaisia linssejä

1 sipuli

100 g herkkusieniä

1 valkosipulinkynsi

3 rkl balsamicoa

2 rkl soijakastiketta

½ ruukkua persiljaa

1 tl suolaa

1. Huuhtele kvinoa ja linssit. Kaada kattilaan ja lisää vettä niin, että linssit ja kvinoa peittyvät hyvin. Keitä 15 minuuttia eli kunnes ovat kypsiä. Voit tarvittaessa lisätä vettä.

2. Kuori ja hienonna sipuli sipuli ja valkosipulinkynnet. Puhdista ja pilko herkkusienet. Kuumenna öljy pannulla ja paista sieniä kovalla lämmöllä noin 5 minuuttia. Laske lämpötilaa ja lisää sipulit pannulle. Kuullota sipulit pehmeäksi. Lisää balsamico ja soijakastike sekä suola.

3. Hienonna persilja. Sekoita paistetut sipulit ja sienet sekä persilja, keitetyt linssit ja kvinoat.

4. Leikkaa lehtikaalin lehdistä kuivunut kanta pois. Leikkaa varovasti lehtiruodit ohuemmiksi, jos ne ovat kovin paksuja. Pehmennä lehtiruoteja veitsen kahvalla kevyesti nuijien.

5. Täytä lehdet noin ruokalusikallisella täytettä. Rullaa lehti kiinni ja pakkaa lehdet tiiviisti höyrytyskattilan höyryosaan. Jos sinulla ei ole höyrytyskattilaa, voit käyttää metallista siivilää tavallisen kattilan sisällä.

6. Höyrytä kääryleitä 5 minuuttia.

Mehevä pastavuoka on helppo vegaaniherkku, joka maistuu kaikille. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki
Mehevä pastavuoka on helppo vegaaniherkku, joka maistuu kaikille. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki

Kukkakaali-pastavuoka

4–6 annosta

valmistusaika 30 min + paisto 15 min

1 kukkakaali

2 sipulia

3 valkosipulinkynttä

400 g täysjyväpastaa

4 rkl ravintohiivahiutaleita

3 rkl valkoviinietikkaa

1 tl suolaa

2 dl kaurakermaa

Kuorrutus

1 rkl margariinia (valitse maidoton, jos haluat ruuasta vegaanisen)

1 dl korppujauhoa

1 rkl ravintohiivahiutaleita

1 rkl kuivattua sipulia

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pilko kukkakaali ronskiksti paloiksi. Kuori sipuli ja valkosipuli. Pilko myös sipulit muutamaan osaan. Paahda vihanneksia uunissa 15 minuuttia, eli kunnes ne ovat pehmentyneet ja paahtuneet vähän.

2. Kasvisten ollessa uunissa keitä pasta hyvin suolatussa vedessä.

3. Soseuta pehmeät vihannekset sauvasekoittimella. Sekoita soseen joukkoon ravintohiivahiutaleet, suola, pippuri ja kaurakerma. Sekoita sose ja pasta.

4. Lusikoi pasta vuokaan. Tee kuorrute. Mittaa ainekset kulhoon ja nypi hyvin sekaisin. Levitä vuoan päälle. Paahda kuorrutusta 15 minuuttia, eli kunnes se on ruskistunut kauniisti.

Raikas kaalipaistos valmistuu hetkessä. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki
Raikas kaalipaistos valmistuu hetkessä. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki

Limellä maustetut kiinankaalit ja paksoit

4 annosta

valmistusaika 15 min

1 kiinankaali tai 2 paksoita

1 lime

1 dl cashew-pähkinöitä

½ dl vettä

1 rkl seesamiöljyä

1 tl suolaa

1. Leikkaa kiinankaali 4 osaan tai paksoit puoliksi. Siivuta lime ohuiksi siivuiksi ja rouhi cashew-pähkinät.

2. Mittaa paistinpannulle vesi. Nosta limet veteen ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää kaalit pannulle ja keitä niitä kunnes vesi haihtuu. Käännä kerran.

3. Lisää kuivuneelle pannulle seesamiöljy ja suola. Paista kaaleja muutama minuutti. Tarjoile paistetun lohen kanssa.

Helppo ja kevyt ateria syntyy yhdessä uunivuoassa. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki
Helppo ja kevyt ateria syntyy yhdessä uunivuoassa. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki

Paahdettu kaali-broileripaistos

4 annosta

valmistusaika 10 min + paisto 20 min

1 parsakaali

250 g ruusukaaleja

150 g vihreitä papuja

1 sitruuna

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

4 broilerin rintafilettä

2 tl berbere-mausteseosta

1. Leikkaa parsakaalin varresta kuiva kanta pois. Pilko suupaloiksi. Leikkaa ruusukaalien kannat pois ja poista nuhjaantuneet lehdet. Puolita ruusukaalit. Leikkaa pavuista molemmista päistä kannat ja puolita. Siivuta sitruuna.

2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja levitä kasvikset pellille. Lorota öljy kasvisten päälle ja ripottele päälle puolet suolasta. Sekoittele öljy ja suola kasvisten joukkoon.

3. Puolita rintafileet. Nostele pellille. Suolaa broilerit ja hiero pintaan berberemauste.

4. Paahda uunissa 20 minuuttia. Tarjoile tuoreella mintulla maustetun jugurtin kanssa.

 

 

Tarkkana kalahyllyllä: vain osassa kalapaketeissa vastuullisesta kalastamisesta kertova MSC-sertifikaatti. Tee broileripullia samalla vaivalla tuplasatsi. Ne kestävät hyvin pakastusta! Kuvat: Lasse Lecklin, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki. Vaaleanpunainen kulho ja pikkukupit Lokal. Kangas Nougat.

Arki alkaa, mutta nyt lihapullissa on uutta makua. Härkis-sienipöyrykät, broileri-omenapyörykät, kermaiset kalapullat ja lihapulla-pastavuoka tuovat maistuvaa vaihtelua arkeen.

Broileri-omenapyörykät

4 annosta

valmistusaika 40 min

2 täysjyväpaahtoleipäsiivua

1 dl turkkilaista jugurttia

1 (n. 120 g) hapokas omena, esimerkiksi granny smith

1 valkosipulinkynsi

1 cm:n pätkä inkivääriä

2 rkl öljyä

2 tl curryjauhetta

½ tl suolaa

400 g broilerinjauhelihaa

1. Murustele leivät kulhoon. Lisää turkkilainen jugurtti. Pese ja raasta omena. Sekoita raaste, leipäpalat ja jugurtti. Jätä leivät pehmenemään seokseen.

2. Raasta inkivääri ja kuori sekä hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää curry, valkosipulit ja inkivääri kuumaan öljyyn. Kuullota muutama minuutti.

3. Sekoita jugurtti-leipäseokseen kuullotetut mausteet ja öljy, suola ja broilerinjauheliha. Sekoita hyvin.

4. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Vuoraa pelti leivinpaperilla. Kostuta kädet ja pyöritä massa lihapulliksi. Massasta tulee noin ½ pellillistä pieniä lihapullia.

Kermaiset kalapullat

4 annosta

valmistusaika 30 min

400 g pakasteseitiä

1 muna

1 dl ruiskorppujauhoa

1 rkl sitruunankuorta

1 tl suolaa

1 dl kuohukermaa

Leivitykseen

1 dl korppujauhoja

½ tl suolaa

Paistamiseen

voita

1. Ota sei sulamaan tuntia aiemmin. Leikkaa kohmeinen kala kuutioiksi.

2. Kokoa sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon kalakuutiot, korppujauho, muna, sitruunankuori ja suola. Soseuta hyvin.

3. Lisää kerma hiljalleen valuttaen ja samalla soseuttaen. Anna massan levätä jääkapissa 10 minuuttia.

4. Muotoile pulliksi kostein käsin. Kumoa lautaselle korppujauho ja suola. Pyörittele pullat seoksessa.

5. Lämmitä pannu keskilämmöllä. Sulata voi ja paista muutama pulla kerrallaan joka puolelta rapeaksi.

 


Härkispullat ja vegekastike ovat nykymummolan klassikoita. Ne sopivat kaikille! Lautanen Sokos.

 

Härkis-sienipyörykät

4 annosta

Valmistusaika 30 min

100 g herkkusieniä

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 rkl soijakastiketta

1 pkt (250 g) härkistä

Paistamiseen

öljyä ja voita

1. Puhdista herkkusienistä multa. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Hienonna sienet ja sipulit.

2. Kuumenna öljy pannussa kuumaksi ja lisää sienet. Anna ruskistua, mutta käännä vain kerran, jotta nesteet pysyvät sisällä. Kun sienet ovat ruskistuneet, vähennä lämpöä ja lisää sipulit. Kuullota. Lisää soijakastike ja anna sen keittyä pois.

3. Laita paistetut kasvikset ja härkis sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon. Soseuta tasaiseksi massaksi.

4. Pyöritä pyöryköiksi kostutetuin käsin. Paista kahdessa erässä pannulla.

Vegaaninen ruskeakastike

n. 5 dl kastiketta

valmistusaika 15 min

2 rkl (40 g) margariinia

½ dl vehnäjauhoja

3 dl vettä

2 dl kaurakermaa

½ tl sinappia

1 rkl soijakastiketta

½ tl suolaa

mustapippuria myllystä

1. Sulata margariini pannulla. Lisää jauho ja sekoita. Anna jauhojen paahtua paistinpannulla kunnolla ruskeiksi sekoitellen välillä. Ruskistumiseen menee noin 7 minuuttia.

2. Lisää vesi ja kaurakerma norona sekoittaen kierrevispilällä. Mausta sinapilla, soijalla, suolalla ja mustapippurilla. Anna kiehahtaa ja maista. Lisää tarvittaessa suolaa.

 


Muuntele ruuan makua lorauttamalla vuokaan vähän valkoviiniä tai vaihtamalla oliivit aurinkokuivattuihin tomaatteihin. Vihreä lautanen Lokal. Sininen lautanen ja haarukka Sokos.

 

Lihapulla-pastavuoka

4 annosta

valmistusaika 30 min + 30 min uunissa

Rosmariini-parmesaanilihapullat

1 dl korppujauhoja

200 g rahkaa

1 muna

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 oksaa tuoretta rosmariinia

50 g parmesaania

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria (myllystä)

600 g nauta-sikajauhelihaa

Pastavuoka

3 tlk tomaattimurskaa

2 dl vettä

1 prk arrabiatapestoa

1 dl oliiveja

½ tl suolaa

350 g pastaa

2 mozzarellaa (125 g/kpl)

1. Mittaa korppujauho ja rahka kulhoon. Riko muna joukkooon ja sekoita. Jätä turpoamaan.

2. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipuli. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulit. Nosta pois levyltä jäähtymään.

3. Irrota rosmariinin lehdet puumaisesta varresta ja hienonna. Raasta parmesaani.

4. Sekoita rahka-korppujauhoseokseen sipulit, rosmariini, parmesaani, suola, pippuri ja jauheliha.

5. Pyörittele kostutetuin käsin massa lihapulliksi. Isoja lihapullia tulee noin 16.

6. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kumoa uunivuokaan tomaattimurskat ja pesto. Lisää vesi, suola ja oliivit sekä pasta. Jos käytät spagettia, voit katkaista sen puoliksi. Sekoita. Lisää lihapullat. Kypsennä 25 minuuttia.

7. Vuoan ollessa uunissa valuta ja revi mozzarellat pieneksi. Ripottele vuoan päälle ja laita vielä 5 minuutiksi uuniin.

Vinkki! Jos teet pelkät lihapullat ilman pastaa ja kastiketta, kypsennä niitä 200-asteissa uunissa 15 minuuttia ja paista lopuksi paistinpannulla.