Grillikauden voi aloittaa jo keväällä, jos säät vain sallivat ulkona kokkaamisen.

Heitä ritilälle pettämättömän herkullista makkaraa ja valmista helppo lisäke. Perunasalaatti on grilliruuan luottoystävä.

Makkarasämpylät

Valmistusaika: 15 minuuttia

4 tomaattia
1 punasipuli
3 rkl hienonnettua persiljaa
1 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
50 g fetajuustoa
1/2 dl ananasmurskaa
1 kevätsipuli
4 grillimakkaraa
4 pitkulaista sämpylää

Leikkaa tomaatit ja sipuli pieniksi kuutioiksi. Yhdistä ne persiljasilpun kanssa. Mausta seos öljyllä, suolalla
ja pippurilla.

Hienonna feta haarukalla ja yhdistä se ananasmurskaan. Hienonna kevätsipuli ja sekoita silppu juustoseokseen. Grillaa makkaroita 4–5 minuuttia puoleltaan. Grillaa myös leivät nopeasti.

Täytä sämpylät tomaattisalaatilla ja makkaralla. Lusikoi fetaseos päälle.

Aasialainen perunasalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

800 g perunoita
1 punasipuli
1 rkl tuoretta inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
1 tuore chili
300 g sokeriherneenpalkoja (pakaste)
1 appelsiini
3 rkl öljyä
1/2–1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1/2 ruukku korianteria

Keitä perunat. Kuori ja paloittele ne lämpiminä. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja raasta inkivääri ja valkosipulinkynsi. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna hedelmäliha. Yhdistä käsitellyt ainekset ja sokeriherneet.

Purista appelsiinista mehu ja sekoita se öljyn kanssa yhteen. Mausta seos suolalla ja pippurilla ja sekoita se salaattiin. Hienonna korianteri ja kääntele se salaatin joukkoon.

Näin grillaat lihan

- Valitse grilliin mureaa lihaa. Possu, broileri, kalkkuna ja jauheliha ovat sitä luonnostaan. Naudasta filee, välikyljys ja paisti onnistuvat parhaiten grillissä. Mehukkaimman tuloksen saat, kun valitset lihaa, jossa on myös rasvaa.

- Ohuita paloja on helpoin ja nopein valmistaa. Muista grillata tasakokoisia paloja, jotta kaikki kypsyvät yhtä aikaa.

- Anna lihan lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen grillaamista.

- Älä grillaa makkaraa liian kuumassa, jottei tuloksena ole päältä palanut ja sisältä kylmä kiekura.

- Myös makkara pitää nostaa huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillaamista, sillä kylmä makkara räjähtää helposti.


Aiemmin julkaistuja Me Naisten reseptejä voit hakea Kiloklubin sivuilta.

Puolukat tuovat hapokkuutta fetatorttuihin.

Me Naiset etsii kotikokkien herkullisimpia jouluruoka- ja herkkureseptejä. Oululainen Anne Pulliainen osallistui joulureseptikilpailuun klassikko-ohjeellaan, feta-puolukkatortuilla.

– Tämä maukas, suolainen joulun herkku on suosikkini, joka tuo vaihtelua perinteisiin luumutäytteisiin torttuihin.

Ohje on helppo: leipomiseen menee vain noin puoli tuntia.

Feta-puolukkatortut

  • 1 kg torttutaikinaa

Täyte:

  • 100 g fetajuustoa
  • 1 dl puolukoita
  • 1 puolikas sipuli
  • 1 rkl öljyä
  • ½ tl mustapippuria
  • ½ tl suolaa
  • ripaus muskottipähkinäjauhetta

Lukijan keittiössä valmistui monennäköisiä torttuja. Kuva: Anne Pulliainen
Lukijan keittiössä valmistui monennäköisiä torttuja. Kuva: Anne Pulliainen

Valmistus

1. Hienonna kuorittu sipuli ja paista se pannulla niin, että pehmenee (noin 5 minuuttia).

2. Lisää puolukat ja mausteet, mutta sammuta levy. Sekoita marjoja ja sipuleita pannulla viitisen minuuttia ja ota jäähtymään.

3. Lisää murennettu feta puolukkaseokseen.

4. Leikkaa ja muotoile ohjeen mukaan sulatetusta taikinasta halutunmallisia torttuja ja täytä ne feta-puolukkaseoksella.

5. Voitele taikinaosat munalla

6. Paista uunissa (+225°C) 10–15 minuuttia.

Suomen herkullisin jouluresepti – onko se sinulla?

