Mehevän padan voi tehdä myös valmiiksi kypsennetyistä pavuista. Silloin rakenteesta tulee vähän erilainen. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Mehevän padan voi tehdä myös valmiiksi kypsennetyistä pavuista. Silloin rakenteesta tulee vähän erilainen. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Helpossa padassa yhdistyvät ruokaisat pavut sekä savupotka.

Pataruokaa-keittokirjansa juuri julkaissut Meri-Tuuli Lindström kehitti lempipatansa reseptin sattumalta. 

– Pavut ovat lempiraaka-aineitani, ja rakastan niistä tehtyjä ruokia. Savupotkapata sai alkunsa, kun potkat olivat ruokakaupassa alennuksessa. Nykyään ruoka on koko perheemme lemppareita, hän kertoo. 

Padan lisukkeeksi Meri-Tuuli kokkaa polentaa.

– Jos kaipaan lohturuokaa, saatan vain keittää polentaa ja lisätä siihen hävyttömän määrän voita.

Papupataa ja savupotkaa

6 annosta

valmistusaika 6–10 t + papujen liotus

4 dl kuivattuja papuja (esim. 2 dl mustapapuja ja 2 dl kidneypapuja)

porsaan tai lampaan savupotka luulla (tai kinkun jämät luulla)

2 sipulia

2 sellerin vartta

1 tlk kuorittuja tomaatteja tai tomaattimurskaa (à 400 g)

12 valkosipulin kynttä

1 rkl paprikajauhetta

1–2 tl kuivattua chilirouhetta

1 tl korianterinsiemeniä

4 neilikkaa

1 laakerinlehti

½ dl fariinisokeria

1½ tl suolaa

1 l vettä tai kasvis- tai lihalientä

1. Laita pavut likoamaan runsaaseen veteen yön yli.

2. Valuta ja huuhtele pavut. Siisti savupotka poistamalla siitä nahka ja paksu silava. Leikkaa kahteen osaan niin, että luu jää toiseen palaan.

3. Lämmitä uuni 110 asteeseen. Lohko sipulit neljään osaan. Pilko sellerinvarret. Laita pavut ja loput ainekset pataan. Lämmitä liedellä kiehuvaksi, peitä kannella ja nosta uuniin. Anna hautua 6–10 tuntia. Tarkista haudutuksen loppuvaiheessa, että nestettä on tarpeeksi. Pataa ei tarvitse sekoittaa kesken haudutuksen, joten sen voi hyvin jättää yöksi uuniin.

4. Kun pata on hautunut kypsäksi, luun pitäisi irrota puhtaana ihan vain nostamalla. Sekoita liha papujen joukkoon kahdella haarukalla repien ja tarkista maku. Jos haluat padasta sileämpää, voit painella papuja kevyesti perunasurvimella, jolloin ne hajoavat helposti.

Kuva: Lasse Lecklin

Kanamuna on nyt trendikäs raaka-aine, josta syntyy nopea ateria 20 minuutissa.

Tämä helppo lounas maistuu myös aamiaisena tai iltapalana. Uunissa kypsennettävän munan joukkoon voi sekoittaa haluamaansa makkaraa, yrttejä ja juustoa. Tarjoile italialainen uunimuna rapean leivän kanssa.

 

Italialainen uunimuna

4 annosta

20 min

1 tlk (400 g) tomaattista pastakastiketta

(esim. Barilla)

1 pkt (300 g) italialaista Salsiccia-makkaraa

(esim. Fiorucci)

1 dl basilikanlehtiä

4 kananmunaa

1 dl parmesaania

1⁄4 tl suolaa

1⁄4 tl mustapippuria

1 Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele kevyesti 4 uunin kestävää, 3 dl vetoista vuokaa tai kuppia.

2 Lusikoi tomaattikastike vuokiin. Viipaloi makkarat ja laita kastikkeen päälle. Lisää basilikaa ja riko vuokiin kananmunat. Mausta suolalla ja pippurilla ja raasta päälle juustoa.

3 Kypsennä uunissa 12–15 minuuttia, kunnes munat ovat hyytyneet.

Vuoassa paahdetaan ensin jauheliha, sitten kyytiin heitetään makaronit suoraan pussista. Kuva: Pia Inberg

Tämän helpommaksi ei arkikokkaus voi mennä. Uudessa helpossa ja herkullisessa makaronilaatikossa pastaa ei keitetä etukäteen, ja jauhelihakin paistuu uunivuoassa.

Makaronia, jauhelihaa, munia, maitoa. Jos makaronilaatikko valmistuu aina samalla kaavalla, kannattaa kokeilla uutta pestoversiota. Tässä helpossa arkiruoassa on uudenlaista makua, ja valmistustapa on niin helppo, ettei kokkailu voi enää tämän simppelimmäksi mennä. Kasvimaidon sijaan laatikkoon voi käyttää myös tavallista maitoa.

 

Pesto-makaronilaatikko

4 annosta

Valmistusaika 60 min

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 l sieniä, esimerkiksi kantarelleja

400 g jauhelihaa

1 tl suolaa

1 tl pippuria

500 g pastaa

1 prk pestoa

1 l mantelimaitoa

4 munaa

1 Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kuori ja pilko sipulit ja valkosipulinkynnet. Nosta sipulit uunivuokaan. Levitä vuokaan myös jauheliha. Paahda uunissa 10 minuuttia eli kunnes jauheliha on ruskistunut.

2 Perkaa ja puolita sillä välin sienet. Nosta vuoka uunista. Lisää vuokaan sienet, makaronit, mausteet ja pesto. Sekoita hyvin. Kaada päälle mantelimaito ja riko munat, sekoita.

3 Paista uunissa 45 minuuttia. Tarkista kypsyys ja jatka kypsennystä, jos pasta on vielä kovaa.