Kuva Pia Inberg

Tuoreista punajuurista valmistettu keitto saa lisämakua fetajuustosta.

Kuori ja pilko kasvikset pieniksi kuutioiksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä kasviksia 5 minuuttia.

Lisää vesi ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 40–45 minuuttia, kunnes kasvikset pehmenevät.

Murusta feta keittoon. Soseuta keitto sauvasekoittajalla tai tehosekoittimessa. Koristele keiton pinta fetajuustolla ja esimerkiksi paprikajauheella.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 1 tunti

Resepti

1
kpl
porkkanaa
1
kpl
keltasipulia
2
kpl
omenaa
600
g
punajuurta
2
kpl
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
1
l
vettä
1
tl
oreganoa
1
tl
timjamia
mustapippuria maun mukaan
100
g
fetajuustoa

Jos tykkää mummolan klassikkotarjoiluista, rakastaa myös tätä piirakkaa.

Korvapuusti-mustikkapiirakka

8–10 annosta

(taikinan sulattaminen 20 min) + valmistusaika 20 min + paistoaika 30–40 min

Pohja

1 pkt (400 g) pakastettua pullataikinaa (esim. Vaasan)

2 rkl vehnäjauhoja

1 tl kanelia

1 rkl voita/margariinia vuoan voiteluun

Täyte

1 pss (200 g) pakastemustikoita

1 prk (200 g) ranskankermaa

1 kananmuna

½ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1. Sulata pullataikinalevyt huoneenlämmössä 20 minuuttia. (Jos aikaa on enemmän, voit myös tehdä pullataikinan itse. Täältä löydät superhyvän reseptin.) Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Laita taikinalevyt jauhotetulle leivonta-alustalle ja kauli ohueksi (noin ½ cm) ja suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Ripottele päälle kanelia ja rullaa levy taikinan pitkältä sivulta.

3. Leikkaa taikinarulla sentin paksuisiksi kiekoiksi ja kauli ne kevyesti.

4. Voitele halkaisijaltaan noin 25 sentin korkeareunainen piirakkavuoka kevyesti ja paina pullapohjakiekot tiiviisti vieri viereen vuoan pohjalle ja reunoille.

5. Sekoita täyte kulhossa ja kumoa pohjan päälle vuokaan.

6. Nosta vuoka uuniin ja paista 30–40 minuuttia.

Jos olet perso makealle, et pety!

Brownie-vaahtokarkkipiirakka

8–10 palaa

valmistusaika 20 min + uunissa 35 min

Pohja

10 kpl grahamkeksiä (3 ½ dl jauhettuna)

100 g sulatettua voita

1 dl sokeria

Täyte

150 g voita

3 dl sokeria

½ dl kaakaojauhetta

2 tl vaniljasokeria

2 jääkaappikylmää kananmunaa

1 dl vehnäjauhoja

Päälle

25 kpl isoa vaahtokarkkia

1. Kuumenna uuni 160 asteeseen.

2. Valmista ensin piiraspohja. Hienonna keksit pieneksi muruksi esim. tehosekoittimessa. Sulata voi. Siirrä keksimurukulhoon ja sekoita joukkoon sula voi sekä sokeri. Paina pohja halkaisijaltaan noin 20 sentin irtopohjaiseen piirasvuokaan. Nosta pohjahetkeksi jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

3. Yhdistä kattilassa voi, sokeri, kaakaojauhe ja vaniljasokeri. Lämmitä koko ajan sekoittaen. (Voit tehdä tämän myös mikrossa kuumentamalla seosta muutamassa eräässä 30 sekuntia kerrallaan, kunnes voi sulaa ja sokeria liukenee voihin. Sekoita kuumennuskertojen välillä.) Anna seoksen jäähtyä hetki ennen kuin lisäät joukkoon kananmunat. Lisää munat yksi kerrallaan ja vatkaa seos tasaiseksi ennen toisen munan lisäämistä. Lisää jauhot taikinaan ja sekoita täyte tasaiseksi. Kaada täyte piiraspohjan päälle ja levitä tasaiseksi.

4. Kypsennä piirakkaa uunissa 30 minuuttia. Nosta piiras uunista ja asettele vaahtokarkit pinnalle vieri viereen. Nosta piirakka takaisin uuniin ja kypsennä 3–5 minuuttia niin, että vaahtokarkit saavat vähän väriä. Voit lopuksi myös kuumentaa piirakkaa grillivastuksen alla yhden minuutin ajan.

5. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua.

Entäs jos tänä iltana popsisikin japanilaisittain maustettuja soijapapuja. Ne sopivat myös alkupalaksi sushipöytään.

Tuliset soijapavut

4 annosta alkupalaksi

Valmistusaika: 10 min

1 pss (250 g) pakastettuja soijapapuja (esim. Pirkka)

2 valkosipulinkynttä

2 rkl soijakastiketta

2 rkl vettä

2 rkl chilikastiketta (esim. Sriracha)

1 rkl sitruunan mehua

1 rkl fariinisokeria

1 rkl ruokaöljyä

1. Sulata pavut esimerkiksi mikrossa.

2. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Yhdistä kulhossa soijakastike, vesi, chilikastike, sitruunan mehu ja fariinisokeri. Sekoita.

3. Kuumenna öljy pannulla. Laita valkosipuliviipaleet öljyyn ja paista 1 minuutti. Kaada pannulle maustekastike ja anna kiehua hiljalleen kuplien 5 minuuttia. Lisää joukkoon soijapavut ja anna maustua 2 minuuttia.

4. Nosta pavut kastikkeesta tarjoiluastiaan ja kaada ylimääräinen kastike tarjolle pieneen kulhoon papujen viereen. Tarjoile pavut lämpimänä tai kylmänä.

Vinkki! Soijapapujen sijaan voi käyttää herneitä. Paista niitä maustekastikkeessa vain pari minuuttia.

Gyudon on tuiki tavallinen japanilainen arkiruoka ja supermaukas.

Aloita kulhon rakentaminen keittämällä ensin japanilainen riisi.

Japanilainen riisi

8 dl

Valmistusaika 15 min + keitto- ja vetäytymisaika 15 min

5 dl japanilaista sushiriisiä tai puuroriisiä

8 dl vettä

1 dl arame-merilevää (esim. Sanchi tai Clearspring)

½ dl japanilaista riisiviinietikkaa (esim. Yutaka)

2 rkl sokeria

1 tl suolaa

1. Kaada riisi isoon kulhoon, huuhtele kunnes vesi on kirkasta. Valuta riisi hyvin.

2. Kaada riisi kattilaan, lisää vesi ja arame-merilevä ja kuumenna kiehuvaksi. Kun riisi kiehuu, säädä hellan lämpö pienelle, peitä kattila kannella ja anna riisin hautua 10 minuuttia.

3. Riisin kypsyessä yhdistä pienessä kulhossa riisiviinietikka, sokeri ja suola ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut.

4. Nosta kattila pois levyltä, sekoita etikkaseos riisiin ja anna sen seistä vielä kannen alla noin 15 minuuttia.

Vinkki: Arame-levän voi korvata jollain muulla merilevällä.

Vinkki: Riisiviinietikka on tavallisia viinietikoita miedompaa, joten sen voi korvata käyttämällä hieman vedellä laimennettua omena- tai valkoviinietikkaa.

Gyudon-kulho

4 annosta

Valmistusaika 35 min

1 pkt (300 g) naudan minuuttisuikaleita (esim. Atria)

2 salottisipulia

1 rkl (10 g) inkivääriä

2 ½ dl vettä

½ liha- tai kanaliemikuutio

1 dl sakea (riisiviinaa)

4 rkl soijakastiketta

2 rkl sokeria

lisäksi

8 dl keitettyä japanilaista riisiä

4 kananmunaa

tilkka öljyä

2 kevätsipulinvartta

1. Valmista riisi yllä olevan ohjeen mukaan.

2. Ota liha huoneenlämpöön 15 minuutiksi. Kuori ja viipaloi salottisipulit ja inkivääri ohuiksi suikaleiksi.

3. Kuumenna vesi pannulla ja liota liemikuutio veteen. Lisää liemeen sipulisuikaleet, inkivääri, sake, soijakastike ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä koko ajan sekoittaen 5 minuuttia.

4. Lisää liemen joukkoon lihasuikaleet ja kypsennä kastikkeessa 5–7 minuttia niin, että kastike imeytyy lihaan.

5. Paista kananmunat pannulla öljytilkassa. Hienonna kevätsipulinvarret.

6. Annostele kulhoihin 2 dl kypsää riisiä, lihasuikaleita kastikkeessa, paistetut kananmunat ja hienonnettua kevätsipulin vartta.

Vinkki: Sakea löytyy Alkosta. Korvaa sake sherryllä tai vedellä ja puolikkaan limen mehulla.