Ruoka on muutakin kuin pelkkää ravintoa. Se voi olla jopa seksikästä.

Ruoka on tunnetusti nautinnon lähde, mutta se voi olla myös halun herättäjä. Maan antimista löytyy monia luonnon omia potenssinkohottajia ja intohimon innostajia. Kiihottavia ruoka-aineita on tunnettu pitkään; jo Antonius tarjosi rakastajattarelleen Kleopatralle rypäleitä ja muinainen atsteekkikansa kutsui avokadopuuta kivespuuksi.

Englanniksi seksihalut herättäviä ruoka-aineita kutsutaan nimellä aphrodisiac. Nimitys juontuu Afroditestä, joka on kreikkalaisessa mytologiassa rakkauden, kauneuden, hedelmällisyyden ja perhe-elämän jumalatar.

Näiden ruoka-aineiden viettivaikutuksen uskotaan perustuvan
sekä ulkonäköön että ainesosiin ja tuoksuihin – usein kaikki ovat samassa paketissa.

Tässä avuksesi kotikeittiön rakkausruokien aakkoset. Näe
tutut ruoka-aineet uudessa valossa ja kokeile tehoa omassa
kotikeittiössäsi.

Tieteellisesti ruoka-aineiden viettitehoa ei ole osoitettu. Jos ei
muuta, saat ainakin vitamiinitarpeesi täyteen, sillä monet rakkausruuat ovat todellista terveysruokaa. Tehoa tai ei; oma mieli ratkaisee, sillä halu lähtee itsestä. Nautinnollisia kokkaushetkiä!

Rakkausruuan aakkoset

Avokado
Kermaisen pehmeä avokado on muodoltaan ja koostumukseltaan hyvin sensuelli. Aistillinen hedelmä on
myös erittäin terveellinen.

Artisokka
Latva-artisokka leikkii vaikeasti tavoiteltavaa, mutta esityö
kannattaa.

Banaani
Banaanin kukkaa ja itse hedelmää pidetään muodoiltaan varsin fallistisina. Banaanissa on runsaasti hyviä aineita, kuten kaliumia ja B-vitamiinia.

Basilika
Tuoreen basilikan uskotaan lisäävän halua ja hedelmällisyyttä.

Chili
Chilit saavat veren virtaamaan ja sydämen sykkimään – ne
kuumentavat myös tunteet.

Hunaja
Mistä nimitys kuherruskuukausi? Hunajasta tietenkin, honeymoon!

Inkivääri
Kirpeän aromikas inkiväärin juurakko lisää ruokahalua(kin) ja nopeuttaa ruuansulatusta.

Kahvi
Kahvi on tunnettu stimulantti, ja kupillisen jälkeen jaksaa vaikka mitä.

Kaviaari
Kaviaarissa on eleganssia ja tyyliä, mutta myös terveellisiä
omega-3-rasvahappoja.

Lakritsi
Lakritsin uskotaan lisäävän etenkin naisen haluja.

Mansikka
Hemmottele rakkaintasi mansikoilla. Punaisessa  terveysmarjassa on muun muassa C-vitamiinia, flavonoideja,
kaliumia ja foolihappoa.

Osterit
Rakkausruokien kuningasta käytetään tunnetusti viettelyyn.
Osterit symbolisoivat intohimoa ja viriliteettiä.

Porkkana
Porkkana päivässä kannattaa tässäkin mielessä. Sen sanotaan
toimivan etenkin miehillä. Jollei muuta, saat ainakin rutkasti
terveellisiä kuituja, beetakaroteenia ja kivennäisaineita.

Rypäleet
Viini on tunnettu sukuvietin kohottaja, mutta niin ovat
rypäleetkin.

Selleri
Varsinkin sellerin siemenet saavat kehuja viettivoimistaan.
Sellerissä on myös useita vitamiineja.

Suklaa
Casanovankin sanotaan uskoneen suklaan voimaan.

Tankoparsa
Entisaikojen Ranskassa hääparien kerrotaan nauttineen parsaa ennen tulevaa hääyötä.

Viikunat
Pehmeitä, punertavia ja paljon siemeniä sisältäviä viikunoita
pidetään rakkauden ja hedelmällisyyden symboleina.

