Ystävänpäivä saa romanttisen käänteen – ainakin, kun virittelet tarjottavat näistä seitsemän sortin rakkausruuista.

Flirtti

Raikas aperatiivi herättelee makuhermot juhannusaterialle.

Pink lady

1 hengelle
Valmistusaika: 5 minuuttia

2 cl giniä
2 cl sitruslikööriä (Cointreau)
2 cl puristettua sitruunamehua
tilkka granaattiomenamehua
jäitä
erikoishienoa sokeria

1. Sekoita puolillaan jäitä olevassa ravistimessa gini, likööri, sitruunamehu ja granaattiomenamehu.

2. Mausta sokerilla oman makusi mukaan. Kaada juoma lasiin ja nauti heti.

Kiusoittelua

Tillivoilla silatut simpukat sulavat suussa. Osterit ovat lemmen­raaka-aineiden eliittiä.

Vihersimpukoita tillivoissa

2 hengelle
Valmistusaika: 20 minuuttia

4–8 pakastettua viher- tai sinisimpukkaa
25 g voita
2 rkl silputtua tilliä
1 pieni valkosipulinkynsi
suolaa ja rouhittua mustapippuria

1. Lado simpukat uunivuokaan. Sekoita huoneenlämpöiseen voihin tillisilppu ja murskattu valkosipulinkynsi.

2. Jaa seos sulaneiden simpukoiden pinnalle ja mausta suolalla ja pippurilla.

3. Nosta vuoka uuniin keskitasolle ja kuumenna grillivastuksen alla, kunnes tillivoi on sulanut ja simpukoiden pinta on saanut hieman väriä. Nosta tarjolle.

Lemmen leiskaus

Ostereita ja punasipulia

2 hengelle
Valmistusaika: 25 minuuttia

1/2 punasipuli
2 rkl valkoista balsamiviini­etikkaa
1/2 tl sokeria
ripaus suolaa
2–4 tuoretta osteria

1. Silppua punasipuli pieneksi ja pane kulhoon balsamiviinietikan kanssa. Mausta sokerilla ja ripauksella suolaa.

2. Jätä sivuun noin 15 minuutiksi.

3. Ota osterit kylmästä ja tarkista, että kuoret ovat tiukasti kiinni eli osterit ovat elossa. Avaa osterit ja pane päälle marinoitunutta punasipulisilppua, tarjoa heti.

Rakkautta ensi silmäyksellä

Hummeriliemen kaunis väri tulee sahramista.

Kampasimpukat äyriäisliemessä

2 hengelle
Valmistusaika: 25 minuuttia

1 banaanisalottisipuli
tilkka öljyä
5 dl vettä
2 rkl hummerifondia
1 ½ dl kuohukermaa
ripaus sahramia
lisäksi
2–4 kampasimpukkaa
nokare voita ja tilkka öljyä
suolaa
koristeeksi
1 ½ rkl mätiä
1/2 dl kuohukermaa
tilliä

1. Kuullota silputtu salottisipuli kattilan pohjalla öljyssä. Lisää päälle
vesi, fondi, kerma ja ripaus sahramia.

2. Keitä, kunnes kattilassa on jäljellä noin puolet seoksesta eli noin 5–7 minuuttia.

3. Halkaise kampasimpukat leveyssuunnassa kahtia ja paista kuumalla pannulla öljyn ja voin seoksessa molemmin puolin noin puolen
minuutin ajan kauniin kullanruskeiksi. Nosta sivuun ja mausta kevyesti suolalla.

4. Kokoa annokset. Pane paistetut kampasimpukat laakean keittoastian keskelle ja lisää pohjalle kokoonkeitettyä hummerilientä. Koristele kevyesti vaahdotetulla kermalla, mädillä ja tillillä. Nosta tarjolle.

Ensisuudelma

Chilin polte saa veren kiertämään.

