Kiinalainen ruoka on nyt trendikästä, ja se on paljon muutakin kuin hapanimeläkastiketta. Kata pöytä täyteen perinteisiä herkkuja maan eri kolkista.

Söitkö juuri kiinalaista ruokaa Suomessa?

Se oli todennäköisesti meillä tunnetuinta kiinalaista, Kantonin alueen ruokaa, jota jäljittelevät useimmat länsimaissa tarjottavat kiinalaiset ravintolat. Alueella syödään paljon riisiä sekä kirkkaita, makeita kastikkeita.

Valtavan valtion ruokakulttuuri on kuitenkin paljon monipuolisempi. Nyt nousussa on erityisesti Sichuanin alueen ruoka, joka on usein tulista ja maustettu sichuaninpippurilla. Annoksissa käytetään paljon tofua. Sitä kiinalaiset käyttävät monia sortteja pehmeästä tofusta pastaa muistuttaviin tofunauhoihin ja verellä maustettuun ankanveritofuun.

Kiinnostavia makuja löytyy myös Xi’anin kaupungista, jossa muslimien ja kantakiinalaisten keittiöt ovat sekoittuneet maukkaaksi yhdistelmäksi. Alueella, jossa riisi ei kasva, syödään vehnänuudeleita. Käsin tehtyihin nuudeleihin sekoitetaan tirisevän kuumaa chiliöljyä.

Kuuluisimmat hot potit löytyvät Chongqingistä. Siellä kuumaan pataan sekoitetaan sichuaninpippureita. Välipalaksi kadulta voi poimia höyrytetyn sämpylän, joka kätkee sisäänsä makeaa possunlihaa.

Makeat valkosipulipavut

4 annosta

valmistusaika 15 min

200 g vihreitä neulapapuja

4 valkosipulinkynttä

1 dl vettä

2 rkl tummaa sokeria

2 rkl soijakastiketta

1. Leikkaa papujen kannat pois. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

2. Mittaa paistinpannulle vesi ja nosta pavut veteen. Laita hella täydelle teholle. Anna veden kiehua 5 minuuttia ja lisää valkosipuli, sokeri ja soija.

3. Sekoittele papuja pannulla, kunnes kaikki ainekset ovat tarttuneet papujen pintaan, eikä pannulla ole enää nestettä.


Vihreät pavut maistuvat hienosti lihapullien kanssa.

Kung pao -lihapullat

4–6 annosta

valmistusaika 35 min

3 valkosipulinkynttä

5 cm:n pätkä inkivääriä

½ dl maapähkinöitä

800 g broilerin jauhelihaa

2 tl chilijauhetta

1 ½ tl suolaa

1 rkl hoisin-kastiketta

1 rkl tummaa siirappia

1 rkl seesamiöljyä

1 rkl soijakastiketta

Lisäksi

(maapähkinä)öljyä

2 kevätsipulin vartta

1. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuori inkivääri ja raasta se raastimen hienolla terällä. Rouhi maapähkinät terävällä veitsellä karkeaksi rouheeksi.

2. Kumoa jauhelihat kulhoon ja mittaa kaikki mausteet mukaan. Lisää kulhoon myös valkosipuli, inkivääriraaste ja maapähkinärouhe.

3. Sekoita taikina hyvin sekaisin käsin tai puuhaarukalla. Anna levätä hetki jääkaapissa. Silppua sillä välin kevätsipulin varsi.

4. Pyöritä taikina lihapulliksi. Kasta sormia kylmään veteen, jotta massa ei tartu käsiin.

5. Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä. Nostele puolet lihapullista pannulle ja paista ruskeiksi joka puolelta. Lisää lopuksi puolet kevätsipulin varsipaloista pannulle ja pyöräytä sekaisin. Siirrä tarjoiluastiaan ja paista loput lihapullat samalla tavalla.

Mapo-tofu

4 annosta

valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

5 cm:n pätkä inkivääriä

1 punainen chili

2 kevätsipulin valkoiset osat

200 g jauhelihaa

1 rkl rypsiöljyä

1 rkl seesamiöljyä

2 dl vettä

½ lihaliemikuutio

½ dl hoisin-kastiketta

2 rkl soijakastiketta

1 rkl maissitärkkelystä

2 rkl vettä

2 pkt puolipehmeää tofua (esimerkiksi Alpro)

Viimeistelyyn

2 kevätsipulin vartta

1 chili

1. Kuori ja hienonna valkosipuli sekä inkivääri. Pilko chili renkaiksi. Hienonna kevätsipulin valkoiset osat.

2. Kuumenna kasarissa tai isolla paistinpannulla öljy. Kuullota valkosipulit, inkivääri, sipuli ja chili. Lisää jauheliha ja anna kypsyä.