Valkosipuli
Valkosipuli saa muun muassa veren virtaamaan. Jo muinaiset
kreikkalaiset tunnistivat valkosipulin maagiset ja terapeuttiset
voimat. Nykyisin sen tiedetään alentavan jopa kolesterolia.

Viini
Muista, että lasillinen tai korkeintaan pari riittää. Sen jälkeen
vaikutus on täysin päinvastainen.

Vanilja
Vaniljan tuoksun uskotaan lisäävän halua.

Lähteenä: Diane Brown (2001): The Seduction Cookbook, Martha Hopkins&Randall Lockridge (2003), Intercourses, Chris Kilham (2004): Hot Plants, Nancy L. Nickell (2001): Nature's Aphrodisiacs

Sydänleivät

2 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

2–4 viipaletta leipää (esim. ruis- tai saaristolaisleipää)
1/2 avokado
2 rkl makeaa chilikastiketta

Leikkaa leivät sydämenmuotoisella piparkakkumuotilla. Hienonna avokadon sisus haarukalla. Painele avokadotahna
sydänmuotin avulla leipien päälle. Koristele ja mausta leivät
makealla chilikastikkeella.

Lemmenjuoma

2 annosta
Valmistusaika: 5 minuuttia

50 g mansikoita (pakaste)
2 rkl ranskankermaa
2 rkl tomusokeria
2 rkl limetinmehua
3 dl kuohuviiniä

Laita jäiset mansikat tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Pyöräytä ne hienoksi jauhelmaksi. Lisää ranskankerma, sokeri ja mehu, sekoita. Lisää viimeiseksi kuohuviini ja sekoita nopeasti. Kaada laseihin ja tarjoa heti.

Kuhertelijoiden lammas

2 annosta
Valmistusaika: 40 minuuttia

200–300 g lampaan ulkofileetä
1 valkosipulinkynsi
3 rkl hienonnettua tuoretta
basilikaa
2 tl hienonnettua tuoretta
rosmariinia
1/2 dl öljyä
suolaa ja pippuria

Kastike:
50 g chevreä (vuohenjuustoa)
1 dl ranskankermaa
1 rkl hunajaa
suolaa ja pippuria

Lisäke:
3 tuoretta viikunaa
1 rkl öljyä
1 rkl hunajaa
suolaa ja pippuria

Hienonna valkosipulinkynsi ja yrtit. Sekoita ne öljyyn. Mausta suolalla ja pippurilla. Hiero yrttiseos fileisiin ja kääri lihat folioon. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Työnnä lihalämpömittari fileen keskikohtaan. Paista kunnes mittari näyttää 50 astetta (noin 15–20 minuuttia). Ota fileet uunista. Voit valmistella lihan tähän asti jo edellisenä päivänä ja säilyttää yön yli jääkaapissa.

Tee kastike. Hienonna juusto ranskankerman joukkoon ja mausta seos hunajalla, suolalla ja pippurilla.

Ota liha huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen loppuvalmisteluja. Ota filee foliosta ja raaputa mausteseos pois lihan pinnasta. Kuumenna pannulla öljyä ja paista fileisiin ruskea pinta. Kääri ne takaisin folioon odottamaan.

Halkaise viikunat. Kuumenna öljy paistinpannulla. Asettele viikunat paistumaan leikkuupinta alaspäin. Lisää pannulle
hunaja, suolaa ja pippuria. Paista muutama minuutti. Ota liha pois foliosta ja leikkaa se viipaleiksi. Asettele tarjolle kastikkeen,
viikunoiden ja parsasalaatin kanssa.

Hurmaajan parsasalaatti

2 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

1–2 keitettyä perunaa (kiinteää)
4 vihreää tankoparsaa
3/4 dl herneitä (pakaste)
2 rkl silputtua tuoretta minttua
1 tl balsamiviinietikkaa
1/2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Kuori ja kuutioi perunat. Kuori ja keitä parsat kypsiksi (noin 5 min). Pilko kypsät parsat. Yhdistä salaatin ainekset, sekoita ja aseta tarjolle.

