Grillikauden voi aloittaa jo keväällä, jos säät vain sallivat ulkona kokkaamisen.

Heitä ritilälle pettämättömän herkullista makkaraa ja valmista helppo lisäke. Perunasalaatti on grilliruuan luottoystävä.

Makkarasämpylät

Valmistusaika: 15 minuuttia

4 tomaattia
1 punasipuli
3 rkl hienonnettua persiljaa
1 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
50 g fetajuustoa
1/2 dl ananasmurskaa
1 kevätsipuli
4 grillimakkaraa
4 pitkulaista sämpylää

Leikkaa tomaatit ja sipuli pieniksi kuutioiksi. Yhdistä ne persiljasilpun kanssa. Mausta seos öljyllä, suolalla
ja pippurilla.

Hienonna feta haarukalla ja yhdistä se ananasmurskaan. Hienonna kevätsipuli ja sekoita silppu juustoseokseen. Grillaa makkaroita 4–5 minuuttia puoleltaan. Grillaa myös leivät nopeasti.

Täytä sämpylät tomaattisalaatilla ja makkaralla. Lusikoi fetaseos päälle.

Aasialainen perunasalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

800 g perunoita
1 punasipuli
1 rkl tuoretta inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
1 tuore chili
300 g sokeriherneenpalkoja (pakaste)
1 appelsiini
3 rkl öljyä
1/2–1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1/2 ruukku korianteria

Keitä perunat. Kuori ja paloittele ne lämpiminä. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja raasta inkivääri ja valkosipulinkynsi. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna hedelmäliha. Yhdistä käsitellyt ainekset ja sokeriherneet.

Purista appelsiinista mehu ja sekoita se öljyn kanssa yhteen. Mausta seos suolalla ja pippurilla ja sekoita se salaattiin. Hienonna korianteri ja kääntele se salaatin joukkoon.

Näin grillaat lihan

- Valitse grilliin mureaa lihaa. Possu, broileri, kalkkuna ja jauheliha ovat sitä luonnostaan. Naudasta filee, välikyljys ja paisti onnistuvat parhaiten grillissä. Mehukkaimman tuloksen saat, kun valitset lihaa, jossa on myös rasvaa.

- Ohuita paloja on helpoin ja nopein valmistaa. Muista grillata tasakokoisia paloja, jotta kaikki kypsyvät yhtä aikaa.

- Anna lihan lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen grillaamista.

- Älä grillaa makkaraa liian kuumassa, jottei tuloksena ole päältä palanut ja sisältä kylmä kiekura.

- Myös makkara pitää nostaa huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillaamista, sillä kylmä makkara räjähtää helposti.


Aiemmin julkaistuja Me Naisten reseptejä voit hakea Kiloklubin sivuilta.

Suupielet saavat sinertyä, kun mustikka-aika koittaa. Leivo kesän paras piirakka tai kokeile ruis-rahkataskuja – ne ovat kuin jälkiruokatacoja!

Ruis-rahkataskut

4 annosta

valmistusaika 30 min

Ruiskuoret

50 g voita

1 dl maitoa

1½ dl ruisjauhoja

1 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 rkl sokeria

paistamiseen voita

Täyte

1 prk (200 g) rahkaa

1 lime

2 rkl vaaleaa siirappia

2 dl mustikoita

1 Valmista ensin täyte. Huuhdo lime hyvin ja raasta siitä kuori. Sekoita limenkuoriraaste, rahka, hunaja ja mustikat. Laita jääkaappiin odottamaan.

2 Sulata voi muovisessa leivontakulhossa. Mittaa kulhoon maito. Lisää jauhot, leivinjauhe ja sokeri. Sekoita hyvin.

3 Ota neljäsosa taikinasta kulhosta ja pyöritä palloksi. Muotoile pallo litteäksi käsien välissä. Tee taikinasta yhteensä neljä lituskaa.

4 Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä. Sulata pannulla nokare voita. Paista lettuset yksi kerrallaan molemmin puolin. Tarjoile heti!

Makea kinuski ja hapan ranskankerma ovat koukuttava yhdistelmä.
Makea kinuski ja hapan ranskankerma ovat koukuttava yhdistelmä.

