Aperol Spritz -buumi jäi Suomessa vaisuksi, mutta perusprosecco porskuttaa.  Kuva: Shutterstock
Aperol Spritz -buumi jäi Suomessa vaisuksi, mutta perusprosecco porskuttaa. Kuva: Shutterstock

Proseccoa rakastavat nyt kaikki! Italialaisittain se sopii melkein minkä tahansa ruuan kanssa.

Prosecco-kuohuviinistä on tullut todellinen trendijuoma Suomessa. Sen todistavat myyntiluvut.

Viime vuonna proseccoa kannettiin Alkosta kotiin 505 000 litraa, kertoo tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna. Kulutus on ollut kiivasta tänäkin vuonna.

– Alkuvuoden aikana proseccon myynti on ollut reilussa, yli 40 prosentin kasvussa, Vilkuna sanoo. 

Lue myös! Näin teet prosecco-pohjaisen lämpimän drinkin – kokeile vaikka glögin sijaan

Siinä missä suomalainen ostaa kuplajuomaa vielä juhliin, kotiseudullaan Koillis-Italiassa prosecco kuuluu jokapäiväiseen elämään. Kevyesti kuplivaa prosecco-juomaa nautiskelevat ihmiset ovat tuttu näky mihin vuorokauden aikaan tahansa Venetsian seudun katukahviloissa ja ravintoloissa.

– Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan. Se sopii mihin tahansa tilanteeseen ja melkein minkä tahansa ruuan kanssa. Pihvin kanssa otan itse mieluummin jotain muuta juomaa, mutta prosecco käy lihaistenkin pikkupurtavien ja vaalean lihan kanssa, kertoo Maria Teresa Petrillo, joka työskentelee Mionetto-viinitilalla Valdobbiadenessa.

”Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan.”

Prosecco on hyvää sellaisenaankin, mutta jos haluat uusia makuelämyksiä, kokeile näitä raikkaita drinkkejä.

Italialaiseen tapaan Bellini, Mimosa ja Hugo sopivat niin viikonlopun aamiaispöytään kuin aperitiiveiksi illalliselle. Salute!

Bellinin juuret ovat Venetsiassa. Kuva: Shutterstock
Bellinin juuret ovat Venetsiassa. Kuva: Shutterstock

Classic bellini

5 cl valkopersikkapyrettä  tai -nektaria
12 cl proseccoa
Lasi: samppanjalasi

Kaada ainekset suoraan samppanjalasiin ja sekoita.

Raikas vesimelonimimosa tuo mieleen kesän. Kuva: Shutterstock
Raikas vesimelonimimosa tuo mieleen kesän. Kuva: Shutterstock

Watermelon mimosa

5 cl vesimelonipyrettä (ohje alla)
0,5 cl limemehua
12 cl proseccoa
Lasi: samppanjalasi tai pieni hillopurkki
Koriste: vesimelonin siivu

Kuori pala vesimelonia ja paloittele se blenderiin tai kulhoon. Sekoita, kunnes pyre on valmis. Myös sauvasekoitin käy pyreen tekemiseen.

Mittaa raaka-aineet lasiin ja sekoita.

Katso herkullinen ohje! Aperol Spritz – camparimainen trendidrinkki

Hugo toimii lämmitettynäkin. Kuva: Shutterstock
Hugo toimii lämmitettynäkin. Kuva: Shutterstock

Hugo

3 cl seljankukkamehua
10 mintun lehteä
12 cl proseccoa
soodavettä
jäitä

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Lisää kaikki raaka-aineet viinilasiin ja täytä lasi jäillä. Sekoita hämmentäen hetki. Koristele lopuksi mintun lehdillä.

Juomavinkit kertoi baarimestari Timo Siitonen helsinkiläisestä A21-cocktailravintolasta.

Tiesitkö tämän proseccosta?

Proseccon valtit ovat raikkaus ja hinta

Prosecco on hedelmäisen raikasta ja päärynäistä kuohuviiniä. Siten se soveltuu hyvin miedommille mauille ja juomasekoituksiin. Tätä mieltä on Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna, joka on saavuttanut myös arvostetun Master of Wine -tittelin.

