Kuva Sami Repo

Maapähkinäkastike maustaa kaali-juuressalaatin.

1. Leikkaa kasvikset ohuiksi suikaleiksi tai tikuiksi. Sekoita ne pähkinöiden kanssa yhteen.

2. Yhdistä kastikkeen ainekset. Sekoita kastike salaatin joukkoon.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 20 minuuttia

Resepti

200
g
punakaalia
200
g
valkokaalia
1
kpl
porkkana
70
g
saksanpähkinöitä

Kastike

2
rkl
oliiviöljyä
sitruunan mehu
2
tl
Dijon-sinappia
2
rkl
maapähkinävoita (peanut butter)
suolaa
mustapippuria myllystä

Vegaanin lohileipä on juhlapöydän komistus. Maun salaisuus on hyvissä mausteissa.

Vegaanin lohileivät

4 annosta

valmistusaika 30 min + yön yli

2 isoa porkkanaa

1 rkl öljyä

2 tl savuaromia (esim. Poppamies)

2 tl sitruunamehua

½ tl suolaa

Levite

½ nippua tilliä

1 dl vegaanista tuorejuustoa

Lisäksi

8 siivua leipää

sitruuna

ruohosipulia

1. Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Kuori porkkanat ja siivuta ne juustohöylällä ohuiksi siivuiksi. Nosta siivut uunivuokaan.

2. Mittaa öljy, savuaromi, sitruunamehu ja suola porkkanoiden joukkoon. Sekoita hyvin. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä uunissa 15 minuuttia. Nosta porkkanat jääkaappiin maustumaan yön yli.

3. Silppua tilli hienoksi. Sekoita kulhossa tuorejuuston kanssa. Voitele leivät tilli-tuorejuustolla. Nostele päälle porkkanasiivuja. Koristele sitruunalla ja ruohosipulilla.

Kurpitsalla voi herkutella muulloinkin kuin Halloweenina, sillä se on maukas, terveellinen ja trendikäs – ja nykyään saatavilla läpi vuoden.

Lisäkeraasteena, salaattina, uunissa paahdettuna? Vai keittona, dippinä tai muhevana patana?

Kurpitsasta syntyvät nämä kaikki – ja lisäksi siitä valmistuvat makeat piirakat, marmeladit ja jälkiruuat. Monipuolinen kasvis on terveellinen: se sisältää runsaasti lehtivihreää ja karoteenia. Ja vaikka kurpitsan maku on ihanan runsas, aromaattinen ja pähkinäisen pehmeä, on se kevyttä kamaa: kaloreita sadassa grammassa on vain 16.

Kaikkia hissukseen kypsyneitä kovakuorisia kurpitsoja kutsutaan talvikurpitsoiksi. Makeahkot talvikurpitsat säilyvät hyvin, ja ison kokonsa ansiosta ne ovat myös riittoisaa kokattavaa. Hintakin jää huokeaksi.

Tämän vuoden kurpitsasesongin hittejä ovat olleet kurpitsasoseesta, mausteseoksesta ja maitokahvista sekoitettu kurpitsalatte sekä pitkään kypsytetty nyhtökurpitsa.

Kermainen kurpitsapasta

4 annosta, valmistusaika 20 min + soseen valmistus 25 min

Kurpitsasose

400 g kurpitsaa

1 ½ dl vettä

½ tl suolaa

Pasta

4 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 dl kuohukermaa

5 salvianlehteä

1 dl raastettua parmesaania

½–1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

2 pkt (250 g) fettuccine-tuorepastaa (esim. Pastella)

1. Halkaise kurpitsa ja poista siemenet. Leikkaa kurpitsa pieniksi kuutioiksi. Keitä kuutioita suolalla maustetussa vedessä 20 minuuttia. Soseuta kurpitsat keitinvesineen sauvasekoittimella.

2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

3. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Kuullota valkosipulia kolme minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää kurpitsasose ja kerma. Keitä 10 minuuttia niin, että kastike saostuu hieman paksummaksi.