Olipa se suolaista tai makeaa, kerro paras joulureseptisi ja osallistut samalla kivan palkinnon arvontaan!
Lue lisää täällä.

Nämä itsenäisyyspäivän herkut toimivat niin juhlapöytään katettuina kuin sohvalla Linnan juhlien tv-eväinäkin. Valitse suosikkisi tai kokkaa kaikki!

1. Juhlavat mätileivät

12 leipää

12 vaaleaa paahtoleipäpalaa

öljyä

120 g smetanaa

100 g muikun- tai siianmätiä

koristeeksi ruohosipulia

1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Leikkaa leivät piparkakkumuotilla ja voitele öljyllä.

2. Lado leivät uunipellille ja paahda uunissa 5 minuuttia.

3. Levitä jäähtyneille leiville smetana ja lusikoi päälle mäti. Koristele ruohosipulilla.

Helpot savulohi-parsapiiraat maistuvat kaikille.
Helpot savulohi-parsapiiraat maistuvat kaikille.

2. Helpot savulohi-parsapiiraat

10 annosta

800 g isoja lehtitaikinalevyjä

kananmuna voiteluun

Täyte

1 dl kermaviiliä

1 dl ricottajuustoa

2 tl dijonsinappia

1 rkl sitruunan mehua

1 kpl kananmunia

valkopippuria myllystä

suolaa

7 kpl vihreää tankoparsaa

50 g kylmäsavulohta siivuina

Koristeeksi

Seesaminsiemeniä

1. Sulata lehtitaikinalevyt ja nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Tee levyihin kehysmäiset viillot noin sentin päähän ulkoreunoista. Pistele kehysten sisään jääneeseen taikinapohjaan haarukalla reikiä.

2. Yhdistä keskenään kermaviili, ricotta, sinappi, sitruunamehu ja kananmuna. Mausta seos pippurilla ja suolalla.

3. Napsauta parsojen tyvestä pois kuivat päät ja kiehauta parsoja suolatussa vedessä pari minuuttia niin, että niistä tulee napakan pehmeitä. Kaada kiehuva vesi pois ja upota parsat heti jääkylmään veteen. Leikkaa ne sitten leveyssuunnassa puoliksi ja vielä pituussuunnassa kahtia. Pilko lohi suikaleiksi.

4. Kokoa piirakat. Levitä taikina­levyn kehysten sisään kermaviili-­ricottaseosta. Nosta päälle parsa- ja lohiviipaleita. Sipaise piirakan reunoihin kananmunaa ja ripottele pinnalle vielä siemeniä. Nosta uunin keskitasolle ja paista 225 asteessa noin 15–20 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää ja saanut kauniin paistovärin. Nauti huoneenlämpöisenä raikkaan salaatin kanssa.

Raikkaat hedelmäveneet yllättävät alkupaloina.
Raikkaat hedelmäveneet yllättävät alkupaloina.

3. Poro-persimonveneet

12 annosta

1 iso persimon-hedelmä

50 g piparjuurituorejuustoa

40 g ohutta kylmäsavuporoleikettä

1. Leikkaa persimon 12 lohkoksi.

2. Sipaise kullekin lohkolle nokare juustoa ja kääri herkku poroleikkeeseen.

Broileri-avokadorullat on helppo nauttia normin. Kuva: Pia Inberg
Broileri-avokadorullat on helppo nauttia normin. Kuva: Pia Inberg

4. Broileri-avokadorullat

8 annosta

2 avokadoa

1–2 ruukkua korianteria

4 rkl limetinmehua

1 dl inkivääri-chilidippiä (spice up) tms. muuta chilikastiketta

Suolaa

6 tortillalettua

2 dl grillattua broileria kuutioina

1. Kuori avokado ja muussaa hedelmäliha haarukalla.

2. Hienonna korianteri ja sekoita se mehun, inkivääridipin ja suolan kanssa avokadon joukkoon.

3. Levitä avokadotahna tortilloille. Kuutioi broileri ja jaa liha tortilloille.

4. Kääri tortillat rullalle ja leikkaa neljään osaan. Nosta rullat tarjoilulautaselle pystyyn.

Valmista limejuustokakku hyytymään jo edellisenä iltana.
Valmista limejuustokakku hyytymään jo edellisenä iltana.