– Prosecco sopii erityisesti seurustelujuomaksi, aperitiiviksi ja pikkupalojen kuplakumppaniksi, sanoo Vilkuna.

Suomi on Vilkunan mukaan perinteisesti ollut espanjalaisen cavan valtakuntaa. Vuonna 2015 myydyimpien kuohuviinien listalle ylsi vasta yksi prosecco, Val d’Oca sijalle 7. Proseccojen etuna on kuitenkin niiden huokeampi hinta, esimerkiksi samppanjaan verrattuna. Halvimmat laatuproseccot maksavat alle kymmenen euroa.

Veneton alueella valmistettava prosecco saa makunsa Glera-rypäleestä. Tuotantoalue on rajattu Venetsian ympäristöön Koillis-Italiaan, ja prosecco valmistetaan perinteisesti tankkikäymismenetelmällä.

– Menetelmän vuoksi siihen ei muodostu toisen käymisen aikana samppanjalle ja monille muille sakkakypsytetyille kuohuviineille ominaisia paahteisia aromeja. Proseccon valtti on raikkaus ja hedelmäisyys, ja jäännössokeri pyöristää maun useimpien suuhun sopivaksi, Taina Vilkuna kuvailee.

Lehtikaalikääryleet höyrytetään viidessä minuutissa kattilan höyryosassa. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki

Nyt ei kituuteta kaalikeitolla, vaan kevennetään kekseliäämmin. Nämä kevyet kaaliherkut maistuvat kaikille.

Lehtikaalikääryleet

4 annosta

valmistusaika 40 min

1 pss (n. 10 lehteä)

lehtikaalia

Täyte

1 dl kvinoaa

1 dl punaisia linssejä

1 sipuli

100 g herkkusieniä

1 valkosipulinkynsi

3 rkl balsamicoa

2 rkl soijakastiketta

½ ruukkua persiljaa

1 tl suolaa

1. Huuhtele kvinoa ja linssit. Kaada kattilaan ja lisää vettä niin, että linssit ja kvinoa peittyvät hyvin. Keitä 15 minuuttia eli kunnes ovat kypsiä. Voit tarvittaessa lisätä vettä.

2. Kuori ja hienonna sipuli sipuli ja valkosipulinkynnet. Puhdista ja pilko herkkusienet. Kuumenna öljy pannulla ja paista sieniä kovalla lämmöllä noin 5 minuuttia. Laske lämpötilaa ja lisää sipulit pannulle. Kuullota sipulit pehmeäksi. Lisää balsamico ja soijakastike sekä suola.

3. Hienonna persilja. Sekoita paistetut sipulit ja sienet sekä persilja, keitetyt linssit ja kvinoat.

4. Leikkaa lehtikaalin lehdistä kuivunut kanta pois. Leikkaa varovasti lehtiruodit ohuemmiksi, jos ne ovat kovin paksuja. Pehmennä lehtiruoteja veitsen kahvalla kevyesti nuijien.

5. Täytä lehdet noin ruokalusikallisella täytettä. Rullaa lehti kiinni ja pakkaa lehdet tiiviisti höyrytyskattilan höyryosaan. Jos sinulla ei ole höyrytyskattilaa, voit käyttää metallista siivilää tavallisen kattilan sisällä.

6. Höyrytä kääryleitä 5 minuuttia.

Mehevä pastavuoka on helppo vegaaniherkku, joka maistuu kaikille. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki
Mehevä pastavuoka on helppo vegaaniherkku, joka maistuu kaikille. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki

Kukkakaali-pastavuoka

4–6 annosta

valmistusaika 30 min + paisto 15 min

1 kukkakaali

2 sipulia

3 valkosipulinkynttä

400 g täysjyväpastaa

4 rkl ravintohiivahiutaleita

3 rkl valkoviinietikkaa

1 tl suolaa

2 dl kaurakermaa

Kuorrutus

1 rkl margariinia (valitse maidoton, jos haluat ruuasta vegaanisen)

1 dl korppujauhoa

1 rkl ravintohiivahiutaleita

1 rkl kuivattua sipulia

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pilko kukkakaali ronskiksti paloiksi. Kuori sipuli ja valkosipuli. Pilko myös sipulit muutamaan osaan. Paahda vihanneksia uunissa 15 minuuttia, eli kunnes ne ovat pehmentyneet ja paahtuneet vähän.