4. Hienonna salvianlehdet. Raasta juusto. Lisää ne kastikkeeseen ja sekoita, kunnes juusto on sulanut. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

5. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

6. Sekoita pasta kastikkeen joukkoon.

Myskikurpitsa-vuohenjuustoröstit

4 annosta (8–10 kpl), valmistusaika 20 min

1 myskikurpitsa

(noin 800 g)

2 valkosipulinkynttä

2 kananmunaa

1 dl vehnäjauhoja

1 rkl tuoretta

rosmariinia

¼ tl muskottipähkinää

1 tl suolaa

1 tl roseepippuria

4 rkl oliiviöljyä

1 pkt (200 g)

vuohenjuustoa

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Kuori myskikurpitsa jos haluat. Voit myös raastaa myskikurpitsan kuorineen. Halkaise kurpitsa ja poista siemenet. Raasta kurpitsa isolla terällä. Nosta raaste kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja sekoita ne kurpitsaraasteen joukkoon. Lisää munat, jauhot ja mausteet.

3. Kuumenna öljy pannulla. Nosta lusikalla raasteseosta pannulle ja paista molemmin puolin 5 minuuttia. Nosta röstit voidellulle uunipellille.

4. Leikkaa vuohenjuusto kiekoiksi ja laita pala juustoa kunkin röstin päälle. Nosta pelti uuniin ja kypsennä vielä 5–10 minuuttia niin, että juusto hieman sulaa.

Rapeaksi paahdetut kurpitsaveneet

4–6 annosta, valmistusaika 40 min

1 kg kurpitsaa (esim. hokkaido-, halloween-, jätti- tai myskikurpitsaa)

1 munanvalkuainen

1 valkosipulinkynsi

1 ½ dl raastettua parmesaania

1 dl panko- tai korppujauhoja

½ sitruunan kuori

2 tl timjamia

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

2 rkl öljyä

Lisäksi

2 rkl (kurpitsansiemen)öljyä

2 rkl sitruunamehua

1 tl hunajaa

½ tl sormisuolaa

1 ruukku friseesalaattia

1 pieni kerä punasikuria

1 ruukku lehtipersiljaa

+ 2 dl paahdettuja ja maustettuja kurpitsan siemeniä

1. Kuumenna uuni 180 asteeseen.

2. Halkaise kurpitsa ja poista siemenet. Säästä ne paahtamista varten. Leikkaa kurpitsa kuorineen veneiksi. Erottele munanvalkuainen kulhoon ja sivele lohkot valkuaisella.

3. Valmista kuorrute. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Raasta parmesaanijuusto. Yhdistä kulhossa juustoraaste, valkosipuli ja korppujauhot. Raasta joukkoon sitruunan kuori ja lisää mausteet. Pyörittele kurpitsalohkot kuorrutteessa. Levitä leivitetyt lohkot uunipellille ja ripottele päälle öljyä.

4. Paahda kurpitsalohkoja uunissa 30 minuuttia.

5. Tee sillä aikaa paahdetut siemenet.

6. Yhdistä ison kulhon pohjalla salaattia varten öljy, sitruunamehu ja hunaja. Sekoita ja mausta suolalla. Lisää joukkoon salaatinlehdet ja lehtipersilja. Kumoa tarjoiluastiaan. Nosta päälle rapeiksi paahtuneet kurpitsaveneet ja maustetut siemenet.

Paahdetut kurpitsansiemenet

5–8 dl, valmistusaika 15 min

1 kurpitsan siemenet

(esim. halloweenkurpitsasta saa noin 5 dl siemeniä)

5 dl vettä

1 tl suolaa

4 rkl öljyä

2 rkl fenkolinsiemeniä

1 tl jauhettua korianteria

½ tl paprikajauhetta

½ tl jauhettua chiliä

+ ripaus sormisuolaa

1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Huuhtele siemeniä siivilässä juoksevan veden alla ja hiero niitä samalla puhtaiksi.

2. Kiehauta vesi ja mausta se suolalla. Keitä siemeniä 10 minuuttia, huuhtele ja kuivaa ne. Keittämisen sijaan voit liottaa siemeniä kylmässä vedessä vartin verran.

