Talvikilot häädetään maukkailla ja mausteisilla aasialaishenkisillä ruuilla.

Kuvat Arto Vuohelainen

Kasvis-linssicurry

4 annosta (1 annos 210 kcal)
Valmistusaika: 30 minuuttia

1 pieni tlk (160 ml) kookosmaitoa
noin 2 dl vettä
2–3 rkl vihreää currytahnaa
1 1/2 dl punaisia linssejä
1 sipuli
1 pss (noin 400 g) pakastettuja wokkivihanneksia
herneenversoja

Kumoa kookosmaito kattilaan, huuhtele tölkki vedellä ja kaada vesi kookosmaidon sekaan. Sekoita joukkoon currytahnaa ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää huuhdellut linssit kookosmaidon joukkoon ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan pohjaa myöten sekoittaen. Kuori ja silppua sipuli. Sekoita linssien joukkoon ja anna kiehua kannen alla miedolla lämmöllä 10 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää vettä tarvittaessa. Kumoa sekaan jäiset kasvikset, kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes ainekset ovat kypsiä. Ripottele pinnalle herneenversoja ja tarjoa täysjyväriisin kera. 1 dl keitettyä riisiä sisältää 95 kcal.

Vinkki! Vaihda kookosmaito kevytversioon. Tällöin yksi annos on 155 kcal.

Vietnamilainen salaatti ja makeaa possua

4 annosta (1 annos 270 kcal)
Valmistusaika: 30 minuuttia

noin 400 g porsaan sisäfileetä
2 rkl hoi sin -kastiketta
125 g lasi- tai riisinuudeleita
300 g keräkaalia
1/2 tuore kurkku
1 porkkana
nippu kevätsipulia tai pieni purjo
1/2 ruukkua tuoretta basilikaa tai minttua

Kastike:
1 rkl sitruunamehua
2 tl kalakastiketta
2 rkl makeaa chilikastiketta
(pari tippaa tabascoa tai vastaavaa chilikastiketta)
1 rkl öljyä

Leikkaa filee neljään osaan ja laita palat kulhoon. Lusikoi päälle hoi sin -kastike ja kääntele paloja kastikkeessa. Anna maustua salaatin valmistamisen ajan huoneenlämmössä tai jääkaapissa vaikka seuraavaan päivään.

Pehmennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele nopeasti kylmällä vedellä ja valuta. Raasta kaali, kurkku sekä kuorittu porkkana karkeaksi raasteeksi. Silppua sipulit ja basilika. Laita nuudelit ja kasvikset kulhoon. Ripottele päälle suurin osa basilikasta. Sekoita kastikkeen ainekset ja valuta salaatille. Nostele salaattiainekset sekaisin ja anna maustua viileässä lihan kypsentämisen ajan.

Paahda lihapalat paistinpannulla ilman rasvaa kauttaaltaan ruskeiksi. Kypsennä kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja leikkaa liha viipaleiksi. Tarjoa salaatin kanssa. Ripottele pinnalle loput basilikasta.

Vinkki! Valmista salaatti jo edellisenä päivänä jääkaappiin maustumaan.

Tandooritofu

4 annosta (1 annos 148 kcal)
Valmistusaika: 20 minuuttia

1 iso sipuli
3–4 valkosipulinkynttä
1 iso porkkana
100 g palsternakkaa
1 rkl öljyä
1–4 tl tandoorimausteseosta
1–2 tl currya
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 dl vettä
1 pkt (noin 250 g) maustamatonta kiinteää tofua
(suolaa)
pinnalle silputtua korianteria tai persiljaa

Kuori sipulit, porkkana ja palsternakka. Suikaloi sipulit ja raasta porkkana sekä palsternakka hienoksi raasteeksi. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuleita ja kasviksia muutama minuutti. Sekoita joukkoon mausteet ja jatka paistamista muutama minuutti aineksia sekoitellen. Kaada sekaan tomaattimurska ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 5 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää tarvittaessa vettä. Kuutioi tofu ja lisää tomaattikastikkeeseen. Jatka kypsentämistä noin 5 minuuttia, kunnes tofupalat ovat kuumentuneet ja maustuneet. Tarkista maku ja ripottele kastikkeelle reilusti korianteria. Tarjoa basmatiriisin kanssa. 1 dl keitettyä basmatiriisiä sisältää noin 85 kcal.

