Kuva Sami Repo

Maapähkinäkastike maustaa kaali-juuressalaatin.

1. Leikkaa kasvikset ohuiksi suikaleiksi tai tikuiksi. Sekoita ne pähkinöiden kanssa yhteen.

2. Yhdistä kastikkeen ainekset. Sekoita kastike salaatin joukkoon.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 20 minuuttia

Resepti

200
g
punakaalia
200
g
valkokaalia
1
kpl
porkkana
70
g
saksanpähkinöitä

Kastike

2
rkl
oliiviöljyä
sitruunan mehu
2
tl
Dijon-sinappia
2
rkl
maapähkinävoita (peanut butter)
suolaa
mustapippuria myllystä

Löytyykö viinipullosi pohjalta juomaa, jota et enää jaksaisi nauttia lasista? Yhdistä viinin jämät punkkujäätelöksi.

Punaviini ja jäätelö. Molemmat ovat loistavia herkkuja, joista viini käy paremmin viileiden hetkien lämmittäjäksi ja jäätelö lämpimien päivien viilentäjäksi.

Mutta oletko koskaan miettinyt, että nämä kaksi voi myös yhdistää? Kolmantena herkkuna mukaan sopii suklaa.

Good Housekeeping -lehti esittelee nyt ruokabloggaajien Jessica Pinneyn ja Janette Staubin jäätelön, johon voi käyttää ylijäämäpunkun. Jos kaapistasi löytyy Merlotia, kannattaa se käyttää seuraavan kerran vaniljajäätelön kastikkeena tai keittää siitä jäätelölle vähän tuhdimpaa kastiketta, punaviinisiirappia.

Kalifornialaisbloggaajien Pinneyn ja Staubin yksi suosituimmista resepteistä on punaviinijäätelöä hyödyntävän herkkuannoksen ohje. Tämän jälkiruuan raikastajina toimivat muun muassa hedelmät, mantelit ja kermavaahto. Resepti on levinnyt sen verran, että siitä kulkee jo useita eri versioita. Osa lisää jäätelöannokseensa punaviinin sijaan esimerkiksi glögiä.

Viime syksyn yllättäjä, punaviinikaakao, maistuu sekin nyt trendikkäimpien ruokabloggaajien jäätelössä. They Called It The Diamond -ruokablogissa on simppeli ohje neljän ainesosan punaviinijäätelöön. Se valmistuu ilman jäätelökonettakin.

Punaviinisuklaajäätelö

  • 400 ml Malbec-punaviiniä
  • 160 grammaa tummaa suklaata
  • 300 ml kuohukermaa
  • 200 ml kondensoitua maitoa

Valmista näin:

  1. Keitä punaviiniä keskilämmöllä, kunnes sitä on jäljellä 6–8 ruokalusikallista. Jäähdytä.
  2. Sulata suklaa.
  3. Vatkaa isossa kulhossa kuohukerma ja kondensoitu maito tiukaksi vaahdoksi. Yhdistä siihen suklaa ja viini.
  4. Kaada seos noin puolen litran astiaan, joka kestää pakastamista. Suojaa astia kannella tai muovikelmulla ja pakasta sitä noin kuusi tuntia.
  5. Ota jäätelö pakkasesta sulamaan pöydälle noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.  

Aina ei haluaisi syödä makeannälkään sokeriherkkuja. Poimimme uutuuskirjoista pari helppoa reseptiä.

Sokerin haitallisuudesta tulee jatkuvasti uusia tutkimustuloksia, joten ei ihme, että ruokaintoilijat ovat alkaneet kehittää uusia sokerittomia herkkuja. Harmi vain, että aloittelijan ja satunnaissokerittoman makuun resepteissä on usein aivan liikaa erikoisainesosia: kookossokeria, vaniljauutetta ja muuta tavaraa, jota ei viitsisi ostaa keittiön hyllyille vanhenemaan. Onneksi muunkinlaisia reseptejä löytyy: sellaisia, joiden ainekset löytyvät helposti lähes joka kaupasta.

