Grillikauden voi aloittaa jo keväällä, jos säät vain sallivat ulkona kokkaamisen.
Grillikauden voi aloittaa jo keväällä, jos säät vain sallivat ulkona kokkaamisen.

Heitä ritilälle pettämättömän herkullista makkaraa ja valmista helppo lisäke. Perunasalaatti on grilliruuan luottoystävä.

Makkarasämpylät

Valmistusaika: 15 minuuttia

4 tomaattia
1 punasipuli
3 rkl hienonnettua persiljaa
1 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
50 g fetajuustoa
1/2 dl ananasmurskaa
1 kevätsipuli
4 grillimakkaraa
4 pitkulaista sämpylää

Leikkaa tomaatit ja sipuli pieniksi kuutioiksi. Yhdistä ne persiljasilpun kanssa. Mausta seos öljyllä, suolalla
ja pippurilla.

Hienonna feta haarukalla ja yhdistä se ananasmurskaan. Hienonna kevätsipuli ja sekoita silppu juustoseokseen. Grillaa makkaroita 4–5 minuuttia puoleltaan. Grillaa myös leivät nopeasti.

Täytä sämpylät tomaattisalaatilla ja makkaralla. Lusikoi fetaseos päälle.

Aasialainen perunasalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

800 g perunoita
1 punasipuli
1 rkl tuoretta inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
1 tuore chili
300 g sokeriherneenpalkoja (pakaste)
1 appelsiini
3 rkl öljyä
1/2–1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1/2 ruukku korianteria

Keitä perunat. Kuori ja paloittele ne lämpiminä. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja raasta inkivääri ja valkosipulinkynsi. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna hedelmäliha. Yhdistä käsitellyt ainekset ja sokeriherneet.

Purista appelsiinista mehu ja sekoita se öljyn kanssa yhteen. Mausta seos suolalla ja pippurilla ja sekoita se salaattiin. Hienonna korianteri ja kääntele se salaatin joukkoon.

Näin grillaat lihan

- Valitse grilliin mureaa lihaa. Possu, broileri, kalkkuna ja jauheliha ovat sitä luonnostaan. Naudasta filee, välikyljys ja paisti onnistuvat parhaiten grillissä. Mehukkaimman tuloksen saat, kun valitset lihaa, jossa on myös rasvaa.

- Ohuita paloja on helpoin ja nopein valmistaa. Muista grillata tasakokoisia paloja, jotta kaikki kypsyvät yhtä aikaa.

- Anna lihan lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen grillaamista.

- Älä grillaa makkaraa liian kuumassa, jottei tuloksena ole päältä palanut ja sisältä kylmä kiekura.

- Myös makkara pitää nostaa huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillaamista, sillä kylmä makkara räjähtää helposti.


Aiemmin julkaistuja Me Naisten reseptejä voit hakea Kiloklubin sivuilta.

Kuva: Lasse Lecklin

Kanamuna on nyt trendikäs raaka-aine, josta syntyy nopea ateria 20 minuutissa.

Tämä helppo lounas maistuu myös aamiaisena tai iltapalana. Uunissa kypsennettävän munan joukkoon voi sekoittaa haluamaansa makkaraa, yrttejä ja juustoa. Tarjoile italialainen uunimuna rapean leivän kanssa.

 

Italialainen uunimuna

4 annosta

20 min

1 tlk (400 g) tomaattista pastakastiketta

(esim. Barilla)

1 pkt (300 g) italialaista Salsiccia-makkaraa

(esim. Fiorucci)

1 dl basilikanlehtiä

4 kananmunaa

1 dl parmesaania

1⁄4 tl suolaa

1⁄4 tl mustapippuria

1 Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele kevyesti 4 uunin kestävää, 3 dl vetoista vuokaa tai kuppia.

2 Lusikoi tomaattikastike vuokiin. Viipaloi makkarat ja laita kastikkeen päälle. Lisää basilikaa ja riko vuokiin kananmunat. Mausta suolalla ja pippurilla ja raasta päälle juustoa.

3 Kypsennä uunissa 12–15 minuuttia, kunnes munat ovat hyytyneet.

Vuoassa paahdetaan ensin jauheliha, sitten kyytiin heitetään makaronit suoraan pussista. Kuva: Pia Inberg

Tämän helpommaksi ei arkikokkaus voi mennä. Uudessa helpossa ja herkullisessa makaronilaatikossa pastaa ei keitetä etukäteen, ja jauhelihakin paistuu uunivuoassa.

Makaronia, jauhelihaa, munia, maitoa. Jos makaronilaatikko valmistuu aina samalla kaavalla, kannattaa kokeilla uutta pestoversiota. Tässä helpossa arkiruoassa on uudenlaista makua, ja valmistustapa on niin helppo, ettei kokkailu voi enää tämän simppelimmäksi mennä. Kasvimaidon sijaan laatikkoon voi käyttää myös tavallista maitoa.

 

Pesto-makaronilaatikko

4 annosta

Valmistusaika 60 min

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 l sieniä, esimerkiksi kantarelleja

400 g jauhelihaa

1 tl suolaa

1 tl pippuria

500 g pastaa

1 prk pestoa

1 l mantelimaitoa

4 munaa

1 Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kuori ja pilko sipulit ja valkosipulinkynnet. Nosta sipulit uunivuokaan. Levitä vuokaan myös jauheliha. Paahda uunissa 10 minuuttia eli kunnes jauheliha on ruskistunut.

2 Perkaa ja puolita sillä välin sienet. Nosta vuoka uunista. Lisää vuokaan sienet, makaronit, mausteet ja pesto. Sekoita hyvin. Kaada päälle mantelimaito ja riko munat, sekoita.

3 Paista uunissa 45 minuuttia. Tarkista kypsyys ja jatka kypsennystä, jos pasta on vielä kovaa.