Kiinalainen ruoka on nyt trendikästä, ja se on paljon muutakin kuin hapanimeläkastiketta. Kata pöytä täyteen perinteisiä herkkuja maan eri kolkista.

Söitkö juuri kiinalaista ruokaa Suomessa?

Se oli todennäköisesti meillä tunnetuinta kiinalaista, Kantonin alueen ruokaa, jota jäljittelevät useimmat länsimaissa tarjottavat kiinalaiset ravintolat. Alueella syödään paljon riisiä sekä kirkkaita, makeita kastikkeita.

Valtavan valtion ruokakulttuuri on kuitenkin paljon monipuolisempi. Nyt nousussa on erityisesti Sichuanin alueen ruoka, joka on usein tulista ja maustettu sichuaninpippurilla. Annoksissa käytetään paljon tofua. Sitä kiinalaiset käyttävät monia sortteja pehmeästä tofusta pastaa muistuttaviin tofunauhoihin ja verellä maustettuun ankanveritofuun.

Kiinnostavia makuja löytyy myös Xi’anin kaupungista, jossa muslimien ja kantakiinalaisten keittiöt ovat sekoittuneet maukkaaksi yhdistelmäksi. Alueella, jossa riisi ei kasva, syödään vehnänuudeleita. Käsin tehtyihin nuudeleihin sekoitetaan tirisevän kuumaa chiliöljyä.

Kuuluisimmat hot potit löytyvät Chongqingistä. Siellä kuumaan pataan sekoitetaan sichuaninpippureita. Välipalaksi kadulta voi poimia höyrytetyn sämpylän, joka kätkee sisäänsä makeaa possunlihaa.

Makeat valkosipulipavut

4 annosta

valmistusaika 15 min

200 g vihreitä neulapapuja

4 valkosipulinkynttä

1 dl vettä

2 rkl tummaa sokeria

2 rkl soijakastiketta

1. Leikkaa papujen kannat pois. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

2. Mittaa paistinpannulle vesi ja nosta pavut veteen. Laita hella täydelle teholle. Anna veden kiehua 5 minuuttia ja lisää valkosipuli, sokeri ja soija.

3. Sekoittele papuja pannulla, kunnes kaikki ainekset ovat tarttuneet papujen pintaan, eikä pannulla ole enää nestettä.

Vihreät pavut maistuvat hienosti lihapullien kanssa.

Kung pao -lihapullat

4–6 annosta

valmistusaika 35 min

3 valkosipulinkynttä

5 cm:n pätkä inkivääriä

½ dl maapähkinöitä

800 g broilerin jauhelihaa

2 tl chilijauhetta

1 ½ tl suolaa

1 rkl hoisin-kastiketta

1 rkl tummaa siirappia

1 rkl seesamiöljyä

1 rkl soijakastiketta

Lisäksi

(maapähkinä)öljyä

2 kevätsipulin vartta

1. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuori inkivääri ja raasta se raastimen hienolla terällä. Rouhi maapähkinät terävällä veitsellä karkeaksi rouheeksi.

2. Kumoa jauhelihat kulhoon ja mittaa kaikki mausteet mukaan. Lisää kulhoon myös valkosipuli, inkivääriraaste ja maapähkinärouhe.

3. Sekoita taikina hyvin sekaisin käsin tai puuhaarukalla. Anna levätä hetki jääkaapissa. Silppua sillä välin kevätsipulin varsi.

4. Pyöritä taikina lihapulliksi. Kasta sormia kylmään veteen, jotta massa ei tartu käsiin.

5. Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä. Nostele puolet lihapullista pannulle ja paista ruskeiksi joka puolelta. Lisää lopuksi puolet kevätsipulin varsipaloista pannulle ja pyöräytä sekaisin. Siirrä tarjoiluastiaan ja paista loput lihapullat samalla tavalla.

Mapo-tofu

4 annosta

valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

5 cm:n pätkä inkivääriä

1 punainen chili

2 kevätsipulin valkoiset osat

200 g jauhelihaa

1 rkl rypsiöljyä

1 rkl seesamiöljyä

2 dl vettä

½ lihaliemikuutio

½ dl hoisin-kastiketta

2 rkl soijakastiketta

1 rkl maissitärkkelystä

2 rkl vettä

2 pkt puolipehmeää tofua (esimerkiksi Alpro)

Viimeistelyyn

2 kevätsipulin vartta

1 chili

1. Kuori ja hienonna valkosipuli sekä inkivääri. Pilko chili renkaiksi. Hienonna kevätsipulin valkoiset osat.

2. Kuumenna kasarissa tai isolla paistinpannulla öljy. Kuullota valkosipulit, inkivääri, sipuli ja chili. Lisää jauheliha ja anna kypsyä.