5. Raikas limettijuustokakku

10 palaa

Pohja

250 g digestivekeksejä

150 g voita

Täyte

5 dl kuohukermaa

2 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

400 g tuorejuustoa

3 munanvalkuaista

6 liivatelehteä

1 dl limetinmehua

Päälle

2 liivatelehteä

limetinmehua

4 rkl tomusokeria

limetin raastettu kuori

1 dl vettä

3 tippaa elintarvikeväriä

1. Murskaa keksit monitoimikoneessa ja lisää sekaan sulatettu voi. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (26 cm) pohjalle ja painele keksiseos vuokaan.

2. Vaahdota kerma, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kermavaahto notkistetun tuorejuuston sekaan. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Pehmitä liivatelehdet kylmässä vedessä, kiehauta limetinmehu ja sekoita joukkoon kuiviksi puritetut pehmenneet liivatteet.

3. Yhdistä loppu mehu, vesi, limetin raastettu kuori ja karamelliväri. Sekoita tasaiseksi. Anna kiilteen jäähtyä hetki ja levitä varovasti kakun pinnalle.

4. Anna hyytyä viileässä. Koristele ja nosta tarjolle.

Aina puhutaan Linnan juhlien boolista. Kokosimme parhaat juomaohjeet, joilla tunnelma nousee kattoon myös itsenäisyyspäivän kotikemuissa.

1. Juhlava glögibooli

8 annosta

Valmistusaika: 10 minuuttia + 4 tuntia viilenemiseen.

  • 2 dl valkoviiniglögiä (esimerkiksi Herrljunga)
  • 2 ½ dl punaista aperitiivijuomaa (esimerkiksi Aperol)
  • 1 plo (7 ½ dl) kylmää prosecco-kuohuviiniä
  • jäitä
  • 2 (luomu)appelsiinia
  • 1 (luomu)sitruuna
  • 1 ½ dl jäisiä karpaloita

1. Yhdistä valkoviiniglögi ja Aperol boolimaljassa ja nosta malja jääkaappiin viilentymään noin 4 tunniksi. Viilennä samalla kuohuviini.

2. Pese ja viipaloi appelsiinit ja sitruuna.

3. Kaada kuohuviini juuri ennen tarjoilua boolin joukkoon. Sekoita varovasti. Lisää jäät, hedelmät ja karpalot.

Sorbettibooli käy myös raikkaasta jälkiruuasta. Kuva: Panu Pälviä
Sorbettibooli käy myös raikkaasta jälkiruuasta. Kuva: Panu Pälviä

2. Sitruunasorbettibooli

8 annosta

valmistusaika 10 min + jäätymisaika 30 min

  • 1 pkt sitruunasorbettia (esimerkiksi Pappagallo)
  • 2 sitruunaa
  • 1 appelsiini
  • 1 plo kuivaa valkoviiniä
  • ½ dl sitruunalikööriä (esimerkiksi limoncello)
  • 7 dl sitruunalimua (esimerkiksi Sprite)
  • 4 oksaa rosmariinia

1. Laita tarjottimen tai pellin päälle leivinpaperi. Pyöritä sorbetista palloja tai leikkaa se kuutioiksi. Nostele palat tarjottimelle ja laita pakkaseen. Anna kovettua noin puoli tuntia.

2. Pese ja siivuta sitruuna ja appelsiini.

3. Kaada kulhoon viini, likööri ja limu. Nostele hedelmäsiivut pinnalle. Irrottele mukaan myös rosmariininlehtiä.

4. Viimeistele sitruunasorbettipalloilla ja tarjoile heti!

Aalto-vaasista tarjoiltu hedelmäinen booli juhlistaa itsenäisyyspäivän.
Aalto-vaasista tarjoiltu hedelmäinen booli juhlistaa itsenäisyyspäivän.

Marjatarhan booli

10 annosta

  • ½ plo (2,5 dl) kirkasta viinaa
  • ½ plo De Kuyper Sour Rhubarb -raparperilikööriä
  • 0,5 l karpalomehua
  • ½ plo (0,75 l) Fanta metsämarja -limua
  • ½ plo (0,75 l) Fanta appelsiini -limua
  • 1 limetin mehu
  • koristeeksi pakastemarjoja ja appelsiinin siivuja

1. Jäähdytä ainekset yön yli jääkaapissa.

2. Sekoita viina, likööri ja mehu boolikulhossa. Lisää limut ja koristeet juuri ennen tarjoilua.

Katso myös Baarimestari Mikael Karttusen vinkit onnistuneeseen booliin.

