Uusien makujen etsijä sukeltaa nyt Lähi-idän keittiöön. Arabialaisella aterialla tuoksuvat persilja, valkosipuli ja makea kardemumma.

Kuvat Pia Ingberg

Menu: Itämainen ilta

Pitaleivän täytteet

  • Itämaan
  • jauhelihatäyte
  • Munakoisotahna
  • Jogurttikastike
  • Hummus

Lisukkeet

  • Pinaatti-linssisalaatti
  • Vehnärouhesalaatti
  • Tabbule

Jälkiruoka

  • Mannakakku

Pitaleivät

8 kpl
Valmistusaika: 1 tunti 20 minuuttia

2 1/2 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl hunajaa
6 dl pizzajauhoja
1 tl suolaa
1 rkl öljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja ja suola. Vatkaa jauhot veteen ja sekoita taikinaksi. Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä tai yleiskoneessa 10 minuuttia.
Nosta taikina öljyllä siveltyyn kulhoon leivinliinan alle ja siirrä kohoamaan vedottomaan paikkaan 30–40 minuutiksi.
Jaa taikina 8 osaan. Kauli palat halkaisijaltaan noin 15 cm ympyröiksi. Siirrä leipäset pellille tai tarjottimelle
kohoamaan 15–20 minuutiksi. Levitä leivinliina leipästen suojaksi.

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita paljas uunipelti lämpenemään uuniin. Nosta kohonnet pitaleivät kuumalle uunipellille. Paista noin 5 minuuttia, kunnes leivät pullistuvat ja saavat aavistuksen väriä. Peitä kypsät leivät liinalla, jotta ne pysyvät pehmeinä.

Munakoisotahna

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

1 (noin 350 g) munakoiso
1 valkosipulinkynsi
1 rkl sitruunamehua
1/2 tl harisaa
1/4 tl juustokumina
1/2 tl jauhettuja korianterinsiemeniä
1/2 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä

Kuori munakoiso ja pilko se kuuteen osaan. Keitä paloja 10–15 minuuttia. Valuta kypsät munakoisot lävikössä, purista ylimääräinen neste painelemalla. Soseuta kaikki ainekset tehosekoittajassa tai sauvasekoittajalla.

Jogurttikastike

Valmistusaika: 10 minuuttia

15 cm kurkkua
1 tl suolaa
1 valkosipulinkynsi
200 g turkkilaista jogurttia
1 rkl sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria

Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Nosta raaste lävikköön, ripottele päälle suola ja anna seistä 10 minuuttia. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Painele kurkkuraasteesta ylimääräinen neste pois. Sekoita kurkut ja valkosipuli jogurttiin. Mausta seos sitruunanmehulla ja pippurilla.

Vinkki! Voit korvata jogurttikastikkeen myös kaupan valmiilla tsatsikilla.

Hummus

Valmistusaika: 15 minuuttia

4 dl kikherneitä (itse keitettyjä tai tölkistä)
1/2 dl vettä
1/2 dl oliiviöljyä
4 rkl sitruunamehua
2–3 kuorittua valkosipulinkynttä
2 rkl tahinia
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa

Pinnalle:
2 rkl oliiviöljyä
persiljaa

Mittaa ainekset tehosekoittajaan ja pyöräytä seos tasaiseksi.
Lusikoi tahna tarjolle. Valuta päälle oliiviöljyä ja koristele persiljalla.

Vehnärouhe-salaatti tabbule

4–6 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

2 dl bulguria
3 pientä porkkanaa
1/2 punainen paprika
1/2 kurkku
1 punasipuli
1 dl tuoretta minttua
2 dl (lehti)persiljaa
4 rkl oliiviöljyä
5 rkl sitruunamehua
suolaa ja pippuria

Kypsennä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori porkkanat ja leikkaa ne lanteiksi. Keitä porkkanoita suolalla maustetussa vedessä noin 5 minuuttia. Leikkaa paprika, kurkku ja punasipuli kuutioiksi. Hienonna yrtit ja sekoita kypsien porkkanoiden kanssa bulguriin. Lisää paprika, kurkku, sipuli, öljy ja mehu. Mausta suolalla ja pippurilla.

