Kuvankauniissa kaalilaatikossa on todella lihaisa tuntuma, vaikka se on silkkaa vegeä.

Kotiruuista perinteisimmät onnistuvat myös kasvisversioina. Lihankorvikkeilla kokkaat täydelliset lohturuuat, jotka maistuvat ihan kaikille.

Punakaalilaatikko

8 annosta

valmistusaika 1 tunti

1 (noin 1 kg) punakaalia

1 purjo

2 rkl öljyä (tai voita)

1 pss (280 g) Oumph! maustamatonta

2 rkl öljyä (tai voita)

2 rkl siirappia

2 rkl balsamiviinietikkaa

1 rkl soijakastiketta

1 rkl tuoretta

timjamia

10 salvian lehteä

5 dl kasvislientä

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Suikaloi kaali. Halkaise purjo ja huuhtele se juoksevalla vedellä. Leikkaa purjo 2 sentin paloiksi.

3. Kuumenna öljy tai sulata voi isossa paistinpannussa tai kattilassa. Paista Oumphia kaksi minuuttia. Lisää pannulle kaalisuikaleet (muutamassa erässä, jos ne eivät muuten mahdu) ja purjot ja paista 3–5 minuuttia niin, että kaali hieman pehmenee.

4. Sekoita kaalin joukkoon siirappia, balsamiviinietikkaa ja soijakastiketta. Hienonna yrtit ja sekoita ne kaalin joukkoon. Lisää kasvisliemi ja hauduta 15 minuuttia.

5. Kumoa kaalipaistos uunivuokaan ja nosta laatikko uuniin. Kypsennä 30 minuuttia.


Juusto- vai korppujauhokuorrutuksella? Miksipä ei sekä että! Vegaaniversiosta jätä tietenkin juusto pois ja korvaa munamaito 7–8 desillä kasvimaitoa.
Juusto- vai korppujauhokuorrutuksella? Miksipä ei sekä että! Vegaaniversiosta jätä tietenkin juusto pois ja korvaa munamaito 7–8 desillä kasvimaitoa.

 

Vegen makaronilaatikko

6–8 annosta

valmistusaika 1 t 30 min

1 pss (400 g) makaronia

1 ½ l vettä

1 kasvisliemikuutio

2 + 2 rkl öljyä

2 sipulia

2 dl soijarouhetta

2 tl paprikajauhetta

2 rkl soijaa

1 rkl tomaattipyrettä

4 dl vettä

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

Munamaito

1 l maitoa

3 kananmunaa

½ tl suolaa

ripaus muskottia

Kuorrutus

1 dl emmentaljuustoraastetta

½ dl korppujauhoa

1. Keitä makaronit kypsiksi liemikuutioilla maustetussa vedessä 7–9 minuuttia. Siivilöi makaronit ja kumoa ne reilun kokoiseen uunivuokaan.

2. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

3. Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna 2 rkl öljyä paistinpannulla. Ruskista sipulikuutioita 2–3 minuuttia. Lisää pannulle loput öljyt ja soijarouhe ja paista minuutin ajan. Lisää joukkoon paprikajauhe, soija, tomaattipyre ja vesi kahdessa erässä.

4. Kypsennä 5 minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes vesi on imeytynyt soijarouheeseen. Maista, ja jos soijarouhe ei ole ihan kokonaan pehmentynyt, lisää joukkoon vielä tilkka vettä.

5. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kypsä soijarouhe makaronien joukkoon.

6. Yhdistä kulhossa maito ja kananmunat. Mausta suolalla ja muskottipähkinällä. Kaada munamaito makaronin joukkoon ja sekoita hyvin.

7. Raasta juusto ja sekoita se korppujauhoihin. Levitä seos makaronilaatikon päälle. Kypsennä uunin alatasolla noin tunnin ajan.

Pikainen currykastike Quornista valmistuu samalla, kun riisi kiehuu.

Kermainen Quorn-curry

4 annosta

valmistusaika 20 min

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

2 rkl öljyä

1 pss (312 g) Quorn-fileitä

1 tl currya

2 tl hunajaa

2 dl kuohukermaa (tai kaurakermaa)

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

½ sitruunan mehu

Lisäksi

keitettyä riisiä

1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.

3. Kuumenna öljy pannulla. Paista Quorn-fileitä molemmin puolin 3 minuuttia. Nosta sivuun.

4. Kuullota samalla pannulla sipulia ja valkosipulia hetki, lisää joukkoon curry, hunaja ja paistetut Quorn-fileet. Kaada pannulle kerma ja keitä kastiketta kasaan miedolla lämmöllä 10 minuutin ajan.

5. Mausta kastike suolalla ja mustapippurilla. Purista kastikkeen joukkoon sitruunamehua juuri ennen tarjoilua.

Lisää nyhtökaura kastikkeeseen vasta lopuksi, niin se ei puuroudu.

Nyhtökaurastroganoff

4 annosta

valmistusaika 30 min

2 sipulia

1 porkkana

1 rasia (200 g) herkkusieniä

2+2 rkl öljyä (tai voita)

2 rkl vehnäjauhoja

5 dl kasvislientä

1 rkl tomaattipyrettä

2 tl vahvaa sinappia

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

¼ tl maustepippuria

1 pkt (250 g) nude-nyhtökauraa

2 suolakurkkua

½ ruukku persiljaa

1. Kuori sipuli ja porkkana ja pilko ne pieniksi kuutioiksi. Viipaloi herkkusienet.

2. Kuumenna öljy tai sulata voi kattilassa tai kasarissa. Ruskista sipuli- ja porkkanakuutioita kolmen minuutin ajan. Sekoita joukkoon vehnäjauho ja ruskista jauhoja kaksi minuuttia. Kaada kasvisliemi kattilaan koko ajan sekoittaen. Mausta kastikepohja tomaattipyreellä, sinapilla, suolalla ja pippureilla. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä 15 minuuttia.

3. Paista tällä aikaa nyhtökaura. Kuumenna rasva pannulla ja lisää nyhtökaura. Paista 5 minuuttia niin, että nyhtökaura ruskistuu ja rapeutuu. Nosta sivuun.

4. Kuutioi suolakurkut ja lisää ne kastikkeeseen. Sekoita joukkoon paistettu nyhtökaura ja hienonna päälle persiljaa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Joonaksen tilliliha on muunnelma Ruotsissa palkitusta reseptistä.

– Ruotsalaista tillilihaa teen reseptillä, joka on voittanut jonkin Ruotsin paras tilliliha -kilpailun. Tosin oikaisen vähän, koska alkuperäisessä reseptissä sen tekeminen kestää kolme päivää, Joonas kertoo.

Tilliliha Joonas Konstigin tapaan

8–10 annosta

2 kg naudanpaistia

2 sipulia

1 porkkana

2 l lihalientä

6 laakerinlehteä

3 rkl valkopippuria

1 iso nippu tilliä

1 timjanin oksa

1 rakuunan oksa

suolaa

Viimeistelyyn:

noin 1 dl väkiviinaetikkaa

1–2 dl kermaa

50 g voita

½ dl perunajauhojajauhoja

nippu tilliä

1 Paloittele liha sopiviksi suupaloiksi. Halkaise sipuli ja porkkana. Kuumenna lihaliemi kiehuvaksi. Nosta lihat kiehuvaan liemeen ja anna olla kannen alla viisi minuuttia. Lisää vihannekset ja mausteet ja anna porista hiljalleen matalalla lämmöllä 2–3 tuntia.

2 Nosta lihat padasta ja siivilöi liemi. Lisää liemeen puoli desiä etikkaa ja keitä, kunnes jäljellä on noin neljännes eli puoli litraa. Lisää kermaa, mausta suolalla ja valkopippurilla.

3 Lisää jälleen etikkaa, kunnes tunnet kevyen pistävän tuoksun. Kastikepohjan pitää maistua selvästi hapahkolta.

4 Sekoita kerman joukkoon perunajauhot. Lisää suurusta kastikkeen joukkoon niin paljon, että kastikkeesta tulee sopivan ohutta ja ilmavaa. Kiehauta.

