Vohvelien mausteeksi käyvät myös kookoshiutaleet. Jätä silloin kardemumma pois.

Ihanat vohvelit tarvitsevat seurakseen vain kastikkeen, jonka sekoitat jogurtista ja sulista pakastemarjoista.

Suklaa-banaanivohvelit

4 annosta

valmistusaika 30 min

4 banaania

6 munaa

4 rkl kaakaojauhetta

½ tl suolaa

½ tl kardemummaa

Paistamiseen

voita

1. Kuori banaanit ja taittele ne paloiksi kulhoon. Riko kulhoon munat ja siivilöi kaakaojauhe. Lisää suola ja kardemumma.

2. Soseuta ainekset tasaiseksi taikinaksi sauvasekoittimella.

3. Kuumenna vohvelirauta. Anna voin sulaa rautaan ja levitä sitä vähän. Kaada taikinaa raudalle ja paista lettu. Valmista loput samaan tapaan.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Runsaasti tuoreita mansikoita ja kermavaahtoa – siinä on kesän rakastetuimman jälkiruuan juju.

Yksi on saletti: mansikkakauden voittamaton jälkiruokaon perinteinen mansikkakakku.

Täydellinen mansikkakakku syntyy yksinkertaisista raaka-aineista ja simppelistä ohjeesta. Niputimme yhteen tärkeimmät ohjeet: lopputulos herkullinen, raikas ja helppo valmistaa.

  1. Leivo Soppa365 superhelppo kakkupohja. ”Tällikakku” syntyy kolmesta ainesosasta, eli sokerista, munista ja vehnäjauhoista.
  2. Pohjan kypsyessä uunissa, valmista kakun täytteeksi rahka-kermavaahto. Vaahdota kuohukerma ja sekoita joukkoon maustettu rahka tai maitorahka ja sokerit. Käytä osa täytteeksi ja loput kuorrutukseen. Jos haluat tehdä trendikkään ”nakukakun”, käytä kaikki vaahto silloin täytteenä.
  3. Ota valmis kakkupohja uunista, anna jäähtyä, halkaise kahteen kerrokseen ja kostuta maidolla.
  4. Levitä kerrosten väliin rahka-kermavaahtoa ja viipaloituja tuoreita mansikoita. Jos kuorrutat, levitä loput seoksesta kakun päälle ja reunoille.
  5. Mansikoita, mansikoita ja lisää mansikoita. Älä säästele herkkumarjan käytössä, kun koristelet kakkua.

Tässä inspiraatiota ihaniin mansikkakakkuihin ja koristeluun. Tyyli on vapaa!

 

A post shared by Laura (@lauraemiliaii) on

 

A post shared by j e n n y k e l l e r (@jennycookies) on

 

A post shared by Villa Helmiina (@villahelmiina) on

 

Uuden ruokakirjan resepteillä saa valmistettua herkkuja, jotka maistuvat heillekin, jotka eivät käytä ruokavaliossaan sokeria tai jauhoja.

Taateleita. Banaania. Kanamunia. Kaakaojauhetta. Paitsi että näistä aineksista saa aikaan makean kakun, se on vieläpä ällistyttävän edullinen. 12 palan kakun kokonaishinta on 1,95 euroa.

Viime vuoden halparuokahaasteesta tutuksi tulleet Essi Määttä ja Sari Rito ovat julkaisseet nyt uuden ruokakirjan, Hyvää & halpaa (Otava). Kirjassa on 60 reseptiä, joiden annoshinnaksi on laskettu 0,15–2 euroa.
Lue myös! Halparuokakirjailija paljastaa: Näin kokkaat aterioita 0,20–2 eurolla

Tämän jutun resepteistä kukkakaalipizzan annoshinta on 1,60 euroa ja suklaa-banaanikakun 0,15 euroa. Kokeile itse: voiko näin huokealla oikeasti herkutella?

Kukkakaalipizza

Annoshinta: 1,60 euroa
2 annosta
halkaisija noin 28 cm

Pohja

  • 400 g kukkakaalia
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl raastettua parmesaanijuustoa

Tomaattikastike

  • 1 dl tomaattipyrettä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl ketsuppia
  • oreganoa
  • suolaa
  • mustapippuria

Täytteet

  • ½ paprika
  • 5 kirsikkatomaattia
  • ½ keltasipuli
  • 5 siivua kalkkunaleikkelettä
  • ½ dl juustoraastetta

Huuhtele kukkakaali ja aja tehosekoittimella riisimäiseksi.

Sekoita kukkakaali, kananmuna sekä parmesaani kulhossa.

Muotoile massasta pizzapohja ja paista noin 25 minuuttia 200-asteisessa uunissa.

Kun pohja on paistumassa, valmista tomaattikastike. Sekoita kaikki tomaattikastikkeen ainekset keskenään, mausta suolalla ja pippurilla.Tarkista maku mieleiseksesi.

Ota pizzapohja uunista, levitä tomaattikastike sekä lisää mieluisat täytteet ja paista vielä noin 10–15 minuuttia 200 asteessa.

Ruokakirjailija Essi Määttä tarjosi suklaa-banaanikakkua hääjuhlissaan.
Ruokakirjailija Essi Määttä tarjosi suklaa-banaanikakkua hääjuhlissaan.

Suklaa-banaanikakku

Annoshinta: 0,15 euroa / koko kakku 1,95 euroa
12 hengelle

  • 10 tuoretta taatelia ilman kiviä
  • 2 kypsää banaania
  • 4 kananmunaa
  • 1 dl raakakaakaojauhetta (tai tavallista sokeritonta kaakaojauhetta)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • (1 tl aitoa vaniljaa)
  • kookosöljyä tai voita voiteluun

Laita taatelit hetkeksi likoamaan veteen niin, että niistä tulee pehmeämpiä.

Pilko banaanit, laita ne kananmunien kanssa kulhoon ja soseuta.

Lisää seokseen taatelit, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vanilja ja soseuta tasaiseksi.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun ja kookosöljyllä tai voilla voideltuun vuokaan (halkaisijaltaan 20 cm).

Paista noin 20–35 minuuttia 200 asteessa.

Anna kakun jäähtyä ja vetäytyä. Koristele kakku esimerkiksi marjoilla ja soijavispillä.

Reseptit: Hyvää & halpaa (Otava)

Oikeasti vähävarainen

Alle 2 euron jauhottomat herkut: kukkakaalipizza ja suklaa-banaanikakku halparuokakirjailijoiden ohjeilla

Naurettavaa. Kukkakaalipizzan hinta muka 3,20 €, johon tulee Parmesania (pala maksaa n. 6 €), kalkkunaleikettä ( vähintäänkin 2,50/pieni rasia) ym muut ainekset. Ihan pöljiä tällaiset "syö halvalla" -reseptit. Oikeasti jos syö halvalla niin syö perunoita, juureksia, kaalia, herneitä ja papuja, pakastevihanneksia, munia, tomaattimurskaa ja pastaa. Niistä saa tehtyä monenmoista. Ihan parasta, jos vielä saa itse pyydystettyä kalaa.
Lue kommentti

Yrttejä, tuoreita raaka-aineita ja pastaa. Kesäruoka on helppoa ja nopeaa, kun soosit surauttaa sauvasekoittimella. Enää tarvitsee keittää pasta!

Grillattu munakoisopasta

4 annosta

Valmistusaika 30 min

1 munakoiso

½ tl suolaa

2 rkl oliiviöljyä

300 g kirsikkatomaatteja

150 g cashewpähkinöitä

2 rkl balsamicoa

1 tl suolaa

2 tl hunajaa

½ tl pippuria

400 g pastaa

Viimeistelyyn

basilikaa

parmesanjuustoa

1 Leikkaa munakoiso pituussuunnassa puoliksi ja edelleen siivuiksi. Kuumenna grilli tai parilapannu. Grillaa munakoisot molemmin puolin, nostele kulhoon ja ripotele päälle suola sekä öljy. Laita pasta kiehumaan suolattuun veteen.

2 Kokoa sauvasekoittimen kulhoon tomaatit, pähkinät, balsamico, suola, hunaja ja pippuri. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.

3 Valuta pasta ja kaada takaisin kattilaan. Kaada kastike pastan joukkoon ja sekoita hellalla niin, että kastike lämpenee myös. Pyörittele joukkoon munakoisot. Koristele parmesaanilla ja basilikalla.

Vinkki! Isoon pastakattilaan voi huoletta laittaa ruokalusikallisen suolaa. Silloin pastasta tulee maukasta!
Vinkki! Isoon pastakattilaan voi huoletta laittaa ruokalusikallisen suolaa. Silloin pastasta tulee maukasta!

Kesäinen lohipasta

4 annosta

Valmistusaika 15 min

400 g pastaa

400 g lohta

2 varsisipulia

5 retiisiä

2 avokadoa

2 avomaankurkkua

3 rkl soijaa

2 rkl oliiviöljyä

2 limettiä

1 Laita pastalle vesi kiehumaan. Pilko sillä välin lohi pieniksi kuutioiksi. Siivuta retiisit ja sipulit. Kuutioi avokadojen hedelmäliha ja leikkaa juustohöylällä kurkut suikaleiksi.

2 Keitä ja valuta pasta. Lisää kuuman pastan joukkoon lohikuutiot ja vihannekset. Sekoita hyvin. Lisää soija ja öljy. Purista limettien mehu pastan joukkoon ja sekoita.

Kokeile pekonin sijaan paahtaa ilmakuivattua kinkkua pannulla.
Kokeile pekonin sijaan paahtaa ilmakuivattua kinkkua pannulla.

Kermainen herne-pekonipasta

4 annosta

Valmistusaika 20 min

1 keltasipuli

1 valkosipulinkynsi

1 rkl öljyä

2 dl valkoviiniä

2 dl kermaa

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

400 g pastaa

1 pkt (170 g) pekonia

200 g herneitä

(tuore tai pakaste)

1 Laita pastalle vesi kiehumaan. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulinkynsi. Lämmitä pienessä metallikasarissa öljy ja kuullota sipuleita ja valkosipulia, kunnes ne ovat pehmenneet eli noin 5 minuuttia. Lisää viini ja kerma sekä suola ja pippuri. Anna kiehua.

2 Suolaa vesi ja laita pasta kiehuvaan veteen. Pilko pekoni pieneksi ja lisää palat kylmälle pannulle. Käännä levy täydelle teholle ja paahda pekoneita, kunnes ne ovat ruskistuneet eli noin 7 minuuttia.

3 Valuta pasta ja sekoita pekonit pastan joukkoon. Lisää kastikkeen joukkoon herneet ja soseuta sauvasekoittimella karkeasti. Sekoita pastan joukkoon.

Valitse tähän pastaan meheviä broilerin paistileikkeitä, joissa on enemmän rasvaa kuin rintapaloissa.
Valitse tähän pastaan meheviä broilerin paistileikkeitä, joissa on enemmän rasvaa kuin rintapaloissa.

Kanapasta korianteripestolla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

400 g broilerin

paistileikettä

2 rkl öljyä

1 sitruuna

400 g pastaa

Pesto

50 g parmesanjuustoa

1 dl (kuorittuja) manteleita

1 ruukku korianteria

½ dl oliiviöljyä

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

1 tl suolaa

1 Valmista ensin pesto. Raasta juusto pieneksi ja rouhi mantelit. Irrottele korianterinlehdet huolettomasti ruukusta. Ala hienontaa korianterin lehtiä morttelilla vähän kerrallaan. Lisää sitten mantelit ja hienonna myös niitä. Sekoita joukkoon juusto ja mausteet. Ohenna lopuksi öljyllä. Jos sinulla ei ole morttelia, tee pesto sauvasekoittimella. Siirrä pesto isohkoon kulhoon.

