Ruokaisasta kulhosalaatista ei saletisti jää nälkä. Kuvat: Lasse Lecklin, kuvausjärjestelyt Kaisa Jouhki
Ruokaisasta kulhosalaatista ei saletisti jää nälkä. Kuvat: Lasse Lecklin, kuvausjärjestelyt Kaisa Jouhki

Keittiössä vihertää nyt: salaatti onkin maukas ja tuhti pääruokatähti! Pitäisi enää päättää, syökö katkarapu-avocadokulhon vai tulisen bataattisalaatin.

Katkarapu-avocadokulho

4 annosta, valmistusaika 30 min

2 dl viljoja (esim. Myllärin ateriajyvät)

4 munaa

170 g katkarapuja

3 rkl majoneesia

1 lime

1 tl suolaa

2 rkl oliiviöljyä

1 sitruuna

1 dl oliiveja

1 ruukku viinisuolaheinää

2 avokadoa

mustapippuria myllystä

1 Keitä jyvät pakkauksen ohjeen mukaan. Laita munat kylmään veteen kattilaan. Kun vesi alkaa kiehua, anna munien kiehua 5 minuuttia. Upota munat kylmään veteen.

2 Sulata katkaravut siivilässä kylmän veden alla. Purista ylimääräinen vesi pois. Sekoita katkarapujen joukkoon majoneesi ja limen mehu sekä puolet suolasta.

3 Mausta kuumat jyvät oliiviöljyllä, sitruunan mehulla ja suolalla. Sekoita joukkoon myös oliivit.

4 Kokoa neljän kulhon pohjalle jyviä. Irrota viinisuolaheinäruukusta lehtiä päälle. Kuori ja puolita munat. Jaa katkarapu-majoonesiseos neljään kulhoon. Leikkaa avokadot puoliksi ja irrota kivi. Lusikoi jokaiseen kulhoon puolikas avokado. Viimeistele kulhot rouhimalla päälle mustapippuria.

Bataatti-salaatti yhdistää kylmää ja lämmintä.
Bataatti-salaatti yhdistää kylmää ja lämmintä.

Tulinen bataattisalaatti

4 annosta, valmistusaika 30 min

1 iso bataatti

2 tl savupaprikajauhetta

2 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

2 dl baby-pinaattia

1½ dl jugurttia

1 tl hunajaa

½ tl suolaa

½ sitruuna

1½ dl puolikuivattuja tomaatteja

150 g naudan leikkelettä

1 ½ dl tulisia pähkinöitä

1 Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese bataatti huolellisesti juuresharjalla. Leikkaa se kiekoiksi. Levitä bataattikiekot pellille. Levitä päälle oliiviöljy, paprikajauhe sekä suola. Kääntele ja hiero mausteet hyvin baataattien pintaan. Paista uunissa 15 minuuttia.

2 Bataattien ollessa uunissa huuhtele ja kuivaa pinaatin lehdet. Sekoita jugurtin joukkoon hunaja, suola ja sitruunanmehu.

3 Kuumenna paistinpannu tai parila ja paista bataatteihin kauniin ruskea paistopinta.

4 Kokoa salaatti. Lado bataattisiivut tarjoilulautasen pohjalle. Levitä päälle pinaattia ja puolikuivattuja tomaatteja. Pyörittele leikkeleet rulliksi ja asettele lautaselle. Lötsäytä jugurttia kasoiksi lusikalla ympäri lautasta. Ripottele tuliset pähkinät viimeistelemään salaatti.

Täydellinen vinegretti

valmistusaika 10 min

2 tl dijonsinappia

3/4 dl oliiviöljyä

1/4 dl valkoviinietikkaa

½ tl suolaa

1 tl hunajaa

½ tl vastarouhittua mustapippuria

1 Lusikoi dijonsinappi kulhon pohjalle. Mittaa öljy desimittaan. Valuta öljy hitaasti sinapin joukkoon sekoittaen sitä samalla vispilällä. Öljy sekoittuu tasaiseksi emulsioksi sinappiin.

2 Lisää muut ainekset ja sekoita hyvin.

Chilipähkinät

½ l valmiita pähkinöitä, valmistusaika 20 min

2 punaista chiliä

½ dl öljyä

½ dl vaahterasiirappia

1 tl suolaa

5 dl pähkinäsekoitusta

1 Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Leikkaa chileistä vihreä kanta pois. Murskaa chilit morttelissa tai öljyn kanssa sauvasekoittimella.