3. Lisää pannulle vesi. Murusta lihaliemikuutio joukkoon. Mittaa kastikkeen joukkoon hoisin-kastike ja soija. Sekoita lasissa vesi ja maissitärkkelys hyvin sekaisin. Kaada seos kastikkeen joukkoon ja anna sen kiehahtaa.

4. Kuutioi tofu ja nostele kastikkeeseen. Anna porista sillä välin, kun leikkaat sipulinvarret ja chilin. Koristele niillä lopuksi.

Tofupata muuttuu helposti kasvisruuaksi, kun jätät jauhelihan pois.

Höyrytetyt sämpylät

10 sämpylää

valmistusaika 1 tunti

Taikina

3 dl vettä

2 rkl kuivahiivaa

½ tl suolaa

1 tl sokeria

4 dl vehnäjauhoja

3 dl riisijauhoja

2 rkl seesamiöljyä

Täyte

1 sipuli

150 g porsaanlihaa (esim. kylkeä tai kassleria)

1 rkl sokeria

2 rkl soijakastiketta

½ tl chiliä

Lisäksi

leivinpaperia

1. Tee ensin taikina. Laske hanasta reilusti kädenlämpöistä vettä ja mittaa se kulhoon. Lisää kuivahiiva, suola ja sokeri. Mittaa kulhoon jauhot ja vaivaa taikina hyvin sekaisin. Lisää öljy ja vaivaa se joukkoon. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota puoli tuntia.

2. Valmista sillä välin täyte. Kuori ja hienonna sipuli. Leikkaa porsaanliha pieneksi kuutioksi. Kuumenna pannu ja ruskista liha ja sipulit. Jos lihasta irtoaa rasvaa, öljyä ei tarvitse lisätä. Lisää myös sokeri, soijakastike ja chili.

3. Jauhota pöytä, kumoa taikina kulhosta ja muotoile se pötköksi. Jaa pötkö kymmeneen osaan. Pyöritä osat palloiksi ja painele paksun pannukakun kaltaisiksi pyöreiksi lettusiksi. Nosta kaikkiin vajaa ruokalusikallinen täytettä ja kuro sormin sämpylät kiinni. Leikkaa leivinpaperista kaikille sämpylöille niille sopiva pieni pala, jotteivät ne tartu höyryttimeen kiinni.

4. Kuumenna vesi höyrykattilassa kiehuvaksi. Jos höyrykattilaa ei ole, voit laittaa metallisiivilän tavalliseen kattilaan ja käyttää sitä höyryttimenä. Nosta höyryttimeen niin monta sämpylää kerrallaan kuin sinne mahtuu. Kypsennä yhtä satsia 8 minuuttia.

Katuruokaa teehetkeen. Pehmeä lihapiirakka kätkee sisäänsä makeantulisen täytteen.

Biang biang -nuudelit

4 annosta

valmistusaika 15 min

1 dl (maapähkinä)öljyä

1 punainen chili

1 ½ dl mungpavun ituja

½ ruukkua ruohosipulia

1 nippu (6–10 kpl) retiisejä

2 rkl soijakastiketta

1 tl tulista chilijauhetta

1 tl chilihiutaleita

2 rkl seesaminsiemeniä

1 pkt tuorenauhapastaa

1. Laita isoon kattilaan vesi kiehumaan.

2. Leikkaa retiisit ohuiksi siivuiksi ja hienonna ruohosipuli. Jaa ne ja idut neljään kulhoon. Leikkaa chili renkaiksi.

3. Mittaa pienempään kattilaan öljy, soijakastike, chili, chilijauhe ja chilihiutaleet sekä seesaminsiemenet.

4. Nosta pastat siivilään ja dippaa ne kiehuvaan veteen minuutiksi. Jaa pastat kulhoihin kasvisten päälle.

5. Kuumenna öljy kiehuvaksi ja kaada se kulhoihin pastan päälle. Sekoita.

Tulinen nuudeliannos on supernopea valmistaa.

Sichuanin munakoisot

4 annosta

valmistusaika 25 min

2 munakoisoa

100 g porsaankylkeä

½ dl öljyä

1 tl sokeria

½ tl sichuaninpippuria

2 rkl soijakastiketta

1 rkl balsamiviinietikkaa

(2 rkl kuivaa sherryä)

1. Huuhtele ja kuivaa munakoisot. Leikkaa vihreä hattu pois ja puolita munakoisot. Leikkaa puolikkaat pitkittäin neljään osaan ja edelleen kuutioiksi. Leikkaa porsaankylki pienen pieneksi kuutioksi.