2 Kuivaa kanan paistileikkeet ja leikkaa muutamaan osaan. Kuumenna pannu keskilämmöllä ja lisää öljy. Paista broilerit läpikypsiksi, eli noin 10 minuuttia käännellen välillä. Nosta kypsät palat peston joukkoon. Anna niiden marinoitua sillä välin, kun keität pastan.

3 Raasta sitruunan kuori tai kuori se kuoriraudalla. Kuumenna isossa kattilassa vesi kiehuvaksi, lisää kuoriraaste ja suola. Keitä pasta. Purista sitruunan mehu peston joukkoon. Valuta pasta ja sekoita peston ja broilerien joukkoon.

Onko juhannuspöydässäsi aina samat tutut tähdet? Loihdi yöttömän yön menu raikkaalla tvistillä perinteitä kunnioittaen. 

Uusia perunoita, tuoretta lohta, grillattua lihaa ja kasviksia. Nyt juhannusateria päivitetään uuteen uskoon pienillä muutoksilla. Graavattu kala saa mausteeksi inkivääriä, pottuihin sekoitetaan sitruunaa ja sinappia, grilliin valitaan kuvepaistia ja kasvikset pikkelöidään. Pöytään katetaan herkkuja myös kasvissyöjille, mutta tofulla täytetyt sipulit saattavat sujahtaa huomaamatta myös sekasyöjän suuhun.

 

 

Juhannusmenu 

4:lle

Inkivääri-graavilohi

Sitruunaiset uudet perunat

Pikaiset pikkelivihannekset

Täytetyt sipulit

Flank steak ja kirsikkasalsa

 

Inkivääri-graavilohi

Valmistusaika 15 min + 1 vrk

1 (luomu)sitruunan kuori

5 cm:n pala inkivääriä

1 rkl karkeaa merisuolaa

1 tl tummaa sokeria

400 g kirjolohifilettä

Koristeluun

Kukkia

1 Pese sitruuna kuumalla vedellä ja kuori siitä ohut keltainen kuori pois kuorimaveitsellä tai kuoriraudalla. Jos käytät kuorimaveistä, siivuta kuori ohuiksi nauhoiksi. Kuori ja raasta inkivääri. Sekoita pienessä kulhossa kuorisuikaleet, inkivääriraaste, suola ja sokeri.

2 Huuhtele lohi jääkylmällä vedellä ja kuivaa sen pinta talouspaperilla. Nypi pois mahdolliset ruodot. Hiero mausteet kalan pintaan. Peitä kala kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa.

3 Ennen tarjoilua pyyhi mausteet pois kalan pinnasta ja siivuta se ohuiksi siivuiksi. Kasaa siivut rennoiksi kasoiksi ja koristele kukilla.

Graavilohi maustetaan inkiväärillä ja uudet perunat sitruunalla.
Graavilohi maustetaan inkiväärillä ja uudet perunat sitruunalla.

 

Sitruunaiset uudet perunat

Valmistusaika 30 min

500 g uusia perunoita

1 sitruuna

3 rkl öljyä

1 tl kokojyvädijonsinappia

1 tl suolaa

4 dl voikukanlehtiä

1 Laita perunoille vesi kiehumaan. Upota perunat kiehuvaan veteen, keitä 10 minuuttia ja testaa haarukalla kypsyys. Jos perunat ovat vielä kovia keskeltä, jatka keittämistä kunnes ne ovat pehmenneet.

2 Perunoiden kiehuessa puolita sitruuna. Kuumenna paistinpannu ja laita sitruunan puolikkaat pannulle leikkuupinta pannua vasten. Anna niiden paahtua, kunnes pinnat ovat kunnolla tummuneet.

3 Mittaa tarjoiluastian pohjalle öljy, sinappi, suola ja hunaja. Purista sitruunoista mehu. Sekoita. Kumoa kuumat valutetut perunat kulhoon ja sekoita hyvin mausteiden kanssa. Lisää voikukanlehdet ja sekoittele.