Vanelja-blogistaan tunnetun Virpi Mikkosen resepteissä on usein ainesosia, jotka saavat monen aloittelijan ahdistumaan: raakakaakaojauhetta ja psylliumia ja ja ja... Ihana viikuna-suklaapiiraan resepti uutuuskirjasta Kiitos hyvää. Herkkuja ilman sokeria ja gluteenia (uudistettu laitos, Otava 2017) ei kuitenkaan vaadi mitään kikkailua. Piiras sopii vaikka näyttäväksi juhlatarjoiluksi, mutta on helppo tehdä.

Annukka Moilasen ja Annika Ansaksen Kaiketon-kirjan idea ei ole kokkailla ilman sokeria vaan ilman maitoa, munia, viljoja, soijaa ja pähkinöitä. Silti sieltäkin löytyy pari sokeritonta ihanuutta. Simppelit kookos-banaanikeksit syntyvät puolessa tunnissa kahvipöytään, ja vadelma-suklaapatukat ovat helppo herkku esimerkiksi retkievääksi.

Viikuna-suklaapiiras

(vuoan koko 30 x 10 cm)

pohja

2 dl manteleita

0,5 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita

4–5 kuivattua pehmeitä viikunoita

täyte

2 dl raakasuklaata sulana tai sokeritonta tummaa suklaata

½ dl mantelimaitoa tai muuta maitojuomaa

pinnalle

tuoreita viikunoita

Hienonna mantelit ja kaurahiutaleet esimerkiksi tehosekoittimessa muruksi. Lisää paloitellut viikunat ja soseuta taikinaksi. Voitele irtopohjavuoka tai piirakkavuoka ja painele taikina sen pohjalle. Laita pakastimeen ja valmista suklaatäyte.

Sulata raakasuklaa tai sokeriton tumma suklaa tai valmista raakasuklaa itse. Kaada sekaan mantelimaitoa ja sekoita tasaiseksi. Ota piirasvuoka pakastimesta ja kaada suklaatäyte pohjataikinan pinnalle. Pese ja paloittele tuoreet viikunat ja tiputtele pinnalle. Laita piiras jähmettymään pakastimeen noin tunniksi tai kunnes pinta on kovettunut. Ota huoneenlämpöön ja lämmitä vuoan reunoja kevyesti esimerkiksi lämpimällä vedellä kostutetulla talouspaperilla, jotta piiras irtoaa paremmin. Tarjoile ja nauti! Säilytä jääkaapissa.

Vadelma-suklaapatukat voi vielä koristella tuoreilla vadelmilla. Kuva: Kim Öhman
Vadelma-suklaapatukat voi vielä koristella tuoreilla vadelmilla. Kuva: Kim Öhman

Vadelma-suklaapatukat

noin 10 kpl

suklaa:

1¼ dl kookosöljyä sulatettuna

6 rkl kaakaojauhetta

4 rkl vaahterasiirappia

vadelmatäyte:

2½ dl kookosöljyä

2½ dl vadelmia

1 rkl vaahterasiirappia

2 rkl riisimaitojuomaa

1. Vuoraa neliskulmainen vuoka (noin 20 x 15 cm) leivinpaperilla.

2. Sekoita suklaan ainekset yhteen pienessä kulhossa. Kaada puolet suklaamassasta vuoan pohjalle ja siirrä vuoka pakastimeen.

3. Sekoita vadelmatäytteen ainekset tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa sileäksi. Ota suklaamassa pakastimesta ja levitä vadelmatäyte vuokaan jähmettyneen suklaan päälle. Siirrä uudestaan pakastimeen muutamaksi minuutiksi.

4. Kaada loput suklaat vadelmatäytteen päälle ja anna vielä jähmettyä pakastimessa kymmenisen minuuttia. Leikkaa haluamasi kokoisiksi ja muotoisiksi patukoiksi. Säilytä pakastimessa ja anna sulaa hetki ennen tarjoilua.

