Kiinalainen ruoka on nyt trendikästä, ja se on paljon muutakin kuin hapanimeläkastiketta. Kata pöytä täyteen perinteisiä herkkuja maan eri kolkista.

Söitkö juuri kiinalaista ruokaa Suomessa?

Se oli todennäköisesti meillä tunnetuinta kiinalaista, Kantonin alueen ruokaa, jota jäljittelevät useimmat länsimaissa tarjottavat kiinalaiset ravintolat. Alueella syödään paljon riisiä sekä kirkkaita, makeita kastikkeita.

Valtavan valtion ruokakulttuuri on kuitenkin paljon monipuolisempi. Nyt nousussa on erityisesti Sichuanin alueen ruoka, joka on usein tulista ja maustettu sichuaninpippurilla. Annoksissa käytetään paljon tofua. Sitä kiinalaiset käyttävät monia sortteja pehmeästä tofusta pastaa muistuttaviin tofunauhoihin ja verellä maustettuun ankanveritofuun.

Kiinnostavia makuja löytyy myös Xi’anin kaupungista, jossa muslimien ja kantakiinalaisten keittiöt ovat sekoittuneet maukkaaksi yhdistelmäksi. Alueella, jossa riisi ei kasva, syödään vehnänuudeleita. Käsin tehtyihin nuudeleihin sekoitetaan tirisevän kuumaa chiliöljyä.

Kuuluisimmat hot potit löytyvät Chongqingistä. Siellä kuumaan pataan sekoitetaan sichuaninpippureita. Välipalaksi kadulta voi poimia höyrytetyn sämpylän, joka kätkee sisäänsä makeaa possunlihaa.

Makeat valkosipulipavut

4 annosta

valmistusaika 15 min

200 g vihreitä neulapapuja

4 valkosipulinkynttä

1 dl vettä

2 rkl tummaa sokeria

2 rkl soijakastiketta

1. Leikkaa papujen kannat pois. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

2. Mittaa paistinpannulle vesi ja nosta pavut veteen. Laita hella täydelle teholle. Anna veden kiehua 5 minuuttia ja lisää valkosipuli, sokeri ja soija.

3. Sekoittele papuja pannulla, kunnes kaikki ainekset ovat tarttuneet papujen pintaan, eikä pannulla ole enää nestettä.

Vihreät pavut maistuvat hienosti lihapullien kanssa.

Kung pao -lihapullat

4–6 annosta

valmistusaika 35 min

3 valkosipulinkynttä

5 cm:n pätkä inkivääriä

½ dl maapähkinöitä

800 g broilerin jauhelihaa

2 tl chilijauhetta

1 ½ tl suolaa

1 rkl hoisin-kastiketta

1 rkl tummaa siirappia

1 rkl seesamiöljyä

1 rkl soijakastiketta

Lisäksi

(maapähkinä)öljyä

2 kevätsipulin vartta

1. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuori inkivääri ja raasta se raastimen hienolla terällä. Rouhi maapähkinät terävällä veitsellä karkeaksi rouheeksi.

2. Kumoa jauhelihat kulhoon ja mittaa kaikki mausteet mukaan. Lisää kulhoon myös valkosipuli, inkivääriraaste ja maapähkinärouhe.

3. Sekoita taikina hyvin sekaisin käsin tai puuhaarukalla. Anna levätä hetki jääkaapissa. Silppua sillä välin kevätsipulin varsi.

4. Pyöritä taikina lihapulliksi. Kasta sormia kylmään veteen, jotta massa ei tartu käsiin.

5. Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä. Nostele puolet lihapullista pannulle ja paista ruskeiksi joka puolelta. Lisää lopuksi puolet kevätsipulin varsipaloista pannulle ja pyöräytä sekaisin. Siirrä tarjoiluastiaan ja paista loput lihapullat samalla tavalla.