 

Täytetyt sipulit

Valmistusaika 20 min + 1 t uunissa

4 sipulia

1 ruukku lehtipersiljaa

1 dl pekaanipähkinöitä

1 pkt kylmäsavutofua (esimerkiksi Jalotofu)

1 dl korppujauhoja

1½ tl suolaa

1 tl mustapippuria

50 g voita

1½ dl valkoviiniä

1 Leikkaa sipuleista kannat irti. Viillä sipuli toiselta puolelta auki korkeintaan puoleen väliin. Poista uloin kuorikerros. Irrota kaksi ulointa sipulikerrosta viileän juoksevan veden alla ja säästä ne täytettäviksi kupeiksi. Hienonna jäljelle jääneet sipulien keskustat.

2 Riivi lehtipersiljasta lehdet ja hienonna ne. Rouhi pähkinät veitsellä. Valuta tofupaketista neste ja murra tofu käsin pieniksi muruiksi.

3 Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä. Sulata pannulla nokare voita ja kuullota silputtu sipuli voissa noin 5 minuuttia. Lisää pannulle pähkinät ja tofu. Paista 5 minuuttia ja pyöräytä lopuksi joukkoon korppujauho ja yrttisilppu. Nosta pannu pois levyltä.

4 Voitele uunipata. Lusikoi täyte sipulikuppien sisälle ja lado ne pataan tiiviisti. Lorauta pohjalle viini. Leikkaa loput voista kuutioiksi ja asettele ne sipulien päälle. Peitä pata kannella ja hauduta 200 asteessa 50 minuuttia. Nosta kansi pois ja paahda sipuleja 10 minuuttia 250 asteessa.

 

Pikaiset pikkelivihannekset

Valmistusaika 15 min + 1 t tekeytyminen

1 nippu retiisejä

1 fenkoli

1 kukkakaali

5 dl vettä

2 dl valkoviinietikkaa

1 dl sokeria

2 tl suolaa

Lisäksi

3 kpl 3 dl:n lasipurkkeja tai 1 litran purkki

1 Kiehauta kattilassa vesi, etikka, sokeri ja suola. Sekoita sen verran, että sokeri liukenee.

2 Huuhdo vihannekset. Leikkaa retiiseistä naatit ja puolita ne. Halkaise fenkoli, leikkaa kova kanta pois ja siivuta. Irrottele kukkakaalista lehdet ja taittele kukinnot irti varresta.

3 Kokoa vihannekset purkkeihin ja kaada liemi päälle. Liemen ei tarvitse olla jäähtynyttä. Sulje purkit ja anna tekeytyä tunnista pariin päivään. Pikkelit eivät ole varsinaisia säilykkeitä, ne säilyvät noin viikon.

 

Flank steak ja kirsikkasalsa

Valmistusaika 30 min

500 g naudan kuvepaistia eli flank steakia

1 rkl karkeaa suolaa

½ l tuoreita kirsikoita

½ ruukkua tuoretta timjamia

1 vihreä jalopeno

½ dl kalamata-oliiveja

1 Nosta liha huoneenlämpöön tunti ennen kuin aloitat ruuanvalmistuksen.

2 Kuumenna parilapannu tai grilli kuumaksi. Pyyhi lihan pinnat talouspaperilla. Grillaa lihaa, kunnes pinta on ruskistunut ja parilan jäljet ovat tummuneet pintaan. Käännä liha ja grillaa vielä toinen puoli samalla tavalla. Kääräise liha folioon ja jälkikypsennä sitä vielä 5 minuuttia uunissa tai grillin yläosassa. Avaa folio ja ripottele suola lihan päälle. Sulje folio ja anna lihan vetäytyä 10 minuuttia.

3 Valmista sillä välin salsa. Leikkaa kirsikat varovasti halki ja poista kivet. Pilko ne pieniksi. Riivi timjamin lehdet irti varsistaan, jos varret ovat puumaisen paksuja. Jos varret ovat pehmeitä, hienonna ne lehtien mukana. Puolita jalopeno ja poista siitä siemenet. Hienonna pieniksi. Pilko kalamata-oliivit ja sekoita kaikki ainekset yhteen.