Mustikka-mantelipiirakka

8 annosta

valmistusaika 30 min + 30 min paisto

Pohja

150 g mantelimassaa

100 g voita

1 dl tummaa muscovadosokeria

3 dl vehnäjauhoja

½ dl mantelilastuja

1 tl leivinjauhetta

2 rkl vettä

Täyte

150 g ranskankermaa

1 muna

1 dl karamellisoitua

kondensoitua maitoa (saa valmiina kaupasta)

4 dl mustikoita

1 Nosta mantelimassa ja voi huoneenlämpöön. Pilko muutamaan osaan leivontakulhon pohjalle ja anna pehmetä noin 10 minuuttia.

2 Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Mittaa joukkoon sokeri ja nypi sekaisin.

3 Lisää jauhot, mantelilastut ja leivinjauhe. Jatka taikinan sekoittamista käsin kunnes se on murumaista. Lisää vesi ja sekoita taikina.

4 Painele taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Peitä pohja leivinpaperilla ja kaada sen päälle kuivia herneitä painoksi. Paista pohjaa keskitasolla 15 minuuttia.

5 Valmista sillä välin täyte. Sekoita vispilällä sekaisin ranskankerma ja muna. Lisää joukkoon karamellisoitu kondensoitu maito ja sekoita.

6 Ota pohja pois uunista. Nosta herneet ja leivinpaperi pois. Herneet voi säästää uudelleen käytettäväksi. Kaada täyte pohjan päälle. Ripottele mustikat täytteen päälle ja sekoittele kevyesti täytteen joukkoon pienellä lusikalla. Paista 30 minuuttia eli kunnes täyte on hyytynyt ja pinta on ruskistunut vähän.

Runsaasti tuoreita mansikoita ja kermavaahtoa – siinä on kesän rakastetuimman jälkiruuan juju.

Yksi on saletti: mansikkakauden voittamaton jälkiruokaon perinteinen mansikkakakku.

Täydellinen mansikkakakku syntyy yksinkertaisista raaka-aineista ja simppelistä ohjeesta. Niputimme yhteen tärkeimmät ohjeet: lopputulos herkullinen, raikas ja helppo valmistaa.

  1. Leivo Soppa365 superhelppo kakkupohja. ”Tällikakku” syntyy kolmesta ainesosasta, eli sokerista, munista ja vehnäjauhoista.
  2. Pohjan kypsyessä uunissa, valmista kakun täytteeksi rahka-kermavaahto. Vaahdota kuohukerma ja sekoita joukkoon maustettu rahka tai maitorahka ja sokerit. Käytä osa täytteeksi ja loput kuorrutukseen. Jos haluat tehdä trendikkään ”nakukakun”, käytä kaikki vaahto silloin täytteenä.
  3. Ota valmis kakkupohja uunista, anna jäähtyä, halkaise kahteen kerrokseen ja kostuta maidolla.
  4. Levitä kerrosten väliin rahka-kermavaahtoa ja viipaloituja tuoreita mansikoita. Jos kuorrutat, levitä loput seoksesta kakun päälle ja reunoille.
  5. Mansikoita, mansikoita ja lisää mansikoita. Älä säästele herkkumarjan käytössä, kun koristelet kakkua.

Tässä inspiraatiota ihaniin mansikkakakkuihin ja koristeluun. Tyyli on vapaa!

 

A post shared by Laura (@lauraemiliaii) on

 

A post shared by j e n n y k e l l e r (@jennycookies) on

 

A post shared by Villa Helmiina (@villahelmiina) on

 

Uuden ruokakirjan resepteillä saa valmistettua herkkuja, jotka maistuvat heillekin, jotka eivät käytä ruokavaliossaan sokeria tai jauhoja.

Taateleita. Banaania. Kanamunia. Kaakaojauhetta. Paitsi että näistä aineksista saa aikaan makean kakun, se on vieläpä ällistyttävän edullinen. 12 palan kakun kokonaishinta on 1,95 euroa.

Viime vuoden halparuokahaasteesta tutuksi tulleet Essi Määttä ja Sari Rito ovat julkaisseet nyt uuden ruokakirjan, Hyvää & halpaa (Otava). Kirjassa on 60 reseptiä, joiden annoshinnaksi on laskettu 0,15–2 euroa.
Lue myös! Halparuokakirjailija paljastaa: Näin kokkaat aterioita 0,20–2 eurolla

Tämän jutun resepteistä kukkakaalipizzan annoshinta on 1,60 euroa ja suklaa-banaanikakun 0,15 euroa. Kokeile itse: voiko näin huokealla oikeasti herkutella?

