Vohvelien mausteeksi käyvät myös kookoshiutaleet. Jätä silloin kardemumma pois.

Ihanat vohvelit tarvitsevat seurakseen vain kastikkeen, jonka sekoitat jogurtista ja sulista pakastemarjoista.

Suklaa-banaanivohvelit

4 annosta

valmistusaika 30 min

4 banaania

6 munaa

4 rkl kaakaojauhetta

½ tl suolaa

½ tl kardemummaa

Paistamiseen

voita

1. Kuori banaanit ja taittele ne paloiksi kulhoon. Riko kulhoon munat ja siivilöi kaakaojauhe. Lisää suola ja kardemumma.

2. Soseuta ainekset tasaiseksi taikinaksi sauvasekoittimella.

3. Kuumenna vohvelirauta. Anna voin sulaa rautaan ja levitä sitä vähän. Kaada taikinaa raudalle ja paista lettu. Valmista loput samaan tapaan.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

No nyt on nopeaa! Pilko kylmäsavulohi ja upota keittoon. Kalapaloja ei tarvitse edes keittää.

Kokki ja ruoka-alan yrittäjä Teresa Välimäki on kehittänyt keiton, jossa on paljon makua mutta jota tehdessä ei kauan mene.

– Lohen käsittelyyn kuluu vain minuutti. Paketti kylmäsavulohta antaa savun aromin, ja sitruuna raikastaa koko kattilallisen.

Välimäen perheessä keitosta tuli koko perheen suosikki.

– Lapset rakastavat klassikkoruokia. Yritän keksiä niihin aina jotain uuttaa, että itsekin jaksan niitä syödä.

Kylmäsavulohikeitto

4 annosta

Valmistusaika 30 min

5 kpl kiinteää perunaa

1 pieni palsternakka

1 sipuli

1 pieni fenkoli

2 rkl rypsiöljyä (tai voita)

1,2 l vettä

2 kalaliemikuutiota

1 sitruuna

3 laakerinlehteä

1 tl kokonaisia maustepippureita

2 dl ruokakermaa

nippu tilliä

250–300 g

kylmäsavulohta

(suolaa)

1. Kuori perunat, palsternakka ja sipuli. Kuutioi ne sekä fenkoli. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota kasviksia 2 minuuttia.

2. Lisää vesi ja liemikuutiot. Pese sitruuna. Raasta sen kuori ja purista puolikkaan sitruunan mehu. Lisää ne ja mausteet keittoon. Kiehauta ja keitä, kunnes kasvikset ovat melkein kypsiä.

3. Hienonna tilli ja suikaloi kylmäsavulohi. Lisää kerma, tilli ja lohi kattilaan. Lämmitä keitto, mutta älä keitä, ettei keitto juoksetu. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja sitruunamehua.

Vinkki! Jos haluat keventää, voit jättää kerman kokonaan pois.

Joonaksen tilliliha on muunnelma Ruotsissa palkitusta reseptistä.

– Ruotsalaista tillilihaa teen reseptillä, joka on voittanut jonkin Ruotsin paras tilliliha -kilpailun. Tosin oikaisen vähän, koska alkuperäisessä reseptissä sen tekeminen kestää kolme päivää, Joonas kertoo.

Tilliliha Joonas Konstigin tapaan

8–10 annosta

2 kg naudanpaistia

2 sipulia

1 porkkana

2 l lihalientä

6 laakerinlehteä

3 rkl valkopippuria

1 iso nippu tilliä

1 timjanin oksa

1 rakuunan oksa

suolaa

Viimeistelyyn:

noin 1 dl väkiviinaetikkaa

1–2 dl kermaa

50 g voita

½ dl perunajauhojajauhoja

nippu tilliä

1 Paloittele liha sopiviksi suupaloiksi. Halkaise sipuli ja porkkana. Kuumenna lihaliemi kiehuvaksi. Nosta lihat kiehuvaan liemeen ja anna olla kannen alla viisi minuuttia. Lisää vihannekset ja mausteet ja anna porista hiljalleen matalalla lämmöllä 2–3 tuntia.

