Mehevän padan voi tehdä myös valmiiksi kypsennetyistä pavuista. Silloin rakenteesta tulee vähän erilainen. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Helpossa padassa yhdistyvät ruokaisat pavut sekä savupotka.

Pataruokaa-keittokirjansa juuri julkaissut Meri-Tuuli Lindström kehitti lempipatansa reseptin sattumalta. 

– Pavut ovat lempiraaka-aineitani, ja rakastan niistä tehtyjä ruokia. Savupotkapata sai alkunsa, kun potkat olivat ruokakaupassa alennuksessa. Nykyään ruoka on koko perheemme lemppareita, hän kertoo. 

Padan lisukkeeksi Meri-Tuuli kokkaa polentaa.

– Jos kaipaan lohturuokaa, saatan vain keittää polentaa ja lisätä siihen hävyttömän määrän voita.

Papupataa ja savupotkaa

6 annosta

valmistusaika 6–10 t + papujen liotus

4 dl kuivattuja papuja (esim. 2 dl mustapapuja ja 2 dl kidneypapuja)

porsaan tai lampaan savupotka luulla (tai kinkun jämät luulla)

2 sipulia

2 sellerin vartta

1 tlk kuorittuja tomaatteja tai tomaattimurskaa (à 400 g)

12 valkosipulin kynttä

1 rkl paprikajauhetta

1–2 tl kuivattua chilirouhetta

1 tl korianterinsiemeniä

4 neilikkaa

1 laakerinlehti

½ dl fariinisokeria

1½ tl suolaa

1 l vettä tai kasvis- tai lihalientä

1. Laita pavut likoamaan runsaaseen veteen yön yli.

2. Valuta ja huuhtele pavut. Siisti savupotka poistamalla siitä nahka ja paksu silava. Leikkaa kahteen osaan niin, että luu jää toiseen palaan.

3. Lämmitä uuni 110 asteeseen. Lohko sipulit neljään osaan. Pilko sellerinvarret. Laita pavut ja loput ainekset pataan. Lämmitä liedellä kiehuvaksi, peitä kannella ja nosta uuniin. Anna hautua 6–10 tuntia. Tarkista haudutuksen loppuvaiheessa, että nestettä on tarpeeksi. Pataa ei tarvitse sekoittaa kesken haudutuksen, joten sen voi hyvin jättää yöksi uuniin.

4. Kun pata on hautunut kypsäksi, luun pitäisi irrota puhtaana ihan vain nostamalla. Sekoita liha papujen joukkoon kahdella haarukalla repien ja tarkista maku. Jos haluat padasta sileämpää, voit painella papuja kevyesti perunasurvimella, jolloin ne hajoavat helposti.

Aina ei haluaisi syödä makeannälkään sokeriherkkuja. Poimimme uutuuskirjoista pari helppoa reseptiä.

Sokerin haitallisuudesta tulee jatkuvasti uusia tutkimustuloksia, joten ei ihme, että ruokaintoilijat ovat alkaneet kehittää uusia sokerittomia herkkuja. Harmi vain, että aloittelijan ja satunnaissokerittoman makuun resepteissä on usein aivan liikaa erikoisainesosia: kookossokeria, vaniljauutetta ja muuta tavaraa, jota ei viitsisi ostaa keittiön hyllyille vanhenemaan. Onneksi muunkinlaisia reseptejä löytyy: sellaisia, joiden ainekset löytyvät helposti lähes joka kaupasta.

Vanelja-blogistaan tunnetun Virpi Mikkosen resepteissä on usein ainesosia, jotka saavat monen aloittelijan ahdistumaan: raakakaakaojauhetta ja psylliumia ja ja ja... Ihana viikuna-suklaapiiraan resepti uutuuskirjasta Kiitos hyvää. Herkkuja ilman sokeria ja gluteenia (uudistettu laitos, Otava 2017) ei kuitenkaan vaadi mitään kikkailua. Piiras sopii vaikka näyttäväksi juhlatarjoiluksi, mutta on helppo tehdä.

Annukka Moilasen ja Annika Ansaksen Kaiketon-kirjan idea ei ole kokkailla ilman sokeria vaan ilman maitoa, munia, viljoja, soijaa ja pähkinöitä. Silti sieltäkin löytyy pari sokeritonta ihanuutta. Simppelit kookos-banaanikeksit syntyvät puolessa tunnissa kahvipöytään, ja vadelma-suklaapatukat ovat helppo herkku esimerkiksi retkievääksi.

Viikuna-suklaapiiras

(vuoan koko 30 x 10 cm)

pohja

2 dl manteleita

0,5 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita

4–5 kuivattua pehmeitä viikunoita

täyte

2 dl raakasuklaata sulana tai sokeritonta tummaa suklaata

½ dl mantelimaitoa tai muuta maitojuomaa

pinnalle

tuoreita viikunoita

Hienonna mantelit ja kaurahiutaleet esimerkiksi tehosekoittimessa muruksi. Lisää paloitellut viikunat ja soseuta taikinaksi. Voitele irtopohjavuoka tai piirakkavuoka ja painele taikina sen pohjalle. Laita pakastimeen ja valmista suklaatäyte.

Sulata raakasuklaa tai sokeriton tumma suklaa tai valmista raakasuklaa itse. Kaada sekaan mantelimaitoa ja sekoita tasaiseksi. Ota piirasvuoka pakastimesta ja kaada suklaatäyte pohjataikinan pinnalle. Pese ja paloittele tuoreet viikunat ja tiputtele pinnalle. Laita piiras jähmettymään pakastimeen noin tunniksi tai kunnes pinta on kovettunut. Ota huoneenlämpöön ja lämmitä vuoan reunoja kevyesti esimerkiksi lämpimällä vedellä kostutetulla talouspaperilla, jotta piiras irtoaa paremmin. Tarjoile ja nauti! Säilytä jääkaapissa.

Vadelma-suklaapatukat voi vielä koristella tuoreilla vadelmilla. Kuva: Kim Öhman
Vadelma-suklaapatukat voi vielä koristella tuoreilla vadelmilla. Kuva: Kim Öhman

Vadelma-suklaapatukat

noin 10 kpl

suklaa:

1¼ dl kookosöljyä sulatettuna

6 rkl kaakaojauhetta

4 rkl vaahterasiirappia

vadelmatäyte:

2½ dl kookosöljyä

2½ dl vadelmia

1 rkl vaahterasiirappia

2 rkl riisimaitojuomaa

1. Vuoraa neliskulmainen vuoka (noin 20 x 15 cm) leivinpaperilla.

2. Sekoita suklaan ainekset yhteen pienessä kulhossa. Kaada puolet suklaamassasta vuoan pohjalle ja siirrä vuoka pakastimeen.

3. Sekoita vadelmatäytteen ainekset tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa sileäksi. Ota suklaamassa pakastimesta ja levitä vadelmatäyte vuokaan jähmettyneen suklaan päälle. Siirrä uudestaan pakastimeen muutamaksi minuutiksi.

4. Kaada loput suklaat vadelmatäytteen päälle ja anna vielä jähmettyä pakastimessa kymmenisen minuuttia. Leikkaa haluamasi kokoisiksi ja muotoisiksi patukoiksi. Säilytä pakastimessa ja anna sulaa hetki ennen tarjoilua.

Kookos-banaanikeksit käyvät vaikka tuliaisiksi. Koristele sulalla suklaalla. Kuva: Kim Öhman
Kookos-banaanikeksit käyvät vaikka tuliaisiksi. Koristele sulalla suklaalla. Kuva: Kim Öhman

Kookos-banaanikeksit

noin 12 kpl

1 banaani

2 dl kookoshiutaleita

1. Mittaa ainekset tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja sekoita tasaiseksi massaksi. Muotoile pyöreiksi kekseiksi leivinpaperin päälle uunipellille.

2. Paista 180 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes keksit ovat saaneet kauniin värin.

Jos tykkää mummolan klassikkotarjoiluista, rakastaa myös tätä piirakkaa.

Korvapuusti-mustikkapiirakka

8–10 annosta

(taikinan sulattaminen 20 min) + valmistusaika 20 min + paistoaika 30–40 min

Pohja

1 pkt (400 g) pakastettua pullataikinaa (esim. Vaasan)

2 rkl vehnäjauhoja

1 tl kanelia

1 rkl voita/margariinia vuoan voiteluun

Täyte

1 pss (200 g) pakastemustikoita

1 prk (200 g) ranskankermaa

1 kananmuna

½ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1. Sulata pullataikinalevyt huoneenlämmössä 20 minuuttia. (Jos aikaa on enemmän, voit myös tehdä pullataikinan itse. Täältä löydät superhyvän reseptin.) Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Laita taikinalevyt jauhotetulle leivonta-alustalle ja kauli ohueksi (noin ½ cm) ja suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Ripottele päälle kanelia ja rullaa levy taikinan pitkältä sivulta.

3. Leikkaa taikinarulla sentin paksuisiksi kiekoiksi ja kauli ne kevyesti.

4. Voitele halkaisijaltaan noin 25 sentin korkeareunainen piirakkavuoka kevyesti ja paina pullapohjakiekot tiiviisti vieri viereen vuoan pohjalle ja reunoille.

5. Sekoita täyte kulhossa ja kumoa pohjan päälle vuokaan.

6. Nosta vuoka uuniin ja paista 30–40 minuuttia.

Jos olet perso makealle, et pety!

Brownie-vaahtokarkkipiirakka

8–10 palaa

valmistusaika 20 min + uunissa 35 min

Pohja

10 kpl grahamkeksiä (3 ½ dl jauhettuna)

100 g sulatettua voita

1 dl sokeria

Täyte

150 g voita

3 dl sokeria

½ dl kaakaojauhetta

2 tl vaniljasokeria

2 jääkaappikylmää kananmunaa

1 dl vehnäjauhoja

Päälle

25 kpl isoa vaahtokarkkia

1. Kuumenna uuni 160 asteeseen.

2. Valmista ensin piiraspohja. Hienonna keksit pieneksi muruksi esim. tehosekoittimessa. Sulata voi. Siirrä keksimurukulhoon ja sekoita joukkoon sula voi sekä sokeri. Paina pohja halkaisijaltaan noin 20 sentin irtopohjaiseen piirasvuokaan. Nosta pohjahetkeksi jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

3. Yhdistä kattilassa voi, sokeri, kaakaojauhe ja vaniljasokeri. Lämmitä koko ajan sekoittaen. (Voit tehdä tämän myös mikrossa kuumentamalla seosta muutamassa eräässä 30 sekuntia kerrallaan, kunnes voi sulaa ja sokeria liukenee voihin. Sekoita kuumennuskertojen välillä.) Anna seoksen jäähtyä hetki ennen kuin lisäät joukkoon kananmunat. Lisää munat yksi kerrallaan ja vatkaa seos tasaiseksi ennen toisen munan lisäämistä. Lisää jauhot taikinaan ja sekoita täyte tasaiseksi. Kaada täyte piiraspohjan päälle ja levitä tasaiseksi.

4. Kypsennä piirakkaa uunissa 30 minuuttia. Nosta piiras uunista ja asettele vaahtokarkit pinnalle vieri viereen. Nosta piirakka takaisin uuniin ja kypsennä 3–5 minuuttia niin, että vaahtokarkit saavat vähän väriä. Voit lopuksi myös kuumentaa piirakkaa grillivastuksen alla yhden minuutin ajan.

5. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua.

Entäs jos tänä iltana popsisikin japanilaisittain maustettuja soijapapuja. Ne sopivat myös alkupalaksi sushipöytään.

Tuliset soijapavut

4 annosta alkupalaksi

Valmistusaika: 10 min

1 pss (250 g) pakastettuja soijapapuja (esim. Pirkka)

2 valkosipulinkynttä

2 rkl soijakastiketta

2 rkl vettä

2 rkl chilikastiketta (esim. Sriracha)

1 rkl sitruunan mehua

1 rkl fariinisokeria

1 rkl ruokaöljyä

1. Sulata pavut esimerkiksi mikrossa.

2. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Yhdistä kulhossa soijakastike, vesi, chilikastike, sitruunan mehu ja fariinisokeri. Sekoita.

3. Kuumenna öljy pannulla. Laita valkosipuliviipaleet öljyyn ja paista 1 minuutti. Kaada pannulle maustekastike ja anna kiehua hiljalleen kuplien 5 minuuttia. Lisää joukkoon soijapavut ja anna maustua 2 minuuttia.

4. Nosta pavut kastikkeesta tarjoiluastiaan ja kaada ylimääräinen kastike tarjolle pieneen kulhoon papujen viereen. Tarjoile pavut lämpimänä tai kylmänä.

Vinkki! Soijapapujen sijaan voi käyttää herneitä. Paista niitä maustekastikkeessa vain pari minuuttia.