Sytyttävä suklaaherkku

2 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia + jäähtymisaika 2 tuntia

1/2 dl kuohukermaa
2 rkl vahvaa kahvia
1–2 rkl sokeria
5 tippaa Tabascoa
50 g (tummaa) suklaata
1 muna

Päälle:
vadelmia (tuoreita tai pakastettuja)
kahvipapumakeisia

Kuumenna kerma ja kahvi kattilassa. Lisää sokeri ja Tabasco. Hienonna suklaa ja lisää se kermaan. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Anna jäähtyä hetki. Erottele munasta valkuainen. Lisää keltuainen suklaaseokseen hyvin sekoittaen. Vatkaa valkuainen puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Nostele valkuaisvaahto
suklaaseokseen. Jaa suklaamassa kahteen annoskulhoon ja siirrä ne kylmään. Tarjoile jälkiruoka vadelmien ja kahvipapumakeisten kera.

Uusin ideoin kootun salaatin viimeistelet loistavalla kastikkeella.

Sateenkaaripastasalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

200 g pastaa

1 kesäkurpitsa

250 g tummia viinirypäleitä

4 broilerin ohutfilettä (tai savutofua)

1 maissintähkä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

100 g punaisia kirsikkatomaatteja

100 g keltaisia kirsikkatomaatteja

2 dl babypinaattia

1 annos avokado-savupaprikakastiketta

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Siivuta kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Huuhdo viinirypäleet, kuivaa ne ja irrottele rangoista. Kuivaa broilerinfileet talouspaperilla.

3. Kuumenna paistinpannu. Paahda kesäkurpitsa siivut molemmin puolin ruskeiksi ja nosta lautaselle odottamaan. Jatka paahtamalla viinirypäleitä pannulla niin, että ne saavat vähän väriä. Ruskista myös maissin tähkä. Lisää öljyä pannulle ja paista broilerit ruskeiksi molemmin puolin. Ripottele kypsille fileille suola.

4. Puolita kirsikkatomaatit. Siivuta broilerit ja leikkaa veitsellä maissit irti tähkästä.

5. Kokoa salaatti isolle vadille tai suoraan lautasille. Lusikoi kastike kasoiksi ympäri lautasta tai vatia.

Proseccoa rakastavat nyt kaikki! Italialaisittain se sopii melkein minkä tahansa ruuan kanssa.

Prosecco-kuohuviinistä on tullut todellinen trendijuoma Suomessa. Sen todistavat myyntiluvut.

Viime vuonna proseccoa kannettiin Alkosta kotiin 505 000 litraa, kertoo tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna. Kulutus on ollut kiivasta tänäkin vuonna.

– Alkuvuoden aikana proseccon myynti on ollut reilussa, yli 40 prosentin kasvussa, Vilkuna sanoo. 

Lue myös! Näin teet prosecco-pohjaisen lämpimän drinkin – kokeile vaikka glögin sijaan

Siinä missä suomalainen ostaa kuplajuomaa vielä juhliin, kotiseudullaan Koillis-Italiassa prosecco kuuluu jokapäiväiseen elämään. Kevyesti kuplivaa prosecco-juomaa nautiskelevat ihmiset ovat tuttu näky mihin vuorokauden aikaan tahansa Venetsian seudun katukahviloissa ja ravintoloissa.

– Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan. Se sopii mihin tahansa tilanteeseen ja melkein minkä tahansa ruuan kanssa. Pihvin kanssa otan itse mieluummin jotain muuta juomaa, mutta prosecco käy lihaistenkin pikkupurtavien ja vaalean lihan kanssa, kertoo Maria Teresa Petrillo, joka työskentelee Mionetto-viinitilalla Valdobbiadenessa.

”Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan.”

Prosecco on hyvää sellaisenaankin, mutta jos haluat uusia makuelämyksiä, kokeile näitä raikkaita drinkkejä.

Italialaiseen tapaan Bellini, Mimosa ja Hugo sopivat niin viikonlopun aamiaispöytään kuin aperitiiveiksi illalliselle. Salute!

Bellinin juuret ovat Venetsiassa. Kuva: Shutterstock
Bellinin juuret ovat Venetsiassa. Kuva: Shutterstock

Classic bellini

5 cl valkopersikkapyrettä  tai -nektaria
12 cl proseccoa
Lasi: samppanjalasi

Kaada ainekset suoraan samppanjalasiin ja sekoita.