Vinkki! Jos et löydä tandoorimausteseosta, käytä jotakin muuta intialaista mausteseosta, esimerkiksi garam masalaa.

Japanilainen liha-kasvispata

4 annosta (1 annos 259 kcal)
Valmistusaika: 40 minuuttia

4 keskikokoista perunaa (kiinteä lajike)
2 suurta sipulia
2 porkkanaa
3 cm:n pala tuoretta inkivääriä
1 rkl öljyä
300 g naudanpaistikuutioita
1 dl (japanilaista) soijakastiketta
1/2 dl sokeria
1/4 tl rouhittua mustapippuria
noin 2 dl vettä
1 pss (200 g) pakastettuja vihreitä papuja
(vesikrassia)

Kuori kasvikset ja pilko ne reilun kokoisiksi lohkoiksi. Kuori
inkivääri ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna öljy paistokasarissa tai matalassa kattilassa. Ruskista lihat nopeasti. Lisää kasvikset sekä inkivääri ja kuullota muutama minuutti. Lisää joukkoon soija, sokeri ja pippuri. Kaada kattilaan sen verran vettä, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä hiljalleen ilman kantta noin 30 minuuttia. Kuori pinnalle mahdollisesti syntyvä vaahto pois tarvittaessa. Anna suurimman osan nesteestä haihtua. Kun ainekset alkavat olla kypsiä, lisää sekaan jäiset pavut ja keitä vielä noin 5 minuuttia. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa
suolaa ja pippuria. Ripottele pinnalle halutessasi vesikrassia.

Vinkki! Nopeampi versio syntyy jauhelihasta ja käyttämällä tuoreiden kasvisten sijaan perunaa sisältäviä keittojuureksia.

Mukaeltu tom yum

4 annosta (1 annos 225 kcal)
Valmistusaika: 15 minuuttia + katkarapujen sulatus

5 dl vettä
50 g (1/2 tlk) tom yum -tahnaa
150 g siitake- tai herkkusieniä
1 tlk (225 g) vesikastanjoita
koko¬naisina tai viipaleina
1 tlk (400 g) säilöttyjä tomaatteja  tai tomaattimurskaa
2 tl kala- tai soijakastiketta
400 g vaaleaa kalaa fileenä
(esimerkiksi seiti, turska, kuha)
150 g kuorittuja katkarapuja
(tai jättikatkaravunpyrstöjä)
pinnalle silputtua kevät- tai
ruohosipulia

Ota katkaravut sulamaan hyvissä ajoin. Samoin kala, jos käytät pakastekalaa. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita joukkoon tom yum -tahna. Lisää sienet kokonaisina tai paloiteltuina ja keitä noin 5 minuuttia. Valuta vesikastanjoiden liemi pois ja kumoa kastanjat keittoon. Lisää tomaatit ja kuumenna kiehuvaksi.

Leikkaa kala noin 4 cm leveiksi paloiksi ja lisää katkarapujen kanssa keittoon. Keitä hiljalleen noin 5 minuuttia, kunnes kala on kypsää eli muuttunut läpikuultavasta valkoiseksi.  Tarkista maku. Ripottele pinnalle  sipulia ja nosta tarjolle.

Vinkki! Tulisemman ruuan ystävä maustaa keiton reilummin. Tölkillinen tahnaa nostaa keittoannoksen energiamäärää 35 kilokalorilla.

Mee goreng

(ylin kuva)

4 annosta (1 annos 295 kcal)
Valmistusaika: 25 minuuttia

1 pss (noin 180 g) kuorittuja katkarapuja
125 g (muna)nuudeleita
300 g broilerin fileesuikaleita
1/2 tl jauhettua valkopippuria
1/2 tl suolaa
1 iso sipuli
1 pieni purjo
300 g paksoita tai kiinankaalia
1 rkl öljyä
150 g mungpavunituja
2 rkl makeaa soijakastiketta (ketjap manis)
(pari tippaa tabascoa tai vastaavaa vahvaa chilikastiketta)
2 rkl vettä
1/2 tl rouhittua mustapippuria

