Kokoa kukkakaalisalaatti annoksina lautasille tai näyttävästi isolle vadille. Kuva: Panu Pälviä

Paahdetun kukkakaalisalaatin voit tarjoilla annoksina lautasilta tai koota sen näyttävästi vadille.

Paahdettu kukkakaalisalaatti

4 annosta

valmistusaika 25 min

1 kukkakaali

2 tl ras el hanout -maustetta

1 prk valmishummusta

1 ruukku lehtipersiljaa

2 dl pakasteherneitä

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Leikkaa kukkakaalin kanta pois. Irrottele lehdet ja kukinnot karkeasti. Nosta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Ripottele mauste päälle ja hiero sitä kaikkialle kukkakaaleille. Paahda 10 minuuttia.

2. Silppua sillä välin lehtipersilja ja sulata herneet.

3. Levitä tarjoilulautasen pohjalle hummus, nostele päälle kukkakaalit, herneet ja viimeistele lehtipersiljalla.

Trendikasvista kurpitsaa saa nyt ympäri vuoden. Kurpitsa sopii mainiosti myös sämpylätaikinaan.

Kurpitsasämpylät

20 kpl, valmistusaika 1 tunti + soseen valmistus 25 min

Kurpitsasose

250 g kurpitsaa

1 dl vettä

taikina

2 dl vettä

½ dl maitoa

1 pss kuivahiivaa

3 rkl öljyä

1 rkl hunajaa

1 tl suolaa

¼ tl kurkumaa

9–10 dl hiivaleipäjauhoja

Koristeiksi

20 kpl kurpitsansiemeniä

1. Keitä kurpitsasose: Kuori ja kuutioi kurpitsa. Keitä kuutioit kiehuvassa vedessä kypsiksi 20 minuuttia. Soseuta.

2. Kuumenna vesi ja maito 42 asteeseen, kumoa kulhoon ja sekoita joukkoon kurpitsasose ja kuivahiiva. Lisää öljy, hunaja, suola ja kurkuma.

3. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Taikina saa jäädä hieman pehmeäksi.

4. Kohota taikinaa lämpimässä, vedottomassa paikassa noin 20 minuuttia.

5. Leivo taikina sämpylöiksi ja nosta ne

uunipellille leivinpaperin päälle. Kohota sämpylöitä 10–15 minuuttia.

6. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa terävällä veitsellä sämpylöiden reunoille 4–5 viiltoa. Paina sämpylän keskelle kurpitsansiemen koristeeksi.

7. Paista 8–10 minuuttia. Nauti!

Puolukat tuovat hapokkuutta fetatorttuihin.

Me Naiset etsii kotikokkien herkullisimpia jouluruoka- ja herkkureseptejä. Oululainen Anne Pulliainen osallistui joulureseptikilpailuun klassikko-ohjeellaan, feta-puolukkatortuilla.

– Tämä maukas, suolainen joulun herkku on suosikkini, joka tuo vaihtelua perinteisiin luumutäytteisiin torttuihin.

Ohje on helppo: leipomiseen menee vain noin puoli tuntia.

Feta-puolukkatortut

  • 1 kg torttutaikinaa

Täyte:

  • 100 g fetajuustoa
  • 1 dl puolukoita
  • 1 puolikas sipuli
  • 1 rkl öljyä
  • ½ tl mustapippuria
  • ½ tl suolaa
  • ripaus muskottipähkinäjauhetta

Lukijan keittiössä valmistui monennäköisiä torttuja. Kuva: Anne Pulliainen
Lukijan keittiössä valmistui monennäköisiä torttuja. Kuva: Anne Pulliainen

Valmistus

1. Hienonna kuorittu sipuli ja paista se pannulla niin, että pehmenee (noin 5 minuuttia).

2. Lisää puolukat ja mausteet, mutta sammuta levy. Sekoita marjoja ja sipuleita pannulla viitisen minuuttia ja ota jäähtymään.

3. Lisää murennettu feta puolukkaseokseen.

4. Leikkaa ja muotoile ohjeen mukaan sulatetusta taikinasta halutunmallisia torttuja ja täytä ne feta-puolukkaseoksella.

5. Voitele taikinaosat munalla

6. Paista uunissa (+225°C) 10–15 minuuttia.

Suomen herkullisin jouluresepti – onko se sinulla?

