Kevyt ja terveellinen kala on syksyn herkkuruokaa. Maistuvimmat ruuat valmistuvat vonkaleista, joita ei uhkaa sukupuutto.

Paistettua ahventa ja thaikasviksia

4 annosta
Valmistusaika: 35 minuuttia

2 porkkanaa
1 sipuli
1/2 kiinankaali
rypsiöljyä paistamiseen
1 prk viipaloituja bambunversoja (227/140 g)
1/2 tl suolaa
1/2 dl vehnäjauhoja
8 ahvenfilettä
voita paistamiseen
1/2 tl suolaa
ripaus valkopippuria

Kuori ja pilko porkkanat sekä sipuli. Leikkaa kiinankaali ohuiksi suikaleiksi. Kypsennä porkkanapaloja mikrossa pienessä vesimäärässä neljä minuuttia. Kuumenna öljy pannulla, ja paista sipulia ja kiinankaalia, kunnes ne pehmenevät. Lisää joukkoon porkkana-ja bambunversoviipaleet. Kuumenna hetki ja mausta suolalla. Laita vehnäjauhot lautaselle ja kierittele ahvenfileet jauhoissa. Kuumenna voi toisella paistinpannulla ja paista ahvenfileet kypsiksi. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Sienillä täytetty kuha

2 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia + paistoaika 45 minuuttia

600 g kuha (perkaamaton)
1/2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
150 g herkkusieniä
1 pieni sipuli
1 sitruunan kuori
rypsiöljyä paistamiseen
1 dl kuohukermaa
3 rkl kapriksia
2 tl kokojyväsinappia
ripaus valkopippuria

Poista kuhasta selkäruoto tai pyydä kalamyyjää poistamaan se kaupassa. Selkäruodottoman kalan sisälle mahtuu enemmän täytettä. Hiero kuhan sisäpinnalle suolaa ja valkopippuria.

Valmista täyte. Puhdista herkkusienet ja leikkaa viipaleiksi. Silppua sipuli ja raasta sitruunan kuori. Paista sieniä ja sipulia pannulla öljyssä, kunnes suurin osa sienissä olevasta nesteestä on haihtunut. Sekoita joukkoon kerma ja anna kiehua, kunnes seos on paksua. Lisää raastettu sitruunan kuori, kaprikset, sinappi ja valkopippuri. Täytä kuha seoksella ja paista uunissa 175 asteessa 45 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa.

Pinaattitäytteiset silakkapihvit

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

16 silakkafileetä
1/2 dl ruisjauhoja
150 g pinaattia (tuoretta tai pakaste)
voita paistamiseen
50 g parmesaanijuustoa
suolaa, valkopippuria

Kaada ruisjauhot lautaselle ja kierittele silakkafileiden nahkapuoli jauhoissa. Jätä odottamaan. Revi pinaateista lehtiruodit irti. Kuumenna voi pannulla ja paista pinaatinlehtiä, kunnes ne ovat pehmenneet. Jos käytät pakastepinaattia, sulata se ja pehmennä hetki voissa. Leikkaa parmesaanijuusto suikaleiksi juustohöylällä. Laita pinaattia ja parmesaanijuustoa kahdeksan silakkafileen nahattomalle puolelle. Nosta toiset kahdeksan fileetä näiden päälle. Paista pihvejä pannulla 2–3 minuuttia puoleltaan. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Tarjoa pihvit perunamuusin kanssa.

Sillikaviaarileivät

8 leipää
Valmistusaika: 25 minuuttia

2 (noin 150 g) matjessillifileetä
1 pieni punasipuli
2 rkl kapriksia
1/2 dl tuoretta tilliä
150 g ranskankermaa (crème fraîche)
1 tl sokeria
ripaus valkopippuria
8 viipaletta saaristolaisleipää
voita tai margariinia
koristeeksi tilliä ja kapriksia

Leikkaa matjessillifileet ja punasipuli pieneksi silpuksi. Sekoita kapriksien, tillisilpun, ranskankerman, sokerin ja valkopippurin kanssa. Laita jääkaappiin maustumaan. Voitele leipäviipaleet ja laita päälle sillikaviaaria. Koristele tillillä ja kapriksilla.

Vinkki! Saat leivistä ruokaisampia, kun lisäät niille keitettyä munaa. Keitä neljä munaa, lohko ne ja nosta puolikas muna kullekin leivälle.