2 Nosta lihat padasta ja siivilöi liemi. Lisää liemeen puoli desiä etikkaa ja keitä, kunnes jäljellä on noin neljännes eli puoli litraa. Lisää kermaa, mausta suolalla ja valkopippurilla.

3 Lisää jälleen etikkaa, kunnes tunnet kevyen pistävän tuoksun. Kastikepohjan pitää maistua selvästi hapahkolta.

4 Sekoita kerman joukkoon perunajauhot. Lisää suurusta kastikkeen joukkoon niin paljon, että kastikkeesta tulee sopivan ohutta ja ilmavaa. Kiehauta.

5 Nosta lihapalat kastikkeen joukkoon. Lisää reilusti tuoretta tilliä juuri ennen tarjoilua. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

 

Joonas Konstig kokkaa paljon lihasta ja sisäelimistä. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Joonas Konstig kokkaa paljon lihasta ja sisäelimistä. Kuva: Tuomas Kolehmainen

– Munuaisrisotossa sienet eivät juuri maistu, eivätkä kaikki tykkää rusinoista tämän seassa, mutta annoksen juju on, ettei syödessä munuaispaloja erota sienistä ja rusinoista, kun kaikki ovat suunnilleen samankokoisia ja -näköisiä, hän kertoo

Munuaisrisotto

4 annosta

noin 600 g naudan, porsaan tai lampaan munuaisia

3 dl risottoriisiä

1 pkt pekonia (Pajuniemen tai Wotkinsin)

200 g herkkusieniä

kourallinen rusinoita (voi jättää poiskin)

2 valkosipulinkynttä

1 sipuli

½–1 pkt mascarponejuustoa

1 l kanalientä

vajaa pullollinen valkoviiniä

kylmäpuristettua oliiviöljyä

voita

persiljaa

mustapippuria

merisuolaa

raastettua parmesaania

1 Avaa munuaiset ja poista keskeltä valkoiset sitkeät osat. Leikkaa munuaiset hyvin pieniksi palasiksi. Laita palaset sitruunavesiseokseen likoamaan vähintään puoleksi tunniksi. Se poistaa ominaishajun.

2 Kuullota oliiviöljyssä ensin kuutioitua sipulia, lisää sitten valkosipuliviipaleet. Viipaloi pekoni ja paista.

3 Kuullota riisiä isossa kattilassa voi-oliiviöljyseoksessa. Lisää valkoviiniä, aitoa kanalientä sekä (valinnaisesti) kourallinen rusinoita. Rouhi mustapippuria ja lisää merisuolaa. Jätä hiljakseen porisemaan.

4 Leikkaa herkkusienet pieniksi palasiksi, paista voissa. Lisää sienet, sipuli, valkosipuli ja pekoni risottokattilaan.

5 Huuhtele lionneet munuaispalat ja valuta siivilässä. Paista pikaisesti kuumalla pannulla (älä kiehuta), lisää suolaa ja pippuria.

6 Sekoita munuaiset risottoon, lisää joukkoon mascarponejuustoa ja viimeiseksi silputtua persiljaa.

7 Raasta lautasella päälle parmesaania.

Tähän lihasoppaan paahdetaan kokonaiset potut. Mehevä maku liemeen tulee naudan etuselästä.

Tamperelaisen Ravinteli Berthan ravintoloitsija Mika Roito tietää, että ammattilaisten tekniikat voi helposti siirtää kotikokkailuun.

– Usein se vaatii vain suunnittelua ja ennakointia. Paras lihakeitto syntyy sillä aikaa, kun nukun.

Roiton keitto ei ole pikaruokaa, mutta toisaalta se syntyy melkein itsekseen.

– Siinä ei ole hirveästi tekemistä, kun uunihaudutus hoitaa lihan mureaksi ja maun liemeen. Rasvaa ei kannata pelätä. Keiton voi jäähdyttää ja kuoria rasvan kokonaan pois, jos niin haluaa.