2. Kasvisten ollessa uunissa keitä pasta hyvin suolatussa vedessä.

3. Soseuta pehmeät vihannekset sauvasekoittimella. Sekoita soseen joukkoon ravintohiivahiutaleet, suola, pippuri ja kaurakerma. Sekoita sose ja pasta.

4. Lusikoi pasta vuokaan. Tee kuorrute. Mittaa ainekset kulhoon ja nypi hyvin sekaisin. Levitä vuoan päälle. Paahda kuorrutusta 15 minuuttia, eli kunnes se on ruskistunut kauniisti.

Raikas kaalipaistos valmistuu hetkessä. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki
Raikas kaalipaistos valmistuu hetkessä. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki

Limellä maustetut kiinankaalit ja paksoit

4 annosta

valmistusaika 15 min

1 kiinankaali tai 2 paksoita

1 lime

1 dl cashew-pähkinöitä

½ dl vettä

1 rkl seesamiöljyä

1 tl suolaa

1. Leikkaa kiinankaali 4 osaan tai paksoit puoliksi. Siivuta lime ohuiksi siivuiksi ja rouhi cashew-pähkinät.

2. Mittaa paistinpannulle vesi. Nosta limet veteen ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää kaalit pannulle ja keitä niitä kunnes vesi haihtuu. Käännä kerran.

3. Lisää kuivuneelle pannulle seesamiöljy ja suola. Paista kaaleja muutama minuutti. Tarjoile paistetun lohen kanssa.

Helppo ja kevyt ateria syntyy yhdessä uunivuoassa. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki
Helppo ja kevyt ateria syntyy yhdessä uunivuoassa. Kuva: Lasse Lecklin Kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki

Paahdettu kaali-broileripaistos

4 annosta

valmistusaika 10 min + paisto 20 min

1 parsakaali

250 g ruusukaaleja

150 g vihreitä papuja

1 sitruuna

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

4 broilerin rintafilettä

2 tl berbere-mausteseosta

1. Leikkaa parsakaalin varresta kuiva kanta pois. Pilko suupaloiksi. Leikkaa ruusukaalien kannat pois ja poista nuhjaantuneet lehdet. Puolita ruusukaalit. Leikkaa pavuista molemmista päistä kannat ja puolita. Siivuta sitruuna.

2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja levitä kasvikset pellille. Lorota öljy kasvisten päälle ja ripottele päälle puolet suolasta. Sekoittele öljy ja suola kasvisten joukkoon.

3. Puolita rintafileet. Nostele pellille. Suolaa broilerit ja hiero pintaan berberemauste.

4. Paahda uunissa 20 minuuttia. Tarjoile tuoreella mintulla maustetun jugurtin kanssa.

 

 

Tarkkana kalahyllyllä: vain osassa kalapaketeissa vastuullisesta kalastamisesta kertova MSC-sertifikaatti. Tee broileripullia samalla vaivalla tuplasatsi. Ne kestävät hyvin pakastusta! Kuvat: Lasse Lecklin, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki. Vaaleanpunainen kulho ja pikkukupit Lokal. Kangas Nougat.

Arki alkaa, mutta nyt lihapullissa on uutta makua. Härkis-sienipöyrykät, broileri-omenapyörykät, kermaiset kalapullat ja lihapulla-pastavuoka tuovat maistuvaa vaihtelua arkeen.

Broileri-omenapyörykät

4 annosta

valmistusaika 40 min

2 täysjyväpaahtoleipäsiivua

1 dl turkkilaista jugurttia

1 (n. 120 g) hapokas omena, esimerkiksi granny smith

1 valkosipulinkynsi

1 cm:n pätkä inkivääriä

2 rkl öljyä

2 tl curryjauhetta

½ tl suolaa

400 g broilerinjauhelihaa

1. Murustele leivät kulhoon. Lisää turkkilainen jugurtti. Pese ja raasta omena. Sekoita raaste, leipäpalat ja jugurtti. Jätä leivät pehmenemään seokseen.