2. Kuumenna paistinpannu ja aloita ruskistamalla porsaankylkikuutioita. Lisää öljy ja munakoisopalat. Anna munakoisojen ruskistua hiljalleen äläkä kääntele koko ajan.

3. Kun munakoisot ovat pehmenneet ja ruskistuneet, lisää kaikki mausteet. Anna munakoisojen hautua mausteissa ja imeä kaikki maut.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Jos kaipaat lautasellesi väriä ja vaihtelua, kannattaa kokeilla lihan, kanan tai kalan kaveriksi helppoja kasvislisäkkeitä.

Jos peruna, pasta ja riisi kyllästyttävät, saat lihan, kalan ja kanan kylkeen lisää makua ja vitamiineja maukkaalla kasvislisäkkeellä. Kun rakennat lisäkkeet oikein, ne pullistelevat proteiinia ja sopivat myös huonon hiilihydraatin karttajalle.

Samalla lisäät kuin huomaamatta lautaselle kasviksia. Täältä tullaan, puoli kiloa päivässä!

Kvinoa-kasvis-raejuustosalaatti

4 annosta

Valmistusaika 30 min + paistoaika 25 min + keittoaika 15 min

1½ dl kvinoaa

3 dl vettä

1 tl suolaa

½ kasvisliemikuutio

½ tl chilihiutaleita

200 g raejuustoa

1 ruukku lehtipersiljaa

Paahdetut kasvikset

1 punasipuli

1 punainen paprika

1 pieni kesäkurpitsa

1 munakoiso

2 valkosipulinkynttä

2 rkl oliiviöljyä

1½ tl hiutalesuolaa

¼ tl mustapippuria

1. Valmista ensin kasvikset. Laita uuni lämpenemään 240 asteeseen. Kuori ja lohko punasipuli. Kuori ja paloittele paprika. Leikkaa kesäkurpitsasta päädyt ja halkaise pituussuunnassa neljään lohkoon. Poista vetinen siemenosa ja paloittele loppuosa. Kuutioi munakoiso. Kuori ja hienonna valkosipulit.

2. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää oliiviöljy. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja kaada kasvisseos pellille. Paista uunissa noin 25 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kauniisti paahtuneet.

3. Kasvisten paahtuessa mittaa kvinoa kulhoon. Kaada päälle runsaasti lämmintä vettä. Kaada kvinoa tiheään siivilään ja huuhtaise. Valuta hyvin.

4. Mittaa 3 dl vettä ja kvinoa kattilaan, lisää suola, puolikas kasvisliemikuutio sekä chilihiutaleet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla hiljalleen poreillen noin 15 minuuttia, kunnes kvinoa on kypsää ja neste on imeytynyt siihen. Avaa kansi ja anna kvinoan jäähtyä ja kuivua hiukan.

5. Ota kasvikset uunista ja ripottele niiden pinnalle hiutalesuolaa ja mustapippuria. Yhdistä kvinoa ja paahdetut kasvikset suuressa salaattikulhossa. Silppua lehtipersilja. Sekoita raejuusto ja lehtipersiljasilppu nostellen kasvisten ja kvinoan joukkoon.

 

Koko ateria valmistuu yhdellä pellillä, ja suurimman työn hoitaa uuni. Paahdetut kikherneet ovat sellaisenaan rapea iltanaposteltava tai välipala.

 

Juures-kikherne-fetapaistos

4 annosta

Valmistusaika 15 min + paistoaika 35 min

200 g fetajuustoa

(oliiviöljyä)

Juurekset

2 punajuurta

1 palsternakka

2 porkkanaa

2 punasipulia

2 rkl oliiviöljyä

1 tl timjamia

1 tl hiutalesuolaa

¼ tl mustapippuria

Kikherneet

1 tlk (400 g) säilöttyjä kypsiä kikherneitä

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

¼ tl mustapippuria

1 tl oreganoa

1 tl basilikaa

1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kuori ja pilko juurekset noin 1x5 cm:n tangoiksi. Laita kulhoon ja mausta öljyllä, timjamilla, hiutalesuolalla ja pippurilla. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja kaada juurekset pellille.

2. Kaada kikherneet siivilään ja huuhtele. Valuta. Laita kikherneet kulhoon ja mausta öljyllä, suolalla ja mausteilla. Kaada juuresten viereen pellille.

3. Paahda juureksia ja kikherneitä uunissa 25 minuuttia. Kuutioi tai murustele feta. Lisää feta uunipellille ja jatka paahtamista 10 minuuttia.