3. Lisää pannulle vesi. Murusta lihaliemikuutio joukkoon. Mittaa kastikkeen joukkoon hoisin-kastike ja soija. Sekoita lasissa vesi ja maissitärkkelys hyvin sekaisin. Kaada seos kastikkeen joukkoon ja anna sen kiehahtaa.

4. Kuutioi tofu ja nostele kastikkeeseen. Anna porista sillä välin, kun leikkaat sipulinvarret ja chilin. Koristele niillä lopuksi.


Tofupata muuttuu helposti kasvisruuaksi, kun jätät jauhelihan pois.

Höyrytetyt sämpylät

10 sämpylää

valmistusaika 1 tunti

Taikina

3 dl vettä

2 rkl kuivahiivaa

½ tl suolaa

1 tl sokeria

4 dl vehnäjauhoja

3 dl riisijauhoja

2 rkl seesamiöljyä

Täyte

1 sipuli

150 g porsaanlihaa (esim. kylkeä tai kassleria)

1 rkl sokeria

2 rkl soijakastiketta

½ tl chiliä

Lisäksi

leivinpaperia

1. Tee ensin taikina. Laske hanasta reilusti kädenlämpöistä vettä ja mittaa se kulhoon. Lisää kuivahiiva, suola ja sokeri. Mittaa kulhoon jauhot ja vaivaa taikina hyvin sekaisin. Lisää öljy ja vaivaa se joukkoon. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota puoli tuntia.

2. Valmista sillä välin täyte. Kuori ja hienonna sipuli. Leikkaa porsaanliha pieneksi kuutioksi. Kuumenna pannu ja ruskista liha ja sipulit. Jos lihasta irtoaa rasvaa, öljyä ei tarvitse lisätä. Lisää myös sokeri, soijakastike ja chili.

3. Jauhota pöytä, kumoa taikina kulhosta ja muotoile se pötköksi. Jaa pötkö kymmeneen osaan. Pyöritä osat palloiksi ja painele paksun pannukakun kaltaisiksi pyöreiksi lettusiksi. Nosta kaikkiin vajaa ruokalusikallinen täytettä ja kuro sormin sämpylät kiinni. Leikkaa leivinpaperista kaikille sämpylöille niille sopiva pieni pala, jotteivät ne tartu höyryttimeen kiinni.

4. Kuumenna vesi höyrykattilassa kiehuvaksi. Jos höyrykattilaa ei ole, voit laittaa metallisiivilän tavalliseen kattilaan ja käyttää sitä höyryttimenä. Nosta höyryttimeen niin monta sämpylää kerrallaan kuin sinne mahtuu. Kypsennä yhtä satsia 8 minuuttia.


Katuruokaa teehetkeen. Pehmeä lihapiirakka kätkee sisäänsä makeantulisen täytteen.

Biang biang -nuudelit

4 annosta

valmistusaika 15 min

1 dl (maapähkinä)öljyä

1 punainen chili

1 ½ dl mungpavun ituja

½ ruukkua ruohosipulia

1 nippu (6–10 kpl) retiisejä

2 rkl soijakastiketta

1 tl tulista chilijauhetta

1 tl chilihiutaleita

2 rkl seesaminsiemeniä

1 pkt tuorenauhapastaa

1. Laita isoon kattilaan vesi kiehumaan.

2. Leikkaa retiisit ohuiksi siivuiksi ja hienonna ruohosipuli. Jaa ne ja idut neljään kulhoon. Leikkaa chili renkaiksi.

3. Mittaa pienempään kattilaan öljy, soijakastike, chili, chilijauhe ja chilihiutaleet sekä seesaminsiemenet.

4. Nosta pastat siivilään ja dippaa ne kiehuvaan veteen minuutiksi. Jaa pastat kulhoihin kasvisten päälle.

5. Kuumenna öljy kiehuvaksi ja kaada se kulhoihin pastan päälle. Sekoita.


Tulinen nuudeliannos on supernopea valmistaa.

Sichuanin munakoisot

4 annosta

valmistusaika 25 min

2 munakoisoa

100 g porsaankylkeä

½ dl öljyä

1 tl sokeria

½ tl sichuaninpippuria

2 rkl soijakastiketta

1 rkl balsamiviinietikkaa

(2 rkl kuivaa sherryä)

1. Huuhtele ja kuivaa munakoisot. Leikkaa vihreä hattu pois ja puolita munakoisot. Leikkaa puolikkaat pitkittäin neljään osaan ja edelleen kuutioiksi. Leikkaa porsaankylki pienen pieneksi kuutioksi.

2. Kuumenna paistinpannu ja aloita ruskistamalla porsaankylkikuutioita. Lisää öljy ja munakoisopalat. Anna munakoisojen ruskistua hiljalleen äläkä kääntele koko ajan.

3. Kun munakoisot ovat pehmenneet ja ruskistuneet, lisää kaikki mausteet. Anna munakoisojen hautua mausteissa ja imeä kaikki maut.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Maistuisiko viileä mustikkajäätelö tai kinuskinen mustikka-mantelipiirakka?

Mustikat kruunaavat niin kakut kuin aamiaisherkut. Koostimme Me Naisten kaikkien aikojen kymmenen parasta mustikkareseptiä. Mikä on sinun suosikkisi?

  1. Mustikkainen kaurapaistos
    Kaurapaistos on koukuttava herkku! Kuva: Sanoma-arkisto
    Kaurapaistos on koukuttava herkku! Kuva: Sanoma-arkisto

  2. Mustikka-sitruunapehmis
    Mustikka-sitruunapehmis tarjoaa kesän viileimmän nautinnon. Kuva: Sanoma-arkisto
    Mustikka-sitruunapehmis tarjoaa kesän viileimmän nautinnon. Kuva: Sanoma-arkisto

  3. Sitruunainen mustikkapiiras
    Sitruunainen mustikkapiiras on kuin taideteos. Kuva: Sanoma-arkisto
    Sitruunainen mustikkapiiras on kuin taideteos. Kuva: Sanoma-arkisto

  4. Mustikkasmoothie kardemummalla
    Mustikkasmoothie maustetaan kardemummalla. Kuva: Shutterstock
    Mustikkasmoothie maustetaan kardemummalla. Kuva: Shutterstock

  5. Mustikkakakku
    Mustikkakakku – täydellinen koriste kesäpöytään! Kuva: Sanoma-arkisto
    Mustikkakakku – täydellinen koriste kesäpöytään! Kuva: Sanoma-arkisto

  6. Banaani-mustikka-granolamaljat
    Banaani-mustikka-granolamalja herättää aamiaiselle. Kuva: Sanoma-arkisto
    Banaani-mustikka-granolamalja herättää aamiaiselle. Kuva: Sanoma-arkisto

  7. Aamiaisletut mustikoilla
    Mustikkalettuja ei kukaan pysty vastustamaan. Kuva: Sanoma-arkisto
    Mustikkalettuja ei kukaan pysty vastustamaan. Kuva: Sanoma-arkisto

  8. Mustikka-viinirypälehilloke
    Mustikka-viinirypälehilloke maistuu esimerkiksi aamiaisbageleiden kanssa. Kuva: Sanoma-arkisto
    Mustikka-viinirypälehilloke maistuu esimerkiksi aamiaisbageleiden kanssa. Kuva: Sanoma-arkisto

  9. Vaniljainen mustikkakeitto
    Niin paljon parempaa kuin kaupan mustikkakeitto. Kuva: Sanoma-arkisto
    Niin paljon parempaa kuin kaupan mustikkakeitto. Kuva: Sanoma-arkisto

  10. Mustikka-mantelipiirakka
    Makea kinuski ja hapan ranskankerma ovat vastustamaton yhdistelmä. Kuva: Sanoma-arkisto
    Makea kinuski ja hapan ranskankerma ovat vastustamaton yhdistelmä. Kuva: Sanoma-arkisto

Suupielet saavat sinertyä, kun mustikka-aika koittaa. Leivo kesän paras piirakka tai kokeile ruis-rahkataskuja – ne ovat kuin jälkiruokatacoja!

Ruis-rahkataskut

4 annosta

valmistusaika 30 min

Ruiskuoret

50 g voita

1 dl maitoa

1½ dl ruisjauhoja

1 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 rkl sokeria

paistamiseen voita

Täyte

1 prk (200 g) rahkaa

1 lime

2 rkl vaaleaa siirappia

2 dl mustikoita

1 Valmista ensin täyte. Huuhdo lime hyvin ja raasta siitä kuori. Sekoita limenkuoriraaste, rahka, hunaja ja mustikat. Laita jääkaappiin odottamaan.

2 Sulata voi muovisessa leivontakulhossa. Mittaa kulhoon maito. Lisää jauhot, leivinjauhe ja sokeri. Sekoita hyvin.

3 Ota neljäsosa taikinasta kulhosta ja pyöritä palloksi. Muotoile pallo litteäksi käsien välissä. Tee taikinasta yhteensä neljä lituskaa.

4 Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä. Sulata pannulla nokare voita. Paista lettuset yksi kerrallaan molemmin puolin. Tarjoile heti!

Makea kinuski ja hapan ranskankerma ovat koukuttava yhdistelmä.
Makea kinuski ja hapan ranskankerma ovat koukuttava yhdistelmä.

Mustikka-mantelipiirakka

8 annosta

valmistusaika 30 min + 30 min paisto

Pohja

150 g mantelimassaa

100 g voita

1 dl tummaa muscovadosokeria

3 dl vehnäjauhoja

½ dl mantelilastuja

1 tl leivinjauhetta

2 rkl vettä

Täyte

150 g ranskankermaa

1 muna

1 dl karamellisoitua

kondensoitua maitoa (saa valmiina kaupasta)

4 dl mustikoita

1 Nosta mantelimassa ja voi huoneenlämpöön. Pilko muutamaan osaan leivontakulhon pohjalle ja anna pehmetä noin 10 minuuttia.

2 Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Mittaa joukkoon sokeri ja nypi sekaisin.

3 Lisää jauhot, mantelilastut ja leivinjauhe. Jatka taikinan sekoittamista käsin kunnes se on murumaista. Lisää vesi ja sekoita taikina.

4 Painele taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Peitä pohja leivinpaperilla ja kaada sen päälle kuivia herneitä painoksi. Paista pohjaa keskitasolla 15 minuuttia.

5 Valmista sillä välin täyte. Sekoita vispilällä sekaisin ranskankerma ja muna. Lisää joukkoon karamellisoitu kondensoitu maito ja sekoita.

6 Ota pohja pois uunista. Nosta herneet ja leivinpaperi pois. Herneet voi säästää uudelleen käytettäväksi. Kaada täyte pohjan päälle. Ripottele mustikat täytteen päälle ja sekoittele kevyesti täytteen joukkoon pienellä lusikalla. Paista 30 minuuttia eli kunnes täyte on hyytynyt ja pinta on ruskistunut vähän.

Runsaasti tuoreita mansikoita ja kermavaahtoa – siinä on kesän rakastetuimman jälkiruuan juju.

Yksi on saletti: mansikkakauden voittamaton jälkiruokaon perinteinen mansikkakakku.

Täydellinen mansikkakakku syntyy yksinkertaisista raaka-aineista ja simppelistä ohjeesta. Niputimme yhteen tärkeimmät ohjeet: lopputulos herkullinen, raikas ja helppo valmistaa.

  1. Leivo Soppa365 superhelppo kakkupohja. ”Tällikakku” syntyy kolmesta ainesosasta, eli sokerista, munista ja vehnäjauhoista.
  2. Pohjan kypsyessä uunissa, valmista kakun täytteeksi rahka-kermavaahto. Vaahdota kuohukerma ja sekoita joukkoon maustettu rahka tai maitorahka ja sokerit. Käytä osa täytteeksi ja loput kuorrutukseen. Jos haluat tehdä trendikkään ”nakukakun”, käytä kaikki vaahto silloin täytteenä.
  3. Ota valmis kakkupohja uunista, anna jäähtyä, halkaise kahteen kerrokseen ja kostuta maidolla.
  4. Levitä kerrosten väliin rahka-kermavaahtoa ja viipaloituja tuoreita mansikoita. Jos kuorrutat, levitä loput seoksesta kakun päälle ja reunoille.
  5. Mansikoita, mansikoita ja lisää mansikoita. Älä säästele herkkumarjan käytössä, kun koristelet kakkua.

Tässä inspiraatiota ihaniin mansikkakakkuihin ja koristeluun. Tyyli on vapaa!

 

A post shared by Laura (@lauraemiliaii) on

 

A post shared by j e n n y k e l l e r (@jennycookies) on

 

A post shared by Villa Helmiina (@villahelmiina) on

 

Uuden ruokakirjan resepteillä saa valmistettua herkkuja, jotka maistuvat heillekin, jotka eivät käytä ruokavaliossaan sokeria tai jauhoja.

Taateleita. Banaania. Kanamunia. Kaakaojauhetta. Paitsi että näistä aineksista saa aikaan makean kakun, se on vieläpä ällistyttävän edullinen. 12 palan kakun kokonaishinta on 1,95 euroa.

Viime vuoden halparuokahaasteesta tutuksi tulleet Essi Määttä ja Sari Rito ovat julkaisseet nyt uuden ruokakirjan, Hyvää & halpaa (Otava). Kirjassa on 60 reseptiä, joiden annoshinnaksi on laskettu 0,15–2 euroa.
Lue myös! Halparuokakirjailija paljastaa: Näin kokkaat aterioita 0,20–2 eurolla

Tämän jutun resepteistä kukkakaalipizzan annoshinta on 1,60 euroa ja suklaa-banaanikakun 0,15 euroa. Kokeile itse: voiko näin huokealla oikeasti herkutella?

Kukkakaalipizza

Annoshinta: 1,60 euroa
2 annosta
halkaisija noin 28 cm

Pohja

  • 400 g kukkakaalia
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl raastettua parmesaanijuustoa

Tomaattikastike

  • 1 dl tomaattipyrettä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl ketsuppia
  • oreganoa
  • suolaa
  • mustapippuria

Täytteet

  • ½ paprika
  • 5 kirsikkatomaattia
  • ½ keltasipuli
  • 5 siivua kalkkunaleikkelettä
  • ½ dl juustoraastetta

Huuhtele kukkakaali ja aja tehosekoittimella riisimäiseksi.

Sekoita kukkakaali, kananmuna sekä parmesaani kulhossa.

Muotoile massasta pizzapohja ja paista noin 25 minuuttia 200-asteisessa uunissa.

Kun pohja on paistumassa, valmista tomaattikastike. Sekoita kaikki tomaattikastikkeen ainekset keskenään, mausta suolalla ja pippurilla.Tarkista maku mieleiseksesi.

Ota pizzapohja uunista, levitä tomaattikastike sekä lisää mieluisat täytteet ja paista vielä noin 10–15 minuuttia 200 asteessa.

Ruokakirjailija Essi Määttä tarjosi suklaa-banaanikakkua hääjuhlissaan.
Ruokakirjailija Essi Määttä tarjosi suklaa-banaanikakkua hääjuhlissaan.

Suklaa-banaanikakku

Annoshinta: 0,15 euroa / koko kakku 1,95 euroa
12 hengelle

  • 10 tuoretta taatelia ilman kiviä
  • 2 kypsää banaania
  • 4 kananmunaa
  • 1 dl raakakaakaojauhetta (tai tavallista sokeritonta kaakaojauhetta)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • (1 tl aitoa vaniljaa)
  • kookosöljyä tai voita voiteluun

Laita taatelit hetkeksi likoamaan veteen niin, että niistä tulee pehmeämpiä.

Pilko banaanit, laita ne kananmunien kanssa kulhoon ja soseuta.

Lisää seokseen taatelit, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vanilja ja soseuta tasaiseksi.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun ja kookosöljyllä tai voilla voideltuun vuokaan (halkaisijaltaan 20 cm).

Paista noin 20–35 minuuttia 200 asteessa.

Anna kakun jäähtyä ja vetäytyä. Koristele kakku esimerkiksi marjoilla ja soijavispillä.

Reseptit: Hyvää & halpaa (Otava)

Oikeasti vähävarainen

Alle 2 euron jauhottomat herkut: kukkakaalipizza ja suklaa-banaanikakku halparuokakirjailijoiden ohjeilla

Naurettavaa. Kukkakaalipizzan hinta muka 3,20 €, johon tulee Parmesania (pala maksaa n. 6 €), kalkkunaleikettä ( vähintäänkin 2,50/pieni rasia) ym muut ainekset. Ihan pöljiä tällaiset "syö halvalla" -reseptit. Oikeasti jos syö halvalla niin syö perunoita, juureksia, kaalia, herneitä ja papuja, pakastevihanneksia, munia, tomaattimurskaa ja pastaa. Niistä saa tehtyä monenmoista. Ihan parasta, jos vielä saa itse pyydystettyä kalaa.
Lue kommentti