5 Nosta lihapalat kastikkeen joukkoon. Lisää reilusti tuoretta tilliä juuri ennen tarjoilua. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

 

Joonas Konstig kokkaa paljon lihasta ja sisäelimistä. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Joonas Konstig kokkaa paljon lihasta ja sisäelimistä. Kuva: Tuomas Kolehmainen

– Munuaisrisotossa sienet eivät juuri maistu, eivätkä kaikki tykkää rusinoista tämän seassa, mutta annoksen juju on, ettei syödessä munuaispaloja erota sienistä ja rusinoista, kun kaikki ovat suunnilleen samankokoisia ja -näköisiä, hän kertoo

Munuaisrisotto

4 annosta

noin 600 g naudan, porsaan tai lampaan munuaisia

3 dl risottoriisiä

1 pkt pekonia (Pajuniemen tai Wotkinsin)

200 g herkkusieniä

kourallinen rusinoita (voi jättää poiskin)

2 valkosipulinkynttä

1 sipuli

½–1 pkt mascarponejuustoa

1 l kanalientä

vajaa pullollinen valkoviiniä

kylmäpuristettua oliiviöljyä

voita

persiljaa

mustapippuria

merisuolaa

raastettua parmesaania

1 Avaa munuaiset ja poista keskeltä valkoiset sitkeät osat. Leikkaa munuaiset hyvin pieniksi palasiksi. Laita palaset sitruunavesiseokseen likoamaan vähintään puoleksi tunniksi. Se poistaa ominaishajun.

2 Kuullota oliiviöljyssä ensin kuutioitua sipulia, lisää sitten valkosipuliviipaleet. Viipaloi pekoni ja paista.

3 Kuullota riisiä isossa kattilassa voi-oliiviöljyseoksessa. Lisää valkoviiniä, aitoa kanalientä sekä (valinnaisesti) kourallinen rusinoita. Rouhi mustapippuria ja lisää merisuolaa. Jätä hiljakseen porisemaan.

4 Leikkaa herkkusienet pieniksi palasiksi, paista voissa. Lisää sienet, sipuli, valkosipuli ja pekoni risottokattilaan.

5 Huuhtele lionneet munuaispalat ja valuta siivilässä. Paista pikaisesti kuumalla pannulla (älä kiehuta), lisää suolaa ja pippuria.

6 Sekoita munuaiset risottoon, lisää joukkoon mascarponejuustoa ja viimeiseksi silputtua persiljaa.

7 Raasta lautasella päälle parmesaania.

Tähän lihasoppaan paahdetaan kokonaiset potut. Mehevä maku liemeen tulee naudan etuselästä.

Tamperelaisen Ravinteli Berthan ravintoloitsija Mika Roito tietää, että ammattilaisten tekniikat voi helposti siirtää kotikokkailuun.

– Usein se vaatii vain suunnittelua ja ennakointia. Paras lihakeitto syntyy sillä aikaa, kun nukun.

Roiton keitto ei ole pikaruokaa, mutta toisaalta se syntyy melkein itsekseen.

– Siinä ei ole hirveästi tekemistä, kun uunihaudutus hoitaa lihan mureaksi ja maun liemeen. Rasvaa ei kannata pelätä. Keiton voi jäähdyttää ja kuoria rasvan kokonaan pois, jos niin haluaa.

Lihakeitto

4 annosta

Valmistusaika 30 min + haudutus 8 t

1½ kg naudan etuselkää tai ulkopaistia

1 tl mustapippuria myllystä

2 tl suolaa

(1 rkl rypsiöljyä ruskistamiseen)

2 porkkanaa

½ juuriselleri

2 sipulia

3 varsisellerin vartta

Lisäksi

8 kiinteämaltoista perunaa

4 porkkanaa

4 salottisipulia

1 punasipuli

öljyä ruskistamiseen

merisuola

mustapippuria myllystä

1 rkl persiljasilppua

1. Laita uunin lämpenemään 90 asteeseen. Leikkaa liha reiluiksi kuutioiksi. Mausta palojen pinnat mustapippurilla ja suolalla. Ruskista kuutiot pannulla. Jos käytät etuselkää, et tarvitse ruskistamiseen rasvaa.

Paistia käytettäessä 1 rkl rypsiöljyä on hyvä määrä. Pane lihat uunipataan.