2. Raasta inkivääri ja kuori sekä hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää curry, valkosipulit ja inkivääri kuumaan öljyyn. Kuullota muutama minuutti.

3. Sekoita jugurtti-leipäseokseen kuullotetut mausteet ja öljy, suola ja broilerinjauheliha. Sekoita hyvin.

4. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Vuoraa pelti leivinpaperilla. Kostuta kädet ja pyöritä massa lihapulliksi. Massasta tulee noin ½ pellillistä pieniä lihapullia.

Kermaiset kalapullat

4 annosta

valmistusaika 30 min

400 g pakasteseitiä

1 muna

1 dl ruiskorppujauhoa

1 rkl sitruunankuorta

1 tl suolaa

1 dl kuohukermaa

Leivitykseen

1 dl korppujauhoja

½ tl suolaa

Paistamiseen

voita

1. Ota sei sulamaan tuntia aiemmin. Leikkaa kohmeinen kala kuutioiksi.

2. Kokoa sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon kalakuutiot, korppujauho, muna, sitruunankuori ja suola. Soseuta hyvin.

3. Lisää kerma hiljalleen valuttaen ja samalla soseuttaen. Anna massan levätä jääkapissa 10 minuuttia.

4. Muotoile pulliksi kostein käsin. Kumoa lautaselle korppujauho ja suola. Pyörittele pullat seoksessa.

5. Lämmitä pannu keskilämmöllä. Sulata voi ja paista muutama pulla kerrallaan joka puolelta rapeaksi.

 


Härkispullat ja vegekastike ovat nykymummolan klassikoita. Ne sopivat kaikille! Lautanen Sokos.

 

Härkis-sienipyörykät

4 annosta

Valmistusaika 30 min

100 g herkkusieniä

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 rkl soijakastiketta

1 pkt (250 g) härkistä

Paistamiseen

öljyä ja voita

1. Puhdista herkkusienistä multa. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Hienonna sienet ja sipulit.

2. Kuumenna öljy pannussa kuumaksi ja lisää sienet. Anna ruskistua, mutta käännä vain kerran, jotta nesteet pysyvät sisällä. Kun sienet ovat ruskistuneet, vähennä lämpöä ja lisää sipulit. Kuullota. Lisää soijakastike ja anna sen keittyä pois.

3. Laita paistetut kasvikset ja härkis sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon. Soseuta tasaiseksi massaksi.

4. Pyöritä pyöryköiksi kostutetuin käsin. Paista kahdessa erässä pannulla.

Vegaaninen ruskeakastike

n. 5 dl kastiketta

valmistusaika 15 min

2 rkl (40 g) margariinia

½ dl vehnäjauhoja

3 dl vettä

2 dl kaurakermaa

½ tl sinappia

1 rkl soijakastiketta

½ tl suolaa

mustapippuria myllystä

1. Sulata margariini pannulla. Lisää jauho ja sekoita. Anna jauhojen paahtua paistinpannulla kunnolla ruskeiksi sekoitellen välillä. Ruskistumiseen menee noin 7 minuuttia.

2. Lisää vesi ja kaurakerma norona sekoittaen kierrevispilällä. Mausta sinapilla, soijalla, suolalla ja mustapippurilla. Anna kiehahtaa ja maista. Lisää tarvittaessa suolaa.

 


Muuntele ruuan makua lorauttamalla vuokaan vähän valkoviiniä tai vaihtamalla oliivit aurinkokuivattuihin tomaatteihin. Vihreä lautanen Lokal. Sininen lautanen ja haarukka Sokos.

 

Lihapulla-pastavuoka

4 annosta

valmistusaika 30 min + 30 min uunissa

Rosmariini-parmesaanilihapullat

1 dl korppujauhoja

200 g rahkaa

1 muna

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 oksaa tuoretta rosmariinia

50 g parmesaania

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria (myllystä)

600 g nauta-sikajauhelihaa

Pastavuoka

3 tlk tomaattimurskaa

2 dl vettä

1 prk arrabiatapestoa

1 dl oliiveja

½ tl suolaa

350 g pastaa

2 mozzarellaa (125 g/kpl)

1. Mittaa korppujauho ja rahka kulhoon. Riko muna joukkooon ja sekoita. Jätä turpoamaan.

2. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipuli. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulit. Nosta pois levyltä jäähtymään.