Mapo-tofu

4 annosta

valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

5 cm:n pätkä inkivääriä

1 punainen chili

2 kevätsipulin valkoiset osat

200 g jauhelihaa

1 rkl rypsiöljyä

1 rkl seesamiöljyä

2 dl vettä

½ lihaliemikuutio

½ dl hoisin-kastiketta

2 rkl soijakastiketta

1 rkl maissitärkkelystä

2 rkl vettä

2 pkt puolipehmeää tofua (esimerkiksi Alpro)

Viimeistelyyn

2 kevätsipulin vartta

1 chili

1. Kuori ja hienonna valkosipuli sekä inkivääri. Pilko chili renkaiksi. Hienonna kevätsipulin valkoiset osat.

2. Kuumenna kasarissa tai isolla paistinpannulla öljy. Kuullota valkosipulit, inkivääri, sipuli ja chili. Lisää jauheliha ja anna kypsyä.

3. Lisää pannulle vesi. Murusta lihaliemikuutio joukkoon. Mittaa kastikkeen joukkoon hoisin-kastike ja soija. Sekoita lasissa vesi ja maissitärkkelys hyvin sekaisin. Kaada seos kastikkeen joukkoon ja anna sen kiehahtaa.

4. Kuutioi tofu ja nostele kastikkeeseen. Anna porista sillä välin, kun leikkaat sipulinvarret ja chilin. Koristele niillä lopuksi.

Tofupata muuttuu helposti kasvisruuaksi, kun jätät jauhelihan pois.

Höyrytetyt sämpylät

10 sämpylää

valmistusaika 1 tunti

Taikina

3 dl vettä

2 rkl kuivahiivaa

½ tl suolaa

1 tl sokeria

4 dl vehnäjauhoja

3 dl riisijauhoja

2 rkl seesamiöljyä

Täyte

1 sipuli

150 g porsaanlihaa (esim. kylkeä tai kassleria)

1 rkl sokeria

2 rkl soijakastiketta

½ tl chiliä

Lisäksi

leivinpaperia

1. Tee ensin taikina. Laske hanasta reilusti kädenlämpöistä vettä ja mittaa se kulhoon. Lisää kuivahiiva, suola ja sokeri. Mittaa kulhoon jauhot ja vaivaa taikina hyvin sekaisin. Lisää öljy ja vaivaa se joukkoon. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota puoli tuntia.

2. Valmista sillä välin täyte. Kuori ja hienonna sipuli. Leikkaa porsaanliha pieneksi kuutioksi. Kuumenna pannu ja ruskista liha ja sipulit. Jos lihasta irtoaa rasvaa, öljyä ei tarvitse lisätä. Lisää myös sokeri, soijakastike ja chili.

3. Jauhota pöytä, kumoa taikina kulhosta ja muotoile se pötköksi. Jaa pötkö kymmeneen osaan. Pyöritä osat palloiksi ja painele paksun pannukakun kaltaisiksi pyöreiksi lettusiksi. Nosta kaikkiin vajaa ruokalusikallinen täytettä ja kuro sormin sämpylät kiinni. Leikkaa leivinpaperista kaikille sämpylöille niille sopiva pieni pala, jotteivät ne tartu höyryttimeen kiinni.

4. Kuumenna vesi höyrykattilassa kiehuvaksi. Jos höyrykattilaa ei ole, voit laittaa metallisiivilän tavalliseen kattilaan ja käyttää sitä höyryttimenä. Nosta höyryttimeen niin monta sämpylää kerrallaan kuin sinne mahtuu. Kypsennä yhtä satsia 8 minuuttia.

Katuruokaa teehetkeen. Pehmeä lihapiirakka kätkee sisäänsä makeantulisen täytteen.

Biang biang -nuudelit

4 annosta

valmistusaika 15 min

1 dl (maapähkinä)öljyä

1 punainen chili

1 ½ dl mungpavun ituja

½ ruukkua ruohosipulia

1 nippu (6–10 kpl) retiisejä

2 rkl soijakastiketta

1 tl tulista chilijauhetta

1 tl chilihiutaleita

2 rkl seesaminsiemeniä

1 pkt tuorenauhapastaa

1. Laita isoon kattilaan vesi kiehumaan.

2. Leikkaa retiisit ohuiksi siivuiksi ja hienonna ruohosipuli. Jaa ne ja idut neljään kulhoon. Leikkaa chili renkaiksi.

3. Mittaa pienempään kattilaan öljy, soijakastike, chili, chilijauhe ja chilihiutaleet sekä seesaminsiemenet.

4. Nosta pastat siivilään ja dippaa ne kiehuvaan veteen minuutiksi. Jaa pastat kulhoihin kasvisten päälle.

5. Kuumenna öljy kiehuvaksi ja kaada se kulhoihin pastan päälle. Sekoita.

Tulinen nuudeliannos on supernopea valmistaa.

