Juuli ja Bjurn uskovat, että ruokaostoksilla vaivannäkö kannattaa. ”Parillakin eurolla päivässä pärjää ihan hyvin”, Juuli sanoo. Kuvat: Jussi Vierimaa

Niinhän sitä sanotaan: halvalla ei saa hyvää, eikä köyhällä ole varaa syödä terveellisesti. Juuli Kinnunen ja Bjurn Bujari elävät vähällä rahalla mutta syövät hyvin. Miten he sen tekevät?

Tomaatit euron kilo!

Juuli Kinnunen, 24, puristelee ihastuneena tomaattikasan päällimmäisiä punaposkia. Juulin ja hänen avopuolisonsa Bjurn Bujarin, 27, etsintäretki on heti tuottanut tulosta.

– Tomaatit ovat ihanan halpoja näin kesällä! Juuli intoilee.

Hän kulkee tomerasti kojulta toiselle Turun kauppatorilla. Pöydät notkuvat auringon kypsyttämistä kasviksista. Päivälliseksi pari kokkaa linssi-kasvissosekeittoa, ja vielä täältä pitäisi löytää ainakin valkosipulia ja kukkakaalia.

Juuli ja Bjurn käyvät torilla joka viikko ja ovat tottuneet hintavertailuun.

– Yleensä kierrämme ensin koko torin ja katsomme hinnat, sitten vasta ostamme, Juuli sanoo.

Se kannattaa. Tänään tomaatin kilohinta vaihtelee eurosta kolmeen.

Euron tomaattien löytäminen tuntuu ihanalta, koska kahden työttömän taloudessa ruokaan ei ole rajattomasti rahaa. Juuli on juuri aloittanut sairaanhoitajaopinnot, Kreikasta Suomeen muuttanut albanialainen Bjurn odottaa oleskelulupapäätöstä. Kesän molemmat olivat työttöminä ja elivät säästöillä.

Syksyllä Juulin saama opintotuki ja asumislisä ovat yhteensä noin 500 euroa kuukaudessa. Pariskunnalla on myös säästöjä. Bjurn ei ole oikeutettu Kelan tukiin tai työntekoon, ennen kuin oleskelulupapäätös saapuu.

Pariskunta käyttää tuloistaan ruokaan noin 60 euroa viikossa.

– Monen säännöllisessä päivätyössä käyvän ei tarvitse miettiä ruokakaupassa, mitä ostaa. Silloin ei ehkä käsitä, miten iso stressi se voi olla, kun pitää joka kuukausi miettiä, mihin raha riittää, Juuli sanoo.

Aikaa ja vaivaa, kyllä!

Tarjouspöydän edessä Juuli ilahtuu taas: eurolla saa jykevän nipun raparperia. Tätä laitetaan smoothieen, Juuli selittää.

– En ajattele, että suomalainen ruoka on kallista. Ihmiset eivät vain jaksa ottaa selvää. Jos ostaa kaiken yhdestä paikasta, hinta ja laatu eivät välttämättä kohtaa, Bjurn sanoo.

– On vaikeampaa käydä viidessä eri paikassa kuin ostaa kaikki yhdestä kaupasta, Juuli lisää.

Juuli ja Bjurn eivät piittaa siitä, että ruokaostoksiin menee aikaa ja vaivaa: he vertailevat hintoja eivätkä koskaan osta kaikkea yhdellä kauppareissulla. Riisi ja linssit ovat halvimpia etnisissä ruokakaupoissa, vihannekset torilla. Kalassa käydään Lidlissä, chia-siemeniä saa edullisesti karkkikaupasta.

Tänään vihannesostokset maksavat kahdeksan euroa. Sillä saa ison nipun raparperia, pussin tomaatteja, kukkakaalin, valkosipulia, banaaneja ja basilikaa.

– Kaupassa ei tarvitse juuri miettiä rahaa, koska olemme jo opetelleet hyvät ruokailutottumukset ja oppineet katsomaan hintoja. Koskaan ei ole tarvinnut jättää ostoksia kassalle, Juuli sanoo.

Ei ruokaa roskiin

Kivenheiton päässä torilta on etninen ruokakauppa. Tänään sieltä ostetaan linssejä.

– Viisi kiloa riisiä, kahdeksan euroa, Juuli huudahtaa ja osoittaa kylttiä kaupan pihalla.