Raikas vesimelonimimosa tuo mieleen kesän. Kuva: Shutterstock
Raikas vesimelonimimosa tuo mieleen kesän. Kuva: Shutterstock

Watermelon mimosa

5 cl vesimelonipyrettä (ohje alla)
0,5 cl limemehua
12 cl proseccoa
Lasi: samppanjalasi tai pieni hillopurkki
Koriste: vesimelonin siivu

Kuori pala vesimelonia ja paloittele se blenderiin tai kulhoon. Sekoita, kunnes pyre on valmis. Myös sauvasekoitin käy pyreen tekemiseen.

Mittaa raaka-aineet lasiin ja sekoita.

Katso herkullinen ohje! Aperol Spritz – camparimainen trendidrinkki

Hugo toimii lämmitettynäkin. Kuva: Shutterstock
Hugo toimii lämmitettynäkin. Kuva: Shutterstock

Hugo

3 cl seljankukkamehua
10 mintun lehteä
12 cl proseccoa
soodavettä
jäitä

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Lisää kaikki raaka-aineet viinilasiin ja täytä lasi jäillä. Sekoita hämmentäen hetki. Koristele lopuksi mintun lehdillä.

Juomavinkit kertoi baarimestari Timo Siitonen helsinkiläisestä A21-cocktailravintolasta.

Tiesitkö tämän proseccosta?

Proseccon valtit ovat raikkaus ja hinta

Prosecco on hedelmäisen raikasta ja päärynäistä kuohuviiniä. Siten se soveltuu hyvin miedommille mauille ja juomasekoituksiin. Tätä mieltä on Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna, joka on saavuttanut myös arvostetun Master of Wine -tittelin.

– Prosecco sopii erityisesti seurustelujuomaksi, aperitiiviksi ja pikkupalojen kuplakumppaniksi, sanoo Vilkuna.

Suomi on Vilkunan mukaan perinteisesti ollut espanjalaisen cavan valtakuntaa. Vuonna 2015 myydyimpien kuohuviinien listalle ylsi vasta yksi prosecco, Val d’Oca sijalle 7. Proseccojen etuna on kuitenkin niiden huokeampi hinta, esimerkiksi samppanjaan verrattuna. Halvimmat laatuproseccot maksavat alle kymmenen euroa.

Veneton alueella valmistettava prosecco saa makunsa Glera-rypäleestä. Tuotantoalue on rajattu Venetsian ympäristöön Koillis-Italiaan, ja prosecco valmistetaan perinteisesti tankkikäymismenetelmällä.

– Menetelmän vuoksi siihen ei muodostu toisen käymisen aikana samppanjalle ja monille muille sakkakypsytetyille kuohuviineille ominaisia paahteisia aromeja. Proseccon valtti on raikkaus ja hedelmäisyys, ja jäännössokeri pyöristää maun useimpien suuhun sopivaksi, Taina Vilkuna kuvailee.

Kun osaat nämä, muita sooseja et tarvitse.

Salaatti herää henkiin, kun se saa joukkoonsa kastikkeen. Hyvä kastike luo kasvisten sekoituksesta kokonaisuuden ja korostaa niiden makua.

Kastikkeen peruspilari on suola. Sen lisäksi soosintekijä tarvitsee happoa, jota saa helposti esimerkiksi sitruunasta tai viinietikasta. Myös hapokkaat maitotuotteet sopivat kastikkeisiin. Usein soosin pohjana on öljy tai muu rasvainen, kuten kermaviili, ja se sopii hyvin raikkaiden kasvisten vastapainoksi. Pieni määrä makeutta sitoo maut yhteen.

Kastikkeella lotraus kannattaa aina hoitaa viime tipassa.

Kastikkeella lotraus kannattaa hoitaa aina viime tipassa. Pakkaa lounassalaatti omaan rasiaansa ja kastike toiseen, jolloin salaatti säilyy tuoreena ja rapeana. Noudata samaa sääntöä, kun tarjoilet salaattia kotona: lorauta kastike joukkoon vasta juuri ennen tarjoilua.

Näistä resepteistä avokadokastike sopii myös levitteeksi tai tortilloihin. Siitä syntyy muhkea pohja tonni­kalasalaattiin tai kalatahnaan.