Olipa se suolaista tai makeaa, kerro paras joulureseptisi ja osallistut samalla kivan palkinnon arvontaan!
Lue lisää täällä.

Nämä itsenäisyyspäivän herkut toimivat niin juhlapöytään katettuina kuin sohvalla Linnan juhlien tv-eväinäkin. Valitse suosikkisi tai kokkaa kaikki!

1. Juhlavat mätileivät

12 leipää

12 vaaleaa paahtoleipäpalaa

öljyä

120 g smetanaa

100 g muikun- tai siianmätiä

koristeeksi ruohosipulia

1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Leikkaa leivät piparkakkumuotilla ja voitele öljyllä.

2. Lado leivät uunipellille ja paahda uunissa 5 minuuttia.

3. Levitä jäähtyneille leiville smetana ja lusikoi päälle mäti. Koristele ruohosipulilla.

Helpot savulohi-parsapiiraat maistuvat kaikille.
Helpot savulohi-parsapiiraat maistuvat kaikille.

2. Helpot savulohi-parsapiiraat

10 annosta

800 g isoja lehtitaikinalevyjä

kananmuna voiteluun

Täyte

1 dl kermaviiliä

1 dl ricottajuustoa

2 tl dijonsinappia

1 rkl sitruunan mehua

1 kpl kananmunia

valkopippuria myllystä

suolaa

7 kpl vihreää tankoparsaa

50 g kylmäsavulohta siivuina

Koristeeksi

Seesaminsiemeniä

1. Sulata lehtitaikinalevyt ja nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Tee levyihin kehysmäiset viillot noin sentin päähän ulkoreunoista. Pistele kehysten sisään jääneeseen taikinapohjaan haarukalla reikiä.

2. Yhdistä keskenään kermaviili, ricotta, sinappi, sitruunamehu ja kananmuna. Mausta seos pippurilla ja suolalla.

3. Napsauta parsojen tyvestä pois kuivat päät ja kiehauta parsoja suolatussa vedessä pari minuuttia niin, että niistä tulee napakan pehmeitä. Kaada kiehuva vesi pois ja upota parsat heti jääkylmään veteen. Leikkaa ne sitten leveyssuunnassa puoliksi ja vielä pituussuunnassa kahtia. Pilko lohi suikaleiksi.

4. Kokoa piirakat. Levitä taikina­levyn kehysten sisään kermaviili-­ricottaseosta. Nosta päälle parsa- ja lohiviipaleita. Sipaise piirakan reunoihin kananmunaa ja ripottele pinnalle vielä siemeniä. Nosta uunin keskitasolle ja paista 225 asteessa noin 15–20 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää ja saanut kauniin paistovärin. Nauti huoneenlämpöisenä raikkaan salaatin kanssa.

Raikkaat hedelmäveneet yllättävät alkupaloina.
Raikkaat hedelmäveneet yllättävät alkupaloina.

3. Poro-persimonveneet

12 annosta

1 iso persimon-hedelmä

50 g piparjuurituorejuustoa

40 g ohutta kylmäsavuporoleikettä

1. Leikkaa persimon 12 lohkoksi.

2. Sipaise kullekin lohkolle nokare juustoa ja kääri herkku poroleikkeeseen.

Broileri-avokadorullat on helppo nauttia normin. Kuva: Pia Inberg
Broileri-avokadorullat on helppo nauttia normin. Kuva: Pia Inberg

4. Broileri-avokadorullat

8 annosta

2 avokadoa

1–2 ruukkua korianteria

4 rkl limetinmehua

1 dl inkivääri-chilidippiä (spice up) tms. muuta chilikastiketta

Suolaa

6 tortillalettua

2 dl grillattua broileria kuutioina

1. Kuori avokado ja muussaa hedelmäliha haarukalla.

2. Hienonna korianteri ja sekoita se mehun, inkivääridipin ja suolan kanssa avokadon joukkoon.

3. Levitä avokadotahna tortilloille. Kuutioi broileri ja jaa liha tortilloille.

4. Kääri tortillat rullalle ja leikkaa neljään osaan. Nosta rullat tarjoilulautaselle pystyyn.

Valmista limejuustokakku hyytymään jo edellisenä iltana.
Valmista limejuustokakku hyytymään jo edellisenä iltana.