Kookos-banaanikeksit käyvät vaikka tuliaisiksi. Koristele sulalla suklaalla. Kuva: Kim Öhman
Kookos-banaanikeksit käyvät vaikka tuliaisiksi. Koristele sulalla suklaalla. Kuva: Kim Öhman

Kookos-banaanikeksit

noin 12 kpl

1 banaani

2 dl kookoshiutaleita

1. Mittaa ainekset tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja sekoita tasaiseksi massaksi. Muotoile pyöreiksi kekseiksi leivinpaperin päälle uunipellille.

2. Paista 180 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes keksit ovat saaneet kauniin värin.

Jos tykkää mummolan klassikkotarjoiluista, rakastaa myös tätä piirakkaa.

Korvapuusti-mustikkapiirakka

8–10 annosta

(taikinan sulattaminen 20 min) + valmistusaika 20 min + paistoaika 30–40 min

Pohja

1 pkt (400 g) pakastettua pullataikinaa (esim. Vaasan)

2 rkl vehnäjauhoja

1 tl kanelia

1 rkl voita/margariinia vuoan voiteluun

Täyte

1 pss (200 g) pakastemustikoita

1 prk (200 g) ranskankermaa

1 kananmuna

½ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1. Sulata pullataikinalevyt huoneenlämmössä 20 minuuttia. (Jos aikaa on enemmän, voit myös tehdä pullataikinan itse. Täältä löydät superhyvän reseptin.) Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Laita taikinalevyt jauhotetulle leivonta-alustalle ja kauli ohueksi (noin ½ cm) ja suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Ripottele päälle kanelia ja rullaa levy taikinan pitkältä sivulta.

3. Leikkaa taikinarulla sentin paksuisiksi kiekoiksi ja kauli ne kevyesti.

4. Voitele halkaisijaltaan noin 25 sentin korkeareunainen piirakkavuoka kevyesti ja paina pullapohjakiekot tiiviisti vieri viereen vuoan pohjalle ja reunoille.

5. Sekoita täyte kulhossa ja kumoa pohjan päälle vuokaan.

6. Nosta vuoka uuniin ja paista 30–40 minuuttia.

Jos olet perso makealle, et pety!

Brownie-vaahtokarkkipiirakka

8–10 palaa

valmistusaika 20 min + uunissa 35 min

Pohja

10 kpl grahamkeksiä (3 ½ dl jauhettuna)

100 g sulatettua voita

1 dl sokeria

Täyte

150 g voita

3 dl sokeria

½ dl kaakaojauhetta

2 tl vaniljasokeria

2 jääkaappikylmää kananmunaa

1 dl vehnäjauhoja

Päälle

25 kpl isoa vaahtokarkkia

1. Kuumenna uuni 160 asteeseen.

2. Valmista ensin piiraspohja. Hienonna keksit pieneksi muruksi esim. tehosekoittimessa. Sulata voi. Siirrä keksimurukulhoon ja sekoita joukkoon sula voi sekä sokeri. Paina pohja halkaisijaltaan noin 20 sentin irtopohjaiseen piirasvuokaan. Nosta pohjahetkeksi jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

3. Yhdistä kattilassa voi, sokeri, kaakaojauhe ja vaniljasokeri. Lämmitä koko ajan sekoittaen. (Voit tehdä tämän myös mikrossa kuumentamalla seosta muutamassa eräässä 30 sekuntia kerrallaan, kunnes voi sulaa ja sokeria liukenee voihin. Sekoita kuumennuskertojen välillä.) Anna seoksen jäähtyä hetki ennen kuin lisäät joukkoon kananmunat. Lisää munat yksi kerrallaan ja vatkaa seos tasaiseksi ennen toisen munan lisäämistä. Lisää jauhot taikinaan ja sekoita täyte tasaiseksi. Kaada täyte piiraspohjan päälle ja levitä tasaiseksi.

4. Kypsennä piirakkaa uunissa 30 minuuttia. Nosta piiras uunista ja asettele vaahtokarkit pinnalle vieri viereen. Nosta piirakka takaisin uuniin ja kypsennä 3–5 minuuttia niin, että vaahtokarkit saavat vähän väriä. Voit lopuksi myös kuumentaa piirakkaa grillivastuksen alla yhden minuutin ajan.

5. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua.