Makaronilaatikko maistuu arkena ja viikonloppuna. Kuva: Sanoma-arkisto
Makaronilaatikko maistuu arkena ja viikonloppuna. Kuva: Sanoma-arkisto

Jos et jaksa haastaa itseäsi koko kuukaudeksi, näitä herkkureseptejä kannattaa kokeilla vaikka viikonloppuna.

Syyskuun alussa käynnistyi ruokahaaste, johon on ilmoittautunut Facebookissa mukaan jo yli 17 000 suomalaista. Sen lisäksi yli 22 000 on ilmaissut kiinnostuksensa tapahtumaan. Mistä on kysymys?

Syyskuun halparuokalaiset! -tapahtuman perustajat Essi Määttä ja Sari Rito aikovat käyttää ruokaan molemmat 3,5 euroa päivässä kuukauden ajan. Syyskuun ruokiin on käytettävissä yhteensä 105 euroa henkeä kohti.

Perustajat ilmoittavat tavoitteekseen maistuvan, terveellisen ja edullisen ruuan. Heillä haasteen ensimmäisen päivän aterioihin kuului munakasta, makaronilaatikkoa ja kaurapuolukkaherkkua.

Lue myös! Jääkaapissa vain valo? Näin loihdit syötävää jämäaineksista

Jotkut muistuttivat tapahtuman Facebook-sivuilla, että testi on vain lyhyt kokeilu, kun monet joutuvat selviämään pikkurahalla ruokaostoksilla vuodesta toiseen. Joillekin yksin asuville taas 3,5 eurolla on vaikea kattaa päivittäisiä ruokamenoja.

Näillä Me Naisten resepteillä saa nipistettyä melkoisesti jo viikonlopunkin ruokalaskusta. Tuloksena on ruokaa, joka kelpaa kunnon herkutteluun!

Alle 6 euron pizza ja muut klassikot:

Kaipaatko lisää ideoita? Me Naisten haastattelussa Juuli Kinnunen ja Bjurn Bujar kertoivat aiemmin, miten he onnistuvat syömään hyvin parillakin eurolla päivässä. Heidän yhteinen ruokalaskunsa viikossa on alle 60 euroa, eli kuukaudessa he käyttävät ruokaan noin 240 euroa. Lue lisää kulinaristiparin ruokavisioista täällä.  

Kuvat: Sanoma-arkisto ja Shutterstock
Kuvat: Sanoma-arkisto ja Shutterstock

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuva: Lasse Lecklin

Kanamuna on nyt trendikäs raaka-aine, josta syntyy nopea ateria 20 minuutissa.

Tämä helppo lounas maistuu myös aamiaisena tai iltapalana. Uunissa kypsennettävän munan joukkoon voi sekoittaa haluamaansa makkaraa, yrttejä ja juustoa. Tarjoile italialainen uunimuna rapean leivän kanssa.

 

Italialainen uunimuna

4 annosta

20 min

1 tlk (400 g) tomaattista pastakastiketta

(esim. Barilla)

1 pkt (300 g) italialaista Salsiccia-makkaraa

(esim. Fiorucci)

1 dl basilikanlehtiä

4 kananmunaa

1 dl parmesaania

1⁄4 tl suolaa

1⁄4 tl mustapippuria

1 Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele kevyesti 4 uunin kestävää, 3 dl vetoista vuokaa tai kuppia.

2 Lusikoi tomaattikastike vuokiin. Viipaloi makkarat ja laita kastikkeen päälle. Lisää basilikaa ja riko vuokiin kananmunat. Mausta suolalla ja pippurilla ja raasta päälle juustoa.

3 Kypsennä uunissa 12–15 minuuttia, kunnes munat ovat hyytyneet.

Vuoassa paahdetaan ensin jauheliha, sitten kyytiin heitetään makaronit suoraan pussista. Kuva: Pia Inberg

Tämän helpommaksi ei arkikokkaus voi mennä. Uudessa helpossa ja herkullisessa makaronilaatikossa pastaa ei keitetä etukäteen, ja jauhelihakin paistuu uunivuoassa.

Makaronia, jauhelihaa, munia, maitoa. Jos makaronilaatikko valmistuu aina samalla kaavalla, kannattaa kokeilla uutta pestoversiota. Tässä helpossa arkiruoassa on uudenlaista makua, ja valmistustapa on niin helppo, ettei kokkailu voi enää tämän simppelimmäksi mennä. Kasvimaidon sijaan laatikkoon voi käyttää myös tavallista maitoa.

 

Pesto-makaronilaatikko

4 annosta

Valmistusaika 60 min

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 l sieniä, esimerkiksi kantarelleja

400 g jauhelihaa

1 tl suolaa

1 tl pippuria

500 g pastaa

1 prk pestoa

1 l mantelimaitoa

4 munaa

1 Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kuori ja pilko sipulit ja valkosipulinkynnet. Nosta sipulit uunivuokaan. Levitä vuokaan myös jauheliha. Paahda uunissa 10 minuuttia eli kunnes jauheliha on ruskistunut.

2 Perkaa ja puolita sillä välin sienet. Nosta vuoka uunista. Lisää vuokaan sienet, makaronit, mausteet ja pesto. Sekoita hyvin. Kaada päälle mantelimaito ja riko munat, sekoita.

3 Paista uunissa 45 minuuttia. Tarkista kypsyys ja jatka kypsennystä, jos pasta on vielä kovaa.