Sisällä hyllyt notkuvat öljyistä, tahnoista, mausteista ja raskaista riisisäkeistä. Yleensä Juuli ja Bjurn ostavat täältä riisit, linssit ja pavut. Joskus mukaan tarttuu myös turkkilaista teetä. Nyt pitäisi saada hunajaakin, mutta Juuli löytää kaikista purkeista lisättyä siirappia tai sokeria. Hunaja kannattaa ostaa tavallisesta marketista, Juuli toteaa.

– Etnokauppoihin kannattaa mennä ihan rohkeasti. Monet eivät uskalla, koska kantasuomalaiset eivät juuri käy niissä.

Juuli ja Bjurn kokkaavat aina itse. Heille hyvät ruokailutottumukset tarkoittavat sitä, että ruoka on terveellistä, laadukasta ja monipuolista.

Viikon ruokalista muotoutuu usein vasta kaupassa.

– Paikan päällä näkee, mitä mikäkin maksaa. Esimerkiksi punajuuria tulee aika harvoin laitettua, mutta kun kilon pussi maksoi euron, otimme ja laitoimme keittoon.

Juuli ja Bjurn syövät pääasiassa kasvisruokaa, kalaa ja kanaa. Välillä kokataan Välimeren makuja, välillä inspiraatiota saadaan Intiasta tai Meksikosta. Punaista lihaa pariskunta ei juuri kokkaa: Bjurn syö sitä silloin tällöin, Juuli ei koskaan.

– Tulee halvemmaksi, kun lihaa ei syö, Juuli sanoo.

Punaisen lihan sijaan Juuli ja Bjurn valmistavat paljon smoothieita, keittoja, pastakastikkeita ja omeletteja. Syy on yksinkertainen: niihin voi laittaa juuri sitä, mitä kaapista sattuu milloinkin löytymään.

Jotain löytyy aina, sillä jämiä ei heitetä koskaan pois. Periaate on juurtunut molempiin jo lapsuudessa: se mikä ostetaan, myös syödään. Se on Juulille ja Bjurnille kunnia-asia.

– Emme heitä ikinä ruokaa pois. Jos jääkaapissa on huonoksi menevä omena, se laitetaan puuron tai smoothien sekaan. Siinäkin säästää yllättävän paljon, Juuli kertoo.

Pariskunta säästää myös kyttäämällä tarjouksia ja syömällä satovuoden mukaan.

– Tomaattia kannattaa syödä kesällä, kun se on halpaa, ei keskellä talvella, kun se on kallista eikä maistu miltään.

 

Kreikassa moni ei pysty tekemään oman alan töitä. ”Perheelläni menee kuitenkin ihan hyvin. He ovat hoitaneet raha-asiansa hyvin”, Bjurn sanoo.

 

Sushin kaipuu

Yksiön pikkuruisessa keittokomerossa lämpiää uuni. Linssikattila porisee hellalla, kun Juuli pilkkoo pellille punajuurta, tomaattia, kukkakaalia ja porkkanaa.

– Yritän syödä joka päivä kaikkia värejä, että saisin monipuolisesti vitamiineja, Juuli sanoo ja laskee, että tämän päivän keitossa on ainakin punaista, oranssia ja violettia.

Juuli voitelee uunikasvikset oliiviöljyllä, johon on sekoitettu valkosipulia ja suolaa.

– Ei ole pippuria, joten käytetään näitä, Juuli naurahtaa ja ottaa keittiön kaapista pikaruokaravintolan pippuripussin.

– Emme syö juuri ulkona. Ei se kannata. Hesessä kävimme nyt, kun alekupongit tulivat.

Välillä Juulin tekisi ihan kauheasti mieli sushia. Sillä herkuttelua hän ikävöi eniten. Onneksi siihenkin on löytynyt ratkaisu: Juuli osti tarjouksesta merilevää ja opetteli tekemään itse.

Juuli ja Bjurn ovat kokkailleet yhdessä nyt puoli vuotta. He tapasivat töissä samassa kreikkalaisessa hotellissa. Bjurn muutti Suomeen, koska Juuli halusi aloittaa sairaanhoitajaopinnot useiden vuosien sekalaisten pätkätöiden jälkeen.

– Eihän hoitajilla mikään hyvä palkka ole, mutta sillä varmasti pärjää. Eri asia on kymmenen vuoden päästä, jos on lapsia ja asuntolainaa.