Sichuanin munakoisot

4 annosta

valmistusaika 25 min

2 munakoisoa

100 g porsaankylkeä

½ dl öljyä

1 tl sokeria

½ tl sichuaninpippuria

2 rkl soijakastiketta

1 rkl balsamiviinietikkaa

(2 rkl kuivaa sherryä)

1. Huuhtele ja kuivaa munakoisot. Leikkaa vihreä hattu pois ja puolita munakoisot. Leikkaa puolikkaat pitkittäin neljään osaan ja edelleen kuutioiksi. Leikkaa porsaankylki pienen pieneksi kuutioksi.

2. Kuumenna paistinpannu ja aloita ruskistamalla porsaankylkikuutioita. Lisää öljy ja munakoisopalat. Anna munakoisojen ruskistua hiljalleen äläkä kääntele koko ajan.

3. Kun munakoisot ovat pehmenneet ja ruskistuneet, lisää kaikki mausteet. Anna munakoisojen hautua mausteissa ja imeä kaikki maut.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

No nyt on nopeaa! Pilko kylmäsavulohi ja upota keittoon. Kalapaloja ei tarvitse edes keittää.

Kokki ja ruoka-alan yrittäjä Teresa Välimäki on kehittänyt keiton, jossa on paljon makua mutta jota tehdessä ei kauan mene.

– Lohen käsittelyyn kuluu vain minuutti. Paketti kylmäsavulohta antaa savun aromin, ja sitruuna raikastaa koko kattilallisen.

Välimäen perheessä keitosta tuli koko perheen suosikki.

– Lapset rakastavat klassikkoruokia. Yritän keksiä niihin aina jotain uuttaa, että itsekin jaksan niitä syödä.

Kylmäsavulohikeitto

4 annosta

Valmistusaika 30 min

5 kpl kiinteää perunaa

1 pieni palsternakka

1 sipuli

1 pieni fenkoli

2 rkl rypsiöljyä (tai voita)

1,2 l vettä

2 kalaliemikuutiota

1 sitruuna

3 laakerinlehteä

1 tl kokonaisia maustepippureita

2 dl ruokakermaa

nippu tilliä

250–300 g

kylmäsavulohta

(suolaa)

1. Kuori perunat, palsternakka ja sipuli. Kuutioi ne sekä fenkoli. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota kasviksia 2 minuuttia.

2. Lisää vesi ja liemikuutiot. Pese sitruuna. Raasta sen kuori ja purista puolikkaan sitruunan mehu. Lisää ne ja mausteet keittoon. Kiehauta ja keitä, kunnes kasvikset ovat melkein kypsiä.

3. Hienonna tilli ja suikaloi kylmäsavulohi. Lisää kerma, tilli ja lohi kattilaan. Lämmitä keitto, mutta älä keitä, ettei keitto juoksetu. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja sitruunamehua.

Vinkki! Jos haluat keventää, voit jättää kerman kokonaan pois.

Joonaksen tilliliha on muunnelma Ruotsissa palkitusta reseptistä.

– Ruotsalaista tillilihaa teen reseptillä, joka on voittanut jonkin Ruotsin paras tilliliha -kilpailun. Tosin oikaisen vähän, koska alkuperäisessä reseptissä sen tekeminen kestää kolme päivää, Joonas kertoo.

Tilliliha Joonas Konstigin tapaan

8–10 annosta

2 kg naudanpaistia

2 sipulia

1 porkkana

2 l lihalientä

6 laakerinlehteä

3 rkl valkopippuria

1 iso nippu tilliä

1 timjanin oksa

1 rakuunan oksa

suolaa

Viimeistelyyn:

noin 1 dl väkiviinaetikkaa

1–2 dl kermaa

50 g voita

½ dl perunajauhojajauhoja

nippu tilliä

1 Paloittele liha sopiviksi suupaloiksi. Halkaise sipuli ja porkkana. Kuumenna lihaliemi kiehuvaksi. Nosta lihat kiehuvaan liemeen ja anna olla kannen alla viisi minuuttia. Lisää vihannekset ja mausteet ja anna porista hiljalleen matalalla lämmöllä 2–3 tuntia.

2 Nosta lihat padasta ja siivilöi liemi. Lisää liemeen puoli desiä etikkaa ja keitä, kunnes jäljellä on noin neljännes eli puoli litraa. Lisää kermaa, mausta suolalla ja valkopippurilla.

3 Lisää jälleen etikkaa, kunnes tunnet kevyen pistävän tuoksun. Kastikepohjan pitää maistua selvästi hapahkolta.

4 Sekoita kerman joukkoon perunajauhot. Lisää suurusta kastikkeen joukkoon niin paljon, että kastikkeesta tulee sopivan ohutta ja ilmavaa. Kiehauta.

5 Nosta lihapalat kastikkeen joukkoon. Lisää reilusti tuoretta tilliä juuri ennen tarjoilua. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

 

Joonas Konstig kokkaa paljon lihasta ja sisäelimistä. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Joonas Konstig kokkaa paljon lihasta ja sisäelimistä. Kuva: Tuomas Kolehmainen

– Munuaisrisotossa sienet eivät juuri maistu, eivätkä kaikki tykkää rusinoista tämän seassa, mutta annoksen juju on, ettei syödessä munuaispaloja erota sienistä ja rusinoista, kun kaikki ovat suunnilleen samankokoisia ja -näköisiä, hän kertoo

Munuaisrisotto

4 annosta

noin 600 g naudan, porsaan tai lampaan munuaisia

3 dl risottoriisiä

1 pkt pekonia (Pajuniemen tai Wotkinsin)

200 g herkkusieniä

kourallinen rusinoita (voi jättää poiskin)

2 valkosipulinkynttä

1 sipuli

½–1 pkt mascarponejuustoa

1 l kanalientä

vajaa pullollinen valkoviiniä

kylmäpuristettua oliiviöljyä

voita

persiljaa

mustapippuria

merisuolaa

raastettua parmesaania

1 Avaa munuaiset ja poista keskeltä valkoiset sitkeät osat. Leikkaa munuaiset hyvin pieniksi palasiksi. Laita palaset sitruunavesiseokseen likoamaan vähintään puoleksi tunniksi. Se poistaa ominaishajun.

2 Kuullota oliiviöljyssä ensin kuutioitua sipulia, lisää sitten valkosipuliviipaleet. Viipaloi pekoni ja paista.

3 Kuullota riisiä isossa kattilassa voi-oliiviöljyseoksessa. Lisää valkoviiniä, aitoa kanalientä sekä (valinnaisesti) kourallinen rusinoita. Rouhi mustapippuria ja lisää merisuolaa. Jätä hiljakseen porisemaan.

4 Leikkaa herkkusienet pieniksi palasiksi, paista voissa. Lisää sienet, sipuli, valkosipuli ja pekoni risottokattilaan.

5 Huuhtele lionneet munuaispalat ja valuta siivilässä. Paista pikaisesti kuumalla pannulla (älä kiehuta), lisää suolaa ja pippuria.

6 Sekoita munuaiset risottoon, lisää joukkoon mascarponejuustoa ja viimeiseksi silputtua persiljaa.

7 Raasta lautasella päälle parmesaania.

Tähän lihasoppaan paahdetaan kokonaiset potut. Mehevä maku liemeen tulee naudan etuselästä.

Tamperelaisen Ravinteli Berthan ravintoloitsija Mika Roito tietää, että ammattilaisten tekniikat voi helposti siirtää kotikokkailuun.

– Usein se vaatii vain suunnittelua ja ennakointia. Paras lihakeitto syntyy sillä aikaa, kun nukun.

Roiton keitto ei ole pikaruokaa, mutta toisaalta se syntyy melkein itsekseen.

– Siinä ei ole hirveästi tekemistä, kun uunihaudutus hoitaa lihan mureaksi ja maun liemeen. Rasvaa ei kannata pelätä. Keiton voi jäähdyttää ja kuoria rasvan kokonaan pois, jos niin haluaa.