Lempeän tuliset seitipihvit

4 annosta
Valmistusaika: 55 minuuttia

400 g pakasteseitiä
1 sipuli
1 muna
3 rkl punaista thai-currytahnaa
2 rkl kalakastiketta
3 rkl maissitärkkelystä
1 limetin mehu
1 1/2 dl korppujauhoja
rypsiöljyä paistamiseen

Sulata seiti ja hienonna se veitsellä tahnaksi. Hienonna sipuli ja kuullota sitä hetki öljyssä paistinpannulla. Siirrä kalatahna ja sipulisilppu kulhoon. Sekoita joukkoon muut ainekset korppujauhoja lukuun ottamatta.

Muotoile seoksesta 12 pientä pihviä, ja pyörittele ne korppujauhoissa. Seos on tässä vaiheessa irtonaista, mutta pihvit pysyvät kasassa paistamisen jälkeen. Paista pihvit kahdessa erässä paistinpannulla runsaassa öljyssä 2–3 minuuttia molemmilta puolilta. Tarjoa riisin ja makean chilikastikkeen tai keltaisen inkivääri-chilikastikkeen kanssa.

Vinkki! Currytahnaa ja kalakastiketta löydät ruokakaupan etnohyllystä.

Uusin ideoin kootun salaatin viimeistelet loistavalla kastikkeella.

Sateenkaaripastasalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

200 g pastaa

1 kesäkurpitsa

250 g tummia viinirypäleitä

4 broilerin ohutfilettä (tai savutofua)

1 maissintähkä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

100 g punaisia kirsikkatomaatteja

100 g keltaisia kirsikkatomaatteja

2 dl babypinaattia

1 annos avokado-savupaprikakastiketta

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Siivuta kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Huuhdo viinirypäleet, kuivaa ne ja irrottele rangoista. Kuivaa broilerinfileet talouspaperilla.

3. Kuumenna paistinpannu. Paahda kesäkurpitsa siivut molemmin puolin ruskeiksi ja nosta lautaselle odottamaan. Jatka paahtamalla viinirypäleitä pannulla niin, että ne saavat vähän väriä. Ruskista myös maissin tähkä. Lisää öljyä pannulle ja paista broilerit ruskeiksi molemmin puolin. Ripottele kypsille fileille suola.

4. Puolita kirsikkatomaatit. Siivuta broilerit ja leikkaa veitsellä maissit irti tähkästä.

5. Kokoa salaatti isolle vadille tai suoraan lautasille. Lusikoi kastike kasoiksi ympäri lautasta tai vatia.

Proseccoa rakastavat nyt kaikki! Italialaisittain se sopii melkein minkä tahansa ruuan kanssa.

Prosecco-kuohuviinistä on tullut todellinen trendijuoma Suomessa. Sen todistavat myyntiluvut.

Viime vuonna proseccoa kannettiin Alkosta kotiin 505 000 litraa, kertoo tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna. Kulutus on ollut kiivasta tänäkin vuonna.

– Alkuvuoden aikana proseccon myynti on ollut reilussa, yli 40 prosentin kasvussa, Vilkuna sanoo. 

Lue myös! Näin teet prosecco-pohjaisen lämpimän drinkin – kokeile vaikka glögin sijaan

Siinä missä suomalainen ostaa kuplajuomaa vielä juhliin, kotiseudullaan Koillis-Italiassa prosecco kuuluu jokapäiväiseen elämään. Kevyesti kuplivaa prosecco-juomaa nautiskelevat ihmiset ovat tuttu näky mihin vuorokauden aikaan tahansa Venetsian seudun katukahviloissa ja ravintoloissa.

– Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan. Se sopii mihin tahansa tilanteeseen ja melkein minkä tahansa ruuan kanssa. Pihvin kanssa otan itse mieluummin jotain muuta juomaa, mutta prosecco käy lihaistenkin pikkupurtavien ja vaalean lihan kanssa, kertoo Maria Teresa Petrillo, joka työskentelee Mionetto-viinitilalla Valdobbiadenessa.

”Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan.”

Prosecco on hyvää sellaisenaankin, mutta jos haluat uusia makuelämyksiä, kokeile näitä raikkaita drinkkejä.

Italialaiseen tapaan Bellini, Mimosa ja Hugo sopivat niin viikonlopun aamiaispöytään kuin aperitiiveiksi illalliselle. Salute!