Hunajan laadusta ei tingitä

Juulin ja Bjurnin keittiössä ei syödä valmismakaronilaatikkoa tai mikropizzoja. Niiden sijaan valmistuu vihersmoothie, jonka juju on kanelissa. Se saa smoothien maistumaan enemmän omenapiirakalta kuin salaatilta.

Juuli ripottelee valmiin juoman pinnalle hampunsiemeniä. Ne maksavat enemmän kuin esimerkiksi auringonkukansiemenet, mutta niitä saa syödäkin vain ruokalusikallisen päivässä.

Usein kuulee sanottavan, ettei köyhällä ei ole varaa syödä terveellisesti. Juulin ja Bjurnin mielestä se ei pidä paikkaansa.

– Se on omista valinnoista kiinni. Jos haluaa ostaa halvinta makaronia ja huonoa jauhelihaa, niin siinähän ostaa. Samalla rahalla saisi parempaakin, vaikka näitä kasviksia, Juuli sanoo.

Juuri valmistuneeseen keittoon kasviksia tulee kilo. Jos ostaa sellaisia, joiden kilohinta on alle kaksi euroa, yksi annos ei tule kovin kalliiksi, Juuli laskeskelee.

– Mieluummin syömme vähän hyvää kuin hirveitä määriä huonompilaatuista. Ei se tule sen kalliimmaksikaan.

Kahdesta asiasta pariskunta ei tingi: punaviinistä ja hunajasta. Hunajan pitää olla hyvää, koska sitä kuluu teenjuojien taloudessa paljon. Punaviini taas on arjen pientä luksusta.

– Ostamme mieluummin kympin pullon, emme sitä halvinta kyykkyviiniä, Juuli sanoo.

Silloin kun Juuli ja Bjurn haluavat herkutella, he tekevät kattilassa popcornia. Iso pussi maksaa pari euroa, ja siitä riittää ainakin 20 annokseen. Joskus he hemmottelevat itseään pussillisella ruissipsejä.

– Olen vasta viime aikoina alkanut kiinnittää huomiota siihen, mitä syön. Ennen ajattelin, että niin kauan kuin jaksaa, ruoka voi olla mitä tahansa. Se on virhe, Bjurn sanoo.

Vaikka Juuli ja Bjurn haluavat pienestä budjetista huolimatta syödä terveellisesti, kaikkeen ei ole varaa. Kun Juuli asui aiemmin Ruotsissa, hän osti usein luomua.

– Täällä luomu on tosi kallista, ellei osta suoraan viljelijältä.

 

Voiko halvalla saada hyvää? ”Totta kai. Se vaatii vain vähän vaivaa ja mielikuvitusta. Ei aina tarvitse syödä sitä makaronilaatikkoa”, Juuli sanoo.

 

Jos rahaa olisi enemmän

Ruokaostoksilla Juuli ja Bjurn haaveilevat suuremmista tuloista vain harvoin. Raha riittää kaikkeen tärkeimpään.

– Jos rahaa olisi enemmän, söisin varmaan epäterveellisemmin. Saattaisin ostaa enemmän herkkuja ja leipää, Juuli sanoo.

Joskus olisi ihanaa käydä kavereiden kanssa illallisella tai kaksin treffeillä.

– Mutta senhän voi tehdä kotonakin: laittaa kynttilät, ostaa pullon viiniä ja tekee kahdestaan jotain hyvää ruokaa. Silloin se on vieläkin kivempaa, Juuli sanoo.

Juuli kiertää vaatekaupoista vain alehyllyt ja käy mieluummin kirppareilla. Pariskunta säästää myös asumalla kahdestaan yksiössä. Kaksion vuokra olisi ainakin satasen tai kaksi kalliimpi.

Rahatilanne huolettaa pariskuntaa silloin, kun edessä on yllättäviä menoja. Välillä pitää maksaa kotivakuutus tai hankkia uudet lenkkarit, mutta mihinkään tarpeettomaan rahaa ei ole.

– Jos meille sattuisi jotain, se olisi aika iso menoerä. Keskityn kuitenkin mieluummin hyviin asioihin kuin siihen, mitä voisi tapahtua, Juuli pohtii.

Eniten rahatilanne harmittaa, kun Juuli ja Bjurn haluaisivat matkustaa. Bjurnin perhe asuu Kreikassa, Juulin Oulussa. Välimatkat ovat pitkät ja matkustaminen kallista.

