Kokoa kukkakaalisalaatti annoksina lautasille tai näyttävästi isolle vadille. Kuva: Panu Pälviä

Paahdetun kukkakaalisalaatin voit tarjoilla annoksina lautasilta tai koota sen näyttävästi vadille.

Paahdettu kukkakaalisalaatti

4 annosta

valmistusaika 25 min

1 kukkakaali

2 tl ras el hanout -maustetta

1 prk valmishummusta

1 ruukku lehtipersiljaa

2 dl pakasteherneitä

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Leikkaa kukkakaalin kanta pois. Irrottele lehdet ja kukinnot karkeasti. Nosta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Ripottele mauste päälle ja hiero sitä kaikkialle kukkakaaleille. Paahda 10 minuuttia.

2. Silppua sillä välin lehtipersilja ja sulata herneet.

3. Levitä tarjoilulautasen pohjalle hummus, nostele päälle kukkakaalit, herneet ja viimeistele lehtipersiljalla.

Tähän lihasoppaan paahdetaan kokonaiset potut. Mehevä maku liemeen tulee naudan etuselästä.

Tamperelaisen Ravinteli Berthan ravintoloitsija Mika Roito tietää, että ammattilaisten tekniikat voi helposti siirtää kotikokkailuun.

– Usein se vaatii vain suunnittelua ja ennakointia. Paras lihakeitto syntyy sillä aikaa, kun nukun.

Roiton keitto ei ole pikaruokaa, mutta toisaalta se syntyy melkein itsekseen.

– Siinä ei ole hirveästi tekemistä, kun uunihaudutus hoitaa lihan mureaksi ja maun liemeen. Rasvaa ei kannata pelätä. Keiton voi jäähdyttää ja kuoria rasvan kokonaan pois, jos niin haluaa.

Lihakeitto

4 annosta

Valmistusaika 30 min + haudutus 8 t

1½ kg naudan etuselkää tai ulkopaistia

1 tl mustapippuria myllystä

2 tl suolaa

(1 rkl rypsiöljyä ruskistamiseen)

2 porkkanaa

½ juuriselleri

2 sipulia

3 varsisellerin vartta

Lisäksi

8 kiinteämaltoista perunaa

4 porkkanaa

4 salottisipulia

1 punasipuli

öljyä ruskistamiseen

merisuola

mustapippuria myllystä

1 rkl persiljasilppua

1. Laita uunin lämpenemään 90 asteeseen. Leikkaa liha reiluiksi kuutioiksi. Mausta palojen pinnat mustapippurilla ja suolalla. Ruskista kuutiot pannulla. Jos käytät etuselkää, et tarvitse ruskistamiseen rasvaa.

Paistia käytettäessä 1 rkl rypsiöljyä on hyvä määrä. Pane lihat uunipataan.

2. Kuori ja paloittele juurekset ja sipuli. Pilko varsiselleri. Lisää kasvikset pataan. Kaada kiehuvaa vettä niin, että pohjalla on vettä noin 10 cm. Hauduta keittoa kannen alla 90-asteisessa uunissa yön yli.

3. Ota keitto uunista ja nostele lihat lautaselle. Siivilöi liemi kattilaan ja heitä liemikasvikset pois.

4. Pese perunat huolellisesti, älä kuori. Lisää kokonaiset perunat liemeen. Kypsennä hellalla kiehuvassa liemessä 10 minuuttia.

5. Kuori ja paloittele porkkanat sekä sipulit. Lisää kasvikset keittoon. Anna kiehua miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Nosta perunat liemestä.

6. Kuumenna paistinpannulla öljyä ja ruskista lihaan ja perunoihin rapea pinta. Mausta ainekset mustapippurilla ja suolalla. Lisää ainekset takaisin keittoon. Viimeistele silputulla persiljalla.

Trendikäs borssi on maistuvaa lähiruokaa. Ammattikokin vinkeillä se syntyy nopeasti.

– Borssin ainekset kasvavat lähellä ja ovat talvellakin meheviä, siksi keitto maistuu niin hyvältä. Maku soppaan syntyy juureksista, jotka raastetaan ja haudutetaan huolella, sekä etikasta, joka kiehautetaan kasviksiin, kuvailee mikkeliläisen Bistro Vileen kokki ja yrittäjä Ilkka Arvola.

Liemen salaisuus piilee etikassa. Bonuksena keiton voi tuunata smetanalla vielä useampaan makuun.

– Mietin paljon ruokien ulkonäköä. Kun borssiin sekoittaa smetanaa, siitä tulee vaaleanpunaista, ja perheemme tytärkin lusikoi sitä innoissaan.

Borssi

4–6 annosta

Valmistusaika 20 min + hautumisaika 1 t

4–6 punajuurta

1 porkkana

pala (200 g) juuriselleriä

¼ valkokaalia

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

150 g possun palvikylkeä tai pekonia

¾ dl väkiviinaetikkaa

1 l vahvaa lihalientä

2 laakerinlehteä

8 kokonaista valkopippuria

8 kokonaista maustepippuria

2 neilikkaa

2 tl hienoa merisuolaa

1 dl lehtipersiljaa silputtuna

2 rkl timjamia silputtuna

2 dl smetanaa

1. Kuori ja raasta juurekset. Kuori sipulit ja suikaloi ne sekä kaali.

2. Kuutioi palvikylki tai pekoni. Laita kuutiot haaleaan kattilaan ja nosta vasta sitten lämpötilaa kuumaksi. Näin rasva irtoaa lihasta palamatta. Lisää kasvikset. Kuullota 5 minuuttia.

3. Lisää etikka ja kiehauta pari minuuttia. Lisää lihaliemi, mausteet sekä suola. Hauduta keittoa vähintään tunti. Lisää tuoreet yrtit. Tarjoile smetanan kanssa.

Vinkki! Etikka pitää keiton kuosissa jääkaapissa monta päivää. Jos keittoa jää yli, sen voi myös pakastaa.

Kun Bloody Maryn koristeeksi paahtaa leivän, se maistuu täydellisen hyvältä aamubrunssilla.

Bloody Mary ja juustoleipä

4 annosta

valmistusaika 20 min

1 l tomaattimehua

½ dl votkaa

1 tl tabascoa

1 tl worcestershire-kastiketta

½ tl mustapippuria

½ tl paprikajauhetta

½ tl suolaa

½ sitruuna

1 limetti

4 sellerinvartta

16 vihreää oliivia

4 siivua vaaleaa leipää

4 siivua cheddar-juustoa

1. Kaada tomaattimehu kannuun. Mittaa mehun joukkoon votka ja kaikki mausteet. Purista sitruunan ja limetin mehu joukkoon. Maista ja lisää halutessasi mausteita.

2. Jaa juoma laseihin. Laita sellerinvarret koristeiksi. Pujota hammastikkuihin oliiveja ja nosta koristeeksi.

3. Paahda leivät paahtimessa ja puolita siivut. Laita väliin cheddarpala ja lämmitä 30 sekuntia mikrossa. Viimeistele juomat leipäsiivuilla.

 Me Naiset etsii kotikokkien herkullisimpia jouluruoka- ja herkkureseptejä.

Onko sinun bravuurisi jokin joulun ihanista jälkiruuista? Vai teetkö aina kehuja keräävän kala-aterian tai salaatin?

Olipa se suolaista tai makeaa, kerro paras joulureseptisi alla kuvan kanssa.

 

Galleriaan liittyvä kilpailu on päättynyt. Palkinto lähtee Liisa Kärkkäiselle Saloon. Kiitos kaikille osallistujille!