5. Raikas limettijuustokakku

10 palaa

Pohja

250 g digestivekeksejä

150 g voita

Täyte

5 dl kuohukermaa

2 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

400 g tuorejuustoa

3 munanvalkuaista

6 liivatelehteä

1 dl limetinmehua

Päälle

2 liivatelehteä

limetinmehua

4 rkl tomusokeria

limetin raastettu kuori

1 dl vettä

3 tippaa elintarvikeväriä

1. Murskaa keksit monitoimikoneessa ja lisää sekaan sulatettu voi. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (26 cm) pohjalle ja painele keksiseos vuokaan.

2. Vaahdota kerma, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kermavaahto notkistetun tuorejuuston sekaan. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Pehmitä liivatelehdet kylmässä vedessä, kiehauta limetinmehu ja sekoita joukkoon kuiviksi puritetut pehmenneet liivatteet.

3. Yhdistä loppu mehu, vesi, limetin raastettu kuori ja karamelliväri. Sekoita tasaiseksi. Anna kiilteen jäähtyä hetki ja levitä varovasti kakun pinnalle.

4. Anna hyytyä viileässä. Koristele ja nosta tarjolle.

Aina puhutaan Linnan juhlien boolista. Kokosimme parhaat juomaohjeet, joilla tunnelma nousee kattoon myös itsenäisyyspäivän kotikemuissa.

1. Juhlava glögibooli

8 annosta

Valmistusaika: 10 minuuttia + 4 tuntia viilenemiseen.

  • 2 dl valkoviiniglögiä (esimerkiksi Herrljunga)
  • 2 ½ dl punaista aperitiivijuomaa (esimerkiksi Aperol)
  • 1 plo (7 ½ dl) kylmää prosecco-kuohuviiniä
  • jäitä
  • 2 (luomu)appelsiinia
  • 1 (luomu)sitruuna
  • 1 ½ dl jäisiä karpaloita

1. Yhdistä valkoviiniglögi ja Aperol boolimaljassa ja nosta malja jääkaappiin viilentymään noin 4 tunniksi. Viilennä samalla kuohuviini.

2. Pese ja viipaloi appelsiinit ja sitruuna.

3. Kaada kuohuviini juuri ennen tarjoilua boolin joukkoon. Sekoita varovasti. Lisää jäät, hedelmät ja karpalot.

Sorbettibooli käy myös raikkaasta jälkiruuasta. Kuva: Panu Pälviä
Sorbettibooli käy myös raikkaasta jälkiruuasta. Kuva: Panu Pälviä

2. Sitruunasorbettibooli

8 annosta

valmistusaika 10 min + jäätymisaika 30 min

  • 1 pkt sitruunasorbettia (esimerkiksi Pappagallo)
  • 2 sitruunaa
  • 1 appelsiini
  • 1 plo kuivaa valkoviiniä
  • ½ dl sitruunalikööriä (esimerkiksi limoncello)
  • 7 dl sitruunalimua (esimerkiksi Sprite)
  • 4 oksaa rosmariinia

1. Laita tarjottimen tai pellin päälle leivinpaperi. Pyöritä sorbetista palloja tai leikkaa se kuutioiksi. Nostele palat tarjottimelle ja laita pakkaseen. Anna kovettua noin puoli tuntia.

2. Pese ja siivuta sitruuna ja appelsiini.

3. Kaada kulhoon viini, likööri ja limu. Nostele hedelmäsiivut pinnalle. Irrottele mukaan myös rosmariininlehtiä.

4. Viimeistele sitruunasorbettipalloilla ja tarjoile heti!

Aalto-vaasista tarjoiltu hedelmäinen booli juhlistaa itsenäisyyspäivän.
Aalto-vaasista tarjoiltu hedelmäinen booli juhlistaa itsenäisyyspäivän.

Marjatarhan booli

10 annosta

  • ½ plo (2,5 dl) kirkasta viinaa
  • ½ plo De Kuyper Sour Rhubarb -raparperilikööriä
  • 0,5 l karpalomehua
  • ½ plo (0,75 l) Fanta metsämarja -limua
  • ½ plo (0,75 l) Fanta appelsiini -limua
  • 1 limetin mehu
  • koristeeksi pakastemarjoja ja appelsiinin siivuja

1. Jäähdytä ainekset yön yli jääkaapissa.

2. Sekoita viina, likööri ja mehu boolikulhossa. Lisää limut ja koristeet juuri ennen tarjoilua.

Katso myös Baarimestari Mikael Karttusen vinkit onnistuneeseen booliin.