Linssi-pinaattisalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

150 g pinaattia (pakaste)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 tlk (noin 400 g) käyttövalmiita linssejä (punaisia)
2 tl paprikajauhetta
2 tl juustokuminaa
1/4 tl cayennenpippuria
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua
koristeeksi seesaminsiemeniä

Sulata pinaatti. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulit. Lisää sulanut pinaatti ja jatka paistamista kunnes ylimääräinen neste on lähes haihtunut. Huuhtele linssit kylmällä vedellä ja valuta. Lisää ne mausteiden, suolan ja sitruunamehun kanssa pannulle. Kuumenna seos. Tarjoa salaatti haaleana tai kylmänä. Koristele seesaminsiemenillä.

Itämaan jauhelihatäyte

4–6 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl öljyä
400 g naudan paistijauhelihaa
1 dl pinjansiemeniä
1 dl (keltaisia) rusinoita
1/2 tl juustokuminaa
1/2 tl kanelia
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
200 g salaattijuustoa tai fetaa
1/2 ruukku persiljaa tai korianteria

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuumenna öljy pannulla. Ruskista jauheliha. Lisää sipulit pannulle ja paista vielä muutama minuutti. Lisää pinjansiemenet, rusinat ja mausteet. Kaada kuuma jauhelihatäyte tarjoiluastiaan. Kuutioi juusto pinnalle. Hienonna koristeeksi persiljaa tai korianteria.

Mannakakku

10–12 palaa
Valmistusaika: 15 minuuttia + uunissa 30–40 minuuttia

150 g voita tai margariinia
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
2 dl mannasuurimoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl kardemummaa
3 dl maustamatonta jogurttia
1 (luomu)appelsiinin kuori
1 prk (410/240 g) aprikooseja
sokeriliemessä

Siirappi:
1 dl appelsiininmehua
1 dl sokeria
(2 tl appelsiininkukkavettä)

Halvavaahto:
2–2 1/2 dl vaahtoutuvaa kermaa
50 g halvaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele ja jauhota pyöreä kakkuvuoka (halkaisija 24 cm). Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaamista jatkaen. Yhdistä mannasuurimot, leivinjauhe, sooda ja kardemumma ja lisää seos vuorotellen jogurtin kanssa voivaahtoon. Raasta appelsiinin oranssi kuoriosa ohuesti taikinaan, sekoita. Kaada taikina vuokaan.

Valuta aprikoosit ja nosta ne kakun pinnalle.
Paista kakkua 30–40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kun taikina ei enää tartu tikkuun, on kakku kypsä. Aprikoosit painuvat paistamisen aikana pinnalta kakun keskiosiin.

Purista appelsiinista mehu. Mittaa mehu ja sokeri kattilaan. Jos mehua ei ole tarpeeksi, lisää vettä, jotta nestettä on desin verran. Keitä seosta noin 10 minuuttia, jotta siitä tulee siirappia. (Lisää mausteeksi appelsiininkukkavesi.)

Vatkaa kerma vaahdoksi. Raasta halva ja sekoita se kermavaahdon joukkoon.
Tarjoa kakku halvavaahdon ja siirapin kanssa. Voit myös levittää vaahdon kakun pinnalle ja pirskotella päälle appelsiinisiirappia. Ruusun terälehdet sopivat kakun koristeiksi, mutta vain puhtaasti viljellyt kukat voi syödä.

Pieni sanasto

Bulgur
Rouhittua esikypsennettyä vehnää, jonka karkeusaste vaihtelee. Kypsyy kuumassa vedessä noin kymmenessä
minuutissa. Löytyy kaupan riisihyllystä kuskusin vierestä.

Harisa
Punaisesta chilistä tehty tahnamainen mausteseos. Mukana öljyä, valkosipulia, korianteria ja muita mausteita. Löytyy
etnisten tarvikkeiden tai maustetahnojen hyllystä.

Appelsiininkukkavesi
Leivonnaisten mausteena käytetty sitruspuun kukista uutettu vesi. Löytyy joistakin marketeista, varmimmin etnokaupoista.

Tabbule
Vehnärouheesta eli bulgurista, sipulista, persiljasta ja mintusta valmistettu salaatti, johon on sekoitettu öljyä, sitruunanmehua ja mausteita. Mukana usein myös tomaattia, kurkkua tai muita kasviksia.

Hummus
Kikherneistä tehty levitteenä tai kastikkeena tarjottu mausteinen tahna. Myydään valmiina kaupan kylmähyllyssä.

Tahini
Mieto seesaminsiemenistä ja öljystä valmistettu beigenvärinen tahna.

Uusin ideoin kootun salaatin viimeistelet loistavalla kastikkeella.

Sateenkaaripastasalaatti

4 annosta

valmistusaika 30 min

200 g pastaa

1 kesäkurpitsa

250 g tummia viinirypäleitä

4 broilerin ohutfilettä (tai savutofua)

1 maissintähkä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

100 g punaisia kirsikkatomaatteja

100 g keltaisia kirsikkatomaatteja

2 dl babypinaattia

1 annos avokado-savupaprikakastiketta

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Siivuta kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Huuhdo viinirypäleet, kuivaa ne ja irrottele rangoista. Kuivaa broilerinfileet talouspaperilla.

3. Kuumenna paistinpannu. Paahda kesäkurpitsa siivut molemmin puolin ruskeiksi ja nosta lautaselle odottamaan. Jatka paahtamalla viinirypäleitä pannulla niin, että ne saavat vähän väriä. Ruskista myös maissin tähkä. Lisää öljyä pannulle ja paista broilerit ruskeiksi molemmin puolin. Ripottele kypsille fileille suola.

4. Puolita kirsikkatomaatit. Siivuta broilerit ja leikkaa veitsellä maissit irti tähkästä.

5. Kokoa salaatti isolle vadille tai suoraan lautasille. Lusikoi kastike kasoiksi ympäri lautasta tai vatia.

Proseccoa rakastavat nyt kaikki! Italialaisittain se sopii melkein minkä tahansa ruuan kanssa.

Prosecco-kuohuviinistä on tullut todellinen trendijuoma Suomessa. Sen todistavat myyntiluvut.

Viime vuonna proseccoa kannettiin Alkosta kotiin 505 000 litraa, kertoo tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna. Kulutus on ollut kiivasta tänäkin vuonna.

– Alkuvuoden aikana proseccon myynti on ollut reilussa, yli 40 prosentin kasvussa, Vilkuna sanoo. 

Lue myös! Näin teet prosecco-pohjaisen lämpimän drinkin – kokeile vaikka glögin sijaan

Siinä missä suomalainen ostaa kuplajuomaa vielä juhliin, kotiseudullaan Koillis-Italiassa prosecco kuuluu jokapäiväiseen elämään. Kevyesti kuplivaa prosecco-juomaa nautiskelevat ihmiset ovat tuttu näky mihin vuorokauden aikaan tahansa Venetsian seudun katukahviloissa ja ravintoloissa.

– Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan. Se sopii mihin tahansa tilanteeseen ja melkein minkä tahansa ruuan kanssa. Pihvin kanssa otan itse mieluummin jotain muuta juomaa, mutta prosecco käy lihaistenkin pikkupurtavien ja vaalean lihan kanssa, kertoo Maria Teresa Petrillo, joka työskentelee Mionetto-viinitilalla Valdobbiadenessa.

”Italialaiset juovat proseccoa ja siitä valmistettuja cocktaileja aamusta iltaan.”

Prosecco on hyvää sellaisenaankin, mutta jos haluat uusia makuelämyksiä, kokeile näitä raikkaita drinkkejä.

Italialaiseen tapaan Bellini, Mimosa ja Hugo sopivat niin viikonlopun aamiaispöytään kuin aperitiiveiksi illalliselle. Salute!

Bellinin juuret ovat Venetsiassa. Kuva: Shutterstock
Bellinin juuret ovat Venetsiassa. Kuva: Shutterstock

Classic bellini

5 cl valkopersikkapyrettä  tai -nektaria
12 cl proseccoa
Lasi: samppanjalasi

Kaada ainekset suoraan samppanjalasiin ja sekoita.

Raikas vesimelonimimosa tuo mieleen kesän. Kuva: Shutterstock
Raikas vesimelonimimosa tuo mieleen kesän. Kuva: Shutterstock

Watermelon mimosa

5 cl vesimelonipyrettä (ohje alla)
0,5 cl limemehua
12 cl proseccoa
Lasi: samppanjalasi tai pieni hillopurkki
Koriste: vesimelonin siivu

Kuori pala vesimelonia ja paloittele se blenderiin tai kulhoon. Sekoita, kunnes pyre on valmis. Myös sauvasekoitin käy pyreen tekemiseen.

Mittaa raaka-aineet lasiin ja sekoita.

Katso herkullinen ohje! Aperol Spritz – camparimainen trendidrinkki

Hugo toimii lämmitettynäkin. Kuva: Shutterstock
Hugo toimii lämmitettynäkin. Kuva: Shutterstock

Hugo

3 cl seljankukkamehua
10 mintun lehteä
12 cl proseccoa
soodavettä
jäitä

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Lisää kaikki raaka-aineet viinilasiin ja täytä lasi jäillä. Sekoita hämmentäen hetki. Koristele lopuksi mintun lehdillä.

Juomavinkit kertoi baarimestari Timo Siitonen helsinkiläisestä A21-cocktailravintolasta.

Tiesitkö tämän proseccosta?

Proseccon valtit ovat raikkaus ja hinta

Prosecco on hedelmäisen raikasta ja päärynäistä kuohuviiniä. Siten se soveltuu hyvin miedommille mauille ja juomasekoituksiin. Tätä mieltä on Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna, joka on saavuttanut myös arvostetun Master of Wine -tittelin.

– Prosecco sopii erityisesti seurustelujuomaksi, aperitiiviksi ja pikkupalojen kuplakumppaniksi, sanoo Vilkuna.

Suomi on Vilkunan mukaan perinteisesti ollut espanjalaisen cavan valtakuntaa. Vuonna 2015 myydyimpien kuohuviinien listalle ylsi vasta yksi prosecco, Val d’Oca sijalle 7. Proseccojen etuna on kuitenkin niiden huokeampi hinta, esimerkiksi samppanjaan verrattuna. Halvimmat laatuproseccot maksavat alle kymmenen euroa.

Veneton alueella valmistettava prosecco saa makunsa Glera-rypäleestä. Tuotantoalue on rajattu Venetsian ympäristöön Koillis-Italiaan, ja prosecco valmistetaan perinteisesti tankkikäymismenetelmällä.

– Menetelmän vuoksi siihen ei muodostu toisen käymisen aikana samppanjalle ja monille muille sakkakypsytetyille kuohuviineille ominaisia paahteisia aromeja. Proseccon valtti on raikkaus ja hedelmäisyys, ja jäännössokeri pyöristää maun useimpien suuhun sopivaksi, Taina Vilkuna kuvailee.

Kun osaat nämä, muita sooseja et tarvitse.

Salaatti herää henkiin, kun se saa joukkoonsa kastikkeen. Hyvä kastike luo kasvisten sekoituksesta kokonaisuuden ja korostaa niiden makua.

Kastikkeen peruspilari on suola. Sen lisäksi soosintekijä tarvitsee happoa, jota saa helposti esimerkiksi sitruunasta tai viinietikasta. Myös hapokkaat maitotuotteet sopivat kastikkeisiin. Usein soosin pohjana on öljy tai muu rasvainen, kuten kermaviili, ja se sopii hyvin raikkaiden kasvisten vastapainoksi. Pieni määrä makeutta sitoo maut yhteen.

Kastikkeella lotraus kannattaa aina hoitaa viime tipassa.

Kastikkeella lotraus kannattaa hoitaa aina viime tipassa. Pakkaa lounassalaatti omaan rasiaansa ja kastike toiseen, jolloin salaatti säilyy tuoreena ja rapeana. Noudata samaa sääntöä, kun tarjoilet salaattia kotona: lorauta kastike joukkoon vasta juuri ennen tarjoilua.

Näistä resepteistä avokadokastike sopii myös levitteeksi tai tortilloihin. Siitä syntyy muhkea pohja tonni­kalasalaattiin tai kalatahnaan.

Yrttiöljy taas on hyvä kastike myös paistetulle kanalle, vihersalaatille, linsseille tai kvinoa- ja kuskus­salaatteihin. Dijon-kastike maistuu lohi-, muna tai viher­salaatissa. Kokeile sitä Nizzan salaattiin tai saksalaistyyliseen perunasalaattiin. 

Dijon-hunajakastike

valmistusaika 10 min

3 rkl sileää Dijonin ­sinappia

1 dl rypsiöljyä

1 limetti

1 rkl hunajaa

1 rkl karkeaa Dijonin sinappia

½ tl suolaa

1. Lusikoi sileä Dijonin sinappi kulhoon. Kaada öljy desimittaan. Valuta öljyä kulhoon noin ruokalusikallinen kerrallaan ja vispaa se välissä sinapin joukkoon.

2. Puolita limetti ja purista se kastikkeen joukkoon. Sekoita.

3. Lisää loput ainekset ja sekoita.

Yrtti-parmesaanikastike

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa

½ ruukkua lehti­persiljaa

50 g parmesaania

1 dl rypsiöljyä

½ dl oliiviöljyä

2 rkl valkoviinietikkaa

2 tl hunajaa

½ tl mustapippuria

1. Leikkaa basilika ja lehtipersilja varsineen irti ruukusta. Huuhdo mullat pois. Leikkaa yrtit karkeaksi silpuksi ja nosta blenderiin tai sauvasekoittimen kulhoon.

2. Kuutioi parmesaani ja nosta se yrttien joukkoon. Mittaa mukaan myös öljyt, valkoviinietikka ja pippuri. Soseuta hyvin.

Avokado-savupaprika­kastike

valmistusaika 10 min

2 avokadoa

1 sitruuna

1 dl ranskankermaa

½ tl suolaa

½ tl savupaprikaa

1. Puolita avokadot ja kaavi niistä hedelmäliha lusikalla kulhoon. Purista sitruunasta mehu avokadon joukkoon. Lisää kulhoon myös ranskankerma, suola ja savupaprika.

2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Raikas prosecco maistuu myös lämpimissä juomissa. Warm Hugo ja Autumn spice sopivat hyvin alkudrinkeiksi syysillanistujaisiin.

Proseccoa, jäitä, minttua ja seljankukkaa sisältävä Hugo-hittidrinkki on täydellinen kesäjuoma, mutta tosifani nauttii suosikkinsa myös lämpimänä.

Helsinkiläinen baarimestari Timo Siitonen tietää, miten lämmittävä Hugo-drinkki kannattaa valmistaa itse kotona.

Warm Hugo

  • 3 cl seljankukkamehua
  • 4 cl luomu omenamehua
  • 12 mintun lehteä
  • 12 cl proseccoa

Lasi: viinilasi
Koriste: mintun tupsu

Valmistus

1. Lämmitä kaikki raaka-aineet kattilassa. Älä anna nesteen kiehua, sillä muuten alkoholi haihtuu pois.

2. Siivilöi mintun lehdet pois ja tarjoile lämpimänä.

Vinkki!

Alkossa myydään myös valmista Mionetto Il Hugo -juomaa, jossa on alkoholia kahdeksan prosenttia (hinta 8 euroa).
Sitä voi lämmittää varovasti kattilassa ja nauttia suoraan lämpimänä juomana.

Proseccodrinkki Autumn spice lämmittää syysilloissa. Kuva: Shutterstock
Proseccodrinkki Autumn spice lämmittää syysilloissa. Kuva: Shutterstock

Jos pidät enemmän mausteisimmista juomista, valmista proseccosta Autumn spice -cocktail. Kupliva prosecco tekee siitäkin kevyen ja raikkaan drinkin, joka lämmittää mukavasti kesän jälkeen.

Autumn spice

  • 4 cl granaattiomenamehua
  • 3 tl sokeria
  • 1 kanelitanko
  • 1 iso appelsiininkuoren palanen
  • 12 cl proseccoa

Lasi: viinilasi
Koriste: kanelitanko

Valmistus

1. Mittaa kaikki muut raaka-aineet proseccoa lukuun ottamatta kattilaan ja anna kiehua kaksi minuuttia.

2. Anna jäähtyä hetken ja poimi kanelitanko pois, Sen voi käyttää myöhemmin koristeluun.

3. Lisää prosecco ja lämmitä uudelleen, mutta älä anna nesteen kiehua. Kaada lasiin ja nauti.