Yrttiöljy taas on hyvä kastike myös paistetulle kanalle, vihersalaatille, linsseille tai kvinoa- ja kuskus­salaatteihin. Dijon-kastike maistuu lohi-, muna tai viher­salaatissa. Kokeile sitä Nizzan salaattiin tai saksalaistyyliseen perunasalaattiin. 

Dijon-hunajakastike

valmistusaika 10 min

3 rkl sileää Dijonin ­sinappia

1 dl rypsiöljyä

1 limetti

1 rkl hunajaa

1 rkl karkeaa Dijonin sinappia

½ tl suolaa

1. Lusikoi sileä Dijonin sinappi kulhoon. Kaada öljy desimittaan. Valuta öljyä kulhoon noin ruokalusikallinen kerrallaan ja vispaa se välissä sinapin joukkoon.

2. Puolita limetti ja purista se kastikkeen joukkoon. Sekoita.

3. Lisää loput ainekset ja sekoita.

Yrtti-parmesaanikastike

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa

½ ruukkua lehti­persiljaa

50 g parmesaania

1 dl rypsiöljyä

½ dl oliiviöljyä

2 rkl valkoviinietikkaa

2 tl hunajaa

½ tl mustapippuria

1. Leikkaa basilika ja lehtipersilja varsineen irti ruukusta. Huuhdo mullat pois. Leikkaa yrtit karkeaksi silpuksi ja nosta blenderiin tai sauvasekoittimen kulhoon.

2. Kuutioi parmesaani ja nosta se yrttien joukkoon. Mittaa mukaan myös öljyt, valkoviinietikka ja pippuri. Soseuta hyvin.

Avokado-savupaprika­kastike

valmistusaika 10 min

2 avokadoa

1 sitruuna

1 dl ranskankermaa

½ tl suolaa

½ tl savupaprikaa

1. Puolita avokadot ja kaavi niistä hedelmäliha lusikalla kulhoon. Purista sitruunasta mehu avokadon joukkoon. Lisää kulhoon myös ranskankerma, suola ja savupaprika.

2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Raikas prosecco maistuu myös lämpimissä juomissa. Warm Hugo ja Autumn spice sopivat hyvin alkudrinkeiksi syysillanistujaisiin.

Proseccoa, jäitä, minttua ja seljankukkaa sisältävä Hugo-hittidrinkki on täydellinen kesäjuoma, mutta tosifani nauttii suosikkinsa myös lämpimänä.

Helsinkiläinen baarimestari Timo Siitonen tietää, miten lämmittävä Hugo-drinkki kannattaa valmistaa itse kotona.

Warm Hugo

  • 3 cl seljankukkamehua
  • 4 cl luomu omenamehua
  • 12 mintun lehteä
  • 12 cl proseccoa

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Valmistus

1. Lämmitä kaikki raaka-aineet kattilassa. Älä anna nesteen kiehua, sillä muuten alkoholi haihtuu pois.

2. Siivilöi mintun lehdet pois ja tarjoile lämpimänä.

Vinkki!

Alkossa myydään myös valmista Mionetto Il Hugo -juomaa, jossa on alkoholia kahdeksan prosenttia (hinta 8 euroa).
Sitä voi lämmittää varovasti kattilassa ja nauttia suoraan lämpimänä juomana.

Proseccodrinkki Autumn spice lämmittää syysilloissa. Kuva: Shutterstock
Proseccodrinkki Autumn spice lämmittää syysilloissa. Kuva: Shutterstock

Jos pidät enemmän mausteisimmista juomista, valmista proseccosta Autumn spice -cocktail. Kupliva prosecco tekee siitäkin kevyen ja raikkaan drinkin, joka lämmittää mukavasti kesän jälkeen.

Autumn spice

  • 4 cl granaattiomenamehua
  • 3 tl sokeria
  • 1 kanelitanko
  • 1 iso appelsiininkuoren palanen
  • 12 cl proseccoa

Lasi: viinilasi
Koriste: kanelitanko

Valmistus

1. Mittaa kaikki muut raaka-aineet proseccoa lukuun ottamatta kattilaan ja anna kiehua kaksi minuuttia.

2. Anna jäähtyä hetken ja poimi kanelitanko pois, Sen voi käyttää myöhemmin koristeluun.

3. Lisää prosecco ja lämmitä uudelleen, mutta älä anna nesteen kiehua. Kaada lasiin ja nauti.