Chili-jättikatkarapu-fenkolisalaatti

2 hengelle
Valmistusaika: 20 minuuttia

200 g fenkolia
1 salottisipuli
8 kirsikkatomaattia
8 kypsennettyä jätti­katkaravunpyrstöä
1 dl paahdettuja cashewpähkinöitä
2 dl silputtua tuoretta thai­basilikaa, korianteria ja minttua
kastike
1 punainen chili
2 valkosipulinkynttä
2 ½ dl vettä
2 dl kalakastiketta
1 dl limemehua
3/4 dl riisiviinietikkaa
4 rkl sokeria
1 tl raastettua inkivääriä

1. Valmista kastike. Poista chilistä siemenet ja leikkaa se silpuksi. Murskaa valkosipulinkynnet kulhoon ja sekoita joukkoon loput kastikkeen ainekset.

2. Suikaloi fenkoli ja kuorittu salottisipuli. Puolita kirsikkatomaatit ja jättikatkaravut pituussuunnassa.

3. Sekoita kaikki salaatin ainekset kulhossa ja lisää maun mukaan kastiketta. Kata loppu kastike pöytään tarjolle.

Pehmeä syleily

Kirsikkatomaattichutney

Pehmeän hapokas chutney tarjoillaan väliruokana juustojen kanssa.

4 hengelle
Valmistusaika: 15 minuuttia

250 g keltaisia
kirsikkatomaatteja
1/2 pieni keltasipuli
1 dl vettä
1/2 dl hillosokeria
1 ½ rkl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa
lisäksi
juustoja ja keksejä

1. Pane kattilaan huuhdotut tomaatit, silputtu sipuli, vesi, hillosokeri ja valkoviinietikka. Keitä seosta hiljalleen välillä sekoittaen noin 5–7 minuuttia, kunnes se on hillomaista.

2. Mausta suolalla ja kaada kuumana puhtaaseen purkkiin. Tarjoa jäähtyneenä juustojen ja keksien kanssa.

Loppuhuipennus

Rakkaus­ateria huipentuu täyteläisen suklaakakun ja pistaasikerman hyväilyyn.

Suklaakakkua ja pistaasikermaa

2 hengelle
Valmistusaika: 25 minuuttia
250 g tummaa suklaata
250 g voita
300 g tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
3 keltuaista
pistaasikerma
1–1 ½ dl kuohukermaa
2 rkl tomusokeria
1–2 rkl rouhittua paahdettua
pistaasipähkinää
lisäksi
tuoreita mansikoita, kirsikoita tai vadelmia
(sulatettua valkosuklaata)
(kuivattua papaijaa)
Pane kattilaan paloiteltu suklaa ja voi. Lisää sokerit ja kuumenna  miedolla lämmöllä, kunnes seos on
sulaa, tasaista massaa. Nosta kattila sivuun ja anna jäähtyä käden­lämpöiseksi ja lisää sekaan keltuaiset. Kaada seos leivinpaperilla
vuorattuun, halkaisijaltaan noin
20 sentin irtopohjavuokaan ja nosta peitettynä viileään kovettumaan.
Vaahdota kerma ja mausta se
tomusokerilla ja pistaasipähkinöillä. Tarjoa kermavaahto kakun kanssa ja lisäksi esimerkiksi tuoreita marjoja sellaisenaan tai sulaan valkosuklaaseen kastettuna. Myös kuivattu papaija sopii hyvin.

Lue lisää:

Haluja kiihottavat herkut

Kaikki ystävänpäivään liittyvät jutut löydät täältä.

Uusin ideoin kootun salaatin viimeistelet loistavalla kastikkeella.

Sateenkaaripastasalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

200 g pastaa

1 kesäkurpitsa

250 g tummia viinirypäleitä

4 broilerin ohutfilettä (tai savutofua)

1 maissintähkä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

100 g punaisia kirsikkatomaatteja

100 g keltaisia kirsikkatomaatteja

2 dl babypinaattia

1 annos avokado-savupaprikakastiketta

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Siivuta kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Huuhdo viinirypäleet, kuivaa ne ja irrottele rangoista. Kuivaa broilerinfileet talouspaperilla.

3. Kuumenna paistinpannu. Paahda kesäkurpitsa siivut molemmin puolin ruskeiksi ja nosta lautaselle odottamaan. Jatka paahtamalla viinirypäleitä pannulla niin, että ne saavat vähän väriä. Ruskista myös maissin tähkä. Lisää öljyä pannulle ja paista broilerit ruskeiksi molemmin puolin. Ripottele kypsille fileille suola.

4. Puolita kirsikkatomaatit. Siivuta broilerit ja leikkaa veitsellä maissit irti tähkästä.

5. Kokoa salaatti isolle vadille tai suoraan lautasille. Lusikoi kastike kasoiksi ympäri lautasta tai vatia.

Proseccoa rakastavat nyt kaikki! Italialaisittain se sopii melkein minkä tahansa ruuan kanssa.

Prosecco-kuohuviinistä on tullut todellinen trendijuoma Suomessa. Sen todistavat myyntiluvut.

Viime vuonna proseccoa kannettiin Alkosta kotiin 505 000 litraa, kertoo tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna. Kulutus on ollut kiivasta tänäkin vuonna.

– Alkuvuoden aikana proseccon myynti on ollut reilussa, yli 40 prosentin kasvussa, Vilkuna sanoo. 

Lue myös! Näin teet prosecco-pohjaisen lämpimän drinkin – kokeile vaikka glögin sijaan

Siinä missä suomalainen ostaa kuplajuomaa vielä juhliin, kotiseudullaan Koillis-Italiassa prosecco kuuluu jokapäiväiseen elämään. Kevyesti kuplivaa prosecco-juomaa nautiskelevat ihmiset ovat tuttu näky mihin vuorokauden aikaan tahansa Venetsian seudun katukahviloissa ja ravintoloissa.

– Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan. Se sopii mihin tahansa tilanteeseen ja melkein minkä tahansa ruuan kanssa. Pihvin kanssa otan itse mieluummin jotain muuta juomaa, mutta prosecco käy lihaistenkin pikkupurtavien ja vaalean lihan kanssa, kertoo Maria Teresa Petrillo, joka työskentelee Mionetto-viinitilalla Valdobbiadenessa.

”Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan.”

Prosecco on hyvää sellaisenaankin, mutta jos haluat uusia makuelämyksiä, kokeile näitä raikkaita drinkkejä.

Italialaiseen tapaan Bellini, Mimosa ja Hugo sopivat niin viikonlopun aamiaispöytään kuin aperitiiveiksi illalliselle. Salute!

Bellinin juuret ovat Venetsiassa. Kuva: Shutterstock
Bellinin juuret ovat Venetsiassa. Kuva: Shutterstock

Classic bellini

5 cl valkopersikkapyrettä  tai -nektaria
12 cl proseccoa
Lasi: samppanjalasi

Kaada ainekset suoraan samppanjalasiin ja sekoita.

Raikas vesimelonimimosa tuo mieleen kesän. Kuva: Shutterstock
Raikas vesimelonimimosa tuo mieleen kesän. Kuva: Shutterstock

Watermelon mimosa

5 cl vesimelonipyrettä (ohje alla)
0,5 cl limemehua
12 cl proseccoa
Lasi: samppanjalasi tai pieni hillopurkki
Koriste: vesimelonin siivu

Kuori pala vesimelonia ja paloittele se blenderiin tai kulhoon. Sekoita, kunnes pyre on valmis. Myös sauvasekoitin käy pyreen tekemiseen.

Mittaa raaka-aineet lasiin ja sekoita.

Katso herkullinen ohje! Aperol Spritz – camparimainen trendidrinkki

Hugo toimii lämmitettynäkin. Kuva: Shutterstock
Hugo toimii lämmitettynäkin. Kuva: Shutterstock

Hugo

3 cl seljankukkamehua
10 mintun lehteä
12 cl proseccoa
soodavettä
jäitä

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Lisää kaikki raaka-aineet viinilasiin ja täytä lasi jäillä. Sekoita hämmentäen hetki. Koristele lopuksi mintun lehdillä.

Juomavinkit kertoi baarimestari Timo Siitonen helsinkiläisestä A21-cocktailravintolasta.

Tiesitkö tämän proseccosta?

Proseccon valtit ovat raikkaus ja hinta

Prosecco on hedelmäisen raikasta ja päärynäistä kuohuviiniä. Siten se soveltuu hyvin miedommille mauille ja juomasekoituksiin. Tätä mieltä on Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna, joka on saavuttanut myös arvostetun Master of Wine -tittelin.

– Prosecco sopii erityisesti seurustelujuomaksi, aperitiiviksi ja pikkupalojen kuplakumppaniksi, sanoo Vilkuna.

Suomi on Vilkunan mukaan perinteisesti ollut espanjalaisen cavan valtakuntaa. Vuonna 2015 myydyimpien kuohuviinien listalle ylsi vasta yksi prosecco, Val d’Oca sijalle 7. Proseccojen etuna on kuitenkin niiden huokeampi hinta, esimerkiksi samppanjaan verrattuna. Halvimmat laatuproseccot maksavat alle kymmenen euroa.

Veneton alueella valmistettava prosecco saa makunsa Glera-rypäleestä. Tuotantoalue on rajattu Venetsian ympäristöön Koillis-Italiaan, ja prosecco valmistetaan perinteisesti tankkikäymismenetelmällä.

– Menetelmän vuoksi siihen ei muodostu toisen käymisen aikana samppanjalle ja monille muille sakkakypsytetyille kuohuviineille ominaisia paahteisia aromeja. Proseccon valtti on raikkaus ja hedelmäisyys, ja jäännössokeri pyöristää maun useimpien suuhun sopivaksi, Taina Vilkuna kuvailee.

Kun osaat nämä, muita sooseja et tarvitse.

Salaatti herää henkiin, kun se saa joukkoonsa kastikkeen. Hyvä kastike luo kasvisten sekoituksesta kokonaisuuden ja korostaa niiden makua.

Kastikkeen peruspilari on suola. Sen lisäksi soosintekijä tarvitsee happoa, jota saa helposti esimerkiksi sitruunasta tai viinietikasta. Myös hapokkaat maitotuotteet sopivat kastikkeisiin. Usein soosin pohjana on öljy tai muu rasvainen, kuten kermaviili, ja se sopii hyvin raikkaiden kasvisten vastapainoksi. Pieni määrä makeutta sitoo maut yhteen.

Kastikkeella lotraus kannattaa aina hoitaa viime tipassa.

Kastikkeella lotraus kannattaa hoitaa aina viime tipassa. Pakkaa lounassalaatti omaan rasiaansa ja kastike toiseen, jolloin salaatti säilyy tuoreena ja rapeana. Noudata samaa sääntöä, kun tarjoilet salaattia kotona: lorauta kastike joukkoon vasta juuri ennen tarjoilua.

Näistä resepteistä avokadokastike sopii myös levitteeksi tai tortilloihin. Siitä syntyy muhkea pohja tonni­kalasalaattiin tai kalatahnaan.

Yrttiöljy taas on hyvä kastike myös paistetulle kanalle, vihersalaatille, linsseille tai kvinoa- ja kuskus­salaatteihin. Dijon-kastike maistuu lohi-, muna tai viher­salaatissa. Kokeile sitä Nizzan salaattiin tai saksalaistyyliseen perunasalaattiin. 