Herkullisen kermainen keitto ja kaurajälkiruoka hurmasivat tuomariston kokkiolympialaisissa.

”Nyt hieman kikkaillaan ja tehdään nättejä annoksia!”

Näin ruusuinen kuva on monella kokin ammatista, kertoo keittiömestari ja Fazer Culinary Teamin kapteeni Mika Pesonen.

– Kokkiohjelmien myötä alalle hakevat nuoret eivät ymmärrä työn raskautta ja sitä, mistä kokkina joutuu aloittamaan ammattikeittiössä. Kokin ammatti on raskasta ja kiireistä duunia yleensä pienessä kuumassa keittiössä.

Pesonen huomauttaa myös, että suuri osa työpäivästä on tiskaamista ja siivoamista, sillä keittiön hygieenisyys on tärkeä asia.

Yhden kiireisimmistä päivistään Pesonen koki kuukausi sitten Saksan Erfurtissa, jossa hän osallistui maailman suurimpaan ruoka-alan kilpailuun. Siellä hänen piti tiiminsä kanssa kokata viidessä tunnissa lounas 150 henkilölle tuomariston edessä.

– Valmistimme salaattipöydän, keiton, kolme lämmintä pääruokaa ja jälkiruoan, jotka tarjosimme lautasilta. Raaka-aineita ei juurikaan saanut esivalmistella kisoja varten. Esimerkiksi kalat tulivat pyöreinä, Pesonen sanoo.

Kisoihin osallistui yli 2 000 kokkia reilusta 50 maasta. Fazer Culinary -tiimiin kuului kahdeksan henkilöä. He saivat kilpailuteemaksi kotimaisuuden. Ruokien yksi kriteeri oli myös hinta: annoskustannukset saivat olla viisi euroa. 

Muun muassa kermainen palsternakkakeitto ja tyrni-omena-kaurajälkiruoka vakuuttivat tuomariston niin, että ensimmäistä kertaa kokkiolympialaisiin osallistunut tiimi voitti kultaa catering-sarjassa.

Katso jutun lopusta myös Mikan vinkit kotikokkaamisen helpottamiseksi.

Hyvä suunnittelu on ruuanlaitossa kaiken perusta, sanoo palsternakkakeiton isä, keittiömestari Mika Pesonen.
Hyvä suunnittelu on ruuanlaitossa kaiken perusta, sanoo palsternakkakeiton isä, keittiömestari Mika Pesonen.

Palsternakkakeitto

8 henkilölle

  • 500 g palsternakkaa
  • 1 kpl shalottisipuli
  • 35 g voita
  • 1 rkl sherryviinietikkaa
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1 l kasvislientä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 tl suolaa

1. Kuori ja kuutioi palsternakka kahden sentin kuutioiksi.

2. Ruskista palsternakkakuuutiot voissa kauniin ruskeaksi.

3. Lisää sherryviinietikka ja kiehauta.

4. Lisää valkoviini ja anna kiehua, kunnes valkoviini haihtunut pois.

5. Lisää kasvisliemi ja suola ja anna kiehua, kunnes palsternakat ovat pehmeitä.

6. Lisää kerma ja anna kiehahtaa.

7. Soseuta keitto tehosekoittimessa ja tarkista maku.

Tyrni-omena-kaurajälkiruoan esillepanossa voi käyttää omaa mielikuvitusta ja tehdä oman näköiset annokset, sanoo Mika Pesonen.
Tyrni-omena-kaurajälkiruoan esillepanossa voi käyttää omaa mielikuvitusta ja tehdä oman näköiset annokset, sanoo Mika Pesonen.

Kaura-omenapiirakkaa, omenapyrettä ja tyrni-valkosuklaaganachea

8 henkilölle

Kaura-omenapiirakka

  • 1,5 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl mantelijauhetta
  • 2 dl tomusokeria
  • 115 g voita
  • 4 kpl kananmunan valkuaista
  • 1 kpl royal gala omena

1. Jauha kaurahiutaleet tehosekoittimessa ja sekoita kuivat ainekset keskenään.

2. Ruskista voi kattilassa kauniin ruskeaksi ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

3. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita kuivat ainekset joukkoon.

4. Sekoita jäähtynyt ruskea voi taikinaan. Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa kaksi tuntia ja annostele taikina pieniin muffinivuokiin.