Bellinin juuret ovat Venetsiassa. Kuva: Shutterstock
Bellinin juuret ovat Venetsiassa. Kuva: Shutterstock

Classic bellini

5 cl valkopersikkapyrettä  tai -nektaria
12 cl proseccoa
Lasi: samppanjalasi

Kaada ainekset suoraan samppanjalasiin ja sekoita.

Raikas vesimelonimimosa tuo mieleen kesän. Kuva: Shutterstock
Raikas vesimelonimimosa tuo mieleen kesän. Kuva: Shutterstock

Watermelon mimosa

5 cl vesimelonipyrettä (ohje alla)
0,5 cl limemehua
12 cl proseccoa
Lasi: samppanjalasi tai pieni hillopurkki
Koriste: vesimelonin siivu

Kuori pala vesimelonia ja paloittele se blenderiin tai kulhoon. Sekoita, kunnes pyre on valmis. Myös sauvasekoitin käy pyreen tekemiseen.

Mittaa raaka-aineet lasiin ja sekoita.

Katso herkullinen ohje! Aperol Spritz – camparimainen trendidrinkki

Hugo toimii lämmitettynäkin. Kuva: Shutterstock
Hugo toimii lämmitettynäkin. Kuva: Shutterstock

Hugo

3 cl seljankukkamehua
10 mintun lehteä
12 cl proseccoa
soodavettä
jäitä

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Lisää kaikki raaka-aineet viinilasiin ja täytä lasi jäillä. Sekoita hämmentäen hetki. Koristele lopuksi mintun lehdillä.

Juomavinkit kertoi baarimestari Timo Siitonen helsinkiläisestä A21-cocktailravintolasta.

Tiesitkö tämän proseccosta?

Proseccon valtit ovat raikkaus ja hinta

Prosecco on hedelmäisen raikasta ja päärynäistä kuohuviiniä. Siten se soveltuu hyvin miedommille mauille ja juomasekoituksiin. Tätä mieltä on Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna, joka on saavuttanut myös arvostetun Master of Wine -tittelin.

– Prosecco sopii erityisesti seurustelujuomaksi, aperitiiviksi ja pikkupalojen kuplakumppaniksi, sanoo Vilkuna.

Suomi on Vilkunan mukaan perinteisesti ollut espanjalaisen cavan valtakuntaa. Vuonna 2015 myydyimpien kuohuviinien listalle ylsi vasta yksi prosecco, Val d’Oca sijalle 7. Proseccojen etuna on kuitenkin niiden huokeampi hinta, esimerkiksi samppanjaan verrattuna. Halvimmat laatuproseccot maksavat alle kymmenen euroa.

Veneton alueella valmistettava prosecco saa makunsa Glera-rypäleestä. Tuotantoalue on rajattu Venetsian ympäristöön Koillis-Italiaan, ja prosecco valmistetaan perinteisesti tankkikäymismenetelmällä.

– Menetelmän vuoksi siihen ei muodostu toisen käymisen aikana samppanjalle ja monille muille sakkakypsytetyille kuohuviineille ominaisia paahteisia aromeja. Proseccon valtti on raikkaus ja hedelmäisyys, ja jäännössokeri pyöristää maun useimpien suuhun sopivaksi, Taina Vilkuna kuvailee.

Kun osaat nämä, muita sooseja et tarvitse.

Salaatti herää henkiin, kun se saa joukkoonsa kastikkeen. Hyvä kastike luo kasvisten sekoituksesta kokonaisuuden ja korostaa niiden makua.

Kastikkeen peruspilari on suola. Sen lisäksi soosintekijä tarvitsee happoa, jota saa helposti esimerkiksi sitruunasta tai viinietikasta. Myös hapokkaat maitotuotteet sopivat kastikkeisiin. Usein soosin pohjana on öljy tai muu rasvainen, kuten kermaviili, ja se sopii hyvin raikkaiden kasvisten vastapainoksi. Pieni määrä makeutta sitoo maut yhteen.

Kastikkeella lotraus kannattaa aina hoitaa viime tipassa.

Kastikkeella lotraus kannattaa hoitaa aina viime tipassa. Pakkaa lounassalaatti omaan rasiaansa ja kastike toiseen, jolloin salaatti säilyy tuoreena ja rapeana. Noudata samaa sääntöä, kun tarjoilet salaattia kotona: lorauta kastike joukkoon vasta juuri ennen tarjoilua.

Näistä resepteistä avokadokastike sopii myös levitteeksi tai tortilloihin. Siitä syntyy muhkea pohja tonni­kalasalaattiin tai kalatahnaan.