Ota katkaravut sulamaan hyvissä ajoin. Pehmennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, huuhtele ja valuta hyvin. Ripottele broilerisuikaleille pippuri ja suola. Kuori ja suikaloi sipuli. Halkaise purjo ja leikkaa viipaleiksi. Suikaloi myös paksoi. Kuumenna öljy isolla paistinpannulla tai vokissa ja paista broilerisuikaleet kypsiksi. Nosta broileri pannulta ja paista sipuleita noin 5 minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Lisää pannulle purjo ja paksoi ja jatka paistamista 5 minuuttia, kunnes kasvikset ovat rapsakan kypsiä. Kääntele sekaan idut, valutetut katkaravut, broilerisuikaleet ja nuudelit. Sekoita nostellen ja anna kuumentua kunnolla. Sekoita ketjap manis, vesi sekä pippuri keskenään ja valuta nuudeliseokselle. Tarjoa heti.

Uusin ideoin kootun salaatin viimeistelet loistavalla kastikkeella.

Sateenkaaripastasalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

200 g pastaa

1 kesäkurpitsa

250 g tummia viinirypäleitä

4 broilerin ohutfilettä (tai savutofua)

1 maissintähkä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

100 g punaisia kirsikkatomaatteja

100 g keltaisia kirsikkatomaatteja

2 dl babypinaattia

1 annos avokado-savupaprikakastiketta

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Siivuta kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Huuhdo viinirypäleet, kuivaa ne ja irrottele rangoista. Kuivaa broilerinfileet talouspaperilla.

3. Kuumenna paistinpannu. Paahda kesäkurpitsa siivut molemmin puolin ruskeiksi ja nosta lautaselle odottamaan. Jatka paahtamalla viinirypäleitä pannulla niin, että ne saavat vähän väriä. Ruskista myös maissin tähkä. Lisää öljyä pannulle ja paista broilerit ruskeiksi molemmin puolin. Ripottele kypsille fileille suola.

4. Puolita kirsikkatomaatit. Siivuta broilerit ja leikkaa veitsellä maissit irti tähkästä.

5. Kokoa salaatti isolle vadille tai suoraan lautasille. Lusikoi kastike kasoiksi ympäri lautasta tai vatia.

Proseccoa rakastavat nyt kaikki! Italialaisittain se sopii melkein minkä tahansa ruuan kanssa.

Prosecco-kuohuviinistä on tullut todellinen trendijuoma Suomessa. Sen todistavat myyntiluvut.

Viime vuonna proseccoa kannettiin Alkosta kotiin 505 000 litraa, kertoo tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna. Kulutus on ollut kiivasta tänäkin vuonna.

– Alkuvuoden aikana proseccon myynti on ollut reilussa, yli 40 prosentin kasvussa, Vilkuna sanoo. 

Lue myös! Näin teet prosecco-pohjaisen lämpimän drinkin – kokeile vaikka glögin sijaan

Siinä missä suomalainen ostaa kuplajuomaa vielä juhliin, kotiseudullaan Koillis-Italiassa prosecco kuuluu jokapäiväiseen elämään. Kevyesti kuplivaa prosecco-juomaa nautiskelevat ihmiset ovat tuttu näky mihin vuorokauden aikaan tahansa Venetsian seudun katukahviloissa ja ravintoloissa.

– Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan. Se sopii mihin tahansa tilanteeseen ja melkein minkä tahansa ruuan kanssa. Pihvin kanssa otan itse mieluummin jotain muuta juomaa, mutta prosecco käy lihaistenkin pikkupurtavien ja vaalean lihan kanssa, kertoo Maria Teresa Petrillo, joka työskentelee Mionetto-viinitilalla Valdobbiadenessa.

”Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan.”

Prosecco on hyvää sellaisenaankin, mutta jos haluat uusia makuelämyksiä, kokeile näitä raikkaita drinkkejä.

Italialaiseen tapaan Bellini, Mimosa ja Hugo sopivat niin viikonlopun aamiaispöytään kuin aperitiiveiksi illalliselle. Salute!

Bellinin juuret ovat Venetsiassa. Kuva: Shutterstock
Bellinin juuret ovat Venetsiassa. Kuva: Shutterstock

Classic bellini

5 cl valkopersikkapyrettä  tai -nektaria
12 cl proseccoa
Lasi: samppanjalasi

Kaada ainekset suoraan samppanjalasiin ja sekoita.

Raikas vesimelonimimosa tuo mieleen kesän. Kuva: Shutterstock
Raikas vesimelonimimosa tuo mieleen kesän. Kuva: Shutterstock

Watermelon mimosa

5 cl vesimelonipyrettä (ohje alla)
0,5 cl limemehua
12 cl proseccoa
Lasi: samppanjalasi tai pieni hillopurkki
Koriste: vesimelonin siivu

Kuori pala vesimelonia ja paloittele se blenderiin tai kulhoon. Sekoita, kunnes pyre on valmis. Myös sauvasekoitin käy pyreen tekemiseen.

Mittaa raaka-aineet lasiin ja sekoita.

Katso herkullinen ohje! Aperol Spritz – camparimainen trendidrinkki

Hugo toimii lämmitettynäkin. Kuva: Shutterstock
Hugo toimii lämmitettynäkin. Kuva: Shutterstock

Hugo

3 cl seljankukkamehua
10 mintun lehteä
12 cl proseccoa
soodavettä
jäitä

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Lisää kaikki raaka-aineet viinilasiin ja täytä lasi jäillä. Sekoita hämmentäen hetki. Koristele lopuksi mintun lehdillä.

Juomavinkit kertoi baarimestari Timo Siitonen helsinkiläisestä A21-cocktailravintolasta.

Tiesitkö tämän proseccosta?

Proseccon valtit ovat raikkaus ja hinta

Prosecco on hedelmäisen raikasta ja päärynäistä kuohuviiniä. Siten se soveltuu hyvin miedommille mauille ja juomasekoituksiin. Tätä mieltä on Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna, joka on saavuttanut myös arvostetun Master of Wine -tittelin.

– Prosecco sopii erityisesti seurustelujuomaksi, aperitiiviksi ja pikkupalojen kuplakumppaniksi, sanoo Vilkuna.

Suomi on Vilkunan mukaan perinteisesti ollut espanjalaisen cavan valtakuntaa. Vuonna 2015 myydyimpien kuohuviinien listalle ylsi vasta yksi prosecco, Val d’Oca sijalle 7. Proseccojen etuna on kuitenkin niiden huokeampi hinta, esimerkiksi samppanjaan verrattuna. Halvimmat laatuproseccot maksavat alle kymmenen euroa.

Veneton alueella valmistettava prosecco saa makunsa Glera-rypäleestä. Tuotantoalue on rajattu Venetsian ympäristöön Koillis-Italiaan, ja prosecco valmistetaan perinteisesti tankkikäymismenetelmällä.

– Menetelmän vuoksi siihen ei muodostu toisen käymisen aikana samppanjalle ja monille muille sakkakypsytetyille kuohuviineille ominaisia paahteisia aromeja. Proseccon valtti on raikkaus ja hedelmäisyys, ja jäännössokeri pyöristää maun useimpien suuhun sopivaksi, Taina Vilkuna kuvailee.

Kun osaat nämä, muita sooseja et tarvitse.

Salaatti herää henkiin, kun se saa joukkoonsa kastikkeen. Hyvä kastike luo kasvisten sekoituksesta kokonaisuuden ja korostaa niiden makua.

Kastikkeen peruspilari on suola. Sen lisäksi soosintekijä tarvitsee happoa, jota saa helposti esimerkiksi sitruunasta tai viinietikasta. Myös hapokkaat maitotuotteet sopivat kastikkeisiin. Usein soosin pohjana on öljy tai muu rasvainen, kuten kermaviili, ja se sopii hyvin raikkaiden kasvisten vastapainoksi. Pieni määrä makeutta sitoo maut yhteen.

Kastikkeella lotraus kannattaa aina hoitaa viime tipassa.

Kastikkeella lotraus kannattaa hoitaa aina viime tipassa. Pakkaa lounassalaatti omaan rasiaansa ja kastike toiseen, jolloin salaatti säilyy tuoreena ja rapeana. Noudata samaa sääntöä, kun tarjoilet salaattia kotona: lorauta kastike joukkoon vasta juuri ennen tarjoilua.

Näistä resepteistä avokadokastike sopii myös levitteeksi tai tortilloihin. Siitä syntyy muhkea pohja tonni­kalasalaattiin tai kalatahnaan.

Yrttiöljy taas on hyvä kastike myös paistetulle kanalle, vihersalaatille, linsseille tai kvinoa- ja kuskus­salaatteihin. Dijon-kastike maistuu lohi-, muna tai viher­salaatissa. Kokeile sitä Nizzan salaattiin tai saksalaistyyliseen perunasalaattiin. 

Dijon-hunajakastike

valmistusaika 10 min

3 rkl sileää Dijonin ­sinappia

1 dl rypsiöljyä

1 limetti

1 rkl hunajaa

1 rkl karkeaa Dijonin sinappia

½ tl suolaa

1. Lusikoi sileä Dijonin sinappi kulhoon. Kaada öljy desimittaan. Valuta öljyä kulhoon noin ruokalusikallinen kerrallaan ja vispaa se välissä sinapin joukkoon.

2. Puolita limetti ja purista se kastikkeen joukkoon. Sekoita.

3. Lisää loput ainekset ja sekoita.

Yrtti-parmesaanikastike

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa

½ ruukkua lehti­persiljaa

50 g parmesaania

1 dl rypsiöljyä

½ dl oliiviöljyä

2 rkl valkoviinietikkaa

2 tl hunajaa

½ tl mustapippuria

1. Leikkaa basilika ja lehtipersilja varsineen irti ruukusta. Huuhdo mullat pois. Leikkaa yrtit karkeaksi silpuksi ja nosta blenderiin tai sauvasekoittimen kulhoon.

2. Kuutioi parmesaani ja nosta se yrttien joukkoon. Mittaa mukaan myös öljyt, valkoviinietikka ja pippuri. Soseuta hyvin.

Avokado-savupaprika­kastike

valmistusaika 10 min

2 avokadoa

1 sitruuna

1 dl ranskankermaa

½ tl suolaa

½ tl savupaprikaa

1. Puolita avokadot ja kaavi niistä hedelmäliha lusikalla kulhoon. Purista sitruunasta mehu avokadon joukkoon. Lisää kulhoon myös ranskankerma, suola ja savupaprika.

2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Raikas prosecco maistuu myös lämpimissä juomissa. Warm Hugo ja Autumn spice sopivat hyvin alkudrinkeiksi syysillanistujaisiin.

Proseccoa, jäitä, minttua ja seljankukkaa sisältävä Hugo-hittidrinkki on täydellinen kesäjuoma, mutta tosifani nauttii suosikkinsa myös lämpimänä.

Helsinkiläinen baarimestari Timo Siitonen tietää, miten lämmittävä Hugo-drinkki kannattaa valmistaa itse kotona.

Warm Hugo

  • 3 cl seljankukkamehua
  • 4 cl luomu omenamehua
  • 12 mintun lehteä
  • 12 cl proseccoa

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Valmistus

1. Lämmitä kaikki raaka-aineet kattilassa. Älä anna nesteen kiehua, sillä muuten alkoholi haihtuu pois.

2. Siivilöi mintun lehdet pois ja tarjoile lämpimänä.

Vinkki!

Alkossa myydään myös valmista Mionetto Il Hugo -juomaa, jossa on alkoholia kahdeksan prosenttia (hinta 8 euroa).
Sitä voi lämmittää varovasti kattilassa ja nauttia suoraan lämpimänä juomana.

Proseccodrinkki Autumn spice lämmittää syysilloissa. Kuva: Shutterstock
Proseccodrinkki Autumn spice lämmittää syysilloissa. Kuva: Shutterstock

Jos pidät enemmän mausteisimmista juomista, valmista proseccosta Autumn spice -cocktail. Kupliva prosecco tekee siitäkin kevyen ja raikkaan drinkin, joka lämmittää mukavasti kesän jälkeen.

Autumn spice

  • 4 cl granaattiomenamehua
  • 3 tl sokeria
  • 1 kanelitanko
  • 1 iso appelsiininkuoren palanen
  • 12 cl proseccoa

Lasi: viinilasi
Koriste: kanelitanko

Valmistus

1. Mittaa kaikki muut raaka-aineet proseccoa lukuun ottamatta kattilaan ja anna kiehua kaksi minuuttia.

2. Anna jäähtyä hetken ja poimi kanelitanko pois, Sen voi käyttää myöhemmin koristeluun.

3. Lisää prosecco ja lämmitä uudelleen, mutta älä anna nesteen kiehua. Kaada lasiin ja nauti.