5. Ota omenasta palloraudalla palloja tai leikkaa 1,5 cm x 1,5 cm kuutioiksi ja paina jokaiseen piirakkaan sisälle taikinaan.

6. Paista 175-asteisessa uunissa 13–15 minuuttia tai kunnes kauniin ruskeita ja kypsiä.

Kauramuru

  • 40 g voita
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 0,5 dl fariinisokeria
  • 1 dl mantelilastuja
  • 1 tl vaniljasokeria
  • hyppysellinen kanelia

1. Sulata voi ja sekoita kaikki ainekset keskenään.

2. Levitä uunipellille ja paista 175-asteisessa uunissa viisi minuuttia.

Omenapyre

  • 2 kpl granny smith -omenaa
  • 1 rkl sokeria
  • ripaus suolaa

1. Lohko omenat neljään osaan ja poista siemenkota.

2. Ripottele päälle sokeria ja ripaus suolaa.

3. Paista 160-asteisessa uunissa 25 minuuttia.

4. Poista kuori ja aja hedelmäliha soseeksi.

Tyrniganache

  • 1 dl tyrnimarjapakastetta
  • 20 g voita
  • 0,75 dl kuohukermaa
  • 5 g glukoosi siirappia
  • 95 g valkosuklaata

1. Kiehauta tyrnimarjat, voi, siirappi ja kuohukerma kattilassa.

2. Soseuta ja siivilöi kuuma massa valkosuklaan päälle.

3. Sekoita tasaiseksi ja jäähdytä.

Italian marenki

  • 15 g glukoosisiirappia
  • 0,3 dl vettä
  • 1,5 dl sokeria
  • 2 kpl kananmunan valkuainen

1. Vaahdota valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi.

2. Keitä sokeri, glukoosi ja vesi 121-asteiseksi ja vatkaa valkuaisvaahdon joukkoon pikkuhiljaa nauhana. Vatkaa kunnes vaahto kovaa ja kiiltävää.

3. Pursota osasta marenkeja tikkuja leivinpaperin päälle ja tomuta halutessa päälle kuivattua marjaa.

4. Kuivaa 70-asteisessa uunissa (tai vihanneskuivurissa) kunnes täysin kuivia ja rapeita. Pursota lopusta marengistakuorrutus piirakoiden päälle.

Karhunvatukkageeli

  • 2 dl karhunvatukkamehua (vähäsokerinen)
  • 6 g agar-agaria

1. Kiehauta mehu ja agar-agar ja jäähdytä.

2. Soseuta kovettunut hyytelö tehosekoittimessa tasaiseksi geeliksi.

Reseptit: Mika Pesonen, Fazer

Keittiömestarin vinkit, joilla helpotat kotikokkaamista

Mika Pesonen:

”Hyvä suunnittelu on kaiken perusta – on sitten laittamassa kodin juhlia tai normaalia arkea.
Jos tietää, että seuraavan arkipäivän ruuan tekeminen on haasteellista aikataulujen kanssa, mieti voisiko edellisenä päivänä valmistaa jo jotain tai käydä kaupassa etukäteen.
Tai voisiko laittaa jonkin pataruuan hautumaan harrastusten ajaksi tai yöksi uuniin? Silloin ruuanlaitto ei sido yhteen paikkaan.
Voitko pilkkoa raaka-aineet valmiiksi, jotta ruoka valmistuu nopeammin?

Juhlissa taas kannattaa miettiä menu tarkkaan ja suunnitella itse valmistusprosessiakin. Pystyykö kaikkea valmistamaan samaan aikaan?
Tee mieluummin vähemmän ja pystyt paremmin keskittymään laatuun.”

– Joudun työssäni maistelemaan paljon ruokia, mutta vastapainoisesti kiireisinä työpäivinä itse syöminen saattaa jäädä vähemmälle. Työpäivästä riippuen tulee myös käveltyä paljon työpäivän aikana. Parhaillaan askelmittari huitelee jossain 20 kilometrin kohdalla, sanoo Mika Pesonen.
– Joudun työssäni maistelemaan paljon ruokia, mutta vastapainoisesti kiireisinä työpäivinä itse syöminen saattaa jäädä vähemmälle. Työpäivästä riippuen tulee myös käveltyä paljon työpäivän aikana. Parhaillaan askelmittari huitelee jossain 20 kilometrin kohdalla, sanoo Mika Pesonen.