– Tänä kesänä emme päässeet käymään anoppilassa Kreikassa, Juuli harmittelee.

– Mutta kyllä köyhä keinot keksii. Kelläpä ei olisi hetkiä, joina toivoisi, että rahaa olisi rajattomasti, mutta kaikki aikanaan. Elämästä voi nauttia vähälläkin rahalla.

Lue lisää:

Opiskelija, näin saat luksusta halvalla – 6 vinkkiä

Näin säästät rahat maailmanympärimatkaan

Fiksu säästää lentolipun hinnassa

Jullellson

Ruokako kallista? Tämä kulinaristipari syö hyvin alle 60 eurolla viikossa

Ihan superhyvä juttu, kiitos toimitukselle! Älkää antako mielensäpahoittajien mustata tätä(kin) juttuanne. Jutun juju ja arvo omissa silmissäni oli ehdottomasti siinä, kuinka positiiviseen tyyliin se oli kerrottu. Pariskunta vaikuttaa tyytyväiseltä: vaikka rahaa ei ole paljon, ei jäädä murjottamaan ja vinkumaan sen perään, vaan hoidetaan homma kotiin niillä summilla, mitä on käytettävissä. Itse pystyn samaistumaan helposti pariskunnan arkeen, vaikka samassa rahatilanteessa en täysin olekaan. Ps...
Lue kommentti
Luksusta

Ruokako kallista? Tämä kulinaristipari syö hyvin alle 60 eurolla viikossa

Se 60 euroa on aika luksusta käytettäväksi ruokaan kuukaudessa. Minulla usein oli muutama vuosi sitten sellainen tilanne että piti tulla 20 eurolla kuussa toimeen. Silloin juuri tuli syötyä sitä mikä oli tarjouksesssa ja kesti pitkään. Parhaimmillaan söit sitä samaa ruokaa viikon päivät. Useaan kertaan päivässä.
Lue kommentti

Arancinit täytetään mozzarellalla ja paistetaan öljyssä rapeiksi.

Arancinit eli risottopallot

10 palloa

valmistusaika 1 t

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

4 dl risottoriisiä

1 ½ dl valkoviiniä

1 l vettä

200 g paseerattua tomaattia

2 tl suolaa

1 dl parmesaaniraastetta

1 mozzarellapallo

1 muna

2 dl korppujauhoja

1 l rypsiöljyä

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna paistinpannu keskilämmölle. Lisää öljy ja sipulit. Kuullota.

2. Lisää lämpöä. Kaada riisit pannulle ja kuullota niitä muutama minuutti. Lisää viini ja anna sen imeytyä. Lisää puolet vedestä. Sekoittele risottoa. Kun vesi on melkein imeytynyt, lisää loput vedestä sekä paseerattu tomaatti ja sekoita.

3. Anna kaiken nesteen imeytyä riiseihin ja tarkista vielä riisin kypsyys. Lisää suola ja parmesaani, sekoita. Anna jäähtyä.

4. Pilko mozzarella kuutioiksi kymmeneen osaan. Riko lautaselle muna ja sekoita sen rakenne rikki haarukalla. Mittaa toiselle lautaselle korppujauho.

5. Ota käteen noin kymmenesosa risotosta. Painele se käsien välissä litteäksi. Nosta päälle mozzarellapala ja pyöritä risotto sen ympärille. Pyöritä loput pallot samaan tapaan. Kasta ne munaan ja pyöräytä korppujauhoissa.

6. Kuumenna öljy kasarissa. Paista ensin puolet palloista rapeaksi, nosta ne reikäkauhalla talouspaperin päälle. Paista loput samalla tavalla.

Tulisen hapankaalin kanssa paistetusta riisistä teet loistavan pikaruuan.

Paistettu kimchiriisi

4 annosta

valmistusaika 20 min

150 g katkarapuja

3 kevätsipulin vartta

2 rkl öljyä

4 munaa

4 dl keitettyä riisiä

200 g kimchiä

2 dl babypinaattia

3 rkl soijakastiketta

2 rkl seesaminsiemeniä

1. Sulata katkaravut siivilässä kylmän juoksevan veden alla. Purista katkaravuista liika vesi pois. Hienonna kevätsipuli ohuiksi renkaiksi.

2. Kuumenna pannussa puolet öljystä. Riko munat pannulle ja paista, kunnes valkuaiset ovat kokonaan kypsyneet. Nosta syrjään odottamaan.

3. Kuumenna loput öljystä pannussa kuumaksi. Lisää riisi, kimchi, katkaravut ja kevätsipuli. Paista noin kolme minuuttia. Lisää pinaatti, soija ja seesaminsiemenet. Pyöräytä vielä sekaisin. Tarjoile paistetut munat annosten päällä.

Huom! Voit korvata kimchin puolikkaalla silputulla kiinankaalilla ja isolla lusikallisella chilikastiketta.

Mehevän makuinen kastike tarjoillaan juustoraasteen ja spagetin kanssa.

Kun Naughty Brgr -ravintoloitsija Akseli Herlevi kaipaa lohturuokaa, hän kokkaa lapsuutensa makuja. 

– Kotona meillä tehtiin tasan kahta ruokaa: jauhelihakastiketta ja spagettia sekä nakkikastiketta. Äiti laittoi nakkikastikkeeseen aina tilliä, mitä en vieläkään tajua, Akseli kertoo.

– Spagetti oli joka kerta Barillaa, ja kastike tomaatista ja jauhe­lihasta. Ruuan päälle ripoteltiin vielä juustoraastetta.

Tomaattinen jauhelihakastike

4 annosta

valmistusaika 30 min

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 porkkana

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl punaviinietikkaa

2 tl hunajaa

2 tl oreganoa

2 tlk (a 400 g) tomaattimurskaa

2 tl suolaa

mustapippuria myllystä

1. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori myös porkkana ja pilko se oikein pieneksi kuutioksi.

2. Kuumenna öljy pannulla kuumaksi ja kuullota kasvikset. Siirrä ne pannulla syrjään ja ruskista jauheliha.

3. Lisää etikka, sokeri, oregano ja tomaattimurska. Anna kiehua 10 minuuttia hiljaisella lämmöllä. Lisää lopuksi suola ja pippuri. Tarjoile spagetin kanssa.

Mitä ruuan ammattilaiset hakevat Alkosta? Ainakin suosikkirypälettä sekä – kyllä vain – nättejä etikettejä.

1. Akseli Herlevi, Naughty Brgr -ravintoloitsija: Carl Loewen Quant Riesling 2015 (13,30 €)

”Valitsen melkein aina rieslingiä. Siinä on sopivasti happoa ja jäännössokeria ja se sopii mausteisen aasialaisvivahteisen ruuan seuraksi. Kun on suosikkirypäle, valinta on helppo tehdä.”

2. Richard McCormick, ravintoloitsija ja ruokakirjailija: Kungfu Girl Riesling 2015 (14,99 €)

”Vakioviinini on Kungfu Girl Riesling. Se sopii yhteen myös aasialaisen ruuan kanssa, kuten suosikkiannokseni, paistettujen Yakisoba-nuudelien.” 

3. Toni Kostian, vuoden kokki 2016, ravintoloitsija: Viré-Clessé Cuvée J.F. Thevenet 2010 (36,50 €)

”Suosikissani riittää hapokkuus, ja se on raikas nautittava! Harvemmin ostan viiniä kotiin, mutta tämä on oikein herkullinen vaihtoehto.”

4. Sara La Fountain, tv-kokki ja ruokakirjailija: Breathing Space Cabernet Sauvignon 2013 (12,99 €)

”Arvostan hyviä ja laadukkaita juomia. Kun valitsen kotiin viinin, tykkään kuitenkin leikkisistä etiketeistä ja aika perusviineistäkin. Australia-kirjani takia suosikkini tällä hetkellä on australialainen viini, jonka etiketissä on kuumailmapallo.”

5.–7. Meri-Tuuli Lindström, ruuan sekatyöläinen: Le Grand Noir Cabernet Syrah 2014 (9,99 €), Hahn GSM 2014 (17,99 €) ja Logan Weemala Pinot Noir 2015 (12,98 €)

”Kysyn usein myyjän suosituksia, mutta kun valitsemme itse, tartumme mieheni kanssa usein eläinetiketeillä vuorattuihin pulloihin. Lempparini on ’hanhiviini’ ja mieheni tykkää ’lammasviinistä’. Usein mukaan tarttuu myös Loganin Pinot Noir, joka sopii monelle ruualle.”