Dijon-hunajakastike

valmistusaika 10 min

3 rkl sileää Dijonin ­sinappia

1 dl rypsiöljyä

1 limetti

1 rkl hunajaa

1 rkl karkeaa Dijonin sinappia

½ tl suolaa

1. Lusikoi sileä Dijonin sinappi kulhoon. Kaada öljy desimittaan. Valuta öljyä kulhoon noin ruokalusikallinen kerrallaan ja vispaa se välissä sinapin joukkoon.

2. Puolita limetti ja purista se kastikkeen joukkoon. Sekoita.

3. Lisää loput ainekset ja sekoita.

Yrtti-parmesaanikastike

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa

½ ruukkua lehti­persiljaa

50 g parmesaania

1 dl rypsiöljyä

½ dl oliiviöljyä

2 rkl valkoviinietikkaa

2 tl hunajaa

½ tl mustapippuria

1. Leikkaa basilika ja lehtipersilja varsineen irti ruukusta. Huuhdo mullat pois. Leikkaa yrtit karkeaksi silpuksi ja nosta blenderiin tai sauvasekoittimen kulhoon.

2. Kuutioi parmesaani ja nosta se yrttien joukkoon. Mittaa mukaan myös öljyt, valkoviinietikka ja pippuri. Soseuta hyvin.

Avokado-savupaprika­kastike

valmistusaika 10 min

2 avokadoa

1 sitruuna

1 dl ranskankermaa

½ tl suolaa

½ tl savupaprikaa

1. Puolita avokadot ja kaavi niistä hedelmäliha lusikalla kulhoon. Purista sitruunasta mehu avokadon joukkoon. Lisää kulhoon myös ranskankerma, suola ja savupaprika.

2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Raikas prosecco maistuu myös lämpimissä juomissa. Warm Hugo ja Autumn spice sopivat hyvin alkudrinkeiksi syysillanistujaisiin.

Proseccoa, jäitä, minttua ja seljankukkaa sisältävä Hugo-hittidrinkki on täydellinen kesäjuoma, mutta tosifani nauttii suosikkinsa myös lämpimänä.

Helsinkiläinen baarimestari Timo Siitonen tietää, miten lämmittävä Hugo-drinkki kannattaa valmistaa itse kotona.

Warm Hugo

  • 3 cl seljankukkamehua
  • 4 cl luomu omenamehua
  • 12 mintun lehteä
  • 12 cl proseccoa

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Valmistus

1. Lämmitä kaikki raaka-aineet kattilassa. Älä anna nesteen kiehua, sillä muuten alkoholi haihtuu pois.

2. Siivilöi mintun lehdet pois ja tarjoile lämpimänä.

Vinkki!

Alkossa myydään myös valmista Mionetto Il Hugo -juomaa, jossa on alkoholia kahdeksan prosenttia (hinta 8 euroa).
Sitä voi lämmittää varovasti kattilassa ja nauttia suoraan lämpimänä juomana.

Proseccodrinkki Autumn spice lämmittää syysilloissa. Kuva: Shutterstock
Proseccodrinkki Autumn spice lämmittää syysilloissa. Kuva: Shutterstock

Jos pidät enemmän mausteisimmista juomista, valmista proseccosta Autumn spice -cocktail. Kupliva prosecco tekee siitäkin kevyen ja raikkaan drinkin, joka lämmittää mukavasti kesän jälkeen.

Autumn spice

  • 4 cl granaattiomenamehua
  • 3 tl sokeria
  • 1 kanelitanko
  • 1 iso appelsiininkuoren palanen
  • 12 cl proseccoa

Lasi: viinilasi
Koriste: kanelitanko

Valmistus

1. Mittaa kaikki muut raaka-aineet proseccoa lukuun ottamatta kattilaan ja anna kiehua kaksi minuuttia.

2. Anna jäähtyä hetken ja poimi kanelitanko pois, Sen voi käyttää myöhemmin koristeluun.

3. Lisää prosecco ja lämmitä uudelleen, mutta älä anna nesteen kiehua. Kaada lasiin ja nauti.