3. Levitä siemenet uunipel-lille, sekoita joukkoon öljy ja mausteet.

4. Paahda uunissa noin 10 minuuttia. Sekoita välillä.

Sipaise leivän päälle, sekoita puuroon, käytä leivonnassa tai mausta sillä keitto! Pähkinävoi on hurmaavan monikäyttöinen herkku.

Amerikkalaiset sen tietävät: pähkinävoi on todella monikäyttöistä. Sipaise sitä leivän tai riisikakun päälle, sekoita puuroon, syö omenalohkojen tai banaanin kaverina, käytä leivonnassa tai mausta sillä sosekeitto, kakun täyte tai kuorrute. Ihanan jälkkärilevitteen pähkinävoista saa, kun lisää joukkoon lusikallisen hunajaa.

Pähkinävoin voi valmistaa myös valmiiksi paahdetuista pähkinöistä, mutta suolapähkinöistä tulee liian tujua. Jos haluat jättää tahnaan sattumia eli cruncheja, pane puoli kourallista pähkinöitä sivuun ja lisää ne vasta ihan lopuksi. Jos voi tuntuu liian jäykältä, lisää lopuksi rypsiöljyä.

Pähkinävoin voi tehdä myös blenderillä. Silloin tarvitset kärsivällisyyttä. Lisää pähkinöitä vähän kerrallaan, pysäytä välillä ja sekoita. Rypsiöljyä kannattaa lisätä jo heti alussa, ettei kone jumitu.

Pähkinävoi säilyy jääkaapissa noin kuukauden verran.

Pähkinävoi

(Noin 2 dl valmista voita, valmistusaika 1 t)

500 g pähkinöitä tai manteleita

½ tl suolaa

(1–2 rkl rypsiöljyä)

1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Levitä pähkinät pellille leivinpaperin päälle tasaiseksi kerrokseksi.

2. Paahda pähkinöitä uunissa 10–20 minuuttia pähkinöistä riippuen. Mantelit paahtuvat nopeammin kuin maapähkinät.

3. Ota paahtuneet pähkinät uunista ja anna jäähtyä noin 20 minuutin ajan. Jos käytät saksanpähkinöitä tai cashewpähkinöitä, niitä ei tarvitse kuoria. Jos käytät maapähkinöitä, kuori ne pyörittelemällä käsiesi välissä. Paahdetuista pähkinöistä kuori lähtee helposti.

4. Laita pähkinät monitoimikoneen kulhoon, ja ala jauhaa. Aluksi voi vaikuttaa, että pähkinöistä tulee vain jauhetta, mutta jatka koneen pyörittämistä niin kauan, että jauhe muuttuu massaksi. Mausta seos lopuksi suolalla. Säilytä lasipurkissa tai muovirasiassa jääkaapissa.

Trendikasvista kurpitsaa saa nyt ympäri vuoden. Kurpitsa sopii mainiosti myös sämpylätaikinaan.

Kurpitsasämpylät

20 kpl, valmistusaika 1 tunti + soseen valmistus 25 min

Kurpitsasose

250 g kurpitsaa

1 dl vettä

taikina

2 dl vettä

½ dl maitoa

1 pss kuivahiivaa

3 rkl öljyä

1 rkl hunajaa

1 tl suolaa

¼ tl kurkumaa

9–10 dl hiivaleipäjauhoja

Koristeiksi

20 kpl kurpitsansiemeniä

1. Keitä kurpitsasose: Kuori ja kuutioi kurpitsa. Keitä kuutioit kiehuvassa vedessä kypsiksi 20 minuuttia. Soseuta.

2. Kuumenna vesi ja maito 42 asteeseen, kumoa kulhoon ja sekoita joukkoon kurpitsasose ja kuivahiiva. Lisää öljy, hunaja, suola ja kurkuma.

3. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Taikina saa jäädä hieman pehmeäksi.

4. Kohota taikinaa lämpimässä, vedottomassa paikassa noin 20 minuuttia.

5. Leivo taikina sämpylöiksi ja nosta ne

uunipellille leivinpaperin päälle. Kohota sämpylöitä 10–15 minuuttia.

6. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa terävällä veitsellä sämpylöiden reunoille 4–5 viiltoa. Paina sämpylän keskelle kurpitsansiemen koristeeksi.

7. Paista 8–10 minuuttia. Nauti!