Kukkakaalipizza

Annoshinta: 1,60 euroa
2 annosta
halkaisija noin 28 cm

Pohja

  • 400 g kukkakaalia
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl raastettua parmesaanijuustoa

Tomaattikastike

  • 1 dl tomaattipyrettä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl ketsuppia
  • oreganoa
  • suolaa
  • mustapippuria

Täytteet

  • ½ paprika
  • 5 kirsikkatomaattia
  • ½ keltasipuli
  • 5 siivua kalkkunaleikkelettä
  • ½ dl juustoraastetta

Huuhtele kukkakaali ja aja tehosekoittimella riisimäiseksi.

Sekoita kukkakaali, kananmuna sekä parmesaani kulhossa.

Muotoile massasta pizzapohja ja paista noin 25 minuuttia 200-asteisessa uunissa.

Kun pohja on paistumassa, valmista tomaattikastike. Sekoita kaikki tomaattikastikkeen ainekset keskenään, mausta suolalla ja pippurilla.Tarkista maku mieleiseksesi.

Ota pizzapohja uunista, levitä tomaattikastike sekä lisää mieluisat täytteet ja paista vielä noin 10–15 minuuttia 200 asteessa.

Ruokakirjailija Essi Määttä tarjosi suklaa-banaanikakkua hääjuhlissaan.
Ruokakirjailija Essi Määttä tarjosi suklaa-banaanikakkua hääjuhlissaan.

Suklaa-banaanikakku

Annoshinta: 0,15 euroa / koko kakku 1,95 euroa
12 hengelle

  • 10 tuoretta taatelia ilman kiviä
  • 2 kypsää banaania
  • 4 kananmunaa
  • 1 dl raakakaakaojauhetta (tai tavallista sokeritonta kaakaojauhetta)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • (1 tl aitoa vaniljaa)
  • kookosöljyä tai voita voiteluun

Laita taatelit hetkeksi likoamaan veteen niin, että niistä tulee pehmeämpiä.

Pilko banaanit, laita ne kananmunien kanssa kulhoon ja soseuta.

Lisää seokseen taatelit, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vanilja ja soseuta tasaiseksi.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun ja kookosöljyllä tai voilla voideltuun vuokaan (halkaisijaltaan 20 cm).

Paista noin 20–35 minuuttia 200 asteessa.

Anna kakun jäähtyä ja vetäytyä. Koristele kakku esimerkiksi marjoilla ja soijavispillä.

Reseptit: Hyvää & halpaa (Otava)

Oikeasti vähävarainen

Alle 2 euron jauhottomat herkut: kukkakaalipizza ja suklaa-banaanikakku halparuokakirjailijoiden ohjeilla

Naurettavaa. Kukkakaalipizzan hinta muka 3,20 €, johon tulee Parmesania (pala maksaa n. 6 €), kalkkunaleikettä ( vähintäänkin 2,50/pieni rasia) ym muut ainekset. Ihan pöljiä tällaiset "syö halvalla" -reseptit. Oikeasti jos syö halvalla niin syö perunoita, juureksia, kaalia, herneitä ja papuja, pakastevihanneksia, munia, tomaattimurskaa ja pastaa. Niistä saa tehtyä monenmoista. Ihan parasta, jos vielä saa itse pyydystettyä kalaa.
Lue kommentti

Yrttejä, tuoreita raaka-aineita ja pastaa. Kesäruoka on helppoa ja nopeaa, kun soosit surauttaa sauvasekoittimella. Enää tarvitsee keittää pasta!

Grillattu munakoisopasta

4 annosta

Valmistusaika 30 min

1 munakoiso

½ tl suolaa

2 rkl oliiviöljyä

300 g kirsikkatomaatteja

150 g cashewpähkinöitä

2 rkl balsamicoa

1 tl suolaa

2 tl hunajaa

½ tl pippuria

400 g pastaa

Viimeistelyyn

basilikaa

parmesanjuustoa

1 Leikkaa munakoiso pituussuunnassa puoliksi ja edelleen siivuiksi. Kuumenna grilli tai parilapannu. Grillaa munakoisot molemmin puolin, nostele kulhoon ja ripotele päälle suola sekä öljy. Laita pasta kiehumaan suolattuun veteen.

2 Kokoa sauvasekoittimen kulhoon tomaatit, pähkinät, balsamico, suola, hunaja ja pippuri. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.

3 Valuta pasta ja kaada takaisin kattilaan. Kaada kastike pastan joukkoon ja sekoita hellalla niin, että kastike lämpenee myös. Pyörittele joukkoon munakoisot. Koristele parmesaanilla ja basilikalla.

Vinkki! Isoon pastakattilaan voi huoletta laittaa ruokalusikallisen suolaa. Silloin pastasta tulee maukasta!
Vinkki! Isoon pastakattilaan voi huoletta laittaa ruokalusikallisen suolaa. Silloin pastasta tulee maukasta!

Kesäinen lohipasta

4 annosta

Valmistusaika 15 min

400 g pastaa

400 g lohta

2 varsisipulia

5 retiisiä

2 avokadoa

2 avomaankurkkua

3 rkl soijaa

2 rkl oliiviöljyä

2 limettiä

1 Laita pastalle vesi kiehumaan. Pilko sillä välin lohi pieniksi kuutioiksi. Siivuta retiisit ja sipulit. Kuutioi avokadojen hedelmäliha ja leikkaa juustohöylällä kurkut suikaleiksi.

2 Keitä ja valuta pasta. Lisää kuuman pastan joukkoon lohikuutiot ja vihannekset. Sekoita hyvin. Lisää soija ja öljy. Purista limettien mehu pastan joukkoon ja sekoita.

Kokeile pekonin sijaan paahtaa ilmakuivattua kinkkua pannulla.
Kokeile pekonin sijaan paahtaa ilmakuivattua kinkkua pannulla.

Kermainen herne-pekonipasta

4 annosta

Valmistusaika 20 min

1 keltasipuli

1 valkosipulinkynsi

1 rkl öljyä

2 dl valkoviiniä

2 dl kermaa

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

400 g pastaa

1 pkt (170 g) pekonia

200 g herneitä

(tuore tai pakaste)

1 Laita pastalle vesi kiehumaan. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulinkynsi. Lämmitä pienessä metallikasarissa öljy ja kuullota sipuleita ja valkosipulia, kunnes ne ovat pehmenneet eli noin 5 minuuttia. Lisää viini ja kerma sekä suola ja pippuri. Anna kiehua.

2 Suolaa vesi ja laita pasta kiehuvaan veteen. Pilko pekoni pieneksi ja lisää palat kylmälle pannulle. Käännä levy täydelle teholle ja paahda pekoneita, kunnes ne ovat ruskistuneet eli noin 7 minuuttia.

3 Valuta pasta ja sekoita pekonit pastan joukkoon. Lisää kastikkeen joukkoon herneet ja soseuta sauvasekoittimella karkeasti. Sekoita pastan joukkoon.

Valitse tähän pastaan meheviä broilerin paistileikkeitä, joissa on enemmän rasvaa kuin rintapaloissa.
Valitse tähän pastaan meheviä broilerin paistileikkeitä, joissa on enemmän rasvaa kuin rintapaloissa.

Kanapasta korianteripestolla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

400 g broilerin

paistileikettä

2 rkl öljyä

1 sitruuna

400 g pastaa

Pesto

50 g parmesanjuustoa

1 dl (kuorittuja) manteleita

1 ruukku korianteria

½ dl oliiviöljyä

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

1 tl suolaa

1 Valmista ensin pesto. Raasta juusto pieneksi ja rouhi mantelit. Irrottele korianterinlehdet huolettomasti ruukusta. Ala hienontaa korianterin lehtiä morttelilla vähän kerrallaan. Lisää sitten mantelit ja hienonna myös niitä. Sekoita joukkoon juusto ja mausteet. Ohenna lopuksi öljyllä. Jos sinulla ei ole morttelia, tee pesto sauvasekoittimella. Siirrä pesto isohkoon kulhoon.

2 Kuivaa kanan paistileikkeet ja leikkaa muutamaan osaan. Kuumenna pannu keskilämmöllä ja lisää öljy. Paista broilerit läpikypsiksi, eli noin 10 minuuttia käännellen välillä. Nosta kypsät palat peston joukkoon. Anna niiden marinoitua sillä välin, kun keität pastan.

3 Raasta sitruunan kuori tai kuori se kuoriraudalla. Kuumenna isossa kattilassa vesi kiehuvaksi, lisää kuoriraaste ja suola. Keitä pasta. Purista sitruunan mehu peston joukkoon. Valuta pasta ja sekoita peston ja broilerien joukkoon.