3. Irrota rosmariinin lehdet puumaisesta varresta ja hienonna. Raasta parmesaani.

4. Sekoita rahka-korppujauhoseokseen sipulit, rosmariini, parmesaani, suola, pippuri ja jauheliha.

5. Pyörittele kostutetuin käsin massa lihapulliksi. Isoja lihapullia tulee noin 16.

6. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kumoa uunivuokaan tomaattimurskat ja pesto. Lisää vesi, suola ja oliivit sekä pasta. Jos käytät spagettia, voit katkaista sen puoliksi. Sekoita. Lisää lihapullat. Kypsennä 25 minuuttia.

7. Vuoan ollessa uunissa valuta ja revi mozzarellat pieneksi. Ripottele vuoan päälle ja laita vielä 5 minuutiksi uuniin.

Vinkki! Jos teet pelkät lihapullat ilman pastaa ja kastiketta, kypsennä niitä 200-asteissa uunissa 15 minuuttia ja paista lopuksi paistinpannulla.

Keittiössä vihertää nyt: salaatti onkin maukas ja tuhti pääruokatähti! Pitäisi enää päättää, syökö katkarapu-avocadokulhon vai tulisen bataattisalaatin.

Katkarapu-avocadokulho

4 annosta, valmistusaika 30 min

2 dl viljoja (esim. Myllärin ateriajyvät)

4 munaa

170 g katkarapuja

3 rkl majoneesia

1 lime

1 tl suolaa

2 rkl oliiviöljyä

1 sitruuna

1 dl oliiveja

1 ruukku viinisuolaheinää

2 avokadoa

mustapippuria myllystä

1 Keitä jyvät pakkauksen ohjeen mukaan. Laita munat kylmään veteen kattilaan. Kun vesi alkaa kiehua, anna munien kiehua 5 minuuttia. Upota munat kylmään veteen.

2 Sulata katkaravut siivilässä kylmän veden alla. Purista ylimääräinen vesi pois. Sekoita katkarapujen joukkoon majoneesi ja limen mehu sekä puolet suolasta.

3 Mausta kuumat jyvät oliiviöljyllä, sitruunan mehulla ja suolalla. Sekoita joukkoon myös oliivit.

4 Kokoa neljän kulhon pohjalle jyviä. Irrota viinisuolaheinäruukusta lehtiä päälle. Kuori ja puolita munat. Jaa katkarapu-majoonesiseos neljään kulhoon. Leikkaa avokadot puoliksi ja irrota kivi. Lusikoi jokaiseen kulhoon puolikas avokado. Viimeistele kulhot rouhimalla päälle mustapippuria.

Bataatti-salaatti yhdistää kylmää ja lämmintä.
Bataatti-salaatti yhdistää kylmää ja lämmintä.

Tulinen bataattisalaatti

4 annosta, valmistusaika 30 min

1 iso bataatti

2 tl savupaprikajauhetta

2 rkl oliiviöljyä

½ tl suolaa

2 dl baby-pinaattia

1½ dl jugurttia

1 tl hunajaa

½ tl suolaa

½ sitruuna

1½ dl puolikuivattuja tomaatteja

150 g naudan leikkelettä

1 ½ dl tulisia pähkinöitä

1 Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese bataatti huolellisesti juuresharjalla. Leikkaa se kiekoiksi. Levitä bataattikiekot pellille. Levitä päälle oliiviöljy, paprikajauhe sekä suola. Kääntele ja hiero mausteet hyvin baataattien pintaan. Paista uunissa 15 minuuttia.

2 Bataattien ollessa uunissa huuhtele ja kuivaa pinaatin lehdet. Sekoita jugurtin joukkoon hunaja, suola ja sitruunanmehu.

3 Kuumenna paistinpannu tai parila ja paista bataatteihin kauniin ruskea paistopinta.

4 Kokoa salaatti. Lado bataattisiivut tarjoilulautasen pohjalle. Levitä päälle pinaattia ja puolikuivattuja tomaatteja. Pyörittele leikkeleet rulliksi ja asettele lautaselle. Lötsäytä jugurttia kasoiksi lusikalla ympäri lautasta. Ripottele tuliset pähkinät viimeistelemään salaatti.