4. Siirrä paistos tarjoiluastiaan ja pirskottele halutessasi pinnalle vielä hieman oliiviöljyä.

 

Herkullinen bataatti-mustapapuvuoka sisältää paljon kuitua, joka pitää nälän loitolla pitkään. Huuhtele ja valuta säilykepavut aina hyvin, jotta ne eivät maistu purkilta.

 

Bataatti-mustapapuvuoka

4 annosta

Valmistusaika 10 min + paistoaika 35 min

600 g bataattia

nokare voita vuoan voiteluun

2 rkl oliiviöljyä

1 tl hiutalesuolaa

150 g juustoraastetta

Papuseos

1 tlk (400 g) säilöttyjä

kypsiä mustapapuja

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

½ tl timjamia

½ tl basilikaa

¼ tl rosmariinia

¼ tl mustapippuria

1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Valmista ensin papuseos. Kaada säilötyt mustapavut siivilään. Huuhtele kylmällä vedellä, valuta. Laita pavut kulhoon ja mausta öljyllä ja mausteilla. Jätä odottamaan.

2. Kuori bataatit ja halkaise ne kahtia pituussuunnassa. Laita leikkauspinta työlautaa vasten ja viipaloi bataatit mahdollisimman ohuiksi siivuiksi terävällä veitsellä.

3. Voitele uunivuoka. Asettele bataattiviipaleet vuokaan limittäin.

4. Lusikoi papuseos bataattiviipaleille niin, että papuja valuu siivujen väleihin ja päälle. Valuta pinnalle oliiviöljy ja ripottele päälle hiutalesuola.

5. Paista uunin alaosassa 20 minuuttia. Lisää juustoraaste ja paista vielä 8–10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniin värin.

 

Kiehauta parsakaalit ja pavut, sekoita kastike. Hyvän olon salaatti on valmis 10 minuutissa. Tuoreet soijapavut eli edamamet näyttävät ja maistuvat ihanan keväisiltä.

 

Pähkinäinen parsakaali-soijapapusalaatti

4 annosta

Valmistusaika 10 min

2 parsakaalia

4 dl (300 g) pakastettuja soijapapuja

suolaa keitinveteen

4 rkl suolapähkinöitä

2 rkl vaaleita kuorittuja seesaminsiemeniä

Kastike

½ dl maapähkinävoita

1 limetin mehu

1 rkl riisiviinietikkaa

1 rkl soijakastiketta

2 tl hunajaa tai vaahterasiirappia

1. Paloittele parsakaali pienehköiksi nupuiksi. Ota soijapavut sulamaan.

2. Kuumenna kattilassa runsaasti vettä kiehuvaksi ja mausta vesi reilusti suolalla. Varaa kattilan viereen kulho, ja täytä se mahdollisimman kylmällä vedellä.

3. Kaada parsakaalit keitinveteen ja keitä 1 minuutti. Poimi parsakaalit reikäkauhalla kylmään veteen, jotta ne eivät jatka kypsymistä.

4. Keitä soijapapuja ½–1 minuuttia, jotta ne sulavat ja lämpenevät, mutta eivät kypsy. Upota sitten myös pavut kylmään veteen.

5. Kasvisten jäähtyessä sekoita kastikkeen ainekset yhteen.

6. Valuta parsakaalit ja pavut hyvin. Sekoita joukkoon pähkinäkastike ja suolapähkinät. Ripottele päälle seesaminsiemenet.

 

Itse tehty cashewmaito tekee Paneer kosilista ihanan täyteläistä. Eikä ole vaikeaa!

Paneer Koseli – leipäjuustoa tomaatti-kermakastikkeessa

4 annosta

Valmistusaika 20 min + haudutusaika 20 min

cashew-maito

1 dl cashew-pähkinöitä

2 dl vettä

kastike

2 valkosipulin kynttä

2 rkl voita

1 rkl inkivääriä raasteena

½ tl kanelia

½ tl jauhettua neilikkaa

1 tl garam masalaa

2 rkl tomaattipyreetä

400 g tomaattimurskaa

1 dl kuohukermaa

½ –1 tl suolaa

1 tl hunajaa

lisäksi

300 g leipäjuustoa

1. Laita cashewpähkinät veteen likoamaan kastikkeen valmistumisen ajaksi.

2. Hienonna valkosipulinkynnet ja paista kaksi minuuttia voissa paistinpannulla. Lisää inkivääri, mausteet ja tomaattipyree ja jatka paistamista kaksi minuuttia. Lisää tomaattimurska ja anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.