Yrttiöljy taas on hyvä kastike myös paistetulle kanalle, vihersalaatille, linsseille tai kvinoa- ja kuskus­salaatteihin. Dijon-kastike maistuu lohi-, muna tai viher­salaatissa. Kokeile sitä Nizzan salaattiin tai saksalaistyyliseen perunasalaattiin. 

Dijon-hunajakastike

valmistusaika 10 min

3 rkl sileää Dijonin ­sinappia

1 dl rypsiöljyä

1 limetti

1 rkl hunajaa

1 rkl karkeaa Dijonin sinappia

½ tl suolaa

1. Lusikoi sileä Dijonin sinappi kulhoon. Kaada öljy desimittaan. Valuta öljyä kulhoon noin ruokalusikallinen kerrallaan ja vispaa se välissä sinapin joukkoon.

2. Puolita limetti ja purista se kastikkeen joukkoon. Sekoita.

3. Lisää loput ainekset ja sekoita.

Yrtti-parmesaanikastike

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa

½ ruukkua lehti­persiljaa

50 g parmesaania

1 dl rypsiöljyä

½ dl oliiviöljyä

2 rkl valkoviinietikkaa

2 tl hunajaa

½ tl mustapippuria

1. Leikkaa basilika ja lehtipersilja varsineen irti ruukusta. Huuhdo mullat pois. Leikkaa yrtit karkeaksi silpuksi ja nosta blenderiin tai sauvasekoittimen kulhoon.

2. Kuutioi parmesaani ja nosta se yrttien joukkoon. Mittaa mukaan myös öljyt, valkoviinietikka ja pippuri. Soseuta hyvin.

Avokado-savupaprika­kastike

valmistusaika 10 min

2 avokadoa

1 sitruuna

1 dl ranskankermaa

½ tl suolaa

½ tl savupaprikaa

1. Puolita avokadot ja kaavi niistä hedelmäliha lusikalla kulhoon. Purista sitruunasta mehu avokadon joukkoon. Lisää kulhoon myös ranskankerma, suola ja savupaprika.

2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Raikas prosecco maistuu myös lämpimissä juomissa. Warm Hugo ja Autumn spice sopivat hyvin alkudrinkeiksi syysillanistujaisiin.

Proseccoa, jäitä, minttua ja seljankukkaa sisältävä Hugo-hittidrinkki on täydellinen kesäjuoma, mutta tosifani nauttii suosikkinsa myös lämpimänä.

Helsinkiläinen baarimestari Timo Siitonen tietää, miten lämmittävä Hugo-drinkki kannattaa valmistaa itse kotona.

Warm Hugo

  • 3 cl seljankukkamehua
  • 4 cl luomu omenamehua
  • 12 mintun lehteä
  • 12 cl proseccoa

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Valmistus

1. Lämmitä kaikki raaka-aineet kattilassa. Älä anna nesteen kiehua, sillä muuten alkoholi haihtuu pois.

2. Siivilöi mintun lehdet pois ja tarjoile lämpimänä.

Vinkki!

Alkossa myydään myös valmista Mionetto Il Hugo -juomaa, jossa on alkoholia kahdeksan prosenttia (hinta 8 euroa).
Sitä voi lämmittää varovasti kattilassa ja nauttia suoraan lämpimänä juomana.

Proseccodrinkki Autumn spice lämmittää syysilloissa. Kuva: Shutterstock
Proseccodrinkki Autumn spice lämmittää syysilloissa. Kuva: Shutterstock

Jos pidät enemmän mausteisimmista juomista, valmista proseccosta Autumn spice -cocktail. Kupliva prosecco tekee siitäkin kevyen ja raikkaan drinkin, joka lämmittää mukavasti kesän jälkeen.

Autumn spice

  • 4 cl granaattiomenamehua
  • 3 tl sokeria
  • 1 kanelitanko
  • 1 iso appelsiininkuoren palanen
  • 12 cl proseccoa

Lasi: viinilasi
Koriste: kanelitanko

Valmistus

1. Mittaa kaikki muut raaka-aineet proseccoa lukuun ottamatta kattilaan ja anna kiehua kaksi minuuttia.

2. Anna jäähtyä hetken ja poimi kanelitanko pois, Sen voi käyttää myöhemmin koristeluun.

3. Lisää prosecco ja lämmitä uudelleen, mutta älä anna nesteen kiehua. Kaada lasiin ja nauti.