2. Kuori ja paloittele juurekset ja sipuli. Pilko varsiselleri. Lisää kasvikset pataan. Kaada kiehuvaa vettä niin, että pohjalla on vettä noin 10 cm. Hauduta keittoa kannen alla 90-asteisessa uunissa yön yli.

3. Ota keitto uunista ja nostele lihat lautaselle. Siivilöi liemi kattilaan ja heitä liemikasvikset pois.

4. Pese perunat huolellisesti, älä kuori. Lisää kokonaiset perunat liemeen. Kypsennä hellalla kiehuvassa liemessä 10 minuuttia.

5. Kuori ja paloittele porkkanat sekä sipulit. Lisää kasvikset keittoon. Anna kiehua miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Nosta perunat liemestä.

6. Kuumenna paistinpannulla öljyä ja ruskista lihaan ja perunoihin rapea pinta. Mausta ainekset mustapippurilla ja suolalla. Lisää ainekset takaisin keittoon. Viimeistele silputulla persiljalla.

Trendikäs borssi on maistuvaa lähiruokaa. Ammattikokin vinkeillä se syntyy nopeasti.

– Borssin ainekset kasvavat lähellä ja ovat talvellakin meheviä, siksi keitto maistuu niin hyvältä. Maku soppaan syntyy juureksista, jotka raastetaan ja haudutetaan huolella, sekä etikasta, joka kiehautetaan kasviksiin, kuvailee mikkeliläisen Bistro Vileen kokki ja yrittäjä Ilkka Arvola.

Liemen salaisuus piilee etikassa. Bonuksena keiton voi tuunata smetanalla vielä useampaan makuun.

– Mietin paljon ruokien ulkonäköä. Kun borssiin sekoittaa smetanaa, siitä tulee vaaleanpunaista, ja perheemme tytärkin lusikoi sitä innoissaan.

Borssi

4–6 annosta

Valmistusaika 20 min + hautumisaika 1 t

4–6 punajuurta

1 porkkana

pala (200 g) juuriselleriä

¼ valkokaalia

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

150 g possun palvikylkeä tai pekonia

¾ dl väkiviinaetikkaa

1 l vahvaa lihalientä

2 laakerinlehteä

8 kokonaista valkopippuria

8 kokonaista maustepippuria

2 neilikkaa

2 tl hienoa merisuolaa

1 dl lehtipersiljaa silputtuna

2 rkl timjamia silputtuna

2 dl smetanaa

1. Kuori ja raasta juurekset. Kuori sipulit ja suikaloi ne sekä kaali.

2. Kuutioi palvikylki tai pekoni. Laita kuutiot haaleaan kattilaan ja nosta vasta sitten lämpötilaa kuumaksi. Näin rasva irtoaa lihasta palamatta. Lisää kasvikset. Kuullota 5 minuuttia.

3. Lisää etikka ja kiehauta pari minuuttia. Lisää lihaliemi, mausteet sekä suola. Hauduta keittoa vähintään tunti. Lisää tuoreet yrtit. Tarjoile smetanan kanssa.

Vinkki! Etikka pitää keiton kuosissa jääkaapissa monta päivää. Jos keittoa jää yli, sen voi myös pakastaa.

Kun Bloody Maryn koristeeksi paahtaa leivän, se maistuu täydellisen hyvältä aamubrunssilla.

Bloody Mary ja juustoleipä

4 annosta

valmistusaika 20 min

1 l tomaattimehua

½ dl votkaa

1 tl tabascoa

1 tl worcestershire-kastiketta

½ tl mustapippuria

½ tl paprikajauhetta

½ tl suolaa

½ sitruuna

1 limetti

4 sellerinvartta

16 vihreää oliivia

4 siivua vaaleaa leipää

4 siivua cheddar-juustoa

1. Kaada tomaattimehu kannuun. Mittaa mehun joukkoon votka ja kaikki mausteet. Purista sitruunan ja limetin mehu joukkoon. Maista ja lisää halutessasi mausteita.

2. Jaa juoma laseihin. Laita sellerinvarret koristeiksi. Pujota hammastikkuihin oliiveja ja nosta koristeeksi.

3. Paahda leivät paahtimessa ja puolita siivut. Laita väliin cheddarpala ja lämmitä 30 sekuntia mikrossa. Viimeistele juomat leipäsiivuilla.