2 Sekoita kulhossa chilimurska, öljy, vaahterasiirappi ja suola. Lisää pähkinät ja sekoita hyvin. Levitä uunipellille.

3 Paista 10 minuuttia, kääntele lastalla ja paista vielä 5 minuuttia. Anna jäähtyä.

Tarkkana kalahyllyllä: vain osassa kalapaketeissa vastuullisesta kalastamisesta kertova MSC-sertifikaatti. Tee broileripullia samalla vaivalla tuplasatsi. Ne kestävät hyvin pakastusta! Kuvat: Lasse Lecklin, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki. Vaaleanpunainen kulho ja pikkukupit Lokal. Kangas Nougat.

Arki alkaa, mutta nyt lihapullissa on uutta makua. Härkis-sienipöyrykät, broileri-omenapyörykät, kermaiset kalapullat ja lihapulla-pastavuoka tuovat maistuvaa vaihtelua arkeen.

Broileri-omenapyörykät

4 annosta

valmistusaika 40 min

2 täysjyväpaahtoleipäsiivua

1 dl turkkilaista jugurttia

1 (n. 120 g) hapokas omena, esimerkiksi granny smith

1 valkosipulinkynsi

1 cm:n pätkä inkivääriä

2 rkl öljyä

2 tl curryjauhetta

½ tl suolaa

400 g broilerinjauhelihaa

1. Murustele leivät kulhoon. Lisää turkkilainen jugurtti. Pese ja raasta omena. Sekoita raaste, leipäpalat ja jugurtti. Jätä leivät pehmenemään seokseen.

2. Raasta inkivääri ja kuori sekä hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää curry, valkosipulit ja inkivääri kuumaan öljyyn. Kuullota muutama minuutti.

3. Sekoita jugurtti-leipäseokseen kuullotetut mausteet ja öljy, suola ja broilerinjauheliha. Sekoita hyvin.

4. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Vuoraa pelti leivinpaperilla. Kostuta kädet ja pyöritä massa lihapulliksi. Massasta tulee noin ½ pellillistä pieniä lihapullia.

Kermaiset kalapullat

4 annosta

valmistusaika 30 min

400 g pakasteseitiä

1 muna

1 dl ruiskorppujauhoa

1 rkl sitruunankuorta

1 tl suolaa

1 dl kuohukermaa

Leivitykseen

1 dl korppujauhoja

½ tl suolaa

Paistamiseen

voita

1. Ota sei sulamaan tuntia aiemmin. Leikkaa kohmeinen kala kuutioiksi.

2. Kokoa sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon kalakuutiot, korppujauho, muna, sitruunankuori ja suola. Soseuta hyvin.

3. Lisää kerma hiljalleen valuttaen ja samalla soseuttaen. Anna massan levätä jääkapissa 10 minuuttia.

4. Muotoile pulliksi kostein käsin. Kumoa lautaselle korppujauho ja suola. Pyörittele pullat seoksessa.

5. Lämmitä pannu keskilämmöllä. Sulata voi ja paista muutama pulla kerrallaan joka puolelta rapeaksi.

 


Härkispullat ja vegekastike ovat nykymummolan klassikoita. Ne sopivat kaikille! Lautanen Sokos.

 

Härkis-sienipyörykät

4 annosta

Valmistusaika 30 min

100 g herkkusieniä

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 rkl soijakastiketta

1 pkt (250 g) härkistä

Paistamiseen

öljyä ja voita

1. Puhdista herkkusienistä multa. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Hienonna sienet ja sipulit.

2. Kuumenna öljy pannussa kuumaksi ja lisää sienet. Anna ruskistua, mutta käännä vain kerran, jotta nesteet pysyvät sisällä. Kun sienet ovat ruskistuneet, vähennä lämpöä ja lisää sipulit. Kuullota. Lisää soijakastike ja anna sen keittyä pois.

3. Laita paistetut kasvikset ja härkis sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon. Soseuta tasaiseksi massaksi.

4. Pyöritä pyöryköiksi kostutetuin käsin. Paista kahdessa erässä pannulla.

Vegaaninen ruskeakastike

n. 5 dl kastiketta

valmistusaika 15 min

2 rkl (40 g) margariinia

½ dl vehnäjauhoja

3 dl vettä

2 dl kaurakermaa

½ tl sinappia

1 rkl soijakastiketta

½ tl suolaa

mustapippuria myllystä

1. Sulata margariini pannulla. Lisää jauho ja sekoita. Anna jauhojen paahtua paistinpannulla kunnolla ruskeiksi sekoitellen välillä. Ruskistumiseen menee noin 7 minuuttia.

2. Lisää vesi ja kaurakerma norona sekoittaen kierrevispilällä. Mausta sinapilla, soijalla, suolalla ja mustapippurilla. Anna kiehahtaa ja maista. Lisää tarvittaessa suolaa.

 


Muuntele ruuan makua lorauttamalla vuokaan vähän valkoviiniä tai vaihtamalla oliivit aurinkokuivattuihin tomaatteihin. Vihreä lautanen Lokal. Sininen lautanen ja haarukka Sokos.

 

Lihapulla-pastavuoka

4 annosta

valmistusaika 30 min + 30 min uunissa

Rosmariini-parmesaanilihapullat

1 dl korppujauhoja

200 g rahkaa

1 muna

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 oksaa tuoretta rosmariinia

50 g parmesaania

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria (myllystä)

600 g nauta-sikajauhelihaa

Pastavuoka

3 tlk tomaattimurskaa

2 dl vettä

1 prk arrabiatapestoa

1 dl oliiveja

½ tl suolaa

350 g pastaa

2 mozzarellaa (125 g/kpl)

1. Mittaa korppujauho ja rahka kulhoon. Riko muna joukkooon ja sekoita. Jätä turpoamaan.

2. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipuli. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulit. Nosta pois levyltä jäähtymään.

3. Irrota rosmariinin lehdet puumaisesta varresta ja hienonna. Raasta parmesaani.

4. Sekoita rahka-korppujauhoseokseen sipulit, rosmariini, parmesaani, suola, pippuri ja jauheliha.

5. Pyörittele kostutetuin käsin massa lihapulliksi. Isoja lihapullia tulee noin 16.

6. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kumoa uunivuokaan tomaattimurskat ja pesto. Lisää vesi, suola ja oliivit sekä pasta. Jos käytät spagettia, voit katkaista sen puoliksi. Sekoita. Lisää lihapullat. Kypsennä 25 minuuttia.

7. Vuoan ollessa uunissa valuta ja revi mozzarellat pieneksi. Ripottele vuoan päälle ja laita vielä 5 minuutiksi uuniin.

Vinkki! Jos teet pelkät lihapullat ilman pastaa ja kastiketta, kypsennä niitä 200-asteissa uunissa 15 minuuttia ja paista lopuksi paistinpannulla.

Jos kaipaat pakkasen ”paniikkihyllylle” jotain makeaa, tämä on täydellinen herkku!

Mehujäät maistuvat mainiolta ja raikastavat lämmintä kesäpäivää. Suurimmassa osassa on kuitenkin väriaineita ja sokeria, joita ei haluaisi turhaan nauttia.

Moni tekee mehujäänsä itse: sopivia hedelmiä ja marjoja smoothieksi ja pakkaseen! Vielä simppelimpi keino on ostaa valmis välipalasmoothie ja pistää se pakkaseen. Eikä hommaan tarvita edes mehujäämuotteja. Lastenruokahyllyltä löytyy käteviä, sataprosenttisesti hedelmää sisältäviä pussipilttejä. Niitä on niin monia eri makujakin, että yksi kesä ei välttämättä riitä niiden kaikkien testaamiseen!

Pussipiltin voi laittaa suorilta pakastimeen, ja antaa jäätyä siellä vähintään kaksi tuntia. Siinä kaikki! Raikas herkku on valmis nautittavaksi, kun yläosan kuorta leikkaa pois aluksi kevyesti. Sen jälkeen kuoripaperia voi taitella tai repiä syömisvauhdin mukaan. Pussipiltin korkki toimii tikkuna, josta mehujäätä voi pitää kiinni.

Bonusvinkit

  1. Ennen jäähdyttämistä kannattaa painella smoothiemassaa yläosasta pois kohti korkkia, jotta ylös jää tyhjää tilaa paketin aukaisemista varten.
    Hedelmäsmoothie on kevyt välipala: 59 kcal / 100 ml. Kuva: Annakaisa Vääräniemi
    Hedelmäsmoothie on kevyt välipala: 59 kcal / 100 ml. Kuva: Annakaisa Vääräniemi
  2. Jos smoothieen haluaa jotain lisämakua, esimerkiksi lakritsijauheesta tai kookoshiutaleista, voi korkin avata ja lisätä haluamiaan aineksia. Sen jälkeen korkki kannattaa sulkea mahdollisimman tiukasti ja hölskyttää hieman pussia, jotta bonusaineet leviävät tasaisesti pussiin.
    Syömistyyli on vapaa. Joko näykkien...
    Syömistyyli on vapaa. Joko näykkien...
  3. Maku on kivan sorbettinen, varsinkin jos pussipilttiä ei jäädytä umpijäähän. Kun mehujää on jäähtynyt riittävästi, sen voi antaa sulaa pari minuuttia ja kuori irtoaa sujuvammin.  
    ...tai hitaasti imeskellen.
    ...tai hitaasti imeskellen.

Jos kaipaat kuitenkin vähän tuhdimpaa jäätelöä, katso tästä maidottoman pehmiksen resepti.