Täydellinen vinegretti

valmistusaika 10 min

2 tl dijonsinappia

3/4 dl oliiviöljyä

1/4 dl valkoviinietikkaa

½ tl suolaa

1 tl hunajaa

½ tl vastarouhittua mustapippuria

1 Lusikoi dijonsinappi kulhon pohjalle. Mittaa öljy desimittaan. Valuta öljy hitaasti sinapin joukkoon sekoittaen sitä samalla vispilällä. Öljy sekoittuu tasaiseksi emulsioksi sinappiin.

2 Lisää muut ainekset ja sekoita hyvin.

Chilipähkinät

½ l valmiita pähkinöitä, valmistusaika 20 min

2 punaista chiliä

½ dl öljyä

½ dl vaahterasiirappia

1 tl suolaa

5 dl pähkinäsekoitusta

1 Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Leikkaa chileistä vihreä kanta pois. Murskaa chilit morttelissa tai öljyn kanssa sauvasekoittimella.

2 Sekoita kulhossa chilimurska, öljy, vaahterasiirappi ja suola. Lisää pähkinät ja sekoita hyvin. Levitä uunipellille.

3 Paista 10 minuuttia, kääntele lastalla ja paista vielä 5 minuuttia. Anna jäähtyä.

Jos kaipaat pakkasen ”paniikkihyllylle” jotain makeaa, tämä on täydellinen herkku!

Mehujäät maistuvat mainiolta ja raikastavat lämmintä kesäpäivää. Suurimmassa osassa on kuitenkin väriaineita ja sokeria, joita ei haluaisi turhaan nauttia.

Moni tekee mehujäänsä itse: sopivia hedelmiä ja marjoja smoothieksi ja pakkaseen! Vielä simppelimpi keino on ostaa valmis välipalasmoothie ja pistää se pakkaseen. Eikä hommaan tarvita edes mehujäämuotteja. Lastenruokahyllyltä löytyy käteviä, sataprosenttisesti hedelmää sisältäviä pussipilttejä. Niitä on niin monia eri makujakin, että yksi kesä ei välttämättä riitä niiden kaikkien testaamiseen!

Pussipiltin voi laittaa suorilta pakastimeen, ja antaa jäätyä siellä vähintään kaksi tuntia. Siinä kaikki! Raikas herkku on valmis nautittavaksi, kun yläosan kuorta leikkaa pois aluksi kevyesti. Sen jälkeen kuoripaperia voi taitella tai repiä syömisvauhdin mukaan. Pussipiltin korkki toimii tikkuna, josta mehujäätä voi pitää kiinni.

Bonusvinkit

  1. Ennen jäähdyttämistä kannattaa painella smoothiemassaa yläosasta pois kohti korkkia, jotta ylös jää tyhjää tilaa paketin aukaisemista varten.
    Hedelmäsmoothie on kevyt välipala: 59 kcal / 100 ml. Kuva: Annakaisa Vääräniemi
    Hedelmäsmoothie on kevyt välipala: 59 kcal / 100 ml. Kuva: Annakaisa Vääräniemi
  2. Jos smoothieen haluaa jotain lisämakua, esimerkiksi lakritsijauheesta tai kookoshiutaleista, voi korkin avata ja lisätä haluamiaan aineksia. Sen jälkeen korkki kannattaa sulkea mahdollisimman tiukasti ja hölskyttää hieman pussia, jotta bonusaineet leviävät tasaisesti pussiin.
    Syömistyyli on vapaa. Joko näykkien...
    Syömistyyli on vapaa. Joko näykkien...
  3. Maku on kivan sorbettinen, varsinkin jos pussipilttiä ei jäädytä umpijäähän. Kun mehujää on jäähtynyt riittävästi, sen voi antaa sulaa pari minuuttia ja kuori irtoaa sujuvammin.  
    ...tai hitaasti imeskellen.
    ...tai hitaasti imeskellen.

Jos kaipaat kuitenkin vähän tuhdimpaa jäätelöä, katso tästä maidottoman pehmiksen resepti.