Lihakeitto

4 annosta

Valmistusaika 30 min + haudutus 8 t

1½ kg naudan etuselkää tai ulkopaistia

1 tl mustapippuria myllystä

2 tl suolaa

(1 rkl rypsiöljyä ruskistamiseen)

2 porkkanaa

½ juuriselleri

2 sipulia

3 varsisellerin vartta

Lisäksi

8 kiinteämaltoista perunaa

4 porkkanaa

4 salottisipulia

1 punasipuli

öljyä ruskistamiseen

merisuola

mustapippuria myllystä

1 rkl persiljasilppua

1. Laita uunin lämpenemään 90 asteeseen. Leikkaa liha reiluiksi kuutioiksi. Mausta palojen pinnat mustapippurilla ja suolalla. Ruskista kuutiot pannulla. Jos käytät etuselkää, et tarvitse ruskistamiseen rasvaa.

Paistia käytettäessä 1 rkl rypsiöljyä on hyvä määrä. Pane lihat uunipataan.

2. Kuori ja paloittele juurekset ja sipuli. Pilko varsiselleri. Lisää kasvikset pataan. Kaada kiehuvaa vettä niin, että pohjalla on vettä noin 10 cm. Hauduta keittoa kannen alla 90-asteisessa uunissa yön yli.

3. Ota keitto uunista ja nostele lihat lautaselle. Siivilöi liemi kattilaan ja heitä liemikasvikset pois.

4. Pese perunat huolellisesti, älä kuori. Lisää kokonaiset perunat liemeen. Kypsennä hellalla kiehuvassa liemessä 10 minuuttia.

5. Kuori ja paloittele porkkanat sekä sipulit. Lisää kasvikset keittoon. Anna kiehua miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Nosta perunat liemestä.

6. Kuumenna paistinpannulla öljyä ja ruskista lihaan ja perunoihin rapea pinta. Mausta ainekset mustapippurilla ja suolalla. Lisää ainekset takaisin keittoon. Viimeistele silputulla persiljalla.

Trendikäs borssi on maistuvaa lähiruokaa. Ammattikokin vinkeillä se syntyy nopeasti.

– Borssin ainekset kasvavat lähellä ja ovat talvellakin meheviä, siksi keitto maistuu niin hyvältä. Maku soppaan syntyy juureksista, jotka raastetaan ja haudutetaan huolella, sekä etikasta, joka kiehautetaan kasviksiin, kuvailee mikkeliläisen Bistro Vileen kokki ja yrittäjä Ilkka Arvola.

Liemen salaisuus piilee etikassa. Bonuksena keiton voi tuunata smetanalla vielä useampaan makuun.

– Mietin paljon ruokien ulkonäköä. Kun borssiin sekoittaa smetanaa, siitä tulee vaaleanpunaista, ja perheemme tytärkin lusikoi sitä innoissaan.

Borssi

4–6 annosta

Valmistusaika 20 min + hautumisaika 1 t

4–6 punajuurta

1 porkkana

pala (200 g) juuriselleriä

¼ valkokaalia

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

150 g possun palvikylkeä tai pekonia

¾ dl väkiviinaetikkaa

1 l vahvaa lihalientä

2 laakerinlehteä

8 kokonaista valkopippuria

8 kokonaista maustepippuria

2 neilikkaa

2 tl hienoa merisuolaa

1 dl lehtipersiljaa silputtuna

2 rkl timjamia silputtuna

2 dl smetanaa

1. Kuori ja raasta juurekset. Kuori sipulit ja suikaloi ne sekä kaali.

2. Kuutioi palvikylki tai pekoni. Laita kuutiot haaleaan kattilaan ja nosta vasta sitten lämpötilaa kuumaksi. Näin rasva irtoaa lihasta palamatta. Lisää kasvikset. Kuullota 5 minuuttia.

3. Lisää etikka ja kiehauta pari minuuttia. Lisää lihaliemi, mausteet sekä suola. Hauduta keittoa vähintään tunti. Lisää tuoreet yrtit. Tarjoile smetanan kanssa.

Vinkki! Etikka pitää keiton kuosissa jääkaapissa monta päivää. Jos keittoa jää yli, sen voi myös pakastaa.