3. Aja cashewpähkinät liotusvesineen tasaiseksi joko blenderillä tai sauvasekoittimella. Lisää syntynyt cashewmaito ja kuohukerma pannulle. Anna kiehahtaa.

4. Mausta kastike suolalla ja hunajalla. Leikkaa leipäjuusto kuutioiksi ja lisää paistinpannulle. Kuumenna kastiketta vielä noin 30 sekuntia niin, että leipäjuusto kuumenee mutta ei sula. Tarjoa heti keitetyn riisin kanssa.

Vain vartti valmisteluja ja tunniksi uuniin. Välimerellinen broileri-perunavuoka vie nälän isoltakin porukalta. Ja aina uuniin mahtuu toinenkin satsi!

Välimerellinen broileri-perunavuoka

8 annosta

Valmistusaika 15 min + paistoaika 1 t

1 kg kuorellista yleisperunaa

1½ kg broilerin paistileikettä

4 valkosipulin kynttä

1 dl vettä

½ dl oliiviöljyä

2–4 rkl vahvaa sinappia

2 rkl kanafondia

1 tl kuivattua timjamia tai oreganoa

1–2 tl hienoa merisuolaa

½ tl mustapippuria

1 dl kreikkalaisia kivettömiä oliiveja (vihreitä tai kalamata)

2 sitruunan mehu

1 ruukku lehtipersijaa

1. Kuumenna uuni 180-asteiseksi.

2. Pese perunat ja leikkaa lohkoiksi. Levitä perunalohkot isoon uunivuokaan ja nostele broilerin paistileikkeet perunoiden päälle.

3. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Yhdistä kulhossa vesi, oliiviöljy, sinappi, kanafondi ja mausteet. Sekoita ja kaada seos uunivuokaan ja pyörittele kastike perunoiden ja kanan päälle kauttaaltaan.

4. Nosta vuoka kuumaan uuniin ja kypsennä noin 50 minuuttia. Kokeilen perunoita, ja jatka paistamista, jos ne tuntuvat vielä kovilta. Eri perunalajikkeet kypsyvät eri ajan.

5. Purista sitruunoiden mehu ja lisää ruuan joukkoon. Lisää oliivit, sekoita ainekset varovasti ja nosta vuoka takaisin uuniin. Kypsennä vielä 5–10 minuuttia.

6. Hienonna reilusti lehtipersijaa ja lisää silppu lopuksi kypsän ruuan päälle.

Isonkaan kaveriporukan ruokkiminen onnistuu myös edullisesti, kun vokkaat lohen seuraksi kauden edullisimpia vihanneksia.

Teriyaki-kirjolohta

8 annosta

Valmistusaika 15 min + maustumisaika 30 min

1 ½ kg kirjolohifileetä

1 tl merisuolaa

8 rkl teriyakikastiketta (esim. Santa Maria)

2 rkl öljyä

2 tl seesaminsiemeniä

Lisäksi

vokkivihanneksia (ks. ohje alla)

1 rasia (110 g) sinimailasen ituja (esim. Silmusalaatti)

1. Poista kirjolohifileestä ruodot. Leikkaa kala annospaloiksi. Mausta kala suolalla. Anna maustua noin puoli tuntia. Valmista sillä aikaa vokkivihannekset.

2. Levitä teriyaki-kastiketta kalan pintaan.

3. Kuumenna öljy pannulla. Paista kalapaloja kuumalla pannulla 5 minuuttia nahkapuoli alaspäin. Ripottele palojen päälle seesaminsiemeniä, käännä ja paista pannulla vielä minuutti.

4. Levitä vokkivihannekset laakeaan tarjoiluastiaan ja nosta kalapalat vihannesten päälle. Koristele sinimailasen iduilla.

vokatut kasvikset

8 annosta

Valmistusaika 15 min

2 valkosipulin kynttä

2 porkkanaa

1 purjo

1 pieni kesäkurpitsa

400 g pakastettuja sokeriherneitä

4 rkl öljyä

4 rkl soijakastiketta

2 rkl sweet chili -kastiketta

1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja viipaloi porkkanat ohuiksi suikaleiksi. Huuhtele purjo. Leikkaa purjo ja kesäkurpitsa ohuiksi suikaleiksi. Sulata sokeriherneet esim. mikrossa.

2. Kuumenna öljy pannussa. Vokkaa kuumalla pannulla ensin valkosipulia, purjoa ja porkkanoita noin 2 minuuttia. Lisää pannulle kesäkurpitsat ja herneet. Paista noin 5 minuuttia, kunnes kasvikset ovat napakan kypsiä.

3. Lisää mausteet pannulle ja tarjoile.