Lihakeitto

4 annosta

Valmistusaika 30 min + haudutus 8 t

1½ kg naudan etuselkää tai ulkopaistia

1 tl mustapippuria myllystä

2 tl suolaa

(1 rkl rypsiöljyä ruskistamiseen)

2 porkkanaa

½ juuriselleri

2 sipulia

3 varsisellerin vartta

Lisäksi

8 kiinteämaltoista perunaa

4 porkkanaa

4 salottisipulia

1 punasipuli

öljyä ruskistamiseen

merisuola

mustapippuria myllystä

1 rkl persiljasilppua

1. Laita uunin lämpenemään 90 asteeseen. Leikkaa liha reiluiksi kuutioiksi. Mausta palojen pinnat mustapippurilla ja suolalla. Ruskista kuutiot pannulla. Jos käytät etuselkää, et tarvitse ruskistamiseen rasvaa.

Paistia käytettäessä 1 rkl rypsiöljyä on hyvä määrä. Pane lihat uunipataan.

2. Kuori ja paloittele juurekset ja sipuli. Pilko varsiselleri. Lisää kasvikset pataan. Kaada kiehuvaa vettä niin, että pohjalla on vettä noin 10 cm. Hauduta keittoa kannen alla 90-asteisessa uunissa yön yli.

3. Ota keitto uunista ja nostele lihat lautaselle. Siivilöi liemi kattilaan ja heitä liemikasvikset pois.

4. Pese perunat huolellisesti, älä kuori. Lisää kokonaiset perunat liemeen. Kypsennä hellalla kiehuvassa liemessä 10 minuuttia.

5. Kuori ja paloittele porkkanat sekä sipulit. Lisää kasvikset keittoon. Anna kiehua miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Nosta perunat liemestä.

6. Kuumenna paistinpannulla öljyä ja ruskista lihaan ja perunoihin rapea pinta. Mausta ainekset mustapippurilla ja suolalla. Lisää ainekset takaisin keittoon. Viimeistele silputulla persiljalla.

Trendikäs borssi on maistuvaa lähiruokaa. Ammattikokin vinkeillä se syntyy nopeasti.

– Borssin ainekset kasvavat lähellä ja ovat talvellakin meheviä, siksi keitto maistuu niin hyvältä. Maku soppaan syntyy juureksista, jotka raastetaan ja haudutetaan huolella, sekä etikasta, joka kiehautetaan kasviksiin, kuvailee mikkeliläisen Bistro Vileen kokki ja yrittäjä Ilkka Arvola.

Liemen salaisuus piilee etikassa. Bonuksena keiton voi tuunata smetanalla vielä useampaan makuun.

– Mietin paljon ruokien ulkonäköä. Kun borssiin sekoittaa smetanaa, siitä tulee vaaleanpunaista, ja perheemme tytärkin lusikoi sitä innoissaan.

Borssi

4–6 annosta

Valmistusaika 20 min + hautumisaika 1 t

4–6 punajuurta

1 porkkana

pala (200 g) juuriselleriä

¼ valkokaalia

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

150 g possun palvikylkeä tai pekonia

¾ dl väkiviinaetikkaa

1 l vahvaa lihalientä

2 laakerinlehteä

8 kokonaista valkopippuria

8 kokonaista maustepippuria

2 neilikkaa

2 tl hienoa merisuolaa

1 dl lehtipersiljaa silputtuna

2 rkl timjamia silputtuna

2 dl smetanaa

1. Kuori ja raasta juurekset. Kuori sipulit ja suikaloi ne sekä kaali.

2. Kuutioi palvikylki tai pekoni. Laita kuutiot haaleaan kattilaan ja nosta vasta sitten lämpötilaa kuumaksi. Näin rasva irtoaa lihasta palamatta. Lisää kasvikset. Kuullota 5 minuuttia.

3. Lisää etikka ja kiehauta pari minuuttia. Lisää lihaliemi, mausteet sekä suola. Hauduta keittoa vähintään tunti. Lisää tuoreet yrtit. Tarjoile smetanan kanssa.

Vinkki! Etikka pitää keiton kuosissa jääkaapissa monta päivää. Jos keittoa jää yli, sen voi myös pakastaa.